Brie Larson’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Geboren op 1 oktober 1989 in Sacramento, Californië, is actrice Brianne Sidonie Desaulniers vooral bekend onder haar professionele naam, Brie Larson. Ze sprak al op jonge leeftijd de wens uit om te acteren en na de scheiding van haar ouders toen ze zeven was, verhuisde ze met haar moeder en jongere zus naar Hollywood, zodat Brie dichter bij de acteermogelijkheden kon zijn. Door de Franse afkomst van haar vader groeide Brie op met het spreken van de taal; ze kreeg ook thuisonderwijs en ging op zesjarige leeftijd naar een trainingsprogramma aan het American Conservatory Theatre in San Francisco.

Larsons eerste acteerklussen waren een commerciële parodie voor Barbie in een aflevering van talkshow The Tonight Show met Jay Leno en gastrollen op televisie, vanaf 1998. In 2001 werd Brie ingehuurd als onderdeel van de hoofdcast van de sitcom van de WB. Vader opvoeden, die slechts één seizoen had. Datzelfde jaar maakte Larson haar filmdebuut dankzij een kleine rol in sportdrama. Madison. In 2003 speelde ze in een Disney Channel-film, Recht op koers. Tijdens het spelen van kleine rollen in komedies zoals 13 gaan op 30 en Logeerpartijtje, Brie begon zich ook te concentreren op songwriting (wat ze sinds haar elfde had gedaan.) Haar eerste album, Eindelijk uit P.E., kwam uit in 2005 maar was niet erg succesvol.

In 2009 werd Larson gecast als de tienerdochter van het titulaire personage in komedie-drama Verenigde Staten van Tara. De serie duurde drie seizoenen voordat deze werd geannuleerd. Na meestal te zijn gecast als kleine personages in films, verzekerde Brie zich van een grote rol in een komedie-dramafilm gebaseerd op een stripboek, Scott Pilgrim vs. de wereld (2010), dat een keerpunt in haar carrière betekende. Haar volgende rollen waren in drama Bolwerk (2011), Het probleem met gelukzaligheid en buddy cop actiefilm 21 Jump Straat (2012), en op tv had ze een kleine run in sitcom Gemeenschap. In 2013 speelde Larson in onafhankelijk drama Korte termijn 12, die lovende kritieken kreeg en haar doorbraakrol werd, evenals haar eerste hoofdrol ooit.

Larson verscheen in 2015 in twee succesvolle films. Ze had een bijrol in komedie Treinwrak, die een kassucces was, en vervolgens de hoofdrol speelde in drama Kamer wat zeer goed werd ontvangen door de critici. Haar prestaties leverden haar verschillende prijzen op, waaronder een Academy Award, een Golden Globe, een SAG en BAFTA awards. In 2016 nam Larson een hoofdrol op zich in de actiekomedie. Gratis Vuur, die een kaskraker was, en later verscheen in haar eerste big budget-film, Kong: Skull Eiland (2017), een commercieel succes. Brie maakte ook haar regiedebuut met Unicorn Winkel, waarin ze speelde, die in 2017 in première ging op Netflix.

Na een afwezigheid van een jaar op het grote scherm, keerde Brie Larson terug naar het filmen toen ze de rol van superheld Captain Marvel op zich nam, in de gelijknamige film, binnen het Marvel Cinematic Universe. Ze hernam haar rol in andere films in hetzelfde universum en zal verschijnen in de Kapitein Marvel’s vervolg, Het Wonder, in 2023. Larson zal ook verschijnen in de tiende film van de Fast &the Furious sage.