Ashtanga Yoga Woordenschat die je moet leren

Ashtanga Yoga Woordenschat die je moet leren

Yoga zit vol met gespecialiseerde terminologie, waarvan sommige in het Sanskriet, sommige anatomisch en sommige filosofisch. Hoewel er veel soorten yoga zijn, wordt de woordenschat over het algemeen vrij goed overgedragen tussen stijlen. Sommige klassen geven de voorkeur aan de Sanskriet namen van poses, terwijl anderen vasthouden aan het Engels, en er zijn vaak kleine variaties in hoe de poses worden genoemd. Maar woorden als om en namaste lopen als draden door en verbinden verschillende evoluties van de asanatraditie.

Ashtanga Yoga, de krachtige en gereguleerde stijl die door Pattabhi Jois in de traditie van Krishnamacharya is opgericht, heeft echter een aantal gespecialiseerde termen die elders niet in gebruik zijn gekomen. Leer deze woordenschat om Ashtanga te spreken als een pro wanneer je naar de shala gaat voor Mysore-oefening (maar niet op maandagen).

1

Mysore

Yoga in Mysore. India
Melissa McManus / Stockbyte / Getty Afbeeldingen

Mysore is de stad in India waar het K. Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Institute (KPJAYI, aka ground zero voor Ashtanga yoga) is gevestigd. Jois gaf les aan de vele studenten die hier van over de hele wereld naartoe kwamen tot zijn dood in 2009. Zijn dochter Saraswathi en kleindochter Sharmila leiden nu de KPJAYI.

Mysore is ook de term die wordt gebruikt voor de zelfgeleide variant van Ashtanga yoga, gedaan zonder dat een leraar de volgorde van houdingen roept. Studenten oefenen in hun eigen tempo en niveau van bekwaamheid, waarbij ze elke pose in een Ashtanga-reeks beheersen voordat ze door hun leraar in de volgende pose worden geïnstrueerd. Dit is hoe de meeste lessen worden gegeven op de KPJAYI, hoewel led-lessen elders nog steeds populair zijn, vooral voor beginners. Mysore-sessies worden meestal vroeg in de ochtend gehouden, omdat dat de aanbeveling van Jois was voor de beste tijd om te oefenen.

2

Shala

Shala betekent huis in het Sanskriet. De term wordt in Ashtanga yoga gebruikt om een huis van yoga aan te duiden, dat wil zeggen een yogastudio.

3

Maandagen

In Ashtanga yoga word je aangemoedigd om zes dagen per week te oefenen, behalve op maandagen. Op de dagen van de volle en nieuwe manen elke maand, ashtangis nemen een dag vrij om te rusten. Pattabhi Jois geloofde dat maandagen gevaarlijk waren en dat het oefenen op deze dagen het risico op letsel verhoogde. Veel van Jois’ principes zijn gedetailleerd beschreven in zijn klassieke boek Yoga Mala.

4

Damesvakantie

Deze term wordt gebruikt om de aanbeveling te beschrijven dat vrouwen de eerste paar dagen van hun menstruatie vrij nemen van het beoefenen van asana. Volgens een interview uit 2007 met Saraswathi Jois komt de vakantie van de dames voort uit de Brahman-traditie dat vrouwen rusten tijdens de eerste drie dagen van de menstruatie.

5

Surya Namaskar A en B

Veel yogadocenten, in vele stijlen, maken gebruik van deze twee zonnegroetvariatievariaties. Maar de “A” en “B” nomenclatuur komt van Ashtanga. Surya namaskar A is een klassieke zonnegroet, die van de voorkant van de mat direct in een vinyasa springt, door naar beneden gerichte hond beweegt en vervolgens terugspringt naar voren. Surya namaskar B voegt een utkastasana en een krijger I toe aan de flow.

Bonus woord: Beide zonnegroeten beginnen en eindigen in Samasthiti, dat is Ashtanga voor berghouding (tadasana).

6

Chakrasana

Chakrasana is een achterwaartse rol die wordt geïntroduceerd in de Ashtanga primaire serie als een manier om van poses waarbij je op je rug ligt direct naar chaturanga te gaan.

7

Bandha’s

Bandha’s, die interne sloten zijn, hebben betekenis in een aantal moderne praktijken, maar krijgen bijzondere aandacht in Ashtanga. Mula bandha en uddiyana bandha zijn ingeschakeld om vele houdingen en overgangen te ondersteunen, met name het doorspringen naar zitten dat gedurende de hele serie voorkomt.

8

Drishti

Drishti is waar de blik moet rusten (d.w.z. waar je zou moeten kijken) in elke pose. Dit wordt aangestipt in andere praktijken, maar is een integraal onderdeel van elke houding in Ashtanga. Het is net zo belangrijk als de positionering van de ledematen. Een vaste Drishti helpt de aandacht te richten en te voorkomen dat de geest afdwaalt.

9

Ashtanga Tellen

Als je video’s van Pattabhi Jois bekijkt of geleide lessen volgt bij bepaalde Ashtanga-leraren, zul je merken dat ze de poses aftellen in een zonnegroet in het Sanskriet. In feite werd dit systeem van tellen door Jois helemaal door de primaire reeks gebruikt. Nummers één tot en met negen brengen je door een surya namaskar A. Dit zijn:

  1. Eka (opgeheven handen poseren)
  2. Dve (staand voorovergeschovennd)
  3. Treeni (platte rug)
  4. Chatvaari (chaturanga)
  5. Pancha (naar boven gerichte hond)
  6. Shat (naar beneden gerichte hond)
  7. Sapta (platte rug)
  8. Ashta (staande vooroverbuiging)
  9. Nava (opgeheven handen)

Bonus woord: Beide zonnegroeten beginnen en eindigen in Samasthiti, dat is Ashtanga voor berghouding (tadasana).