Beste oefeningen voor als je ongesteld bent

Beste oefeningen voor als je ongesteld bent

Als je regelmatig traint, heb je waarschijnlijk getraind tijdens je menstruatie. U hebt misschien verhoogde vermoeidheid of verminderde prestaties opgemerkt, vooral voordat uw cyclus begint en tijdens de eerste paar dagen van de menstruatie. Hoewel consequent zijn met bewegen een goed idee is, is het ook begrijpelijk om een stapje terug te doen tijdens je menstruatie.

Veel vrouwen ervaren symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en krampen die sporten moeilijker en veel minder aantrekkelijk maken. Maar actief blijven als je er zin in hebt, kan deze symptomen daadwerkelijk helpen verminderen.

Weten welke oefeningen kunnen helpen bij het verlichten van enkele van de symptomen die u tijdens uw menstruatie ervaart, kan u helpen actief te blijven als u dat wilt. Ook zijn er hormonale veranderingen en zelfs voordelen aan bepaalde oefeningen in deze tijd van de maand.

Zorg ervoor dat u contact opneemt met uw zorgverlener als u symptomen ervaart – fysiek of psychologisch – die uw vermogen om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren verstoren.

Vrouw gewichtheffen

Getty Images / Kolostock


Hoe uw menstruatie van invloed is op lichaamsbeweging

Je eerste dag van de menstruatie wordt beschouwd als dag één van je cyclus. Voor een gemiddelde cyclus van 28 dagen is de ovulatie meestal op dag 14, waarbij de cyclus wordt verdeeld in de folliculaire fase vóór de ovulatie en de luteale fase na de ovulatie. Wanneer je ongesteld bent, zijn de hormonen progesteron en oestrogeen op hun laagste punt in de cyclus. Deze verandering kan lethargie en gebrek aan motivatie veroorzaken.

Niet ieders cyclus zal hetzelfde zijn en de verschillen tussen elke cyclus en persoon zijn gemeenschappelijk. U kunt ook geen vermoeidheid of andere nadelige symptomen ervaren voor of tijdens uw menstruatie. Sommige anderen kunnen veel ergere effecten ervaren, waardoor zelfs dagelijkse taken een uitdaging zijn.

Mogelijke effecten die u kunt ervaren, zijn een afname van het uithoudingsvermogen en het uithoudingsvermogen, wat een grote invloed kan hebben op uw prestaties tijdens de training. Typische symptomen zoals krampen, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en hoofdpijn kunnen uiteraard zowel de wil als het plezier van lichaamsbeweging verstoren.

Gedurende deze tijd kan het kiezen van activiteiten met een lagere intensiteit die de symptomen helpen verlichten en zich concentreren op vorm in plaats van maximale inspanning en prestaties het beste zijn. Dit geldt ongeacht je fysieke symptomen, omdat stemmingswisselingen en motivatie ook kunnen afnemen. Wees lief voor jezelf en sta een pauze toe van de meer intense activiteiten als je je niet goed voelt voor de taak.

Verschillende studies tonen tegengestelde bevindingen aan als het gaat om hoe de menstruatiecyclus trainingsaspecten beïnvloedt, zoals vermogen, tijd tot vermoeidheid en kracht. Onderzoekers benadrukken dat het aanpassen van training aan uw individuele behoeften het beste is, omdat elke menstruerende persoon zich anders zal voelen. De meeste studies onderzoeken de verschillen tussen de luteale en folliculaire fasen.

Veel mensen zullen zich energieker en sterker gaan voelen kort nadat hun menstruatie begint – rond dag 3. Als dit voor jou het geval is, verhoog dan de intensiteit van je training als je er zin in hebt.

Pas op voor zware bloedingen in combinatie met activiteit tijdens je menstruatie.

Vrouwtjes lopen een hoger risico op ijzertekort, vooral als ze actief zijn. Dit feit in combinatie met zware menstruaties kan leiden tot bloedarmoede. Als u zware menstruaties heeft, bespreek dit dan met een zorgverlener samen met eventuele andere symptomen die u heeft.

