De gezondheidsvoordelen van Resveratrol

De gezondheidsvoordelen van Resveratrol
resveratrol van rode druiven
Kunst op zijn best!/Moment Open/Getty Images

Als je een rode wijnfan bent, heb je resveratrol te danken aan zijn gezondheidsvoordelen. Niet alleen wordt resveratrol gevonden in rode wijn, druiven, sommige bessen en pinda’s, maar het kan ook worden genomen als een supplement. Resveratrol is een verbinding die wordt aangetroffen in deze plantaardige voedingsmiddelen die werkt als een antioxidant in het lichaam.

Voornamelijk te vinden in de schillen van druiven, rode wijn heeft een bijzonder hoge concentratie resveratrol. In supplementvorm zijn de extracten afgeleid van een Aziatische plant genaamd Polygonum cuspidatum. Het consumeren van resveratrol via voedsel of supplementen is gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder het beschermen van de hersenfunctie, het verlagen van de bloeddruk en het verlagen van cholesterol.

Het grootste deel van het onderzoek naar resveratrol is gedaan in dier- en reageerbuisstudies met zeer hoge hoeveelheden. Van de uitgevoerde menselijke studies hebben de meeste de supplementvorm van resveratrol gebruikt, die in een geconcentreerde vorm hoger is dan je via voedsel zou krijgen. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, moet er meer onderzoek worden gedaan naar mensen voordat resveratrolsuppletie voor bepaalde gezondheidsproblemen wordt aanbevolen.

Resveratrol voordelen

Resveratrol is onderzocht op voordelen zoals het bevorderen van de gezondheid van het hart, het verlagen van het cholesterolgehalte, het bevorderen van de gezondheid van de hersenen, en het vertragen van de groei van kanker. Het is belangrijk op te merken dat er beperkt onderzoek is gedaan bij mensen om sluitende aanbevelingen te doen. In plaats daarvan zijn de meeste onderzoeken gedaan op dieren of in reageerbuizen. Toch kan er voordeel zijn aan het nemen van een supplement en het opnemen van voedingsmiddelen met een hoog resveratrol in uw dieet; maar zorg ervoor dat u het idee van suppletie eerst met een zorgverlener bespreekt.

Hier zijn enkele van de potentiële voordelen van resveratrol. Maar houd er rekening mee dat er meer onderzoek moet worden gedaan voordat deze effecten kunnen worden geverifieerd.

Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Vanwege de antioxiderende eigenschappen heeft resveratrol veel voordelen voor de gezondheid van het hart. Onderzoek toont aan dat resveratrol een rol speelt bij het verlagen van de bloeddruk en cholesterol, terwijl stikstofmonoxide de bloedvaten helpt ontspannen.

Er wordt gedacht dat resveratrol het lichaam helpt om meer stikstofmonoxide te produceren, waardoor een bloeddrukverlagend effect ontstaat. Meer onderzoek moet worden gedaan om te bepalen welke specifieke dosis van het resveratrolsupplement nodig is om te helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

Kan helpen bij het verlagen van cholesterol

Er zijn ook aanwijzingen dat resveratrol helpt om het cholesterolgehalte te verlagen door het effect van het enzym dat de cholesterolproductie bevordert, af te zwakken.

In een muisstudie voedden de onderzoekers de muizen een eiwitrijk, hoog meervoudig onverzadigd vetdieet naast het geven van resveratrolsupplementen. Aan het einde van de studie daalde het gemiddelde totale cholesterolgehalte van de muizen en steeg hun HDL of “goede” cholesterol. Het is echter niet mogelijk om aanbevelingen voor mensen te doen op basis van studies bij muizen.

Kan de gezondheid van de hersenen bevorderen

Antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen zijn bekend om de hersenen te beschermen en cognitieve achteruitgang te vertragen en resveratrol is geen uitzondering. Veel studies suggereren dat het drinken van rode wijn leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang kan vertragen.

Een studie onderzocht de rol die de verbinding speelt bij het in gang zetten van een keten van gebeurtenissen in het lichaam die de hersencellen beschermt tegen schade. De studie toonde aan dat resveratrol interfereert met bèta-amyloïden, dat zijn eiwitfragmenten die plaques vormen die wijzen op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

Hoewel deze studies veelbelovend zijn, zijn onderzoekers nog steeds onduidelijk over hoe effectief een resveratrolsupplement is op de gezondheid van de hersenen, wat eventuele sluitende aanbevelingen voor wijdverbreid gebruik beperkt.

Kan de groei van kanker vertragen

Bovendien is resveratrol uitgebreid bestudeerd in reageerbuizen en dieren vanwege zijn potentiële rol bij het helpen voorkomen en behandelen van kanker, wat gemengde resultaten oplevert. Resveratrol kan de groei van kankercellen remmen.

