De 12 beste zwemcaps van 2023

De 12 beste zwemcaps van 2023

We onderzoeken, testen, beoordelen en bevelen onafhankelijk de beste
producten— meer informatie over
ons proces. Als u iets koopt via onze links, kunnen we een commissie verdienen.

Badmutsen zijn een van de meest functionele en noodzakelijke items om te zwemmen, of je nu recreatief of competitief zwemt. Badmutsen beschermen het haar tegen te nat en verward raken of beschadigd raken door chloor. Als u competitief zwemt, zal een badmuts de weerstand verminderen en een meer hydrodynamische prestatie mogelijk maken.

Beoordeeld & Goedgekeurd

De Speedo Solid Silicone Cap is onze beste algemene keuze vanwege de micro-grid textuur die een goede grip behoudt, zodat hij op zijn plaats blijft. De Aegend Silicone Swim Cap is een budgetvriendelijke optie die wordt geleverd in een 2-pack en is goed voor lang haar.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat geen enkele badmuts perfect is en dat er geen dop is die volkomen bescherm je haar tegen nat worden. Overweeg het type zwemmen dat je gaat doen, waar je gaat zwemmen en je kapsel bij het zoeken naar een badmuts. We hebben badkappen beoordeeld op hun elasticiteit, algemeen comfort, betaalbaarheid en het type materiaal waarvan ze zijn gemaakt.

Hier zijn de beste badmutsen op de markt.

Onze topkeuzes

Beste overall:

Speedo Solid Silicone Cap – Elastomeer Fit bij Amazon

Beste budget:

Aegend Siliconen Badmutsen voor Lang Haar bij Amazon

Beste Splurge:

Speedo Fastskin Cap bij Amazon

Beste voor wedstrijden:

Speedo Aqua V Silicone Cap bij Amazon

Beste voor comfort:

Speedo Stretch Fit Swim Cap bij Amazon

Beste voor natuurlijk haar:

Dsane Extra Large Swim Cap bij Amazon

Het beste voor lang haar:

TYR Sport Long Hair Silicone Swim Cap bij Amazon

Beste Lycra:

TYR Lycra Fiber Swim Cap bij Amazon

Beste Latex:

Speedo Solid Latex Badmuts bij Amazon

Beste voor gehoorbescherming:

Aegend Unisex Badmutsen met Oorzakken bij Amazon

In dit artikel

 • Onze keuzes
 • Waar moet je op letten?
 • FAQ
 • Waarom Trust bodymindspirit Fit

Beste overall

Speedo Solid Silicone Cap – Elastomeer Pasvorm

4.8


Solid Silicone Cap - Elastomeer Fit

Met dank aan Amazon


Bekijk op Amazon
Bekijk op Dick’s
Bekijk op Speedousa.com
Pros

 • Betaalbaar

 • Comfortabel

 • Goed voor racen

Tegens

 • Zal niet eeuwig duren

Speedo is een toonaangevend merk in zwemkleding en hun badmutsencollectie is geen uitzondering. Deze siliconen dop is de meest elementaire dop die je kunt krijgen voor een betaalbare prijs, zonder concessies te doen aan de kwaliteit, daarom hebben we hem geselecteerd als onze beste algemene keuze. Voor de meeste situaties is siliconen het ideale materiaal voor een badmuts, vooral als u het draagt voor baantjes zwemmen, trainen of racen in een zwembad.

Deze dop heeft een binnenste micro-grid textuur die is ontworpen om een goede en comfortabele pasvorm op je hoofd te bieden, waardoor deze op zijn plaats blijft tijdens het zwemmen. De voorgevormde vorm is ook ideaal voor racen, omdat het hydrodynamisch is en de weerstand in het water vermindert. Voor een eenvoudige en hoogwaardige badmuts die zijn werk zal doen, is de Speedo Solid Silicone Cap de beste keuze.