Als je tijdens je menstruatie een trainingsplan wilt maken, zijn de volgende oefeningen uitstekende keuzes. Iedereen zal zich echter anders voelen, dus pas je aan door bewegingen weg te laten die niet goed voelen. Je moet altijd beter uit je training komen dan voorheen, dus houd daar rekening mee bij het sporten tijdens je menstruatie (of op elk moment van de maand!)

Zorg er ook voor dat je voor elke training grondig opwarmt. Gebruik dynamische, actieve opwarmbewegingen. Vervolgens kunt u doorgaan met de volgende oefeningen in volgorde. De ideale herhalingen en sets worden voor elke oefening geschetst, maar je moet je aanpassen aan hoe je je voelt voor en tijdens de training.

Dit is een full-body workout die je 2 tot 3 keer per week kunt doen. Zorg ervoor dat je rust tussen de tilsessies door. Voeg lichte cardiovasculaire activiteit toe na uw tilroutine of op uw rustdagen voor een actieve rustsessie die ook enkele van de bijwerkingen die u voelt op uw menstruatie kan bestrijden.

1

Squats

vrouw die de barbell squat uitvoert

Hirurg / Getty Images


Richt je op je quadriceps en bilspieren, evenals je core met de barbell squat. Als u feeling tot het, een samengestelde oefening zoals barbell squats is uitstekend tijdens je menstruatie.

Als je je niet energiek voelt, neem dan de tijd om aan je vorm te werken in plaats van te proberen zwaarder te tillen dan normaal. Je kunt altijd squats uitvoeren met dumbbells of zelfs lichaamsgewicht om de intensiteit drastisch te verlagen.

Sommige studies tonen echter aan dat grotere kracht- en vermogenswinsten tijdens deze week kunnen worden gerealiseerd, dus het kan een goed moment zijn om het gewicht te duwen als je je sterk voelt. Breng gewoon het gewicht dat je optilt in evenwicht met de intensiteit, verminder het aantal herhalingen en verhoog de rusttijd tussen sets.

Probeer drie sets van drie tot zes herhalingen met 3 tot 5 minuten rust tussen de sets.

2

Zittende Dumbbell Schouderpers

vrouw die dumbbell schouderpers zittend uitvoert

LUNAMARINA / Getty Afbeeldingen


De dumbbell schouderpers is een beweging die langzaam en met controle moet worden uitgevoerd om letsel aan het schoudergewricht te voorkomen. Het is een perfecte oefening voor het bovenlichaam om toe te voegen aan je week tijdens je menstruatie.

U kunt laag volume, lage intensiteit dumbbell schouderdrukken terwijl u zit. Dit kan beter voelen als je in deze tijd van de maand een zwaar gevoel in je vagina ervaart.

Streef naar drie sets van zes tot acht herhalingen met 2 tot 3 minuten rust tussen de sets door.

3

Push-ups

vrouw die push-up tegen bank uitvoert

LeoPatrizi / Getty Afbeeldingen


Push-ups zijn een samengestelde lichaamsgewichtoefening die zich richt op de borstspieren, maar ook zal helpen je hele kern te versterken, inclusief je rug en diep stabiliserende buikspieren.

Als je niet veel energie hebt voor een lange training, zullen samengestelde bewegingen die meerdere lichaamsdelen werken, je training efficiënter en effectiever maken.

Probeer langzame en gecontroleerde push-ups, waarbij je je concentreert op vorm. Omdat het vermogen van iedereen om push-ups uit te voeren anders is, voer je drie sets van zoveel mogelijk herhalingen uit voordat je voelt dat er nog maar twee mogelijk zijn voordat je vorm zal falen.

