Brie Cheese Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Brie Cheese Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Brie kaas voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Brie Kaas Voedingsfeiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid

Amerikanen houden van kaas en brie is geen uitzondering. De romige textuur en het boterachtige smaakprofiel voldoen aan het palet als niet veel anderen. Maar soms vragen mensen zich af wat het voedingsprofiel van deze smakelijke kaas is.

Hoewel Brie-kaas zich aan de bovenkant van het vetbevattende spectrum bevindt (bijna 8 gram vet per portie van 1 ounce), is het een uitstekende bron van eiwitten en essentiële vitamines en mineralen, waaronder calcium, fosfor, kalium, selenium en vitamine A. En wanneer geconsumeerd in de juiste porties kan een onderdeel zijn van een voedzaam dieet.

Brie Kaas Voedingsfeiten

De voedingsinformatie voor 1-ounce (28 gram) briekaas wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 95
 • Vet: 7,9 g
 • Natrium: 178 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 5,9 g
 • Calcium: 52,2 mg
 • Fosfor: 53,3 mg
 • Vitamine A: 168iu
 • Vitamine B12: 0,468mcg

Koolhydraten

Brie kaas bevat geen koolhydraten.

Vetten

Een portie briekaas van 1 ounce (28 gram) heeft 7,9 gram totaal vet. Van die bijna 8 gram vet is 4,93 gram verzadigd vet, 2,27 gram enkelvoudig onverzadigde vetten en 0,23 gram meervoudig onverzadigde vetten. Ongeveer 10% van de dagelijkse vetinname moet afkomstig zijn van verzadigde vetten, de rest van onverzadigde vetten. Een enkele portie briekaas bevat 2,27 gram enkelvoudig onverzadigde vetten.

Eiwit

Brie kaas is een goede bron van zuiveleiwit. Een portie brie van 1 ounce (28 gram) heeft 5,9 gram eiwit. Brie wordt gemaakt met volle melk. Melk bestaat uit water, eiwitten (caseïne en wei), vet, suiker en vitaminen en mineralen.

Tijdens het kaasbereidingsproces worden het water en de wei verwijderd terwijl de caseïne die stremt de kaas vormt. Het eiwit in brie is over het algemeen caseïne. Caseïne bevat alle negen essentiële aminozuren. Het is ook gemakkelijk verteerbaar en geabsorbeerd. Omdat het langzamer verteert, kan caseïne je helpen om je langer vol te voelen.

Vitaminen en Mineralen

Briekaas is een voedzame kaas die rijk is aan een aantal essentiële vitamines en mineralen, waaronder calcium, fosfor, vitamine A en vitamine B-12. Een portie briekaas van 1 ounce (28 gram) levert 52 milligram calcium, wat 5% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Het levert ook 7% van de ADH van fosfor, 20% van de ADH van vitamine A en 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine B-12.

Calorieën

Een portie briekaas van 1 ounce (28 gram) heeft 95 calorieën. De calorieën in briekaas komen voornamelijk uit het vetgehalte, de rest uit eiwitten. Ongeveer 75% van de calorieën van briekaas zijn afkomstig van vet, terwijl 25% afkomstig is van eiwitten.

Gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen van briekaas worden mogelijk gemaakt door het rijke eiwit-, vitamine- en mineralengehalte. Brie kaas is een uitstekende bron van caseïne-eiwit, vitamine B12 voor energieproductie, calcium voor sterke botten en vitamine A voor een verbeterde reactie van het immuunsysteem. Briekaas kan ook helpen bij gewichtsbehoud en deel uitmaken van een voedzaam dieet.

Kan helpen gewichtsbehoud

In het verleden werd Amerikanen verteld om volvette zuivelproducten zoals briekaas te vermijden voor gewichtsverlies. Er werd aangenomen dat het vet in zuivel bijdroeg aan obesitas. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Onderzoek gepubliceerd in de Europees Tijdschrift voor Voeding bleek dat er geen direct verband is tussen volvette zuivel en lichaamsgewicht.

Caseïne, het melkeiwit dat in de meeste kazen wordt aangetroffen, waaronder briekaas, is een hoogwaardig eiwit dat populair is in de bodybuilding- en fitnessgemeenschappen vanwege de langdurige eiwitaanbrandende effecten. Omdat caseïne-eiwit langzamer verteert, is het ideaal voor lange periodes zonder eten, zoals ’s nachts.

Het is ook nogal vullend, waardoor je langer vol blijft en minder calorieën eet. Studies hebben aangetoond dat een caseïnerijk dieet u kan helpen gewicht te verliezen, vooral in combinatie met een trainingsroutine. En omdat een eiwit-rich dieet is meer verzadigend, je hebt betere controle over voedselkeuzes en neemt in het algemeen minder calorieën op.

Kan energie en stemming stimuleren

Brie kaas is een geweldige bron van de essentiële vitamine B12 of cobalamine. Vitamine B12 is nodig voor DNA-synthese en de normale functie van zenuwcellen. Omdat het lichaam niet zelf B12 kan maken, moet je het via voedsel krijgen.

