Apple Cider Vinegar Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Apple Cider Vinegar Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Appelazijn voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Apple Cider Vinegar Voedingsfeiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid

Appelazijn (ACV) is een versie van azijn gemaakt van appelcider die vaak wordt gebruikt als een pittige dressing, vorm van vinaigrette, of toegevoegd aan warme of koude dranken. Met wortels die eeuwen oud zijn, was het ooit een populaire oude medische remedie tegen hoesten en infecties en was het zelfs bedoeld als ontsmettingsmiddel.

Tegenwoordig wordt ACV geprezen als een ‘wondermiddel’ voor de regulering van de bloedsuikerspiegel, evenals het bestrijden van voetgeurbacteriën en zelfs het verlichten van kleine zonnebrand. Hoewel de claims vrijelijk stromen en vele gebieden van gezondheid omvatten, heeft de wetenschap ontdekt dat slechts enkele van deze beweringen waar zijn, en slechts tot op zekere hoogte.

Tijdens het proces van het produceren van appelciderazijn wordt de suiker uit appels gefermenteerd door gist of bacteriën die aan de cider worden toegevoegd, waardoor alcohol, vervolgens azijnzuur en ten slotte de azijn wordt gemaakt. Veel ACV’s zijn gebrandmerkt met de ‘Moeder’ op de fles, die toeschrijft aan veel van zijn heilzame eigenschappen. Simpel gezegd, de ‘Moeder’ is de bacterie die aan de azijn wordt toegevoegd en die het een troebel uiterlijk geeft – vaak aangezien het product ‘uit’ is, wat ertoe leidt dat veel merken het helemaal verwijderen via filtering.

Gezien de populariteit van de gezondheidsclaims rond ACV, is het een mainstream product geworden en wordt het nu verkocht in vloeibare, capsule- en kauwbare vormen.

Apple Cider Vinegar Voedingsfeiten

De voedingsinformatie voor een eetlepel (15 ml) Bragg’s ACV wordt verstrekt door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

 • Calorieën6 ¼
 • Vetten: 0g
 • Natrium: 0g
 • Koolhydraten: 0g
 • Suikers: 0,4 g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 0g

Koolhydraten, vetten en eiwitten


In termen van het aantal macronutriënten bevat Bragg’s ACV vrijwel geen koolhydraten, vetten of eiwitten in een portie van 100 milliliter, zonder substantiële calorie- of voedingsoutput.

Kalium


ACV bevat een kleine hoeveelheid kalium, 11 gram per eetlepel of ongeveer 73 milligram per 100 milliliter (van uw 2.600-3.400 milligram aanbevolen dagelijkse inname). Niettemin draagt deze voedingsstof bij aan het lichaam door de hartslag en zenuw- en spierfunctie te reguleren.

Gezondheidsvoordelen

Er is een lange lijst van claims die de voordelen van ACV aanprijzen, maar de meerderheid van deze claims mist enige concrete wetenschappelijke onderbouwing. Hoewel sommige mensen positieve effecten van ACV kunnen ervaren, moeten veel van de geclaimde voordelen nog op grotere schaal worden bewezen. ACV dat niet gepasteuriseerd is, bevat echter wel natuurlijke bacteriën uit het fermentatieproces. Sommige van deze bacteriën kunnen onze eigen darmbacteriën beïnvloeden. Daarnaast bevat ACV ook antioxidanten.

Kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel

Glucose fungeert als de belangrijkste bron van brandstof voor het lichaam. Wanneer de bloedsuikerspiegel keer op keer te hoog stijgt, zijn we vatbaarder voor het ontwikkelen van diabetes. Het lijkt erop dat ACV in sommige gevallen uw bloedsuikerspiegelrespons kan verminderen na het consumeren van zetmeelrijk voedsel als het wordt geconsumeerd als onderdeel van de maaltijd (dwz een azijndressing op pastasalade of een salade met een vinaigrette)..

