Anusara Yoga Oorsprong, Methodologie en Schandaal

Anusara Yoga Oorsprong, Methodologie en Schandaal
Vrouw die buiten yoga doet

adamkaz / Getty Afbeeldingen


Anusara, wat ‘stromen met gratie’ betekent, werd in 1997 opgericht door de Amerikaanse yogi John Friend en groeide al snel uit tot een gerespecteerd yoga-imperium met een grote aanhang in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Anusara’s opwaartse momentum kwam echter abrupt tot stilstand in 2012 toen Friend zijn leiderschap opgaf in de nasleep van een schandaal.

De opkomst van Anusara 1997-2012

John Friend was een Iyengar-yogaleraar op senior niveau voordat hij de vouw verliet om zijn eigen yogamethode na te streven, wat zijn voortdurende bezorgdheid over het belang van uitlijning verklaart. Het hart van Anusara Yoga en wat het onderscheidt van andere stijlen is wat Friend de Universal Principles of Alignment noemde, een unieke manier om yogahoudingen te onderwijzen die de nadruk legt op kernstabiliteit en spinale mobiliteit binnen een vinyasa-achtige praktijk.

Anusara is een compleet yogasysteem dat zijn eigen filosofie omvat, afgeleid van Tantra, die leert dat alle wezens inherent goed zijn. Met zijn charismatische leider, rigoureuze initiatieproces (lerarenopleidingen waren duur en duurden jaren) en gespecialiseerde woordenschat, sneed Anusara zijn eigen niche uit en werd zeer invloedrijk in hedendaagse yoga gedurende het eerste decennium van de 21e eeuw, omdat Friend’s unieke benadering van afstemming en mystieke retoriek aankoop vond in een tijd die samenviel met de toename van de populariteit van yoga.

De val van John Friend

Anusara breidde zich snel uit, met een uitgebreid nieuw hoofdkantoor gepland in Encinitas, Californië, toen beschuldigingen van persoonlijke en professionele ongepastheid door John Friend de organisatie in beroering brachten. Een bericht op een anonieme website in februari 2012 beweerde dat Friend illegaal de pensioenfondsen van zijn werknemers had opgeschort om het nieuwe Anusara Center te betalen, drugs gebruikte en een Wicca-coven leidde waarin seksuele riten werden aangemoedigd. Vriend gaf al snel toe ongepaste seksuele relaties te hebben met vrouwelijke studenten en werknemers. Hij kondigde toen aan dat hij een pauze zou nemen van het lesgeven om zijn persoonlijke leven te evalueren en het management van Anusara Yoga te herstructureren.

Naarmate er meer details naar voren kwamen over Friend’s afwijkingen van de morele code die hij had omarmd en zijn schijnbare gebrek aan berouw, legden veel prominente Anusara-leraren hun affiliaties op toen hun studenten gedesillusioneerd raakten over de leraar die ze eerder hadden vereerd. In de herfst van 2012 keerde Friend terug naar het lesgeven met een reeks workshops waarin een nieuw yogasysteem genaamd Sridaiva werd geïntroduceerd. Rond dezelfde tijd kondigde een groep senior Anusara-leraren de vorming aan, met de zegen van Friend, van de Anusara School of Hatha Yoga, die leraren blijft certificeren en lesgeven in de oorspronkelijke Anusara-stijl.

Anusara 2012 – Heden

Anusara’s aanwezigheid en invloed zijn veel minder geworden sinds het vertrek van John Friend. De meerderheid van Anusara’s bekendste leraren schuwde snel hun banden met de organisatie in de nasleep van de beschuldigingen van 2012. Degenen die het meest toegewijd zijn aan Friend hebben hun loyaliteit verlegd naar zijn nieuwe project, Sridaiva, dat zijn eigen uitlijningssysteem heeft en een aanhang opbouwt die niet verschilt van de vroege dagen van Anusara. Een toegewijde groep senior leraren heeft de Anusara-boot echter drijvend gehouden. Zelfs toen hun geloof in de stichter van de stijl werd geschokt, bleven ze overtuigd van de geldigheid en superioriteit van de Anusara-methode en zijn ze het blijven onderwijzen. Daarom is het nog steeds mogelijk om anusara-klassen van hoge kwaliteit te vinden, hoewel ze veel minder beschikbaar zijn dan vóór de omwenteling.

Wat te verwachten als je een Anusara-les volgt

  • Lessen die vaak luchtig, positief en leuk zijn.
  • Je zult veel vinyasa-flow en veel uitlijningswerk vinden.
  • Klassen maken gebruik van rekwisieten, zodat ze toegankelijk zijn voor studenten met verschillende vaardigheden.
  • Anusara heeft zijn eigen vocabulaire, maar leraren zijn getraind om de Universele Principes van Uitlijning in lekentermen uit te leggen.
  • Anusara spreekt diegenen aan die zowel hun fysieke als spirituele welzijn willen werken.

  • Lessen die vaak luchtig, positief en leuk zijn.
  • Je zult veel vinyasa-flow en veel uitlijningswerk vinden.
  • Klassen maken gebruik van rekwisieten, zodat ze toegankelijk zijn voor studenten met verschillende vaardigheden.
  • Anusara heeft zijn eigen vocabulaire, maar leraren zijn getraind om de Universele Principes van Uitlijning in lekentermen uit te leggen.
  • Anusara spreekt diegenen aan die zowel hun fysieke als spi willen werkenritueel welzijn.