Zonder voldoende vitamine B12 in uw dieet, riskeert u een tekort dat bekend staat als megaloblastaire anemie waarbij uw lichaam niet in staat is om zuurstof efficiënt naar vitale organen te transporteren. Deze aandoening leidt tot zwakte en vermoeidheid. Ervoor zorgen dat u voldoende B12 krijgt, zal u helpen een tekort te voorkomen en energie te stimuleren.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat een vitamine B12-tekort geassocieerd is met ernstige depressie. En voor degenen die lijden, zijn hogere niveaus van vitamine B12 gekoppeld aan betere herstelresultaten, wat een boost in de stemming betekent.

Hoewel vitamine B12-therapie de energie of stemming niet lijkt te stimuleren bij degenen die geen tekort hebben, is het de moeite waard om erachter te komen waar uw vitamine B12-niveaus staan als u vergelijkbare symptomen ervaart.

Kan bijdragen aan botsterkte

Brie kaas levert 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor calcium. Calcium is een essentieel mineraal dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, kracht en normale groei van gezonde botten.

Onderzoek suggereert dat het aanvullen met calcium en het verhogen van de inname van calciumrijke voedingsmiddelen de botmineraaldichtheid kan verhogen en botten kan versterken. Zonder voldoende calcium bestaat de kans dat uw botten verzwakken en uw risico op osteoporose verhogen. Om er zeker van te zijn dat je genoeg calcium krijgt voor ongeveer 1.000 tot 1.200 milligram calcium per dag.

Kan het immuunsysteem versterken

De in vet oplosbare vitamine A is betrokken bij de ontwikkeling en kracht van het immuunsysteem. Het heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die de reactie van het immuunsysteem verbeteren en helpen bij de behandeling van infectieziekten, waaronder verkoudheid en buikgriep.

Gebrek aan vitamine A-rijk voedsel in het dieet kan leiden tot een tekort. En aangezien een vitamine A-tekort de meest voorkomende ter wereld is, is het iets om te overwegen. Vooral omdat een vitamine A-tekort je vatbaarder kan maken om ziek te worden en het moeilijker heeft om infecties te bestrijden.

Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Ondanks het feit dat briekaas rijk is aan verzadigd vet, bevat het ook een mix van andere voedingsstoffen die de gezondheid van het hart kunnen ondersteunen, zoals eiwitten, calcium en vitamine D. Bovendien geeft het eerste onderzoek aan dat volvette zuivelproducten zoals briekaas het hart ten goede kunnen komen.

Een studie uit 2021 vond een verband tussen het eten van zuivelvet en een lager risico op hart- en vaatziekten. Hoewel de bevindingen bemoedigend zijn, erkennen de onderzoekers dat er meer onderzoek nodig is om beter te begrijpen hoe volvette zuivelproducten echt je hart ten goede komen.

Allergieën

Volgens onderzoek treffen voedselallergieën meer dan 50 miljoen Amerikanen. In feite heeft ongeveer 4% van de volwassenen voedselallergieën, terwijl tot 6% van de kinderen allergieën heeft. Melk is een van de top acht voedselallergenen en omdat brie wordt gemaakt met melk, moeten mensen met een melkallergie voorkomen dat ze het eten.

Hoewel elke persoon anders reageert, zijn symptomen van voedselallergieën netelroos, huiduitslag, zwelling, jeukende mond of keel, moeite met zwelling, hoesten, kortademigheid, braken, diarree, buikpijn, duizeligheid en zelfs een verlies van bewustzijn. Als u vermoedt dat u een zuivelallergie heeft, neem dan contact op met een zorgverlener.

Bijwerkingen

Brie kaas is een natriumrijk voedsel. Degenen met hoge bloeddruk of het volgen van een natriumarm dieet moeten op zoek gaan naar natriumarme opties of een zorgverlener raadplegen voordat ze het in uw dieet opnemen.

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten briekaas, waaronder Brie de Meaux, Brie de Melun, brie noir, dubbele en drievoudige crème brie en gekruide brie. Ze variëren in smaak, geur en sterkte van smaak. Je kunt ook vetarme versies van briekaas vinden bij de meeste lokale supermarktketens.

Opslag en voedselveiligheid

Briekaas is niet lang houdbaar vanwege de romige textuur. Het moet maximaal 5 dagen in een luchtdichte container of plasticfolie worden bewaard. Brie kaas moet geconsumeerd binnen 5 dagen na het snijden. De aanwezigheid van schimmel of een vieze geur is een teken dat de kaas slecht is geworden en moet worden weggegooid.

 • Calorieën: 95
 • Vet: 7,9 g
 • Natrium: 178 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 5,9 g
 • Calcium: 52,2 mg
 • Fosfor: 53,3 mg
 • Vitamine A: 168iu
 • Vitamine B12: 0,468mcg