Arizona-programma hoopt landelijk model te zijn voor gezonde baby’s

Search

Voor tientallen vrouwen in Pima County is Sarah Lee als een feeënmoeder.

Ze sms’t en belt elke dag en kalmeert hun zorgen over hun baby’s, hun lichaam, hun vooruitgang als ouders.

Lee is een gemeenschapsgezondheidswerker voor Health Start, een staatsbreed programma dat aanstaande moeders en hun baby’s verbindt met een getrainde volksgezondheidscoach die hen middelen vindt, informatie geeft over de ontwikkeling van hun kind en dient als een klankbord voor hun vragen.

Gemeenschapsgezondheidswerkers wonen en werken in dezelfde gemeenschappen als de vrouwen in het programma. Ze zijn getraind in de ontwikkeling en zwangerschap van het kind, maar in dit geval werken ze buiten een traditionele medische setting. Ze opereren meer als een goed opgeleide vriend die zorgen kan aanpakken en actuele informatie kan geven over wat een moeder of kind zou kunnen ervaren.

Voor Health Start dient het model van de gemeenschapsgezondheidswerker als een minder intimiderend en niet-oordelend toegangspunt voor prenatale en postnatale hulp voor moeders met risicofactoren die zwangerschap en geboorte kunnen bemoeilijken.

Ze houden moeders op het goede spoor met prenatale zorg, helpen hen een gezonde geboorte te hebben en blijven vervolgens tot twee jaar nadat een baby is geboren, waardoor de nieuwe ouder zich aanpast.

Arizona’s Health Start-programma, om het simpel te zeggen, werkt.

Een recente studie van het programma toonde aan dat het geboortegewichten en immunisatiepercentages voor kinderen verbeterde. Vrouwen in het programma woonden prenatale zorgafspraken bij tegen hogere tarieven.

Maar het programma is relatief onbekend – het heeft soms moeite om deelnemers te vinden.

En hoewel het een gestage hoeveelheid overheidsfinanciering ontvangt, kan het programma niet veel verder groeien dan de 2.800 ouders die het elk jaar bedient, een klein deel van de baby’s geboren in Arizona jaarlijks.

Toch, als meer studies de effectiviteit van Health Start aantonen, zou het een nationaal model kunnen worden voor gemeenschapsgezondheidswerkers die moeders helpen vóór de geboorte en voor de twee jaar daarna. Arizona-functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het programma willen dat het idee zich verspreidt naar andere staten.

Gemeenschapsgezondheidswerkers bieden ondersteuning “zoals praten met een vriend”

Vrouwen komen in aanmerking voor het programma als ze een of meer risicofactoren hebben. Deze omvatten zowel sociale als medische kwesties, zoals burgerlijke staat, leefsituatie, ras en etniciteit, opleidingsniveau, inkomen, verzekeringstype, eerdere complicaties tijdens de zwangerschap en leeftijd van de moeder.

In Pima County werkt Health Start ook met vluchtelingen en vrouwen in de gevangenis.

Het programma is gebaseerd op de promotoras model, een grassroots beweging die begon in de jaren 1960 in Latijns-Amerika. Peer-education programma’s werden gemaakt om vrouwen te trainen in verschillende gezondheidsthema’s in landelijke gebieden. Het programma kwam naar de Verenigde Staten via de Amerikaanse Federal Migrant Health Act van 1962 en de Economic Opportunity Act van 1964.

Een promotora is een lid van de gemeenschap met inzicht in lokale gezondheids- en sociale kwesties die die kennis doorgeeft aan anderen in de hoop een gezond leven in de gemeenschap te bevorderen.

Iemand met een stapel diploma’s kan een patiënt intimideren die vragen heeft over haar zwangerschap of haar kind, vooral als die patiënt niet vloeiend Engels spreekt of nieuw is in de taal. Maar een gewone persoon die in de gemeenschap woont met een specifieke training over zwangerschap en vroege kindertijd, kan meer tijd doorbrengen, in een minder formele omgeving, om vragen te beantwoorden en middelen te bieden.

