Betekent tarwevrij hetzelfde als glutenvrij?

Betekent tarwevrij hetzelfde als glutenvrij?
teken met reclame 'geen tarwe'


Spelt is tarwevrij maar NIET glutenvrij.
John Carey / Getty Afbeeldingen

Veel mensen geloven dat de term ’tarwevrij’ uitwisselbaar is met de term ‘glutenvrij’. Helaas is dat niet het geval. In feite bevatten voedingsmiddelen die zijn gelabeld als “tarwevrij” in veel gevallen wat gluten.Het is ook mogelijk dat voedingsmiddelen met het label ‘glutenvrij’ ingrediënten op basis van tarwe bevatten, zoals tarwezetmeel.

Gluten en tarwe zijn niet hetzelfde

Gluten wordt gevonden in tarwe, en veel mensen denken dat “gluten” komen als komen alleen van tarwe. Dat is waar de verwarring binnenkomt – mensen zien de uitdrukking “tarwevrij” en gaan ervan uit dat het voedsel ook glutenvrij is.

Dat is een goede manier om gluten te krijgen, omdat varianten van het gluteneiwit ook afkomstig zijn van de granen gerst en rogge. Een voedsel dat als “tarwevrij” is geëtiketteerd, kan nog steeds een van die granen of ingrediënten bevatten die ervan zijn gemaakt. Gerst en rogge worden niet zo vaak gebruikt in voedingsmiddelen als tarwe, maar ze komen nog steeds vaak genoeg voor om een potentieel probleem te vormen voor iemand die het glutenvrije dieet volgt.

Zie het zo: tal van mainstream bieren bevatten geen tarwe maar zijn gemaakt van gerst. En het lijdt geen twijfel dat mainstream bier niet veilig is voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid.

Natuurlijk realiseren de meeste mensen die al een tijdje het glutenvrije dieet volgen zich ook dat bier gluten bevat. Maar wanneer we een doos koekjes of een soort kant-en-klaar voedselproduct met het label ’tarwevrij’ zien, is het gemakkelijk om in de war te raken.

Tarwe-allergie vs. Coeliakie

Het probleem is de manier waarop voedseletiketteringswetten in de Verenigde Staten zijn gemaakt. Wetten in andere landen verschillen; in Canada moeten bijvoorbeeld gluten openbaar worden gemaakt.

De Amerikaanse voedseletiketteringswetten zijn gericht op zogenaamde “echte” allergieën (niet “glutenallergie”, wat in de meeste gevallen iets anders is). Echte allergieën, indien ernstig genoeg, kunnen onmiddellijk levensbedreigend zijn, daarom richt de wet zich op hen. Tarwe-allergie is een echte allergie, terwijl coeliakie en glutengevoeligheid geen echte allergieën zijn.

Coeliakie en glutengevoeligheid kunnen uiteraard ernstige aandoeningen zijn als ze niet worden behandeld. Maar geen van beide aandoeningen zal resulteren in onmiddellijke dood als u per ongeluk wordt blootgesteld aan gluten.

Tarwe kunnen een grote, plotselinge allergische reactie veroorzaken als u lijdt aan tarweallergie. Dat is de reden waarom etiketteringswetten in de VS fabrikanten verplichten om tarwe in producten bekend te maken – het wordt beschouwd als een van de “grote acht” allergenen, waaronder ook melk, soja, ei, pinda, noten, vis en schaaldieren.

Omdat tarwe is opgenomen in de Amerikaanse voedseletiketteringswet, maar gluten niet, hoeven voedselfabrikanten niet specifiek gerst- of rogge-ingrediënten in hun ingrediëntenlijsten te vermelden.

In andere landen verschilt de etikettering en volgen voedselfabrikanten die richtlijnen. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk in het Verenigd Koninkrijk om voedingsmiddelen met het label “glutenvrij” te vinden die zijn gemaakt met tarwezetmeel, dat in zijn puurste vorm geen gluten bevat.Maar voedsel gemaakt met tarwezetmeel is niet veilig voor mensen met tarweallergie.

Wanneer moet u zich zorgen maken over etiketten

Gerst is het meest voorkomende verborgen glutengraan, omdat het zich kan voordoen als zoetstof, mout of ‘natuurlijke smaak’.Dus een product met het label “tarwevrij” maar niet “glutenvrij” kan verborgen gerst bevatten.

In andere gevallen is de gerst misschien niet verborgen, maar het is alleen duidelijk als u de ingrediëntenlijst scant. Sommige fabrikanten noemen specifiek niet-glutenvrije ingrediënten in deze lijsten. Newman’s Own brengt bijvoorbeeld tarwevrije, zuivelvrije sandwichkoekjes op de markt die gerstmeel bevatten, en het merk noemt “biologisch gerstmeel” als het tweede ingrediënt van de koekjes en stelt dat het “geen glutenvrij product” is.

Soms spelt – een vorm van tarwe die wordt beschouwd als minder gluten, maar zeker niet glutenvrij is—wordt ook op de markt gebracht als “tarwevrij”. Dit kan voorkomen in sommige bakkerijen, natuurvoedingswinkels en boerenmarkten.

Het is ook mogelijk om een product met het label “glutenvrij” te hebben dat ingrediënten op basis van tarwe bevat. Verschillende merken in de VS en Europa experimenteren met het gebruik van tarwezetmeel om de textuur van hun commerciële glutenvrije gebakken goederen te verbeteren.Deze tarwezetmeel bevattende voedingsmiddelen zouden niet veilig zijn voor iemand met een echte tarwe-allergie, maar ze kunnen goed zijn voor iemand die gluten vermijdt.

Een voedsel met het label “tarwevrij” dat gluteningrediënten bevat, zou veilig zijn voor iemand met een tarweallergie om te consumeren, maar niet voor iemand met coeliakie of glutengevoeligheid.

Een woord van bodymindspirit

Als u coeliakie of glutengevoeligheid heeft, wees dan heel voorzichtig met producten met het label “tarwevrij” maar niet “glutenvrij”, omdat de termen niet uitwisselbaar zijn. En als u een echte tarweallergie heeft, wees u dan bewust van de groeiende trend voor “glutenvrije” gelabelde producten om van tarwe afgeleide ingrediënten in hun ingrediënten op te nemen. Ga er niet vanuit dat een voedingsmiddel met het label “glutenvrij” ook tarwevrij is, omdat dit niet altijd het geval is.

Omdat tarwe is opgenomen in de Amerikaanse voedseletiketteringswet, maar gluten niet, hoeven voedselfabrikanten niet specifiek gerst- of rogge-ingrediënten in hun ingrediëntenlijsten te vermelden.

Een voedsel met het label “tarwevrij” dat gluteningrediënten bevat, zou veilig zijn voor iemand met een tarweallergie om te consumeren, maar niet voor iemand met coeliakie of glutengevoeligheid.