Langzaam gaan met controle tijdens push-ups zal ook helpen om je kernspieren te trainen, wat misschien niet geweldig voelt om te targeten met specifieke geïsoleerde buikspieroefeningen zoals crunches tijdens je menstruatie. Als je traditionele push-ups te uitdagend vindt, probeer ze dan in plaats daarvan tegen een bank of muur uit te voeren.

4

Roemeense Deadlift

vrouw die stijve benen deadlift uitvoert

Brit Worgan / Getty Images


Rond je krachttraining af met de stijve of Roemeense deadlift, die zich richt op je hamstrings en bilspieren.

De Roemeense deadlift is minder belastend dan een traditionele barbell deadlift en kan worden uitgevoerd met een barbell of dumbbell. Probeer drie sets van zes tot acht herhalingen, met 2 tot 3 minuten rust tussen de sets. Ga langzaam met controle en focus op vorm.

5

Dumbbell Row met één arm

vrouw die eenarmige halterrij op bank uitvoert

ciricvelibor / Getty Afbeeldingen


De laatste oefening in deze training is de dumbbell-rij met één arm. Het is een rugoefening maar zal ook in mindere mate je achterste schouder en je core trainen.

Het zal waarschijnlijk comfortabeler voelen om deze oefening met één knie op een bank te doen tijdens je menstruatie. U kunt de bank plat leggen of op een helling om uw niet-werkende arm en been te laten rusten voor ondersteuning.

Door één kant tegelijk te werken, verlaagt u de intensiteit van de rijbeweging, terwijl u zich tijdens de beweging echt op uw vorm kunt concentreren. Probeer drie sets van zes tot acht herhalingen met 2 tot 3 minuten rust tussen de sets.

6

Lichte cardio-actieve rust

vrouw die in zwembad zwemt

Uwe Krejci / Getty Afbeeldingen


Voer lichte cardio uit na je krachttrainingssessie als je er zin in hebt en/of op je off-days als actief herstel.

Actief herstel met lichte aerobe activiteit kan helpen spierstijfheid en pijn te bestrijden en tegelijkertijd symptomen zoals krampen te verminderen.

Cardio-opties

  • Zwemmen
  • Wandelen
  • Yoga
  • Pilates

Veiligheids- en hersteltips

Ieders ervaring met het trainen van hun menstruatie zal anders zijn en kan van maand tot maand veranderen. De belangrijke factor is om naar je lichaam te luisteren en jezelf genade te geven als je in deze tijd een pauze van activiteit moet nemen.

Er zijn geen oefeningen die tijdens de menstruatie als verboden worden beschouwd, maar u kunt zich gemakkelijker vermoeid voelen, wat leidt tot de mogelijkheid van een slechte vorm en letsel. Zorg ervoor dat u zich terugtrekt wanneer dat nodig is en wees voorzichtig door minder volume en intensiteit uit te voeren.

Let goed op hoe je je voelt in termen van energieniveaus, zorg ervoor dat je voldoende slaap, hoogwaardige voeding en hersteltijd krijgt. Actief blijven tijdens je menstruatie kan je helpen om op het goede spoor te blijven en sommige bijwerkingen te bestrijden, maar het is niet verstandig om te hard te pushen als je je niet het meest energiek of gemotiveerd voelt. Richt je in plaats daarvan op zelfzorg, herstel en herstel.

Zorg ervoor dat u contact opneemt met uw zorgverlener als u symptomen ervaart – fysiek of psychologisch – die uw vermogen om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren verstoren.

Pas op voor zware bloedingen in combinatie met activiteit tijdens je menstruatie.

Langzaam gaan met controle tijdens push-ups zal ook helpen om je kernspieren te trainen, wat misschien niet geweldig voelt om te targeten met specifieke geïsoleerde buikspieroefeningen zoals crunches tijdens je menstruatie. Als je traditionele push-ups te uitdagend vindt, probeer ze dan in plaats daarvan tegen een bank of muur uit te voeren.

  • Zwemmen
  • Wandelen
  • Yoga
  • Pilates