De 9 beste positieve politieke nieuwsverhalen van 2021

Onnodig te zeggen dat 2021 niet geweldig begon op het democratische front – met de opstand bij het Amerikaanse Capitool op 6 januari. Hoewel het een dieptepunt was wat betreft politiek – het was de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een vreedzame machtsoverdracht, een hoeksteen van de democratie, werd bedreigd – gingen de VS en landen over de hele wereld geschiedenis schrijven op het gebied van politiek en beleid.

Kazachstan en Sierra Leonne werden de laatste landen ter wereld die de doodstraf afschaften. Virginia werd de 23e Amerikaanse staat die de doodstraf afschafte. Honderden jonge, diverse en niet-traditionele kandidaten meldden zich aan om zich kandidaat te stellen. De VS kregen hun eerste indiaanse dienst in een kabinetspositie – een die op de juiste manier toezicht houdt op het Amerikaanse land, zeeën en natuurlijke hulpbronnen. De staat Washington verbood gevangenissen met winstoogmerk, New Mexico beëindigde de gekwalificeerde immuniteit en community colleges gebruikten pandemische hulpdollars om studieschulden te vergeven.

Dit zijn slechts een handvol manieren waarop de VS en de wereld in 2021 vooruitgang hebben geboekt in politiek en beleid – en het is allemaal de moeite waard om te vieren terwijl we ernaar uitkijken om te pleiten (en te stemmen!) voor nog meer vooruitgang in 2022:

Goed politiek nieuws in de Verenigde Staten:

Deb Haaland is de eerste indiaan die in een kabinetspositie als minister van Binnenlandse Zaken dient en toezicht houdt op amerikaanse landen, zeeën en natuurlijke hulpbronnen

Deb Haaland schreef deze week geschiedenis – omdat hij zowel de eerste indiaan was die als secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken diende, als de eerste indiaan in de geschiedenis die in een kabinetspositie in het algemeen diende.

Haaland is een 35e generatie New Mexican uit de Pueblo of Laguna en was in haar tweede termijn in het Huis van Afgevaardigden in New Mexico.

Haar benoeming in niet alleen een kabinetsfunctie, maar specifiek als minister van Binnenlandse Zaken is bijzonder belangrijk en geeft ons zoveel hoop. Als inheemse vrouw zal ze een uniek, broodnodig en langverwacht perspectief bieden voor de bescherming en het behoud van openbare gronden, wateren en natuurlijke hulpbronnen. Haar vertegenwoordiging in het kabinet is op deze manier van onschatbare waarde.

“Dit historische karakter van mijn bevestiging is me niet ontgaan, maar ik zal zeggen dat het niet om mij gaat. Integendeel, ik hoop dat deze nominatie een inspiratie zou zijn voor Amerikanen die samen als één natie vooruitgaan en kansen creëren voor ons allemaal,” zei Haaland tijdens haar bevestigingshoorzittingen. “Dit is allemaal van ons land. Dit is onze moeder. Je hebt gehoord dat de aarde wordt genoemd [as] ‘Moeder Aarde.’ Het is moeilijk om je niet verplicht te voelen om dit land te beschermen en ik heb het gevoel dat elke inheemse persoon in dit land dat begrijpt.”

Meer dan 7.500 jonge, diverse en niet-traditionele kandidaten hebben zich sinds verkiezingsdag 2020 aangemeld om zich kandidaat te stellen via Run For Something

De overheid is niet iets anders dan degenen die er deel van uitmaken. Het is geen robot, machine of algoritme. De overheid is mensen die in kamers zitten en beslissingen nemen die van invloed zijn op de beleidsresultaten – voor uw gemeenschap, staat en het land.

Het maakt *echt* uit wie er in die kamers zit.

Na te hebben gewerkt aan de presidentiële campagnes van Barack Obama en Hillary Clinton, richtte Amanda Litman Run for Something op, een organisatie die zich inzet om jonge en niet-traditionele kandidaten te helpen zich met succes kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Run for Something verwijdert barrières voor toegang tot verkiezingen – lokaal, staats- en zelfs federaal! — door hulp te bieden met mechanica achter de schermen, tactische en strategische ondersteuning, advies, mentorschap, training en alles daartussenin.

Tussen 2017 en 2020 hebben ze geholpen bij het kiezen van bijna 500 kandidaten in 46 staten.

Virginia werd de 23e staat die de doodstraf verbood

Gouverneur Ralph Northam ondertekende wetgeving om de doodstraf in Virginia in te trekken – waardoor het de 23e staat is die de doodstraf officieel verbiedt.

