Bibliothecarissen spelen een nieuwe eerstelijnsrol in de strijd tegen COVID

Search

Openbare bibliotheken in het hele land delen testkits en maskers uit in een groeiende inspanning van provincies en steden om hun inwoners beter te beschermen tegen het virus.

Terwijl openbare bibliotheken in het hele land COVID-19-testkits en N95-maskers beginnen uit te delen, zijn bibliothecarissen de nieuwste eerstelijnswerkers geworden.

Melanie Huggins, voorzitter van de Public Library Association, zei dat bibliotheken en bibliothecarissen essentieel zijn voor de bestrijding van het virus, omdat ze van vitaal belang zijn voor hun gemeenschappen en toegankelijke openingstijden hebben.

“Bibliotheken zijn een van de meest vertrouwde entiteiten en organisaties in gemeenschappen, omdat we toegankelijk, vriendelijk, gastvrij en alle dingen zijn die je zou willen dat mensen zijn tijdens deze crisis,” vertelde Huggins aan Route Fifty.

“Ik denk dat het iets positiefs is, en mensen merken hoe cruciaal bibliotheken zijn om te reageren op crises.”

Openbare bibliotheken in het hele land zijn in opkomst. Sommigen begonnen maanden geleden met het uitdelen van COVID-19-testkits, te beginnen met polymerasekettingreactietests die bewoners thuis konden gebruiken, vervolgens in een dropbox in de bibliotheek te deponeren en later de resultaten te krijgen.

Een man draagt een masker in een bibliotheek

Volgens Harvard Health Publishing van de Harvard Medical School kan een PCR-test de aanwezigheid van het virus detecteren en bepalen of een persoon een actieve coronavirusinfectie heeft.

Voorafgaand aan Kerstmis kondigde de burgemeester van Washington, DC, Muriel E. Bowser aan dat geselecteerde bibliotheken thuistestkits zouden aanbieden die bewoners konden gebruiken om binnen 15 minuten resultaten te krijgen. Om in aanmerking te komen voor de gratis testkits, moeten mensen een bewijs van ingezetenschap tonen. Gekwalificeerde bewoners kunnen een maximaal twee kits (vier snelle antigeen zelftests) daags.

Het nabijgelegen Montgomery County, Maryland biedt ook snelle thuistestkits in openbare bibliotheken.

Volgens een persbericht van de provincie konden inwoners vanaf 10 januari gratis, snelle testkits thuis ophalen bij een van de 19 openbare bibliotheken van Montgomery County.

Net als inwoners van Washington ontvangen inwoners van D.C. maximaal twee testkits per persoon en worden ze gegeven op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt.

“Het beveiligen van deze tests, waar momenteel veel vraag naar is, zal onze provincie helpen de overdracht van de Gemeenschap door de Omicron-variantgolf te verminderen,” zei Montgomery County Executive Marc Elrich in het persbericht.

“We waarderen het dat het District of Columbia ons bijstaat en bedanken ons inkoopteam voor hun toewijding om deze tests op te sporen en te verwerven. We gaan ervoor zorgen dat deze tests eerlijk en eerlijk in de hele gemeenschap worden uitgedeeld.”

Hoewel het uitdelen van thuistests in bibliotheken ervoor heeft gezorgd dat sommige bibliothecarissen overweldigd zijn door de extra werklast, zei Huggins dat bibliotheken bereidwillige en capabele partners zijn om crises in gemeenschappen te bestrijden, en ze doen het beste wat ze kunnen onder de omstandigheden.

“We weten dat dit tijdelijk is. Dit zal waarschijnlijk geen permanent onderdeel van ons werk worden, maar het is wat er op dit moment van ons nodig is,” voegde Huggins eraan toe.

“Ik weet dat het vermoeiend en zeker vermoeiend kan zijn, maar we weten dat we vertrouwen en relaties hebben met onze gemeenschappen die echt helpen en de distributie testen.”

Dit verhaal is onderdeel van de SoJo Exchange van de Oplossingen Journalistiek Netwerk, een non-profitorganisatie die zich toelegt op rigoureuze rapportage over reacties op sociale problemen. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd door Route Vijftig.