Avocado-olie Voedingsfeiten

Avocado-olie Voedingsfeiten
avocado-olie voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

Hoewel veel mensen graag avocado-olie gebruiken bij het koken, is het niet zo populair als andere plantaardige oliën. Maar avocado-olie is een gezonde olie die veel toepassingen heeft in de keuken. Sommige mensen gebruiken zelfs avocado-olie voor haar en voor de gezondheid van de huid. Het toevoegen van het product aan uw dagelijkse routine biedt verschillende belangrijke gezondheids- en schoonheidsvoordelen, vooral wanneer u het in de keuken gebruikt om minder gezonde vetten te vervangen.

Voedingswaarde feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor een eetlepel avocado-olie.

  • Calorieën: 124
  • Vet: 14g
  • Natrium: 1 mg
  • Koolhydraten: 0g
  • Vezel: 0g
  • Suikers: 0g
  • Eiwit: 0g

Vetten in avocado-olie

Er zijn drie verschillende soorten vet in avocado-olie.

Er zit een kleine hoeveelheid verzadigd vet in deze olie. Verzadigde vetten, zoals boter en dierlijke eiwitten, worden vaak als minder gezond beschouwd, omdat overmatige inname LDL (slecht) cholesterol kan verhogen, wat het risico op hartaandoeningen kan verhogen. De American Heart Association beveelt aan om oliën te kiezen met minder dan vier gram verzadigd vet per eetlepel. Avocado-olie levert iets minder dan twee gram verzadigd vet per eetlepel.

Je krijgt ook twee gram meervoudig onverzadigd vet als je een eetlepel avocado-olie consumeert. Meervoudig onverzadigde vetten, ook wel PUFA’s genoemd, kunnen een positief effect hebben op uw hart door het verlagen van slechte cholesterol (LDL), dus ze worden beschouwd als gezonde vetten.

Het meeste vet in avocado-olie is enkelvoudig onverzadigd vet. Enkelvoudig onverzadigde vetten komen voornamelijk uit plantaardige bronnen en zijn meestal vloeibaar bij kamertemperatuur.

Enkelvoudig onverzadigde vetten, ook wel MUFA’s genoemd, worden verondersteld uw HDL-cholesterol of “goede” cholesterol te verhogen. Gezondheidsexperts raden aan om minder gezonde vetten (zoals verzadigde vetten en transvetten) te vervangen door enkelvoudig onverzadigd of meervoudig onverzadigd vet. De Academie voor Voeding en Diëtetiek beveelt aan dat 15 tot 20 procent van uw calorie-inname afkomstig is van enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Koolhydraten in avocado-olie

Er zitten geen koolhydraten in avocado-olie. De geschatte glycemische lading avocado-olie is nul.

Eiwit in avocado-olie

Er zit geen eiwit in avocado-olie.

Micronutriënten in avocado-olie

Hoewel u een gezonde dosis vitamine C krijgt wanneer u een hele avocado consumeert, krijgt u geen vitamine C of andere belangrijke vitamines of mineralen wanneer u de olie consumeert, volgens USDA-gegevens.

Ook voegen veel gezonde eters avocado toe aan hun dieet vanwege het aanzienlijke vezelgehalte. Maar je krijgt geen vezels van het consumeren van de olie.

Gezondheidsvoordelen

Omdat avocado-olie rijk is aan oliezuur, krijg je hart-gezonde voordelen wanneer je het consumeert. Oliezuur wordt verondersteld ldl-cholesterol (ook bekend als “slechte” cholesterol) te verlagen om uw risico op hartaandoeningen te verminderen.

Er is zelfs enig bewijs dat avocado-olie kan helpen bij gewichtsbeheersing, hoewel het onderzoek niet op mensen is uitgevoerd.Een studie uitgevoerd op ratten wees uit dat een verhoogde consumptie van avocado-olie de glucosetolerantie en insulineresistentie verbeterde en bijdroeg aan een lager lichaamsgewicht. En een andere studie vond verbeteringen in metabole markers bij ratten die avocado-olie consumeren.

Als u er echter voor kiest om avocado-olie op te nemen in een dieet voor gewichtsverlies, is het belangrijk om te onthouden dat avocado-olie, zoals alle olie, nog steeds vet is. Vetten dragen negen calorieën per gram bij in tegenstelling tot vier calorieën per gram voor koolhydraten en eiwitten. Dus hoewel avocado-olie als een gezond vet wordt beschouwd, moet je de olie en het fruit nog steeds met mate consumeren om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Veelgestelde vragen

Waar is avocado-olie goed voor? Wat zijn enkele populaire toepassingen?