Dit is ongelooflijk goed nieuws voor de vooruitgang in de richting van het afschaffen van de doodstraf overal – en het is vooral goed nieuws voor Virginia.

De staat heeft een verwoestende geschiedenis met de doodstraf en executeert meer mensen in de geschiedenis dan welke andere staat dan ook (bijna 1.400 mensen) volgens het Death Penalty Information Center. Sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1976 de doodstraf opnieuw invoerde, zijn 113 mensen geëxecuteerd in Virginia, de tweede alleen voor Texas.

We moeten het overal afschaffen:

– Het is onomkeerbaar en de foutmarge is onaanvaardbaar hoog.

— Het verergert een cyclus van geweld, in plaats van misdaad af te schrikken.

– Het is discriminerend en heeft onevenredig veel invloed op mensen van kleur, people met psychische aandoeningen en mensen met een laag inkomen.

– Het is duur en zowel het gebruik ervan als de publieke steun ervoor neemt overal af.

We vieren dat Virginia deze stap neemt om de doodstraf te verbieden, en zijn hoopvol dat meer staten – en het hele land! — zal snel volgen.

New Mexico is nu de derde Amerikaanse staat die een einde maakt aan de gekwalificeerde immuniteit.

Vorige week werd New Mexico de derde Amerikaanse staat die de gekwalificeerde immuniteit afschafte, na Colorado en Connecticut, die dat vorig jaar wel deden.

Gekwalificeerde immuniteit beschermt de acties van politieagenten en andere ambtenaren tegen rechtszaken over burgerrechten, tenzij ze “duidelijk vastgestelde wettelijke of grondwettelijke rechten hebben geschonden waarvan een redelijk persoon op de hoogte zou zijn geweest.”

De oorspronkelijke bedoeling van gekwalificeerde immuniteit was om overheidsfunctionarissen te beschermen tegen “frivole rechtszaken”, maar de impact ervan is breder en verdergaand geweest, waardoor ambtenaren straffeloos kunnen handelen, zonder gevolgen of verantwoordelijkheid voor wangedrag dat niet in de categorie “duidelijk vastgesteld” valt.

New Mexico is nu de laatste staat om die straffeloosheid te beteugelen.

“Dit is geen anti-politiewet”, zei gouverneur Michelle Lujan Grisham van New Mexico in een persbericht. “Dit wetsvoorstel brengt geen enkele eerstehulpverlener of ambtenaar in gevaar – zolang ze zich professioneel gedragen binnen de grenzen van onze grondwet en met een diep en actief respect voor de heilige rechten die het ons allemaal garandeert.”

We vieren dit nieuws met de staat New Mexico en zijn hoopvol dat het een teken is van meer uitdagingen voor gekwalificeerde immuniteit die komen gaat.

De staat Washington heeft zojuist een wetsvoorstel aangenomen dat alle gevangenissen met winstoogmerk verbiedt

De gouverneur van Washington, Jay Inslee, heeft zojuist een wetsvoorstel ondertekend dat particuliere detentiecentra met winstoogmerk verbiedt. De nieuwe wet zal tegen 2025 een van de grootste for-profit, particulier gerunde immigratiegevangenissen van de VS sluiten – het Northwest Detention Center in Tacoma.

“Washington heeft het gebruik van privégevangenissen niet ondersteund, en dit wetsvoorstel zet dat beleid voort door particuliere detentiefaciliteiten te verbieden in de staat te opereren,” zei Inslee voordat hij de wet ondertekende.

Washington sluit zich aan bij staten als Californië, Nevada, New York en Illinois bij het aannemen van wetgeving om de werking van particuliere gevangenisbedrijven in de staat te verminderen, te beperken of te verbieden. Washington is nu pas de derde – na Illinois en Californië – die immigratiefaciliteiten opneemt als onderdeel van dat verbod.

“Wijdverspreide detentie van civiele immigratie is een van de grootste gerechtelijke dwalingen die momenteel in ons politieke systeem bestaat,” vertelde Matt Adams, juridisch directeur bij het Northwest Immigrant Rights Project, de Associated Press in een e-mail. “De inwerkingtreding van dit wetsvoorstel is een belangrijke stap in de richting van het verwerpen van het privatiserings- en woekermodel van immigratiedetentiecentra dat de enorme uitbreiding van immigratiedetentie heeft gestimuleerd.”

Amerikaanse community colleges gebruiken corona-hulpdollars om miljoenen aan studieschulden te vergeven

Community colleges in het hele land maken gebruik van federale coronavirus-hulpdollars om studieschulden te vergeven die tijdens de pandemie zijn opgebouwd, een stap waarvan sommige beheerders hopen dat deze de aanhoudende daling van de inschrijvingen bij de tweejarige instellingen zal stoppen.

