Androstenedione is een verboden steroïde

Androstenedione is een verboden steroïde
Mannelijke atleet

Getty Images / Westend61


Androstenedione (Andro) is het spieropbouwende supplement dat honkbal homerun kampioen Mark McGwire beroemd maakte. Maar sinds die episode is het geclassificeerd als een anabole steroïde en als zodanig is het illegaal om te gebruiken zonder een legitieme medische reden.

Ook wel genoemd: 4-androstenedione of 4-androstene-3, 17-dione

Wat doet Androstenedione?

Androstenedione is gemaakt van een natuurlijk voorkomend steroïde hormoon. In je lichaam is androstenedione een prohormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren, teelballen en eierstokken. Het lichaam metaboliseert androstenedione in testosteron, het belangrijkste mannelijke hormoon, evenals in de oestrogenen oestron en oestradiol. Toen het gebruik van andro als een supplement legaal was, werd het gebruikt in de hoop de testosteronniveaus in het lichaam te verhogen. Naast het geven van zowel mannen als vrouwen mannelijke kenmerken, testosteron heeft een anabolisch effect, waardoor de spiergrootte en kracht toenemen.

Therapeutische androstenedione kan worden gebruikt om de plasma testosteronspiegel te verhogen. Studies vonden vaak niet androstenedione supplementen effectief in het stimuleren van testosteron niveaus. Sommige studies toonden aan dat het nettoresultaat was om het oestrogeenniveau in plaats daarvan te verhogen en geen anabolisch effect had op de spieren bij jonge mannen. Gebruikt als een supplement, het als ook gezien om slechte effecten te hebben bij het verlagen van HDL-cholesterol, wat de coronaire hartziekte risico’s bij mannen zou verhogen.

Androstenedione Gebruik in de sport

Jarenlang verbood Major League Baseball andro niet, ondanks bewijs dat het gebruik ervan gevaarlijk kon zijn voor degenen die het zonder een legitieme medische reden gebruikten. Het was eerder verboden door het Antidopingagentschap, het Internationaal Olympisch Comité, de NCAA, de NFL en de tennistours voor mannen en vrouwen.

In januari 2005 werd de Anabolic Steroid Control Act gewijzigd met de Controlled Substance Act die anabole steroïden en prohormonen toevoegde aan de lijst van gereguleerde stoffen. Dit maakt het bezit van de stoffen tot een federaal misdrijf. In 2004 verbood de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de verkoop van Andro, vanwege bewijs ter ondersteuning van een verhoogd gezondheidsrisico bij het gebruik van deze stof.

FDA Import Alert 54-11, gedateerd 15-9-2015, geeft richtlijnen aan districten is dat alle voedingssupplementen met androstenedione, 4-androstenedione of 4-androstene-3, 17-dion kunnen worden vastgehouden zonder lichamelijk onderzoek. Het simpelweg opsommen ervan is reden om de import in de Verenigde Staten te voorkomen.

Bijwerkingen

Het onderzoek was enigszins gemengd over de vraag of andro-supplementen überhaupt werkten om de testosteronspiegel te verhogen, maar het bleek negatieve bijwerkingen te hebben en gezondheidsrisico’s te verhogen.

Het kan interageren met bloedverdunners zoals Coumadin en salicylaten. Het kan ook interageren met diabetesgeneesmiddelen zoals sulfonylureumderivaat en insuline, de bloedglucoseconcentratie verlagen. Het kan leiden tot ernstige acne of oedeem als het wordt ingenomen met corticosteroïden.

De Amerikaanse FDA citeerde de nadelige effecten waarvan ze vreesden dat ze zouden gebeuren met kinderen en adolescenten die andro op lange termijn gebruikten. Dit omvatte feminisering van jongens en virilisatie bij meisjes. Vroegtijdige puberteit kan leiden tot een kortere gestalte.

Sommige studies tonen aan dat verhoogd testosteron bij oudere mannen een verhoogd risico op prostaatkankergroei kan veroorzaken, maar er is meer onderzoek nodig.