Bruine rijstmeel Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Bruine rijstmeel Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Bruine rijstmeel voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Bruine rijstmeel Voedingsfeiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Bruine rijstmeel is een vezelrijk alternatief voor zijn witte zetmeelrijke tegenhangers, waar de hele korrel van de rijst aanwezig is, minus de buitenste schillen. Om bruine rijstmeel te maken, is bruine rijst steengemalen om een poeder te vormen waardoor het meel zijn volkoren goedheid van de zemelenlagen kan behouden.

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van bruine rijst zijn afgeleid van fytochemicaliën (plantaardige stoffen) in de zemelenlagen die onder andere anti-diabetische, anti-cholesterol en antioxiderende effecten bevatten. In tegenstelling tot veel veelgebruikte meelsoorten die flauw van smaak kunnen zijn, verbetert bruine rijstmeel het koken met een nootachtige smaak en wordt daarom vaak gebruikt voor het bakken van brood, cakes en zelfs voor het verdikken van sauzen.

Bovendien dient dit meel ook als een glutenvrij alternatief voor traditioneel tarwemeel. En gezien de groeiende vraag naar glutenvrije opties, blijft de populariteit van bruine rijstmeel toenemen.

Bruine rijstmeel Voedingsfeiten

De voedingsinformatie voor een portie van 40 gram (net geen 3 eetlepels) bob’s red mill bruine rijstmeel wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 140
 • Vetten: 1g
 • Natrium: 4,8 g
 • Koolhydraten: 31g
 • Suikers: 0,4 g
 • Vezel: 2g
 • Eiwit: 3g

Koolhydraten

Een portie bruine rijstmeel bevat ongeveer 31 gram volkoren koolhydraten, waardoor complexe koolhydraten worden geleverd.

Vetten

Er zijn slechts sporenhoeveelheden vet in bruine rijstmeel van ongeveer 1 gram per portie.

Eiwit

Bruine rijstmeel bevat ongeveer 3 gram plantaardig eiwit per portie.

Vitaminen en Mineralen

Bruine rijstmeel bevat goede hoeveelheden magnesium, selenium, vitamine B6 en fosfor, om nog maar te zwijgen van een gezonde dosis fytochemicaliën, fytosterolen en fenolzuren (die cellen kunnen beschermen tegen oxidatieve schade), naast vele andere die gunstig zijn voor onze gezondheid.

Calorieën

Een portie bruine rijstmeel levert 140 calorieën.

Gezondheidsvoordelen

Bruine rijstmeel, afgeleid van bruine rijst, biedt een groot aantal voordelen. Hieronder vindt u een overzicht van enkele potentiële gezondheidsvoordelen die voortvloeien uit het eten van bruine rijst en bruine rijstmeel.

Kan het risico op bepaalde ziekten verminderen

Bruine rijst bevat vele vormen van fenolzuren die het potentieel hebben om het risico op ziekten zoals diabetes type 2, obesitas en in sommige gevallen zelfs kanker te verminderen. Er is ook gesuggereerd dat de specifieke fenolzuren in bruine rijst chemo-preventieve eigenschappen bevatten voor zowel borst- als darmkanker.

Bruine rijstmeel bevat geen ongezonde vetten (zoals transvet), die uw lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL), het “slechte” cholesterol, kunnen verhogen. In plaats daarvan helpt de volkorencomponent om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en uw lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL), het “goede” cholesterol, te verbeteren.

Kan het begin van hartaandoeningen verminderen

Volle granen zijn al lang in verband gebracht met de gezondheid van het hart vanwege hun vermogen om cholesterol te verlagen. Een systematische review met 45 studies over de soorten graan die worden geconsumeerd en het risico op hart- en vaatziekten (naast andere gezondheidsproblemen) concludeerde dat volle granen het risico op coronaire hartziekten en hart- en vaatziekten verminderen, en ook kanker en vroegtijdige sterfte.

Kan een gezonde spijsvertering bevorderen

Voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte, zoals bruin (een volkoren), kunnen de doorvoer van voedsel door het spijsverteringskanaal verbeteren en daarom uw darmen reguleren. Voedingsvezels zijn ook in verband gebracht met de algehele metabole gezondheid en darmmotiliteit, samen met andere positieve gezondheidsvoordelen.

Kan helpen bij gewichtsbehoud

Voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte verminderen de snelheid van de spijsvertering, waardoor het lichaam duurzame energie en meer genivelleerde bloedsuikerspiegels krijgt. Analyse van 12 observationele studies (met meer dan 136.000 deelnemers) en negen gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (met 973 deelnemers) vond dat er een lager risico op gewichtstoename was bij het consumeren van een dieet met meer volle granen.

