De verjaardag van Bob Ross

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

De Amerikaanse schilder Robert Norman Ross werd geboren op 29 oktober 1942 in Dayton Beach, Florida. Later beter bekend als Bob Ross, verliet hij de school in de 9e klas en werkte met zijn vader als timmerman. In 1961 nam Ross dienst bij de Amerikaanse luchtmacht, waar hij diende als technicus voor medische dossiers. Nadat hij master sergeant was geworden, diende hij als eerste sergeant in een kliniek op een luchtmachtbasis in Alaska. Ross begon te schilderen tijdens de dagelijkse werkpauzes tijdens de dienst. Na twintig jaar in het leger te hebben gezeten, ging Ross in 1981 met pensioen bij de luchtmacht.

Ross keerde terug naar Florida en begon te studeren bij de Duitse schilder Bill Alexander, die de gastheer was van een tv-show genaamd De magie van olieverfschilderij (1974-1982.) Alexander stond bekend om de techniek die hij gebruikte, “nat-op-nat”, waarmee hij een schilderij in dertig minuten kon voltooien. Ross beheerste deze schildertechniek toen hij nog in Alaska was gestationeerd, waar hij de landschappen schilderde en zijn schilderijen daar verkocht. Ross sloot zich aan bij de “Alexander Magic Art Supplies Company” en werd een reizende verkoper en tutor. Tijdens zijn reizen overtuigde een student van hem in Florida hem om zijn eigen bedrijf te starten, omdat het succesvol zou zijn, en ze leende hem de middelen om zijn eigen bedrijf te helpen creëren.

In 1983 begon Bob zijn eigen tv-show te presenteren, De vreugde van het schilderen, als een soort voortzetting van Alexanders vorige show. In de afleveringen leerde Ross zijn schildertechniek en voltooide hij een schilderij per aflevering. Soms kwamen gaststerren hun eigen schildertechnieken demonstreren. De show liep tot 1994 op PBS, voor een totaal van 31 seizoenen van elk dertien afleveringen. Ook nu nog blijven verschillende zenders en netwerken de show opnemen in hun dagelijkse programmering. Dankzij de tv-show was Ross in staat om zijn bedrijf, Bob Ross Inc., te promoten en uit te breiden tot een winstgevend bedrijf. Het bood kunstbenodigdheden, klasopnames en later lessen van andere kunstenaars.

In 1991 filmde Ross een tweede tv-show, beperkt tot één seizoen, genaamd Bob Ross: Schoonheid is overal, met een format dat bijna identiek was aan dat van de oorspronkelijke show. In 1995 maakte Ross zijn laatste televisieoptreden in een aflevering van de kinderserie The Adventures of Elmer and Friends. Op 4 juli 1995 stierf Ross in Orlando, Florida, op 52-jarige leeftijd aan complicaties van lymfoom – een ziekte waar hij al enige tijd tegen vocht, maar verborgen had gehouden voor het publiek. Hoewel hij een korte carrière als schilder had, leven zijn naam en nalatenschap voort en blijven tot op de dag van vandaag lesgeven en inspireren.