Craftivisme biedt een alternatief voor traditionele protesten als een krachtig expressiemiddel

Search

Craftivisme is de praktijk van de kunst van zacht protest.

“Als we willen dat onze wereld mooier, aardiger en eerlijker is, moet ons activisme dan niet mooier, aardiger en eerlijker zijn?”

Dit is de vraag die wordt gesteld door de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie Craftivist Collective, een groep voor sociale rechtvaardigheid die zich inzet voor de kunst van ‘zacht protest’.

Craftivist Collective maakt kunst in de hoop beleid en wetten rond complexe kwesties te veranderen – door berichten te naaien over sociale en politieke kwesties zoals klimaatverandering en de vluchtelingencrisis, bijvoorbeeld, allemaal om reflectie en respectvol gesprek uit te nodigen in plaats van verdeeldheid.

Bekijk “Wat is het Craftivist Collective? — met oprichtster Sarah Corbett” (4:11)

“Zachtheid kan een grote kracht zijn, en stille actie kan soms net zo krachtig spreken te midden van het lawaai als de luidste stem”, schrijft Craftivist Collective op hun website.

Craftivisme is een onwaarschijnlijke sociale en politieke kracht geworden. Het woord komt van het huwelijk van de woorden ‘ambacht’ en ‘activisme’.

Met behulp van creativiteit als een politiek instrument, creëren “craftivisten” zinvolle verandering en houden ze zich bezig met activisme door middel van stille, creatieve en medelevende handelingen: breien, haken, naaien en andere creaties.

Terugkijkend in de tijd borduurden vrouwen spandoeken tijdens de kiesrechtbeweging. In oorlogskampen gebruikten vrouwen quilten als een middel om privéruimte en persoonlijke expressie te claimen.

Suffragisten naaien sterren op kiesrechtvlag / Foto met dank aan de Library of Congress
SUFFRAGISTEN NAAIEN STERREN OP SUFFRAGE VLAG / FOTO MET DANK AAN DE LIBRARY OF CONGRESS

Tegenwoordig wordt crafting gebruikt om antikapitalistische, feministische en milieu-meningen te uiten. De Amerikaanse schrijfster Betsy Greer bedacht de term ‘craftivism’ in 2003, en het is sindsdien alleen maar gegroeid.

Craftivisme is voor iedereen die een verschil wil maken: bekwame kunstenaars, vermoeide activisten, introverte mensen, mensen met angst, iedereen die een betere wereld wenst, maar misschien niet weet waar te beginnen of waar en hoe ze hun energie en tijd het beste kunnen prioriteren.

Craftivisme is voor iedereen die een verschil wil maken: bekwame kunstenaars, vermoeide activisten, introverte mensen, mensen met angst, iedereen die een betere wereld wenst, maar misschien niet weet waar te beginnen of waar en hoe ze hun energie en tijd het beste kunnen prioriteren.

Craftivist Collective, dat Sarah Corbett in 2009 oprichtte, ondersteunt craftivisten door tools, middelen, evenementen en projecten te bieden om hun inspanningen te ondersteunen.

Zelfs de iconische activiste en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Malala Yousafzai woonde een workshop bij.

Vandaag 5 jaar geleden kwam Malala naar onze talk & workshop in Impact Hub Birmingham met haar schoolvriendin Ellen - ze stelden doordachte vragen over onze #gentleprotest benadering van #craftivism terwijl ze hun canvasvoetafdruk naaiden met behulp van onze kit

Corbett schreef zelfs een boek ‘voor rustig activisme’. In haar boek heeft ze “[shares her] reis van opgebrande activist, moe van marcheren, confrontatie en demoniserende oppositie, naar een meer respectvol activisme: ambacht gebruiken om mondiale kwesties te overwegen, gedachten uit te lokken en gesprekken te starten in plaats van argumenten. “

Het aanmoedigen van meer mensen om zich aan te sluiten bij de craftivistische beweging, de Craftivist Collective website luidt:

“Als er tijd is voor het luide, is er ook tijd voor de stilte. Als er tijd is voor het snelle, is er ook behoefte aan het langzame. In ieders hart zit een verlangen om dingen ten goede te veranderen – het is essentieel dat er een toolkit voor activisten is die net zo divers is als de mensheid.”

“Ons zachte craftivisme is voor iedereen, waar ter wereld je ook bent: van bekwame ambachtslieden tot opgebrande activisten, introverte mensen, hoogsensitieve mensen, mensen die worstelen met angst en die mensen die onrecht in de wereld willen aanvechten, maar niet weten wat ze moeten doen, waar ze moeten beginnen of hoe ze hun energie en tijd moeten prioriteren.”

Hun manifest schetst de tien principes van het craftivisme, die alles omvatten, van het nemen van langzame stappen naar vooruitgang tot het omarmen van positiviteit.

Het manifest van een craftivist
A Craftivist’s Manifesto / Met dank aan Craftivist Collective

Je kunt meer leren en stappen ondernemen om zelf een craftivist te worden door de pagina Craftivist Collective Projects te bezoeken – en een nieuwe manier te proberen om op een zinvolle en strategische manier om te gaan met kwesties waar je om geeft.

Luister naar het gesprek van Good Good Good met Sarah Corbett:

In dit hoopvolle podcastgesprek heeft Branden Harvey en Sarah Corbett bespreken hoe craftivisme voor iedereen kan zijn.

Van bekwame ambachtslieden tot opgebrande activisten, zacht protest kan zijn voor die mensen die onrecht in de wereld willen aanvechten, maar niet weten wat ze moeten doen, waar ze moeten beginnen of hoe ze prioriteit moeten geven aan hun energie en tijd.

Sarah deelt ook succesverhalen over hoe de kunst van zacht protest betekenisvolle verandering heeft gecreëerd binnen regeringen en bedrijven.

Een versie van dit verhaal verscheen oorspronkelijk in The Unconventional Activism Edition van de Goodnewspaper in mei 2020.

De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.

Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer.

Word vandaag nog abonnee.