Prijs op het moment van publicatie: $11

Beste budget

Aegend siliconen badmutsen voor lang haar

Aegend siliconen badmutsen voor lang haar

Met dank aan Amazon


Bekijk op Amazon
Bekijk op Aegend.com
Pros

 • Betaalbaar

 • Ook goed voor kinderen

 • Werkt met elk kapsel

Tegens

 • Mag het haar niet helemaal droog houden

Hoewel Speedo een sterke greep heeft op de markt voor zwemkleding, is Aegend ook een toonaangevend merk dat over het algemeen betaalbaarder is, waardoor ze een plek hebben gekregen in onze categorie “beste budget”. De producten van Aegend zijn goedkoper zonder al te veel afbreuk te doen aan hun kwaliteit. Hoewel de titel suggereert dat deze specifieke badmuts van Aegend is ontworpen voor lang haar, is het ook ontworpen om comfortabel in je hoofd te passen, ongeacht de grootte of stijl van je haar.

Als een van de goedkopeest non-Latex badmuts opties die er zijn, dit Aegend model is een top verkoper en beschikt over geweldige beoordelingen van gebruikers. Met twee doppen in één verpakking is het verkrijgbaar voor dezelfde prijs als een typische latex dop, maar met een veel hogere kwaliteit en veelzijdigheid.

Prijs op het moment van publicatie: $12

Beste Splurge

Speedo Fastskin Dop

Speedo Fastskin Dop

Met dank aan Speedo


Bekijk op Amazon
Bekijk op Speedousa.com
Bekijk op Swimoutlet.com
Pros

 • Hoge kwaliteit

 • Dop zal zich vormen om bij je hoofdvorm te passen

 • Geweldig voor racen

Tegens

 • Duur

 • Risico op oververhitting door dikte

Speedo heeft een geavanceerde technologie ontwikkeld, IQfit, die is ontworpen om de zwemervaring voor zijn klanten te verbeteren. Speedo is ook te vinden in speedo’s IQfit-bril en heeft het gebruik van deze technologie uitgebreid naar zijn lijn badmutsen. Deze Fastskin-pet is speciaal ontworpen om maximaal comfort te bieden voor zwemmers en zal zich vormen om bij uw hoofdvorm te passen.

Deze pet is ook iets duurder dan de gemiddelde badmuts, maar als comfort een prioriteit voor je is, dan is het het extra geld waard. Als u competitief zwemt, houd er dan rekening mee dat deze pet deel uitmaakt van het eerste “Racing System” ter wereld, dat de volledige set zwemuitrusting bevat die is gebouwd met IQfit-technologie: een pet, pak en bril die samenwerken om uw prestaties in het zwembad te optimaliseren.

Prijs op het moment van publicatie: $50

Beste voor wedstrijden

Speedo Aqua V Siliconen Dop

Speedo Aqua V Siliconen Dop

Met dank aan Amazon


Bekijk op Amazon
Bekijk op Speedousa.com
Bekijk op Swimoutlet.com
Pros

 • Duurzaam

 • Comfortabel

 • Zeer hydrodynamisch

Tegens

 • Duur

 • Gevoelig voor oververhitting door dik materiaal

 • Alleen verkrijgbaar in twee kleuren

Deze dop is misschien aan de duurdere kant, maar hij is zeer duurzaam en gaat lang mee, dus het is een goede investering. De 3D Zone-vorm zorgt ervoor dat het goed op je hoofd blijft zitten en vermindert ook de weerstand aanzienlijk om je te helpen met verhoogde snelheid door het water te zwemmen.

Het materiaal is bijzonder dik, wat goed is voor duurzaamheid en comfort, maar het nadeel is dat het je hoofd sneller kan opwarmen dan typische siliconen doppen, wat kan leiden tot oververhitting. Als u echter voornamelijk de dop gebruikt tijdens het racen, zou dit niet zo’n probleem moeten zijn, tenzij u in zeer langeafstandsraces zwemt.

Als je Speedo’s Aqua V Silicone cap koopt en van plan bent om hem op de racedag te dragen, is het misschien een goed idee om hem tijdens de training te testen om ervoor te zorgen dat je je niet te oververhit voelt tijdens het dragen op de racedag. Het is ook belangrijk op te merken dat deze dop een beetje klein is – zelfs Speedo raadt aan om hem een maat groter te kopen dan je typische hoofdmaat.