Het geld, beschikbaar via zowel de Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security (CARES) Act als de meer recente American Rescue Plan Act, stelt in aanmerking komende hogescholen in staat om studieschulden weg te vagen en verstrekt beurzen rechtstreeks aan studenten in nood.

Aan het El Paso Community College in Texas, bijvoorbeeld, hebben beheerders vorige week meer dan $ 3 miljoen aan schulden vrijgemaakt voor ongeveer 4.700 studenten met behulp van CARES Act-financiering, en vervolgens in aanmerking komende studenten aangemoedigd om extra financiële hulp aan te vragen via toewijzingen van ARPA.

“Studenten zijn negatief beïnvloed door de pandemie en we willen dat ze op hun pad kunnen blijven om hun diploma te behalen”, zei Keri Moe, associate vice-president van externe betrekkingen, communicatie en ontwikkeling van het college, in een verklaring. “We willen studenten helpen de middelen te vinden om uit de pandemie te komen, financiële stabiliteit te herwinnen en hun dromen te kunnen blijven najagen.”

Andere tweejarige colleges hebben soortgelijke maatregelen aangekondigd. Connecticut State Colleges and Universities, een systeem met 17 campussen met een mix van twee- en vierjarige hogescholen, zei dat het $ 17 miljoen aan schulden zou vergeven die community college-studenten “op zich namen of niet konden terugbetalen vanwege de pandemie.” Het beleid zal van invloed zijn op meer dan 18.000 studenten, zonder verplichtingen en zonder vereiste dat ontvangers zich in de toekomst inschrijven voor lessen.

Goed nieuws in Politics Over de hele wereld:

Een recordaantal van 58 vrouwen werd net verkozen in het Schotse parlement – nu goed voor 45% van de leden.

Een recordaantal vrouwen werd bij de laatste verkiezingen van het land in het Schotse parlement gekozen, waarbij 58 vrouwen zetels wonnen.

Dit is een stijging ten opzichte van 45 vrouwen in het vorige Schotse parlement. Vrouwen vormen nu 45% van alle leden van het Schotse parlement (MSP’s).

Volgens berichtgeving van de BBC bevinden zich onder de groep nieuw gekozen MSP’s de eerste twee vrouwen van kleur, Kaukab Stewart en Pam Gosal, evenals de eerste persoon die een rolstoel gebruikt, Pam Duncan-Glancy.

“Ik beloof alles te doen wat in mijn macht ligt om ervoor te zorgen dat het pad voor de volgende gehandicapte en permanente rolstoelgebruikende MSP lang niet zo moeilijk is als voor de eerste,” vertelde Duncan-Clancy aan verslaggevers. “Het is echt een ongelooflijk speciale dag geweest voor equalities.”

Goed nieuws voor de vertegenwoordiging onder gekozen functionarissen!

Kazachstan schafte de doodstraf af

Dit goede nieuws uit Kazachstan komt op het moment dat de regering van president Trump haar tijd in functie afmaakt op een executiegolf – waarbij meer Amerikanen worden geëxecuteerd dan alle Amerikaanse staten samen.

Volgens The Guardian: “In de loop van 2020, in een ongekende overvloed aan gerechtelijke moorden, haastte de trump-regering zich om 10 gevangenen ter dood te brengen. De executiegolf overtrad de historische normen en stond volledig haaks op de daling van de praktijk van de doodstraf die al enkele jaren de trend is in de VS.

In een artikel voor The Intercept zei gevangenis- en harde veroordelingsverslaggever Liliana Segura: “Als er een zilveren randje is aan de executie van Trump, is het dat het momentum tegen de doodstraf nieuw leven heeft ingeblazen.”

Zwitserland heeft zojuist met een bijna tweederde meerderheid gestemd om het homohuwelijk legaal te maken

Zwitserland is zojuist het laatste land geworden dat het homohuwelijk legaliseert! In een nationaal referendum in het weekend stemde 61,4% van de kiezers voor het homohuwelijk.

De nieuwe wet, die naar verwachting in juli 2022 van kracht wordt, zal het voor paren van hetzelfde geslacht mogelijk maken om zowel te trouwen als kinderen te adopteren. Bovendien mogen getrouwde lesbische paren kinderen krijgen via spermadonatie, wat momenteel alleen legaal is voor getrouwde heteroseksuele paren.

In reactie op de resultaten van de stemming zei Amnesty International in een verklaring dat het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht een “mijlpaal voor gelijkheid” was.