Een kleine studie volgde vier mannen en zeven vrouwen (leeftijd 40-72) met diabetes type 2. Elke dag namen de deelnemers dagelijks twee eetlepels ACV als onderdeel van een gestandaardiseerd maaltijdplan voorafgaand aan het slapengaan. De studie toonde aan dat het consumeren van ACV een positief effect had op wakkere glucosespiegels voor deelnemers aan typische nuchtere glucose van > 7,2 mmol / L.

Een andere studie keek naar bloedglucosewaarden na het eten van een maaltijd voor mensen die azijn of een placebo innamen en ontdekte dat de maaltijden met azijn een lagere bloedglucoserespons opleverden.

Kan helpen cholesterol te verlagen

Cholesterol, een wasachtige stof die in het bloed voorkomt, is wat het lichaam nodig heeft om hormonen, vitamine D en zelfs voedsel te verteren. Te veel van het slechte cholesterol, bekend als low-density lipoproteïne (LDL), kan echter een opeenhoping van plaque in de slagaders veroorzaken.

Een onderzoek van acht weken bij 19 patiënten met hyperlipidemie (hoog cholesterol) analyseerden hun bloed bij baseline en vervolgens bij week twee, vier en acht. De consumptie van ACV veroorzaakte een algehele vermindering van het totale cholesterol, triglyceriden en LDL, evenals een toename van de hoge dichtheid lipoproteïne (HDL), het ‘goede’ cholesterol dat cholesterol naar de lever brengt om uit het lichaam te worden verwijderd.

Hoewel een studie uit 2018 vond vergelijkbare resultaten, verder onderzoek met veel grotere groepen proefpersonen is vereist voordat aanbevelingen worden gedaan

Kan helpen bij gewichtsverlies

ACV heeft een reputatie voor het helpen van gewichtsverlies vanwege het verzadigende effect, wat kan resulteren in een verminderde eetlust. Het verzadigende effect kan ook te maken hebben met extra vochtinname. Merk op dat de resultaten van verschillende studies niet overtuigend zijn en er zijn meer studies nodig.

Goed om te weten

Hoewel ACV veilig is om te consumeren in aanbevolen concentraties, is het niet goedgekeurd voor de behandeling van gezondheidsproblemen.

Bijwerkingen

Het is bekend dat de inname van azijn misselijkheid veroorzaakt als gevolg van de zuurgraad met symptomen versterkt als ze onverdund en op een lege maag worden ingenomen. Het kan ook gedegradeerd tandglazuur veroorzaken als het recht wordt ingenomen en kan de keel verergeren. Het innemen van ongeveer twee eetlepels per dag, gemengd in water, is over het algemeen veilig voor consumptie. De verdunning helpt het tandglazuur te beschermen, dat niet kan worden hersteld zodra het erodeert.

Variëteiten

Appelciderazijn wordt vervaardigd als verkocht als rauwe of gepasteuriseerde azijn. De gepasteuriseerde versies zullen de levende bacteriën niet bevatten. Bedrijven bieden ook biologische ACV, gemaakt van biologische appels en appelcider. Vanwege de populariteit van de gezondheidsclaims rond ACV, hebben bedrijven ACV-supplementen gemaakt. Veel van het onderzoek naar ACV gaat over de rauwe azijn.

Opslag en voedselveiligheid

Omdat het zuur van aard is, behoudt ACV zijn kwaliteit gedurende twee jaar ongeopend bij kamertemperatuur, hoewel het veel langer mee kan gaan, hoewel de kwaliteit kan afnemen. Eenmaal geopend, is het goed voor ongeveer een jaar. Sluit het deksel elke keer goed af en bewaar uit de buurt van direct zonlicht. U kunt deeltjes opmerken die zich op de bodem nestelen of een verandering in troebelheid, als de azijn ongepasteuriseerd is, die beide normaal zijn, als gevolg van de moeder, en in de loop van de tijd kunnen gebeuren.

 • Calorieën6 ¼
 • Vetten: 0g
 • Natrium: 0g
 • Koolhydraten: 0g
 • Suikers: 0,4 g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 0g

Hoewel ACV veilig is om te consumeren in aanbevolen concentraties, is het niet goedgekeurd voor de behandeling van gezondheidsproblemen.