Belangenbehartiging en fondsenwerving hebben geleid tot dalende hiv/ aids-sterfgevallen wereldwijd

Search

HIV/AIDS is een pandemie die vanaf 2018 wereldwijd bijna 40 miljoen mensen treft, wat leidt tot honderdduizenden doden.

Humaan immunodeficiëntievirus (HIV) en verworven immuundeficiëntiesyndroom (AIDS) interfereren met het immuunsysteem van het lichaam, waardoor het risico op het ontwikkelen van veel voorkomende infecties toeneemt.

Tussen de vroege jaren 1980 – het moment dat AIDS werd geïdentificeerd – en 2018 veroorzaakte de ziekte wereldwijd naar schatting 32 miljoen sterfgevallen.

Des te tragischer is dat moeders zonder toegang tot medicatie hiv kunnen doorgeven aan hun baby’s, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat die het potentieel heeft om generaties te overbruggen.

HIV AIDS-lint met megafoon, geld en betrokkenheid bij sociale media

Hoe beïnvloedt HIV / AIDS gemeenschappen?

Hoewel ongeveer de helft van de gevallen zich in oostelijk en zuidelijk Afrika bevindt, is de impact van hiv/aids verreikend en wereldwijd.

Hiv/aids heeft niet alleen grote gevolgen voor de gezondheid, maar het is ook nauw verbonden met discriminatie, waaronder geweld tegen hiv-geïnfecteerde personen.

Dit stigmagerelateerde geweld of de angst voor geweld voorkomt dat veel mensen hiv-testen zoeken, terugkeren voor hun resultaten of een behandeling veiligstellen, mogelijk een beheersbare chronische ziekte omzetten in een doodvonnis en de verspreiding van hiv bestendigen.

Deze stigma’s spelen grotendeels samen met andere stigma’s – met name gerelateerd aan homoseksualiteit, promiscuïteit, prostitutie en intraveneus drugsgebruik.

HIV-aangetaste cel
Scanning elektromicrograaf van een HIV-geïnfecteerde H9 T-cel. / Afbeelding Credit: NIAID

In ontwikkelde landen – waaronder de Verenigde Staten – is HIV / AIDS nauw verbonden met homoseksualiteit, wat leidt tot hogere gevallen van homofobie. En het was pas in 2003 dat mensen met aids in China legaal konden trouwen.

Deze stigma’s bestendigen de mythe dat overdracht meestal plaatsvindt tijdens seksuele ontmoetingen tussen twee mannen, terwijl in feite de dominante manier van verspreiding wereldwijd voor HIV heteroseksuele overdracht blijft, volgens een studie gepubliceerd in 2012 door onderzoekers van Emory University en de Centers for Disease Control and Prevention.

Waarom zou ik hoopvol zijn?

Er is (nog) geen remedie of vaccin, maar dankzij medische vooruitgang kan de behandeling het verloop van de ziekte vertragen en kan leiden tot een bijna normale levensverwachting.

Vroege detectie en behandeling met strikte naleving van medicatie kan een HIV-positieve persoon in staat stellen een lang en gezond leven te leiden.

Dankzij het goede lobbywerk van organisaties zoals (RED), die programma’s ter plaatse ondersteunt die miljoenen mensen helpen die getroffen zijn door HIV / AIDS door samen te werken met wereldwijd bekende merken om fondsen te werven, hebben mensen over de hele wereld nu toegang tot levensreddende medicatie.

“Aids-gerelateerde sterfgevallen zijn met 60 procent gedaald sinds hun piek in 2003, en het aantal baby’s dat elke dag met HIV wordt geboren, is sinds 2000 met meer dan tweederde gedaald.”

Aids-gerelateerde sterfgevallen zijn sinds hun piek in 2003 met 60 procent gedaald en het aantal baby’s dat elke dag met hiv wordt geboren, is sinds 2000 met meer dan tweederde gedaald.