Prijs op het moment van publicatie: $30

Beste voor comfort

Speedo Stretch Fit Badmuts

Speedo Stretch Fit Badmuts

Met dank aan Amazon


Bekijk op Amazon
Bekijk op Speedousa.com
Bekijk op Swimoutlet.com
Pros

 • Zacht materiaal maakt het comfortabel

 • Goed voor lange zwemtochten

Tegens

 • Niet goed voor racen

 • Alleen verkrijgbaar in drie kleuren

Als je niet per se traint of probeert competitief te zwemmen, maar op de markt bent voor een comfortabele cap om baantjes in te zwemmen of om recreatief te zwemmen, dan is deze iets voor jou. De Stretch Fit-dop is gebouwd met dubbellaagse technologie, die een binnenlaag van zachte stof bevat om meer comfort te bieden in de dop en op je hoofd. De dop vormt zich ook gemakkelijk naar de vorm van je hoofd, omdat er een elastische band in de basis zit voor extra elasticiteit.

Dankzij het zachtere siliconenmateriaal van de dop is het comfortabeler om uit te trekken en weer op te zetten dan een typische badmuts. De Stretch Fit-pet is ook ideaal als je de neiging hebt om lange afstanden of voor een lange periode te zwemmen, omdat het veel comfort biedt dat je hele zwemsessie meegaat.

Prijs op het moment van publicatie: $18

Beste voor natuurlijk haar

Dsane Extra Large Badmuts

Dsane Extra Large Badmuts

Met dank aan Amazon


Bekijk op Amazon
Pros

 • Zeer flexibele material

 • Veel extra ruimte

Tegens

 • Water heeft meer kans om in de dop te komen als het niet goed past

 • Licht duur

Deze pet is ontworpen voor mensen met natuurlijk haar en is een topkeuze onder degenen die dat wel doen. Zoals de titel al doet vermoeden, heeft het extra ruimte voor een breed scala aan natuurlijke kapsels, waaronder dreadlocks, vlechten, weefsels, extensions, gehaakte mambo en Afro-haar, onder anderen.

De siliconen die worden gebruikt om deze dop te maken, zijn bijzonder sterk, waardoor deze tot twee keer zo groot kan worden uitgerekt, terwijl je tegelijkertijd je haar zo droog mogelijk houdt. Het wordt ook geleverd met oordoppen en een neusclip om water uit de oren en neus te houden.

BPA-vrij en beschikbaar voor alle geslachten, de Dsane Extra Large badmuts is een perfecte keuze voor de zwemmer die geen geluk heeft gehad met een traditioneel grote pet.

Prijs op het moment van publicatie: $18

Het beste voor lang haar

TYR Sport Siliconen Badmuts met lang haar

TYR Sport Siliconen Badmuts met lang haar

Met dank aan TYR


Bekijk op Amazon
Bekijk op Dick’s
Bekijk op Tyr.com
Pros

 • Extra ruimte voor lang haar

 • Zeer elastisch

 • Ook goed voor grotere koppen

Tegens

 • Gevoelig voor afglijden

 • Niet zo goed voor natuurlijk haar

Gebouwd voor zowel competitieve als recreatieve zwemmers, is deze keuze een top-tier cap voor zwemmers van elk geslacht die lang haar hebben. Hoewel de bouw vergelijkbaar is met andere generieke siliconen doppen, heeft dit TYR-model een asymmetrische vorm, met extra ruimte aan de achterkant om lang haar te herbergen. Mensen met dikker haar kunnen ook baat hebben bij deze langharige pet.

Vanwege de extra ruimte en elasticiteit is deze dop ook geweldig voor mensen die misschien een groter gevormd hoofd hebben. Zoals bij elke pet is comfort essentieel, en deze biedt een zeer comfortabele optie voor mensen met hoofden of haar dat niet in een typisch grote pet past.

Prijs op het moment van publicatie: $17

Beste Lycra

TYR Lycra Fiber Badmuts

TYR Lycra Fiber Badmuts

Met dank aan TYR


Bekijk op Amazon
Bekijk op Tyr.com
Pros

 • Zeer comfortabel

 • Biedt UPF 50+ zonwering

 • Trekt minder aan het haar

Tegens

 • Niet goed voor racen

 • Heeft de neiging om meer van het hoofd af te glijden

Badmutsen gebouwd met Lycra-materiaal zijn over het algemeen het beste voor recreatief zwemmen, hoewel ze ook kunnen worden gebruikt voor baantjeszwemmen of zelfs zwemtraining en training. Lycra is vooral goed voor wateractiviteiten met een lagere impact, zoals wateraerobics of watertherapie. Ze zijn superieur in termen van comfort, omdat het materiaal veel zachter is dan latex of siliconen – het is hetzelfde materiaal waarvan zwemkleding meestal is gemaakt.