Ouders die Health Start doorlopen, krijgen meer zelfvertrouwen in het opkomen voor zichzelf en hun kinderen. Ze leren hoe ze informatie kunnen vinden en beoordelen om de ontwikkeling van hun kinderen te begrijpen en hen te helpen groeien.

Voor Maricela Reiber, moeder van de 18 maanden oude Emiliana, helpt het hebben van een gemeenschapsgezondheidswerker om mee te praten haar op de hoogte te blijven van informatie en feedback over de mijlpalen van haar dochter en de veranderingen die ze doormaakt. Ze is nog nooit moeder geweest. Ze wendde zich in eerste instantie tot Facebook-groepen en familieleden van wie de methoden verouderd leken.

Nu krijgt ze werkbladen van gemeenschapsgezondheidswerker Lee, waarin ze beschrijft wat ze haar dochter zou moeten zien doen en hoe ze moest reageren. De meest recente sprak over gedrag dat haar baby zou kunnen doen, zoals bijten of zichzelf op de grond gooien, en wat die zouden kunnen betekenen.

In plaats van gefrustreerd te raken door dat soort uitbarstingen, liet de training haar zien hoe ze haar dochter door die situaties heen kon helpen door haar te vragen haar emoties als woorden te uiten.

Maar afgezien van de informatie zelf, krijgt Reiber geruststelling – dat haar gevoelens eenre normal, dat ze haar best doet, dat er mensen zijn om haar te helpen als ze iemand nodig heeft om van te leren.

En die geruststelling heeft haar geholpen om zelfverzekerder te worden als moeder.

“Sarah Lee is altijd erg ondersteunend en bemoedigend en motiverend,” zei Reiber. “En ze biedt voortdurend die geruststelling van: ‘je bent OK, je doet geweldig werk, ze is een gelukkig klein kind, ze is verzorgd.’ En alleen al die validatie is geweldig geweest.”

Kerri Reeves en haar pasgeboren zoon Oliver stierven allebei bijna tijdens Olivers vroeggeboorte. En na de zwangerschap van de 38-jarige ervoer ze pijn die verder ging dan wat ze had na de eerste keer dat ze beviel. Ook zij wendde zich tot Lee.

Lee leerde Reeves, die als maatschappelijk werker in de oncologie werkt, hoe ze beter voor zichzelf kon opkomen bij haar artsen. Ze beantwoordde vragen over formules en voedingskwesties.

Zonder lee’s begeleiding had Reeves talloze nachten moeten doorbrengen met het online doen van haar eigen nieuwe moederonderzoek, een overweldigend vooruitzicht voor een moeder van verschillende jonge kinderen.

Reeves begon twee jaar geleden voor het eerst diensten te ontvangen van Health Start, voordat haar dochter Charlotte werd geboren. Charlotte was vooruitstrevend, overtrof gemakkelijk de verwachtingen en had meer stimulatie nodig. Oliver, die voorbarig was, raakte op sommige vlakken achterop.

Lee hielp met beide en zal diensten kunnen verlenen tot Oliver 2 jaar oud is.

“Het voelt alsof je met een vriend praat, maar een vriend met veel kennis, vertrouwelijk.” Zei Reeves. “Ik kan haar dingen vertellen waarvan ik nooit zou dromen om het mijn arts te vertellen of die ik nooit hardop zou zeggen tegen een vriend, en ze geeft je die aanmoediging om daar actie mee te ondernemen.”

Een groep vrouwen die buiten in de zon praten rond een hokje
Vicki Perkins, links, met Horizon Clayton, spreekt met werknemer Fabiola Jimenez op de Pima County Health Start-stand terwijl Sarah Lee, rechts, mensen begroet. Health Start koppelt gezondheidswerkers aan zwangere vrouwen of nieuwe moeders om hen te ondersteunen en op te leiden. (Kyler Van Vliet, Arizona Daily Star)

Innovatieve gezondheidsaanpak leidt tot betere resultaten

Onderzoekers van het Arizona Department of Health Services, de University of Arizona en Northern Arizona University evalueerden 10 jaar van het programma en de impact ervan op moeders en kinderen.

