Buddy Holly’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Charles Hardin Holley, beter bekend als Buddy Holly, was een Amerikaanse muziekartiest en songwriter in de jaren 1950. Holly’s familie hield van muziek en zijn vader moedigde hem en zijn broers en zussen aan om een instrument te bespelen. Hij leerde gitaar spelen en zong vaak mee met zijn broers en zussen. Hij was een pionier van het rock-‘n-rollmuziekgenre. Zijn muziekstijl werd voornamelijk beïnvloed door rhythm &blues, country en gospelmuziek.

Buddy Holly werd geboren op 7 september 1936 in Lubbock, Texas. Hij had geen interesse in het voortzetten van zijn opleiding, dus begon hij zijn muziekcarrière direct na het behalen van zijn middelbare schooldiploma. Holly’s ouders namen hem mee naar pianoles. Hij verloor zijn interesse in piano en zijn broer Travis leerde hem gitaar spelen. Holly voegde zich bij zijn oudere broers toen ze optraden op talentenjachten toen hij een jonge jongen was.

Holly speelde muziek met zijn vrienden op de middelbare school. Artiesten als Jimmie Rogers, Bill Monroe, Bob Willis en Hank Williams beïnvloedden hun liefde voor muziek. Ze luisterden vaak naar muziekradioprogramma’s zoals “Louisiana Hayride” op KWKH, “Big D Jamboree” en “Grand Ole Opry” op WSM. Holly en zijn vriend Bob Montgomery begonnen een zanggroep genaamd ‘Buddy and Bob’. De twee traden verschillende optredens op in Lubbock en in de “Sunday Party” show op een lokaal radiostation, KDAV. Holly en zijn broer Curtis hielden zoveel van muziek dat ze in de auto zaten en wachtten op muziekshows die alleen ’s avonds laat beschikbaar waren.

Na zijn middelbare schooldiploma in 1955 begon Buddy Holly officieel zijn muziekcarrière. Datzelfde jaar waren Holly en Bob gordijnverhogers tijdens de show van Elvis Presley in Lubbock. Het optreden van Elvis Presley inspireerde hem zo dat hij zijn stijl veranderde van country naar western en uiteindelijk genoegen nam met rock-‘n-roll. Zijn band groeide toen er nog twee leden bijkwamen. De groep trad op waar mogelijk, van supermarkten tot schoolaula’s en parkeerplaatsen.

Buddy tekende in 1956 een contract bij Decca Records, die zijn naam vaak verkeerd spelde als “Holly” in plaats van zijn oorspronkelijke naam, “Holley”. “Holly and Bob” nam twee singles op met Decca Records, “Blue Days, Black Nights” en “Love Me”. Buddy was agressief en liet geen enkele kans glippen; na zijn ruzie met Decca ging hij door met het nastreven van platendeals elders.

Later vormde Buddy een andere groep, “The Crickets”, in 1956 en nam de hitsingle “That’ll Be the Day” op in mei 1957. In de daaropvolgende jaren brachten The Crickets andere singles uit, zoals “Oh, Boy!” die bovenaan de R &B-hitlijsten stonden. Buddy’s leiderschapskwaliteiten hielden de groep bij elkaar voor succes. De Crickets deden tournees in Washington, D.C., Baltimore, New York en overzee om hun muziek te promoten.

Helaas stierf Buddy Holly op 3 februari 1959 samen met zijn muziekcollega’s Ritchie Valens en Jiles Perry “J.P.” Richardson Jr. (ook bekend als De Grote Bopper), inclusief de piloot, bij een vliegtuigcrash. De 22-jarige wordt overleefd door zijn vrouw, Maria Elena Holly, met wie hij slechts een jaar voor zijn dood trouwde. Ook na zijn dood leeft Holly’s muziek voort. Zijn platenlabel produceerde zijn muziek nog tien jaar en bracht in 1969 een nieuw “Giant” album uit. Hij werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame voor zijn enorme muzikale producties in korte tijd. Ter ere van hem is “The Buddy Holly Center”, een centrum voor performance en beeldende kunst in Lubbock, Texas, aan hem opgedragen.