Cantharel Paddenstoel Voedingsfeiten en Gezondheidsvoordelen

Cantharel Paddenstoel Voedingsfeiten en Gezondheidsvoordelen
Chantarelle paddenstoelen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Cantharellen (Cantharellus cibarius) zijn een gele of geeloranje paddenstoel die vaak wordt gekweekt in hardhoutbossen in heel Europa. Cantharellen worden ook in andere delen van de wereld geteeld, waaronder Noord-Amerika. Ze hebben een fruitige, abrikoosachtige geur. Ook wel “girole” of “girolle” genoemd in Frankrijk, worden deze paddenstoelen vaak toegevoegd aan pasta en andere hartige gerechten.

Cantharellen en andere soorten paddenstoelen hebben een vlezige textuur die hartige gerechten stevigheid kan bieden. Zoals de meeste paddenstoelen zijn cantharellen zeer laag in calorieën en bieden ze vezels en andere voedingsstoffen zoals vitamine D en koper.

Cantharel Paddenstoel Voeding Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 kopje (54 g) rauwe cantharellen.

 • Calorieën: 17.3
 • Vet: 0,3 g
 • Natrium: 4,9 mg
 • Koolhydraten: 3,7 g
 • Vezel: 2,1 g
 • Suikers: 0,6 g
 • Eiwit: 0,8 g
 • Vitamine D: 144IU

Koolhydraten

Cantharellen leveren 17 calorieën in een volledige portie. Het totale aantal koolhydraten is slechts 3,7 gram. Twee gram koolhydraten komt van heilzame vezels.

De glycemische index van cantharellen (specifiek) is niet bekend. Maar de glycemische lading van een portie rauwe paddenstoelen (variëteit niet gespecificeerd) wordt geschat op 2, waardoor ze een laag glycemisch voedsel zijn. Glycemische belasting houdt rekening met de portiegrootte bij het schatten van de impact van een voedingsmiddel op de bloedglucose.

Vetten

Er zit bijna geen vet in cantharellen. Een enkele portie levert slechts 0,3 gram op. Als je ze echter in olie of boter kookt, zal je vetinname toenemen.

Eiwit

Cantharellen bevatten een kleine hoeveelheid eiwit, slechts 0,8 gram per portie van één kopje. Hoewel ze geen substantiële bron van deze macronutriënt zijn, bieden ze wel alle essentiële aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Je lichaam maakt ze niet allemaal, dus sommige (essentiële aminozuren genoemd) moeten in voedsel worden geconsumeerd.

Vitaminen en Mineralen

Cantharellen zijn een goede bron van vitamines. Een portie rauwe cantharellen van één kopje biedt 0,1 mg riboflavine, wat 9% van de aanbevolen inname (ADH) is; 2,2 mg niacine (ongeveer 15% van de ADH); en 2,9mcg vitamine D (ongeveer 14% ADH). Cantharellen zijn een uitstekende bron van koper (0,2 mg, of 21% ADH, per kopje). Dit essentiële mineraal helpt je lichaam een gezond zenuwstelsel en immuunfunctie te behouden. Koper is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen.

Cantharellen bevatten ook een goede hoeveelheid niet-heemijzer, 1,9 mg per portie van 1 kopje. Dit komt overeen met 10% van de aanbevolen dagelijkse inname.

Calorieën

Cantharellen bevatten 17,3 calorieën in een portie van 1 kopje (54 g). Van die calorieën komt 71% uit koolhydraten, 16% uit eiwitten en 13% uit vet. Cantharellen zijn een caloriearm voedsel in termen van volume in vergelijking met calorische dichtheid.

Samenvatting

Cantharellen zijn een voedzaam, caloriearm voedsel dat verschillende belangrijke vitamines en mineralen bevat, vaak zeldzaam in plantaardige bronnen. Deze omvatten koper, ijzer en vitamine D. Ze zijn ook een goede bron van vezels.

Gezondheidsvoordelen

Verschillende soorten paddenstoelen en paddenstoelextracten worden al honderden jaren gebruikt als natuurlijke remedies door Grieken, Romeinen en in de traditionele Chinese geneeskunde. Onderzoek naar de voordelen van paddenstoelen in het algemeen en cantharellen in het bijzonder heeft bewijs gevonden om gezondheidsclaims te ondersteunen.

Verbetert de immuunfunctie

Van paddenstoelen zoals cantharellen is bekend dat ze flavonoïden bevatten, waaronder myricetine en catechine. Het is ook bekend dat ze fenolzuren bevatten die waardevolle immuunversterkende eigenschappen hebben, waaronder ontstekingsremmende, antioxiderende en anticarcinogene eigenschappen.