Hun studie, vrijgegeven in december, concludeerde dat Health Start een innovatie is die gezondere baby’s en moeders in diverse populaties in de staat kan produceren.

De studie analyseerde meer dan 7.000 deelnemers tegen controlegroepen en toonde aan dat gezinnen in het programma lagere gevallen van lage geboortegewichten en vroeggeboorten hadden.

Vrouwen in het programma woonden prenatale zorgafspraken bij tegen hogere tarieven. Kinderen in het programma hadden hogere immunisatiepercentages. Al deze factoren verbeteren de resultaten voor deze gezinnen.

Het programma bespaart de staat ook geld op de lange termijn, concludeerde de studie, aangezien ongeveer 80% van de gezinnen in het programma zich op het Arizona Health Care Cost Containment System bevinden. Betere preventieve zorg betekent minder kosten voor de staat op de weg.

De auteurs prezen het succes van het programma en adviseerden dat de diensten voor gemeenschapsgezondheidswerkers ook beter worden geïntegreerd in klinische omgevingen. De auteurs zeiden ook dat meer bezoeken, beter vervoer en voorlichting over aanvullende onderwerpen Health Start zouden kunnen versterken.

Tot nu toe hebben twee studies de successen van het programma aangetoond. De staat heeft nog twee of drie studies nodig voordat het door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services als “evidence-based” kan worden beschouwd, zei Sara Rumann, de programmamanager van Health Start bij het Arizona Department of Health Services.

“Als we door DHHS als evidence-based zouden worden beschouwd en beschouwd, zouden we een model zijn dat andere staten zouden kunnen repliceren en het federale geld zouden kunnen opnemen, en dit specifieke Health Start-model zouden kunnen gebruiken en het bijvoorbeeld in Nevada of New Mexico zouden plaatsen,” zei Rumann.

Gezondheidswerkers maken een baanbrekende checklist voor thuis

Vóór de pandemie vonden veel van de Health Start-bezoeken tussen de gemeenschapsgezondheidswerkers en gezinnen persoonlijk plaats.

Nu is er een vlaag van sms’jes, e-mails, telefoontjes en Zoom-sessies om deze vergaderingen te vergemakkelijken, hoewel sommigen weer face-to-face terugkeren.

Om zich voor te bereiden op hun maandelijkse bezoeken aan klanten, bekijken gezondheidswerkers in de gemeenschap het Health Start-curriculum en kiezen ze de juiste onderwerpen om te bespreken. Het curriculum bevat informatie over veilig slapen voor baby’s, een programma genaamd “All Babies Cry”, veiligheid van autostoelen, mondgezondheid en meer.

Maar ze verwijzen niet alleen naar Health Sthet ingebouwde curriculum van kunst. Lee en andere werknemers trekken ook aanvullende materialen en middelen om ervoor te zorgen dat ze zoveel mogelijk informatie voor hun klanten hebben.

Gemeenschapsgezondheidswerkers verwijzen ook naar de checklist Gezond thuis van Health Start, die ze met klanten invullen wanneer hun kinderen ongeveer 5 maanden oud zijn, en dan weer tussen 18 en 24 maanden.

De checklist bevat tips om baby’s en peuters veilig in huis te houden, terwijl ook manieren worden besproken om volwassenen veilig en gezond te houden, inclusief eenvoudige controles zoals het hebben van rookmelders in huis.

“Zoals met al onze bezoeken en curriculum, wordt Healthy at Home op een niet-oordelende manier voltooid en aangeboden als een hulpmiddel,” zei Lee. “Het is uiteindelijk aan de mantelzorger om te beslissen wat het beste is voor het eigen huishouden.”

Health Start screent nieuwe moeders op perinatale stemmingsstoornissen, waaronder angst en depressie die kunnen beginnen bij de conceptie en doorgaan na de bevalling. Gegevens tonen aan dat dit soort stemmingsstoornissen van invloed kunnen zijn op maar liefst 20% van de vrouwen en komen vaker voor dan zwangerschapsdiabetes.