Deze TYR Lycra caps zijn niet alleen uiterst comfortabel, maar bevatten ook UPF 50+ zonwering, waardoor ze geweldig zijn om buiten te zwemmen. Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel Lycra een dikker en zachter materiaal is, het niet noodzakelijkerwijs je hoofd warmer houdt als je in koud water zwemt.

Als een Lycra-pet klinkt alsof deze het beste bij u past, biedt TYR een kwaliteitsdop tegen een lage prijs.

Prijs op het moment van publicatie: $15

Beste Latex

Speedo Solid Latex Badmuts

Speedo Solid Latex Badmuts

Met dank aan Speedo USA


Bekijk op Amazon
Bekijk op Speedousa.com
Bekijk op Swimoutlet.com
Pros

 • Betaalbaar

 • Oververhitte hoofd niet

Tegens

 • Kan gemakkelijk rippen

 • Gevoelig voor uitglijden van het hoofd tijdens een race

Latex caps zijn de goedkoopste optie voor badmutsen, omdat latex een dun en goedkoop materiaal is. Maar omdat het materiaal dunner is, hebben ze de neiging om gemakkelijker te scheuren en kunnen ze zich minder comfortabel voelen dan andere soorten doppen. Dit zal waar zijn, ongeacht het merk. De duurzame latex dop van Speedo is echter ontworpen met een anti-roll rand om te voorkomen dat de dop eraf glijdt. Dit zorgt ook voor een strakke pasvorm die het haar droog houdt en voorkomt dat water in de oren sijpelt.

Bovendien is het dunne latexmateriaal handig wanneer je in warm water zwemt, omdat het minder snel oververhitting veroorzaakt. Het dunne materiaal kan ook goed zijn voor wedstrijden omdat het niet tegen je snelheid in het water werkt, maar houd er rekening mee dat latex doppen meer l zijnikely om uit te glijden na het duiken in het water dan siliconen doppen.

Ondanks de nadelen van latex doppen, is het model van Speedo de beste optie als dat het type dop is dat je nodig hebt.

Prijs op het moment van publicatie: $6

Beste voor gehoorbescherming

Aegend Unisex Badmutsen met Oorzakken

Bekijk op Amazon
Bekijk op Aegend.com
Pros

 • Comfortabel

 • Elastisch

 • Voorkomt dat er water in oren komt

 • Betaalbaar

Tegens

 • Mag het haar niet helemaal droog houden

 • Niet erg stijlvol

Deze Aegend-doppen lijken op het eerste gezicht misschien op elke andere siliconen dop, maar als je beter kijkt, zul je zien dat ze dikke oorzakken bevatten voor extra gehoorbescherming. Ze duiken ook aan de onderkant van elke kant van de dop waar de oren zijn om ervoor te zorgen dat er geen water naar binnen druppelt. Zwemmersoor is geen grap en Aegend is er om te helpen voorkomen dat je het oploopt. De functies van deze dop beschermen je oren tegen chloor, bacteriën en zelfs zand.

Als bijkomend voordeel is deze dop ook extreem elastisch, waardoor een comfortabele, uitgerekte pasvorm voor alle geslachten, hoofdmaten en kapsels mogelijk is. Zoals de meeste Aegend-producten zijn deze doppen een geweldige waar voor je geld, omdat ze verkrijgbaar zijn in een two-pack tegen een betaalbare prijs.

Prijs op het moment van publicatie: $9

Het beste voor open water zwemmen

Zone3 Neopreen Badmuts

Zone3 Neopreen Badmuts

Met dank aan Zone3


Bekijk op Amazon
Bekijk op Wiggle.com
Bekijk op Zone3.us
Pros

 • Behoudt warmte

 • Regelbaar

 • Goed voor racen

 • Verkrijgbaar in fel oranje voor veiligheidsdoeleinden

Tegens

 • Alleen verkrijgbaar in drie maten

 • Alleen verkrijgbaar in drie kleuren

Neopreen petten worden meestal gedragen voor open water zwemmen of triatlons. Het neopreen materiaal is extreem dik, wat perfect is om je hoofd warm te houden als je in koud, open water zwemt.