Biedt een glutenvrij alternatief

Glutenvrije voedingsmiddelen zijn in populariteit gestegen in tDe Verenigde Staten in het laatste decennium. Enkele van de redenen zijn verbeterde symptomen voor mensen die gastro-intestinale problemen ervaren, zoals het prikkelbare darmsyndroom. Daarom is bruine rijstmeel een veilige optie voor mensen met een tarweallergie, coeliakie of glutengevoeligheid.

Allergieën

Hoewel vrij ongewoon, reageren sommige mensen op rijst. Onder de gemelde symptomen zijn een loopneus, jeuk en buikpijn. Als u een van deze ervaart, praat dan met een zorgverlener over uw symptomen. Soms kan een allergoloog tests uitvoeren om te bepalen of u een echte voedselallergie heeft.

In de analyse om de potentiële allergieën als gevolg van bruine rijst beter te begrijpen, werden verschillende attributen gelokaliseerd. Een van de drie specifieke globuline polypeptiden (de 52-kDa globuline) werd geïdentificeerd als hoogstwaarschijnlijk een oorzakelijk allergeen in rijstzemelen.

Bijwerkingen

Een algemeen bekende zorg bij het consumeren van rijst is de aanwezigheid van arseen, een natuurlijk voorkomend element in het milieu en daarom in de meeste voedingsmiddelen en dranken. Dat wil echter niet zeggen dat bruine rijst schade toebrengt aan het lichaam wanneer het wordt gegeten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Het is eerder iets om in gedachten te houden als je van plan bent om in grote hoeveelheden of tijdens de zwangerschap te consumeren.

Op basis van gegevens verzameld uit meer dan 1.300 monsters, bleek rijst anorganisch arseen te bevatten, en aangezien rijst een hogere concentratie arseen bevat dan andere granen, kan een zeer hoge consumptie verband houden met een verhoogde blootstelling aan arseen.

Om de niveaus van arseenvoorkennis in bruine rijst te verminderen, kunt u overwegen het zelf te bereiden door de rijst in meer water te koken en vervolgens af te tappen. U kunt ook regelmatig een verscheidenheid aan andere granen in uw dieet opnemen, zoals boekweit of volkoren pasta.

Variëteiten

Afgezien van algemeen bruine rijstmeel, zijn er andere variëteiten beschikbaar. Deze omvatten gekiemd, steengemalen, biologisch en superfijn. Hier is een nadere blik op elk.

 • Gekiemde: De gekiemde bruine rijst, wanneer gekookt, genereert een zoetere smaak en is over het algemeen hoger in eiwitten bevat bepaalde voedingsstoffen zijn meer biologisch beschikbaar.
 • Steengrond: Het meel bevat de kiem en zemelen, met behoud van de voedingseigenschappen.
 • Organisch: Gemalen uit pesticidenvrij graan, helpen de biologische opties om meer voedingsstoffen te behouden.
 • Superfijn: Fijner gemalen dan ander meel.

Opslag en voedselveiligheid

Bruine rijstmeel kan worden bewaard in een luchtdichte en goed afgesloten verpakking, of container, in de koelkast om te voorkomen dat het ranzig wordt en waar het 4 tot 5 maanden bruikbaar blijft. Het kan ook maximaal 1 jaar in de vriezer worden bewaard. Over het algemeen kan bruine rijstmeel in een koele droge kast zitten (zolang het goed is afgesloten), waar het een paar maanden houdbaar is.

Hoe zich voor te bereiden

Hoewel bruine rijstmeel gemakkelijk verkrijgbaar is in veel supermarkten en gezondheidswinkels, kunt u het ook thuis zelf bereiden. De beste optie is om een graan- of korenmolen te gebruiken, omdat de rijst de messen van een blender of keukenmachine na verloop van tijd kan slijten. Ze zijn echter af en toe een geschikt alternatief.

Zorg ervoor dat de rijst grondig wordt gereinigd in water voordat u deze verwerkt. Plaats de gewenste hoeveelheid zilvervliesrijst in de door u gekozen apparatuur en verwerk of spin op hoog totdat zich een poeder vormt.

 • Calorieën: 140
 • Vetten: 1g
 • Natrium: 4,8 g
 • Koolhydraten: 31g
 • Suikers: 0,4 g
 • Vezel: 2g
 • Eiwit: 3g