COVID-19 &Delta: 5 manieren om voor elkaar te blijven zorgen

Search

De pandemiemoeheid is reëel.

Zovelen van ons volgden alle gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen, werden zo snel mogelijk gevaccineerd en zijn klaar om verder te gaan met het leven na de pandemie. Vanwege de nieuwe, zeer besmettelijke deltavariant stijgen de gevallen in de VS echter weer, vooral in staten met een lage vaccinatiegraad.

We moeten ons deel blijven doen om voor elkaar en mensen over de hele wereld te zorgen – hier is hoe:

1. Laat je vaccineren

De gegevens zijn duidelijk: alle COVID-19-vaccins zijn veilig en zeer effectief in het beschermen van u en uw dierbaren tegen het coronavirus. Bij het meten van de bijwerkingen van beide, zeggen wetenschappers dat het risico op het krijgen van COVID-19 veel groter is dan het risico dat gepaard gaat met het laten vaccineren.

Momenteel is ongeveer 95% van degenen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met COVID-19 niet gevaccineerd – en 99% van degenen die aan het virus zijn overleden, waren niet gevaccineerd. Er zijn “doorbraak” gevallen onder de gevaccineerden – omdat vaccins niet 100% effectief zijn – maar de symptomen zijn veel milder en resulteren zelden in ziekenhuisopname.

Als u zich zorgen maakt over het krijgen van het vaccin, zijn uw vragen geldig! Maar zorg ervoor dat u ernaar handelt: plan een afspraak om met uw arts te praten, bezoek het COVID-19-informatiecentrum van de CDC voor nuttige informatie of zoek informatie van experts in infectieziekten en / of volksgezondheid.

Hoewel we niet aanraden om al uw informatie op sociale media te krijgen, zijn er enkele experts op het gebied van infectieziekten die sociale media gebruiken om complexe ideeën te communiceren. We hebben veel geleerd van Laurel Bristow, MSc en Jessica Malaty Rivera, MS op Instagram.

Bovendien onderschrijft Dolly Parton het vaccin. En Amerika houdt van Dolly.

2. Wees een voorstander van vaccins onder je vrienden en familie

Omdat COVID-19 een wereldwijde pandemie is die de hele bevolking treft, kan individuele actie alleen er geen einde aan maken – we moeten een gemeenschapsgerichte volksgezondheidsbenadering volgen. We moeten rekening houden met anderen en goede buren zijn!

Het goede nieuws is dat de meeste mensen die het vaccin niet krijgen geen complotdenkers of anti-vaxxers zijn. Als uw vriend of familielid legitieme vragen of zorgen heeft over de vaccins, is dat oké! Ze verdienen het om gehoord te worden – het hen opdringen of hun keuze beoordelen is niet nuttig.

The New York Times heeft een interactieve vaccinatiechatbot samengesteld om u door de beste manieren te leiden om te luisteren, een bron te zijn voor en uw dierbaren aan te moedigen die aarzelen over het vaccin.

Een sms-gesprek over de veiligheid van COVID-vaccins
Screenshot van de interactieve chatbot van The New York Times

En als je meer wilt weten over waarom een volksgezondheidsbenadering belangrijk is, lees dan dit artikel over de deltavariant van Ellie Murray, hoogleraar epidemiologie aan de Boston University School of Public Health.

U kunt mensen tegenkomen die verkeerde informatie over het vaccin hebben ontvangen. Het News Literacy Project heeft een nuttige gids samengesteld om desinformatie in het algemeen te bestrijden, en met betrekking tot de vaccins:

3. Help mensen over de hele wereld om gevaccineerd te worden

De WHO meldde dat wereldwijd meer dan 4 miljard COVID-19-vaccindoses zijn toegediend – meer dan 80% daarvan aan landen met een hoog en hoger middeninkomen, hoewel ze minder dan de helft van de wereldbevolking uitmaken.

De pandemie kan niet “eindigen” totdat de hele wereld gelijke toegang heeft tot vaccins – niet alleen rijke, goed uitgeruste landen. Zonder dat zullen er varianten blijven bestaan, die zich over de hele wereld zullen verspreiden, zelfs naar sterk gevaccineerde landen.

Neem contact op met uw gekozen functionarissen om ervoor te zorgen dat het wereldwijde COVAX-vaccinatieprogramma de doses en financiering krijgt die het nodig heeft.

4. Draag een masker als je binnen bent of niet in staat bent om sociaal afstand te houden

De wereld kreeg een licht uitstel van het dragen van maskers, omdat de vaccins zeer effectief bleken in het stoppen van de verspreiding van het virus. Nu blijkt de deltavariant echter veel besmettelijker en levensbedreigender te zijn dan eerdere stammen van het virus.

Om anderen te beschermen die misschien nog niet zijn (of in sommige gevallen niet kunnen worden gevaccineerd), volgt u de CDC-richtlijnen voor het dragen van een masker binnenshuis, of wanneer u niet in staat bent om 6 voet afstand te houden tussen uzelf en anderen.

Maskers zijn ongelooflijk effectief in het stoppen van de verspreiding van het virus – draag er een!

5. Zorg goed voor jezelf en anderen

De enige manier waarop we hier doorheen komen, is als we het samen doen. Blijf een goede buur door rekening te houden met:

Restaurantmedewerkers — Als je (lokaal!) in-p dineerterson, draag je masker als je server naar je tafel komt, en geef minstens 20% fooi.

Lokale bedrijven — Blijf lokaal ondersteunen. Zwaai of zeg een gemaskerd “hallo” tegen werknemers en houd je aan winkelprotocollen (als je niet zeker weet wat ze zijn, vraag het dan).

Geestelijke gezondheid – We gaan nog steeds door individuele en collectieve trauma’s. Zorg voor voldoende slaap, vraag om hulp, breng tijd buiten door wanneer je kunt – het zal je ook helpen om voor anderen te zorgen!

Als deze gids nuttig was, deel deze dan op Instagram om anderen te helpen voor elkaar te blijven zorgen in het midden van COVID-19, desinformatie te bestrijden en te werken aan wereldwijde vaccingelijkheid.