Dit zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen van avocado-olie buiten de keuken.

  • Avocado-olie voor de huid. Avocado-olie heeft minder kans om de poriën te verstoppen dan veel andere crèmes en oliën. Om deze reden gebruiken sommige mensen het graag om het verschijnen van rimpels te minimaliseren en de huid te verzachten. Sommige commerciële avocado-oliën adverteren dat de vitamine E in avocado-olie helpt om de gezondheid van de huid te verbeteren. Volgens usda-gegevens zit er echter geen vitamine E in avocado-olie.
  • Avocado olie voor haar. Sommige mannen en vrouwen gebruiken avocado-olie op het haar om kroezen te temmen en een gladder uiterlijk te creëren. Sommige mensen geloven ook dat avocado-olie, wanneer het op de hoofdhuid wordt aangebracht, de haargroei kan stimuleren. Onderzoek ontbreekt echter om dit voordeel te ondersteunen. Maar omdat het product geurvrij is en omdat het niet waarschijnlijk is dat het de huidporiën op je hoofdhuid verstopt, kan het toevoegen van wat avocado-olie aan je haarroutine (hetzij door het aanbrengen op de uiteinden of in de hoofdhuid) ervoor zorgen dat je haar er gezonder uitziet.

Wat is de beste manier om avocado-olie te bewaren?

De meeste oliën, vooral die met veel oliezuur, moeten op een koele, droge plaats worden bewaard, uit direct zonlicht.

Kook- en bereidingstips

Avocado-olie heeft een hoger vlampunt dan andere soorten gezonde olie zoals koolzaadolie of olijfolie of zelfs saffloerolie. Het vlampunt, of rookpunt, is de temperatuur waarbij een olie dampen begint te roken. Het rookpunt van avocado-olie is meer dan 500 ° F. Om die reden is avocado-olie gemakkelijk te gebruiken voor koken op hoge temperatuur

Avocado-olie heeft ook een neutrale smaak, hoewel velen het beschrijven als boterachtig of nootachtig. Maar je krijgt niet zoveel smaak van de olie als van het consumeren van het fruit. Avocado-olie is echter gemakkelijk te gebruiken in saladedressing en recepten. Je kunt de olie ook gebruiken in marinades, dips en sauzen, en ook om voedsel te grillen, te bakken of te roerbakken. Je kunt het zelfs gebruiken om pannen te coaten om te voorkomen dat voedsel blijft plakken of om gietijzeren kookgerei op smaak te brengen.

Allergieën en interacties

Avocado-allergieën zijn mogelijk bij zuigelingen, kinderen en volwassenen. Als je een avocado-allergie hebt, wil je misschien voorzichtig zijn bij het consumeren van avocado-olie. Deze olie wordt geproduceerd uit het vlees van de vrucht (niet de zaden of de schil), maar allergieën voor avocadovlees zijn niet ongewoon.

Allergie en immunologie medische experts hebben vastgesteld dat avocado een brede kruisreactiviteit heeft met veel andere voedingsmiddelen. Allergische reacties kunnen eenvoudig optreden door door de lucht overgedragen allergenen (stof, haar van huisdieren, pollen) met gerelateerde moleculaire structuren aan van voedsel afgeleide allergenen die kruisreacties vertonen. Dus als je allergisch bent voor andere voedingsmiddelen zoals bananen of kiwi’s, wil je misschien testen om te bepalen of je een reactie hebt op avocado- of avocado-olie. Het onderzoek heeft aangetoond dat een reactie op het inhalerende allergeen natuurlijke latex een kruisreactie kan veroorzaken met voedselallergeen vergelijkbare avocado, banaan, kiwi, tomaat, kastanjes, perzik, mango, papaja, acerolakers en selderij.

Bovendien legt het American College of Allergy, Asthma and Immunology uit dat een aandoening die “oraal allergiesyndroom” wordt genoemd, kan voorkomen bij mensen die allergisch zijn voor avocado. Ze zeggen dat jeuk in de mond kan optreden na inname van het voedsel, maar symptomen zoals netelroos, ademhalingsmoeilijkheden of anafylaxie zijn zeldzaam omdat enzymen in uw spijsverteringsstelsel het allergeen afbreken voordat uw lichaam ze kan absorberen.

Als u vermoedt dat u allergisch bent voor avocado- of avocado-olie, raadpleeg dan uw zorgverlener, omdat er veel tests beschikbaar zijn om dit te diagnosticeren.