Boldo Thee: Voordelen, Bijwerkingen, en preparaten

Boldo Thee: Voordelen, Bijwerkingen, en preparaten
Boldo thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Boldo thee is een kruidenthee gemaakt van de bladeren van de Zuid-Amerikaanse boldo boom. Boldo is een populaire kruidenbehandeling voor aandoeningen zoals spijsverteringsstoornissen, constipatie, hoofdpijn en andere aandoeningen. Maar u kunt bijwerkingen ervaren als u deze tonic gebruikt en ze kunnen opwegen tegen eventuele voordelen van boldo-thee.

Wat is Boldo Thee?

Boldo (Peumus boldus) is een aromatische, groenblijvende struik die groeit in Chili, Peru en Marokko. Het wordt geteeld in Italië, Brazilië en Noord-Afrika.

Wetenschappers geloven dat de bladeren van deze kleine boom al eeuwenlang als een gezondheidstonicum worden geconsumeerd. Gefossiliseerde boldo-boombladeren zijn teruggevonden die menselijke tandafdrukken bevatten, waardoor onderzoekers geloven dat boldo al meer dan 13.000 jaar om medicinale en / of voedingsredenen wordt geconsumeerd.

Hoewel de schors van de boldo-struik kan worden geconsumeerd, zijn het meestal de bladeren die om gezondheidsredenen worden geconsumeerd. De bladeren worden doordrenkt met heet water om boldo-thee te maken, of de bladeren worden eerst gemalen en vervolgens gecombineerd met water om een drankje te maken.

Boldo thee wordt meestal niet dagelijks geconsumeerd. Sommige bronnen suggereren echter dat consumenten boldo-thee verdunnen met yerba mate, zodat het kan worden geconsumeerd als een dagelijkse drank om ziekte te voorkomen. Yerba mate — ook wel paren-is een kruid waarvan het gerucht gaat dat het helpt bij gewichtsverlies en kankerpreventie. Memorial Sloan Kettering Cancer Center adviseert echter dat “Regelmatig gebruik van mate is gekoppeld aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van prostaat-, long-, blaas-, slokdarm- en hoofd-halskanker.”

Hoe zich voor te bereiden

Boldo kruidentheezakjes kunnen online en in sommige natuurvoedingswinkels worden gekocht. De snelste en eenvoudigste manier om thuis boldo-thee te maken, is door een theezakje van hoge kwaliteit te gebruiken en heet water toe te voegen.

Je kunt echter ook gedroogde boldo-theebladeren kopen en ze laten trekken om de drank te maken.

Hoe Boldo-thee thuis te maken

 • Leg een tot twee eetlepels gedroogde, geplette boldoblaadjes op de bodem van een theekopje.
 • Verwarm water tot 90-95º Celsius of 194-205º Fahrenheit. Als je geen temperatuurgecontroleerde theepot hebt, breng dan water aan de kook en laat het vervolgens een minuut zitten om de temperatuur net iets te verlagen.
 • Giet acht ons water over de theebladeren.
 • Laat theeblaadjes zo lang trekken als gewenst, meestal 5-15 minuten
 • Zeef losse bladeren uit de beker voordat je gaat drinken

Je kunt ook een kookplaatmethode gebruiken met hele boldo-bladeren. Vul gewoon een kleine pan met water en voeg 2-3 bladeren toe. Verwarm tot kokend, laat het vervolgens vijf minuten inkoken en sudderen. Laat iets afkoelen voor het drinken.

Cafeïnegehalte

Boldo thee is een kruidenthee, geen “thee” in de traditionele zin. Dat betekent dat het niet is gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant, zoals zwarte thee of groene thee. Het wordt alleen gebrouwen met behulp van delen van de boldo-boom, die geen cafeïne bevat. Daarom is boldo thee volledig cafeïnevrij.

Als je echter boldo-thee combineert met zwarte thee, witte thee of groene thee – zoals vaak wordt aanbevolen – dan krijg je een boost van cafeïne wanneer je het drinkt.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn er veel Gekletst gezondheidsvoordelen van boldo thee. Meestal wordt de kruidendrank gecrediteerd als een antioxidant voor de lever, het elimineren van galstenen en het optimaliseren van de gezondheid van de galblaas. Maar het wordt ook gepromoot als een gezondheidstonicum voor andere aandoeningen, waaronder:

 • Maagklachten
 • reuma/pijnlijke gewrichten
 • cystitis
 • leveraandoening
 • gonorroe
 • vochtretentie
 • slaapproblemen
 • angst
 • constipatie

Boldo is ook gepromoot als een hulpmiddel voor gewichtsverlies.

Volgens verschillende gezondheidsbronnen is er onvoldoende bewijs om het gebruik van boldo-thee voor deze aandoening te ondersteunen. Alleen. Het kan echter een gezond dieet en lichaamsbeweging voor gewichtsverlies aanvullen door te helpen bij het wijzigen van stress, het ondersteunen van een gezonde darm en het ondersteunen van het metabolisme. Bovendien kan boldo onveilig zijn voor medicinaal gebruik.

Bijwerkingen

Boldo wordt over het algemeen erkend als veilig (GRAS) door de Amerikaanse Food and Drug Administration wanneer het wordt geconsumeerd in hoeveelheden die meestal in voedsel worden aangetroffen. Boldo blad bevat echter ascaridole, een vluchtige olie (ook wel een essentiële olie genoemd) die giftig is voor de lever. Volgens verschillende gezondheidsbronnen, als u boldo voor gezondheidsdoeleinden gebruikt, alleen ascaridole-vrije preparaten moeten worden gebruikt. Ook kan boldo die rechtstreeks op de huid wordt aangebracht, huiduitslag veroorzaken.

Het is ook belangrijk om u ervan bewust te zijn dat het consumeren van boldo u in gevaar kan brengen voor bepaalde bijwerkingen, vooral als u bepaalde medicijnen gebruikt. Dit zijn slechts enkele van de zorgen die door medische bronnen worden opgemerkt:

 • Boldo kan onveilig zijn tijdens zwangerschap en borstvoeding
 • Boldo kan schadelijk zijn voor mensen met geblokkeerde galwegen, ontstoken kanalen, leverziekte en galstenen.
 • Boldo mag niet met alcohol worden ingenomen
 • Boldo mag niet worden geconsumeerd gedurende ten minste twee weken voorafgaand aan de operatie
 • Boldo is mogelijk niet veilig voor mensen die lithium gebruiken
 • Boldo mag niet worden geconsumeerd als u medicijnen gebruikt die de lever kunnen beschadigen, waaronder Tylenol, Diflucan, Zocor en verschillende anderen.
 • Boldo mag niet worden ingenomen met medicijnen die de bloedstolling kunnen vertragen (Advil, Motrin, warfarine en anderen)

Omdat boldo kan interageren met veel verschillende medicijnen en kan interfereren met de behandeling of het beheer van medische aandoeningen, moet u met uw arts praten voordat u boldo thee consumeert.