Ze screenen op ontwikkelingsachterstanden bij kinderen en hoewel ze geen diagnoses kunnen stellen, kunnen ze gebieden aanwijzen waarin een kind baat kan hebben bij wat extra oefening of hulp.

“Ouders lijken daar echt van te genieten. Ze kunnen pronken met de geweldige dingen die hun baby heeft geleerd, en ze krijgen te zien dat het grappige dat hun baby doet eigenlijk een ontwikkelingsvaardigheid is, “zei Lee.

Gemeenschapsgezondheidswerkers kunnen ook de eerste zijn om tekenen van huiselijk geweld te markeren en ze zijn getraind om met patiënten te praten over hoe het is en eruit ziet.

Ze informeren gezinnen over het gezondheidszorgsysteem, vooral als ze nieuw zijn in het land, en raadplegen maandelijks een nurse practitioner of arts en specialisten in de vroege kinderjaren en geestelijke gezondheidszorg om de zorgen van klanten te beoordelen.

“Een groot deel hiervan is het verbinden van gezinnen met middelen,” zei Lee.

Een moeder glimlacht naar de camera terwijl ze haar baby in haar armen houdt.
Eerste moeder Maricela Reiber met haar 18 maanden oude dochter, Emiliana. Haar gemeenschapsgezondheidswerker verzekert haar dat ze “geweldig werk” doet als moeder, “en alleen al het hebben van die validatie is geweldig geweest.” (Met dank aan Maricela Reiber)

Health Start zoekt ruimere financiering

Health Start begon in Pima County in 1984 als een programma dat werd beheerd door het Rural Health Office van het University of Arizona College of Medicine. Het programma, “Un Comienzo Sano / A Healthy Beginning”, is gemaakt om een gestage toename van het aantal vrouwen aan te pakken dat onvoldoende of geen prenatale zorg ontving.

Op dat moment stond Arizona op de 45e plaats in de natie voor het aantal vrouwen dat adequate prenatale zorg ontving.

In 1994 heeft de wetgevende macht van de staat de Arizona Children and Families Stability Act aangenomen, waardoor Health Start werd geformaliseerd en uitgebreid.

Het programma werd aanvankelijk gefinancierd via de algemene fondsen van de staat en later via het Tobacco Litigation Settlement Fund. Sinds 2004 wordt het gefinancierd door het loterijgeld van het Healthy Arizona Initiative.

Het huidige model is effectief, maar net als al het andere is het niet perfect, zei Rumann van ADHS.

Het programma kan niet echt groeien, omdat het elk jaar ongeveer evenveel financiering ontvangt. En het heeft moeite om sommige plattelandsgemeenschappen te bereiken, simpelweg vanwege de toegenomen reizen en kosten van het verlenen van diensten.

“Dat beperkt onze groei en capaciteit echt in verschillende delen van de staat,” zei Rumann. “Coconino is op dit moment mijn belangrijkste gebied dat worstelt. We hebben veel gezinnen die hulp nodig hebben in Page. Als je buiten Flagstaff komt, zijn er veel gezinnen, maar niet veel om uit te putten.”

Transport dient als een obstakel voor veel gezinnen waarvan Rumann wenst dat Health Start kan helpen bij het aanpakken van de hele staat.

Pima County biedt buskaarten aan hun families om te gebruiken om prenatale of kinderartsbezoeken te bezoeken, maar het programma zelf heeft niet genoeg financiering om transportopties aan te bieden aan gezinnen die zijn ingeschreven voor het programma in andere provincies.

Lee, die voor de Pima County Health Department werkt als een Health Start-programmaspecialist, zei dat het programma in de loop der jaren is veranderd om aan de behoeften van de gemeenschap te voldoen, inclusief de toevoeging van diensten aan de gevangenis, die ongeveer vijf jaar geleden van kracht werd.