Het kan ook de genexpressie in kankercellen veranderen om hun groei te vertragen en interfereren met de manier waarop hormonen tot expressie worden gebracht om te voorkomen dat bepaalde kankers zich verspreiden. Er moet nog veel meer onderzoek worden gedaan bij mensen voordat er aanbevelingen voor de behandeling van menselijke kanker kunnen worden gedaan.

Mogelijke bijwerkingen

Er zijn geen bekende bijwerkingen of allergische reacties op het eten van voedingsmiddelen met resveratrol of het nemen van supplementen. Als u allergisch bent voor voedingsmiddelen die resveratrol bevatten, zoals druiven of wijn, kunt u een reactie hebben.

Resveratrol kan gecontra-indiceerd zijn bij mensen met bloedingsstoornissen die anticoagulaten gebruiken, zoals heparine of warfarine, evenals bloeddrukmedicijnen, kankerbehandelingen en NSAID’s. Resveratrol kan ook interageren met medicijnen zoals bloedverdunners, bloeddrukmedicijnen, antidepressiva, antivirale, antischimmelmiddelen, immunosuppressiva en andere supplementen.

Bovendien geeft ouder onderzoek aan dat resveratrol het enzym blokkeert dat sommige verbindingen uit het lichaam helpt verwijderen, waaronder bloeddrukmedicijnen, angstmedicijnen en immunosuppressiva. Dit kan ervoor zorgen dat deze medicijnen zich opbouwen tot onveilige niveaus.

Resveratrol supplementen worden ook niet aanbevolen voor kinderen of personen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Spreek altijd met een zorgverlener voordat u begint met supplementen.

Dosering en bereiding

Er is niet genoeg sluitend bewijs om een doseringsaanbeveling voor resveratrolsupplementen te bepalen om gezondheidsvoordelen te behalen. Zoals met veel supplementen, resveratrol wordt niet gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA). De meeste verkochte supplementen bevatten 250 tot 500 milligram, maar dit is een lagere dosis dan wordt bestudeerd en wat onderzoek heeft aangetoond nuttig te zijn.

Sommige mensen vragen zich misschien af of ze meer rode wijn moeten drinken om extra gezondheidsvoordelen te behalen. De American Heart Association blijft aanbevelen om alcoholische dranken te beperken tot één per dag voor vrouwen en twee per dag voor mannen. U kunt zeker voedselbronnen van resveratrol zoals druiven, druivensap, pinda’s, cacao en bessen in uw dieet opnemen, maar bedragen om een gezondheidsvoordeel te bereiken zijn onbekend.

Waar moet je op letten?

Bij het kiezen van een resveratrol supplement, zorg ervoor dat u op zoek naar een die trans resveratrol heeft. Dit is het actieve ingrediënt dat gezondheidsvoordelen oplevert. Zoek ook naar een supplement dat aangeeft dat het is vervaardigd in een FDA-geregistreerde faciliteit met inachtneming van Good Manufacturing Practice. Zoek naar een zegel die zegt dat het in het laboratorium is getest op zuiverheid en potentie.

Veelgestelde vragen


 • Wat is trans-resveratrol?

  Trans-resveratrol is het actieve ingrediënt gevonden in de resveratrol supplement. Resveratrol verwijst naar de generieke productnaam van het supplement of de verbinding die in voedsel wordt aangetroffen. Resveratrol wordt gevonden in verschillende niveaus van zuiverheid waar trans-resveratrol bevat 99% van het actieve ingrediënt.


 • Welke rode wijn heeft de meeste resveratrol?

  Malbec wijn is het hoogste in resveratrolgehalte omdat Malbec druiven de dikste schil hebben. Andere rode wijnen met veel resveratrol zijn Petite Sirah, St. Laurent en Pinot Noir.


 • Wanneer moet ik resveratrol nemen?

  Resveratrol wordt meestal geconsumeerd in een kleine hoeveelheid door middel van voedingsmiddelen zoals druiven, bessen, en wijn. Supplementen kunnen op elk moment van de dag worden ingenomen.


 • Wat is pterostilbeen?

  Pterostilbeen is een polyfenol dat erg lijkt op resveratrol. Het bevat een structureel verschil dat een efficiënter metabolisme door het lichaam mogelijk maakt en het passeert celmembranen gemakkelijker. Wetenschappers denken dat pterostilbeen krachtiger kan zijn dan resveratrol terwijl het dezelfde gezondheidsvoordelen biedt, maar er moet meer onderzoek worden gedaan.