Sommige voorlopige onderzoeken suggereren dat paddenstoelen een gezonde immuunfunctie kunnen ondersteunen door interactie met de darmmicrobiota, waardoor de ontwikkeling van adaptieve immuniteit en verbeterde immuuncelfunctionaliteit wordt verbeterd.

Ondersteunt de gezondheid van het hart

De vezel in paddenstoelen is nuttig voor cholesterolverlaging. Bovendien is bekend dat paddenstoelen ergosterol bevatten, een soort sterol die antioxiderende eigenschappen heeft en belangrijk is bij de preventie van hart- en vaatziekten.

Omdat paddenstoelen van nature natriumarm en bijna volledig vetvrij zijn, kunnen paddenstoelen een hart-gezond voedsel zijn, vooral wanneer ze worden geconsumeerd in plaats van vet vlees.

Vermindert het risico op prostaatkanker

Een studie gepubliceerd in een 2020 nummer van de Internationaal Tijdschrift voor Kanker bleek dat mannen die vaker paddenstoelen consumeren een verminderd risico op prostaatkanker hebben.

Onderzoekers volgden 36.499 Japanse mannen in de leeftijd van 40 tot 79 jaar. Degenen die meer dan drie keer per week paddenstoelen consumeerden, hadden het laagste risico, terwijl degenen die minder dan één keer per week paddenstoelen consumeerden het hoogste risico hadden. Onderzoekers schrijven de relatie toe aan ergothioneïne, een antioxidant die vaak voorkomt in paddenstoelen.

Verlaagt het risico op infectieziekten

Cantharellen kunnen een uitstekende bron van vitamine D zijn. Deze belangrijke voedingsstof speelt verschillende belangrijke rollen in het lichaam, waaronder het helpen van het immuunsysteem om binnendringende bacteriën en virussen te bestrijden.

Onderzoekers onderzoeken momenteel de relatie tussen vitamine D-spiegels en COVID-19-infectie- en sterftecijfers. Hoewel er veel meer onderzoek moet worden gedaan, wordt er gespeculeerd dat het krijgen van meer vitamine D kan helpen de ernst van de ziekte te verminderen, vooral bij oudere mensen.

Ondersteunt de gezondheid van de botten

Een andere belangrijke rol die vitamine D in het lichaam speelt, is om sterke botten op te bouwen. Deze voedingsstof is nodig om calcium te absorberen en de gezondheid van de botten te behouden. Mensen die te weinig vitamine D binnenkrijgen, kunnen zachte, dunne en broze botten ontwikkelen.

Veel mensen voldoen aan hun vitamine D-behoeften door tijd door te brengen in de zon. Maar je kunt ook je vitamine D-spiegel verhogen door voedingsmiddelen zoals paddenstoelen te eten. In feite zijn er enkele paddenstoelen die hogere niveaus van vitamine D hebben als gevolg van verhoogde blootstelling aan ultraviolet licht.

Allergieën

Meldingen van paddenstoelallergie zijn zeldzaam. Maar het is niet onmogelijk om een reactie te hebben op bepaalde variëteiten. Er is bijvoorbeeld een melding van een patiënt die een rode uitslag en systemische anafylactische shock ontwikkelde onmiddellijk na inname van knopzwammen. Er is enige bezorgdheid dat mensen met schimmelallergieën een reactie kunnen hebben na blootstelling aan paddenstoelen.

Als u vermoedt dat u allergisch bent voor cantharellen of een soort paddenstoel, neem dan contact op met uw zorgverlener om persoonlijk advies te krijgen.

Bijwerkingen

Het is niet waarschijnlijk dat u nadelige effecten zult ervaren na het consumeren van cantharellen in hoeveelheden die gewoonlijk als voedsel worden geconsumeerd. Er zijn echter veel paddenstoelextracten en supplementen die andere ingrediënten dan paddenstoelen kunnen bevatten. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat supplementen grotendeels ongereguleerd zijn en niet op veiligheid zijn getest. Wees voorzichtig en praat met uw zorgverlener voordat u supplementen inneemt.

Variëteiten

Er zijn veel verschillende soorten cantharellen, waarvan sommige vaker voorkomen in Noord-Amerika en andere vaker voorkomen in Europa. De gouden cantharel (Cantharellus cibarius) is de meest voorkomende.

Cantharellen en andere paddenstoelensoorten zijn te vinden in de meeste supermarkten. Je zult ze waarschijnlijk vinden in de versafdeling, hoewel cantharellen ook in gedroogde vorm kunnen worden verkocht.

Wanneer het het beste is

Cantharellen zijn vaak te vinden van de zomer tot eind december. Maar in sommige gebieden kan het seizoen zich uitstrekken van juli tot februari. Veel mensen jagen op de paddenstoelen in beboste gebieden in de Pacific Northwest en elders in de VS. Net als veel andere paddenstoelen groeien cantharellen in de buurt van hardhoutbomen zoals esdoorn, populieren en eiken.