De Zone3-dop is de beste keuze vanwege de verstelbare kinband met klittenband die andere neopreen doppen niet noodzakelijkerwijs hebben. Deze riem zorgt voor een minder strakke en comfortabelere pasvorm voor de zwemmer, vooral in het kingebied.

Ontworpen voor optimale thermische bescherming terwijl het hydrodynamisch is voor racen, is deze dop gemaakt van een 0,1-inch Super-Stretch-materiaal. Het komt in drie kleuren, hoewel twee meestal zwart zijn en de andere feloranje. Felgekleurde petten worden ten zeerste aanbevolen voor zwemmen in open water, omdat ze het voor badmeesters of medisch personeel gemakkelijker maken om u in geval van nood te herkennen.

Prijs op het moment van publicatie: $31

Het beste voor peuters en kinderen

Aegend Siliconen Badmuts 2-Pack

Aegend Siliconen Badmuts 2-Pack

Met dank aan Amazon


Bekijk op Amazon
Pros

 • Comfortabel

 • Betaalbaar

 • Verkrijgbaar in leuke ontwerpen voor kinderen

Tegens

 • Beschermt het haar mogelijk niet volledig tegen nat worden

Bij de aanschaf van een badmuts voor uw kind moet het vanzelfsprekend zijn dat comfort en pasvorm belangrijke overwegingen zijn. Om deze reden hebben siliconen doppen, in plaats van latex, de voorkeur. Met de 3D ergonomische pasvorm is dit een comfortabele dop die op het hoofd van uw kind blijft zitten. Het biedt ook een goede gehoorbescherming om te voorkomen dat water en bacteriën in de oren sijpelen.

Aegend biedt deze pet in vijf verschillende kleuren en ontwerpen, waaronder een optie met haaienthema om een beetje flair toe te voegen aan de zwemstijl van uw kind. De felle kleuren van deze Aegend-petten zullen uw kind ook helpen op te vallen en meer opvallen in een menigte voor extra veiligheid tijdens het zwemmen, wat vooral belangrijk is voor zwemmen in open water (in meren of rivieren).

Voor zo’n betaalbare prijs is dit two-pack badmutspakket voor kinderen een koopje.

Prijs op het moment van publicatie: $15

Eindoordeel

Wanneer comfort en snelheid topprioriteiten zijn, kunt u niet fout gaan met Speedo’s Solid Silicone Cap (bekijk bij Speedo), die ideaal is voor training en racen dankzij de elastomeer pasvorm. Als je meer een recreatieve zwemmer bent, klaart de Speedo Stretch Fit Cap (bekijk op Amazon) de klus met zijn dubbellaagse technologie voor comfort en elasticiteit.

Waar je op moet letten in een badmuts

Materiaal

Latex: Dit materiaal is dunner en heeft veel meer kans om te scheuren, tenzij je er voorzichtig mee bent. Het kan echter de betere optie zijn als u in een zwembad zwemt met warm water omdat het kan voorkomen dat je oververhit raakt. Het kan ook de luchtweerstand enigszins verminderen, wat goed is voor racen.

Silicone: Deze doppen worden over het algemeen aanbevolen om te zwemmen, omdat het materiaal dikker en meestal comfortabeler is. Deze doppen hebben ook de neiging om langer mee te gaan dan latex opties.

Lycra: Deze doppen zijn beter voor wateractiviteiten met een lagere intensiteit, zoals wateraerobics of watertherapie. Het materiaal is zachter dan latex en siliconen, maar het is niet zo goed voor racen omdat het weerstand toevoegt, waardoor je snelheid in het water wordt vertraagd. Het is ook niet ideaal voor training of het zwemmen van baantjes, omdat het niet zo goed is in het buiten houden van water en het droog houden van je haar, wat ongemakkelijk kan zijn.

Neopreen: Neopreen doppen worden meestal gebruikt voor zwemmen in open water en zijn gebouwd met een dikker materiaal om je hoofd warm te houden en om open water te beschermen tegen het binnendringen van je oren.