De provincie kreeg ook toestemming om te werken met gezinnen die kinderen in bewaring hebben bij het Department of Child Safety, en Lee is bijzonder trots op het werk van de provincie met vluchtelingenpopulaties.

Health Start heeft consequent hetzelfde type curriculum gebruikt, maar gezondheidswerkers kunnen het aanpassen aan de individuele behoeften van elke persoon of de behoeften van een specifieke gemeenschap, zei Lee.

“Gemeenschapsgezondheidswerkers zijn in feite leeftijdsgenoten voor mensen,” zei Lee. “Ze wonen in de gemeenschap waarin ze werken, ze hebben misschien ervaring opgedaan en zijn misschien op (speciaal aanvullend voedingsprogramma voor vrouwen, zuigelingen en kinderen) of (Arizona Health Care Cost Containment System, het Medicaid-systeem van de staat). We begrijpen tot op zekere hoogte wat onze klanten doormaken.”

Hoewel Lee een bachelordiploma heeft in gezinsstudies en menselijke ontwikkeling, hoeven gemeenschapsgezondheidswerkers geen universitair diploma te hebben.

Lee – een van de twee gemeenschapsgezondheidswerkers die Pima County bedienen – heeft een caseload van ongeveer 50 klanten.

De provincie is momenteel op zoek naar een derde gezondheidswerker om aan het team toe te voegen, maar zelfs met slechts twee is er geen wachtlijst om in het programma te komen.

Gezinnen schrijven zich in voor het programma via verwijzingen van verschillende gemeenschapsbronnen, waaronder artsen, maatschappelijk werkers en het International Rescue Committee.

Als iemand goed bij het programma lijkt te passen of interesse toont om zich aan te melden, wordt hij doorverwezen naar het programma en neemt iemand van Health Start contact op. Geïnteresseerde gezinnen kunnen ook contact opnemen met Pima County Gezondheidsstart op eigen houtje aan de slag.

Gemeenschapsgezondheidswerkers doen ook hun eigen outreach om meer gezinnen te vinden. In maart brachten Lee en anderen de ochtend door in de Be Safe Saturday van het Tucson Medical Center, in een poging om het programma bekend te maken.

Met steun van de gemeenschap groeien moeders in zelfverdediging

Lee zei dat ze bij veel van haar klanten de vooruitgang heeft gezien die ze hebben geboekt in hun zelfvertrouwen en opvoedingsvaardigheden na een korte tijd met het programma.

“We hebben het geluk dat we kunnen doen wat we kunnen doen,” zei Lee. “Ik vind het een geweldig model en ik vind het geweldig dat het een leeftijdsgenoot is die met gezinnen werkt. Ik denk dat mensen zich daardoor wat comfortabeler voelen.”

Voor Reeves was die zelfverdediging, geleerd door lee’s hulp, van onschatbare waarde. Het leidde tot een diagnose van en een operatie om placenta accreta te behandelen, nadat ze het met haar arts had besproken na gesprekken met Lee over de pijn die ze ervoer.

“Ik denk niet dat ik zonder Sarah Lee zo sterk voor mijn eigen gezondheid zou hebben gepleit als vóór de operatie,” zei Reeves. “Het is dus niet alleen voor de kinderen, het is ook voor de moeders of vaders.”

Over zes maanden, als Reiber’s dochter Emiliana 2 is, zal ze ouder worden van de diensten van Health Start. Maar ze voelt zich voorbereid op wat komen gaat.

Ze weet nu hoe ze toegang moet krijgen tot diensten en informatie kan vinden die ze mogelijk nodig heeft om zichzelf of haar dochter te helpen. Emiliana zal meer praten en beter in staat zijn om te communiceren wat ze nodig heeft.

Reiber vond het programma zo nuttig dat ze haar beste vriendin ook naar Lee verwees. Als ze nog een kind krijgt, zou ze Health Start zeker weer gebruiken. En ze heeft iedereen verteld hoeveel ze heeft geleerd.

“Toen ik mijn moeder en familie erover vertelde, zeiden ze: ‘Ik wou dat we dat hadden toen je een baby was’,” zei Reiber.