Als je je eigen paddenstoelenjacht doet, is het belangrijk om een betrouwbare gids te gebruiken om ervoor te zorgen dat de paddenstoelen die je oogst veilig zijn om te consumeren. Een andere vergelijkbare paddenstoelsoort, de Jack O ‘Lantern-paddenstoel, is giftig voor de mens (hoewel niet dodelijk).

Wanneer u verse champignons kiest op uw lokale markt, zoek dan naar paddenstoelen die flexibel maar stevig en soepel zijn. Cantharellen zijn meestal trechtervormig en kunnen zo groot zijn als 5 inch in diameter (ze zijn meestal veel kleiner). Vermijd paddenstoelen die tekenen van slijm of schimmel hebben.

Opslag en voedselveiligheid

Als je verse cha kooptnterellen die voorverpakt zijn, verwijder plasticfolie zodra u ze mee naar huis neemt. Bewaar de champignons in een ademend papieren zakje. Plaats ze in een donkere, koele omgeving – de koelkast is het beste. Cantharellen kunnen tot een week meegaan als ze op de juiste manier worden bewaard, maar het is het beste om ze binnen 3 tot 5 dagen te consumeren.

Maak vlak voor gebruik je champignons schoon met een champignonborstel of een vochtige papieren handdoek. Vermijd het spoelen in water, omdat dit de smaak kan beïnvloeden. Gebruik een snijmes om de stelen bij te snijden als je dat wilt.

Cantharellen kunnen ook ingevroren worden, maar het is het beste om ze eerst te koken. Laat ze ongeveer 5 minuten weken en stoom ze vervolgens maximaal 3 minuten. Doe de champignons in een luchtdichte bak of flash-freeze ze zodat ze niet aan elkaar plakken.

Cantharellen en andere paddenstoelen kunnen ook worden gedroogd in een oven op laag vuur. Leg ze op een schone bakplaat bekleed met perkament en plaats ze in een oven van 200 graden met een open deur. Het kan tot een uur duren voordat de paddenstoelen volledig zijn uitgedroogd. Je kunt ook een voedsel dehydrator gebruiken.

Zodra de gedroogde paddenstoelen op kamertemperatuur zijn, bewaar je ze op een koele donkere plaats. Wanneer u klaar bent om ze te gebruiken, reconstitueert u door ze gedurende 20 minuten in water te weken.

Hoe zich voor te bereiden

Cantharellen combineren goed met vis, biefstuk, gevogelte, wild en hartige groenten. De eenvoudigste manier om ze te bereiden is door ze gewoon in een hete pan te bakken met een kleine hoeveelheid olijfolie of witte wijn. Bestrooi de champignons met zout en peper (of je favoriete kruid) en eet ze als bijgerecht, beleg je burger ermee of gooi ze in pasta.

 • Calorieën: 17.3
 • Vet: 0,3 g
 • Natrium: 4,9 mg
 • Koolhydraten: 3,7 g
 • Vezel: 2,1 g
 • Suikers: 0,6 g
 • Eiwit: 0,8 g
 • Vitamine D: 144IU

Cantharellen zijn een voedzaam, caloriearm voedsel dat verschillende belangrijke vitamines en mineralen bevat, vaak zeldzaam in plantaardige bronnen. Deze omvatten koper, ijzer en vitamine D. Ze zijn ook een goede bron van vezels.

Sommige voorlopige onderzoeken suggereren dat paddenstoelen een gezonde immuunfunctie kunnen ondersteunen door interactie met de darmmicrobiota, waardoor de ontwikkeling van adaptieve immuniteit en verbeterde immuuncelfunctionaliteit wordt verbeterd.

Onderzoekers onderzoeken momenteel de relatie tussen vitamine D-spiegels en COVID-19-infectie- en sterftecijfers. Hoewel er veel meer onderzoek moet worden gedaan, wordt er gespeculeerd dat het krijgen van meer vitamine D kan helpen de ernst van de ziekte te verminderen, vooral bij oudere mensen.

Veel mensen voldoen aan hun vitamine D-behoeften door tijd door te brengen in de zon. Maar je kunt ook je vitamine D-spiegel verhogen door voedingsmiddelen zoals paddenstoelen te eten. In feite zijn er enkele paddenstoelen die hogere niveaus van vitamine D hebben als gevolg van verhoogde blootstelling aan ultraviolet licht.

Als je je eigen paddenstoelenjacht doet, is het belangrijk om een betrouwbare gids te gebruiken om ervoor te zorgen dat de paddenstoelen die je oogst veilig zijn om te consumeren. Een andere vergelijkbare paddenstoelsoort, de Jack O ‘Lantern-paddenstoel, is giftig voor de mens (hoewel niet dodelijk).