Elasticiteit

Elasticiteit is een belangrijke overweging, vooral voor mensen met lang haar of grotere hoofden. Een van de belangrijkste functies van een badmuts is om te voorkomen dat het haar nat wordt, in de knoop raakt en weerstand creëert, dus als een dop niet elastisch genoeg is om op je hoofd te passen (inclusief haar), verliest het zijn functionaliteit. Meer elasticiteit betekent ook een rekbare dop, wat het ook gemakkelijker maakt om het op je hoofd te zetten voordat je in het zwembad duikt.

Gemak

Zoals bij de meeste zwemkleding is comfort belangrijk, behalve tijdens het racen. Tenzij u specifiek caps koopt die uw prestaties op de racedag optimaliseren, wilt u ervoor zorgen dat de dop comfortabel is en goed bij uw hoofd past. Een pet die te strak zit of aan je haar scheurt, zal prikkelbaar en ongemakkelijk zijn.

Veelgestelde vragen


 • Hoe zet je een badmuts op?

  Hoewel er geen goede of verkeerde manier is om je pet op te zetten, is een veel voorkomende methode om daadwerkelijk vanaf de voorkant van het hoofd te beginnen en de dop naar de achterkant van je nek te strekken. Dit is vooral handig als je lang haar hebt. Als je korter of minder haar hebt, kun je ook proberen de dop zo breed mogelijk uit te rekken en vervolgens op je hoofd te laten zakken. Als dat niet werkt, probeer dan iemand te vragen om je te helpen het op te zetten – het opzetten van je pet moet soms een teaminspanning zijn!

  Als je lang haar hebt, wil je het misschien in een knot, vlecht of paardenstaart doen voordat je de dop opzet om het risico te verkleinen dat het haar uit je pet valt. Het is ook handig om je haar een beetje nat te maken voordat je je pet opzet om wrijving te verminderen en om het soepeler te laten glijden. Probeer indien mogelijk voorzichtig te zijn bij het opzetten van je pet om te voorkomen dat je aan haar trekt of je pet scheurt (vooral als het latex is!).


 • Kunnen badmutsen haaruitval veroorzaken?

  Nee, badmutsen veroorzaken niet direct haaruitval. Hoewel sommige petten, zoals latex, eerder aan je haar trekken – vooral als je het constant moet afdoen en weer op moet zetten – is er geen wetenschappelijk bewezen verband tussen het dragen van een badmuts en chronisch haarverlies.


 • Hoe maak je badmutsen schoon?

  Dit kan afhankelijk zijn van het materiaal, maar over het algemeen wilt u de dop uitspoelen met water en aan de lucht laten drogen. Je kunt het ook drogen met een handdoek. Voor extra absorptie kunt u een papieren handdoek aan de binnenkant van de dop toevoegen. Het strooien van een beetje talk of babypoeder in de dop absorbeert ook vocht en voorkomt dat de dop aan zichzelf blijft plakken (vooral voor latex doppen). De extra absorptie helpt voorkomen dat bacteriën in de dop groeien. Zorg er in ieder geval voor dat u het instructielabel van de dop controleert voordat u het schoonmaakt.

Waarom Trust bodymindspirit Fit

Alex Battaglia, een voormalig wedstrijdzwemmer en zwemcoach, begrijpt de waarde van een kwaliteitscap, of het nu voor baantjes zwemmen of voor een wedstrijddag is. Nu is ze een gezondheidsonderzoeker en zet ze zich in om de beste producten voor zwemmers en atleten grondig te onderzoeken en producten te vinden waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze werken.

De Speedo Solid Silicone Cap is onze beste algemene keuze vanwege de micro-grid textuur die een goede grip behoudt, zodat hij op zijn plaats blijft. De Aegend Silicone Swim Cap is een budgetvriendelijke optie die wordt geleverd in een 2-pack en is goed voor lang haar.

Wanneer comfort en snelheid topprioriteiten zijn, kunt u niet fout gaan met Speedo’s Solid Silicone Cap (bekijk bij Speedo), die ideaal is voor training en racen dankzij de elastomeer pasvorm. Als je meer een recreatieve zwemmer bent, klaart de Speedo Stretch Fit Cap (bekijk op Amazon) de klus met zijn dubbellaagse technologie voor comfort en elasticiteit.