Medicatie is echter slechts een klein deel van het hele plaatje. Om hiv/aids wereldwijd uit te roeien, is een veelzijdige aanpak nodig, inclusief preventie, testen en voorlichting.

Met sterke steun en de strijd tegen discriminatie kunnen mensen die het risico lopen hiv op te lopen de hulp krijgen die ze nodig hebben om het risico op overdracht te verlagen.

Het beste nieuws is dat de wetenschappelijke gemeenschap al tientallen jaren werkt aan het vinden van een remedie, en het hiv-genezingslandschap heeft een aantal vaccinproeven gezien die verschillende mate van succes hebben bereikt.

Dit omvat de mogelijkheid van een mRNA-vaccin, vergelijkbaar met het COVID-19-vaccin, om te beschermen tegen HIV.

Volgens een studieverslag dat is gepost bij het register van de National Institutes of Health Clinical Trial van de Verenigde Staten, wordt geschat dat Moderna al op 19 september met fase 1 van menselijke proeven voor een vaccin zou kunnen beginnen. We zijn hoopvol dat het zeer effectief kan zijn.

Drie manieren om deel te nemen aan de strijd tegen hiv/aids

Hoewel we aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt in de strijd tegen hiv/aids, zijn er nog steeds miljoenen mensen getroffen. Bovendien heeft COVID-19 de toegang tot gezondheidszorg, controles en medicatie moeilijker toegankelijk gemaakt.

We hebben allemaal een kans om op te staan en een verschil te maken om een einde te maken aan HIV / AIDS in ons leven.

Hier zijn drie eenvoudige ideeën voor hoe u kunt meedoen:

Verander je winkelgewoonten.

Shop (RED) producten en red levens. (RED) werkt samen met merken waar je van houdt om producten en ervaringen te creëren die de strijd financieren om aids te beëindigen.

En sinds begin 2020 heeft (RED) zijn inspanningen uitgebreid met een andere pandemie: COVID-19.

Wanneer u Apple, Durex, The Honey Pot, Truff, Moleskine en meer koopt, kiest u gewoon de (RED) merkversie van hun product – en die merken zullen een donatie doen om levensreddende gezondheidsprogramma’s in ’s werelds meest kwetsbare gemeenschappen te ondersteunen.

Doe een donatie.

Doneer aan The Mercury Phoenix Trust, een non-profitorganisatie die mensen met hiv/aids ondersteunt.

Volgens hun website werd “De Mercury Phoenix Trust opgericht door Brian May, Roger Taylor en hun manager Jim Beach ter nagedachtenis aan de iconische leadzanger Freddie Mercury van rockband Queen die in 1991 aan aids overleed.”

Ze bieden directe financiering aan zowel grote NGO’s als grassroots-organisaties die zinvolle projecten over de hele wereld doen.

Geef je tijd vrij.

Doe vrijwilligerswerk bij ONE – een wereldwijde beweging die campagne voert om extreme armoede en vermijdbare ziekten tegen 2030 te beëindigen, zodat iedereen, overal, een waardig leven en kansen kan leiden.

Door je aan te melden als vrijwilliger, krijg je de kans om bij gekozen functionarissen te pleiten voor relevante beleidsverandering, grassroots-evenementen te organiseren of training en onderwijs te geven of te ontvangen.

EEN VERSIE VAN DIT VERHAAL VERSCHEEN OORSPRONKELIJK IN DE Health Heroes EDITIE VAN DE GOODNEWSPAPER IN SEPTEMBER 2020. DE GOODNEWSPAPER IS ONZE MAANDELIJKSE GEDRUKTE KRANT VOL MET GOED NIEUWS.
JE KUNT LID WORDEN VAN DUIZENDEN ABONNEES DIE TOEGANG KRIJGEN TOT MEER EXCLUSIEVE VERHALEN ZOALS DEZE, ONZE PRIVÉCOMMUNITYRUIMTE, EEN GRATIS INSPIRERENDE POSTER EN NOG VEEL MEER. WORD VANDAAG NOG ABONNEE.