Amandelolie Nutrition Feiten

Amandelolie Nutrition Feiten
amandelolie voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

Amandelolie – of zoete amandelolie zoals het vaak wordt genoemd – is de olie geperst uit de vrucht of steenvrucht van de bladverliezende amandelboom (Prunus dulcis). Hoewel amandelen vaak worden geconsumeerd, is amandelolie minder populair. Je kunt zoete amandelolie gebruiken voor de huid en voor de gezondheid van het haar. Er zijn ook voedingsvoordelen die je krijgt als je amandelolie consumeert.

Voedingswaarde feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor een eetlepel amandelolie.

  • Calorieën: 120
  • Vet: 14g
  • Natrium: 1 mg
  • Koolhydraten: 0g
  • Vezel: 0g
  • Suikers: 0g
  • Eiwit: 0g

Vetten in amandelolie

Er zijn drie verschillende soorten vet in amandelolie.

Er zit een kleine hoeveelheid verzadigd vet in deze olie. Van verzadigde vetten is aangetoond dat ze de niveaus van “slechte” cholesterol verhogen en kunnen bijdragen aan hartaandoeningen. De American Heart Association beveelt aan om oliën te kiezen met minder dan vier gram verzadigd vet per eetlepel. Amandelolie levert ongeveer één gram verzadigd vet per eetlepel.

Je zult ook profiteren van iets meer dan twee gram meervoudig onverzadigd vet wanneer je een eetlepel amandelolie consumeert. Meervoudig onverzadigde vetzuren, ook wel PUFA’s genoemd, helpen om “slechte” cholesterol te verlagen, wat een positief effect heeft op de cardiovasculaire gezondheid. Zowel amandelen als amandelolie helpen uw PUFA-inname te verhogen.

Het meeste vet in amandelolie is enkelvoudig onverzadigd vet. Enkelvoudig onverzadigde vetten komen voornamelijk uit plantaardige bronnen. Van deze vetten, ook wel MUFA’s genoemd, wordt aangenomen dat ze uw HDL-cholesterol of “goede” cholesterol verhogen. Gezondheidsexperts raden aan om minder gezonde vetten (zoals verzadigde vetten en transvetten) te vervangen door enkelvoudig onverzadigd of meervoudig onverzadigd vet. De Academie voor Voeding en Diëtetiek beveelt aan dat 15 tot 20 procent van uw calorie-inname afkomstig is van enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Koolhydraten in amandelolie

Er zitten geen koolhydraten in amandelolie. De geschatte glycemische lading amandelolie is nul.

Eiwit in amandelolie

Hoewel amandelen eiwitten leveren, zit er geen eiwit in amandelolie.

Micronutriënten in amandelolie

Amandelolie draagt vitamine E bij aan je dieet. Je krijgt 5,3 milligram van de vitamine of 26 procent van je aanbevolen dagelijkse inname wanneer je een eetlepel amandelolie consumeert.

Vitamine E, of alfa-tocoferol, speelt een belangrijke rol in het celmetabolisme en wordt verondersteld anti-aging voordelen te hebben. Deze belangrijke vitamine kan ook helpen beschermen tegen bepaalde ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekten, staar en diabetes.

Je krijgt ook een kleine hoeveelheid (slechts één microgram) vitamine K in een eetlepel amandelolie. Vitamine K is essentieel voor bloedstollingsfuncties.

Gezondheidsvoordelen

Omdat amandelolie rijk is aan oliezuur (enkelvoudig onverzadigd vet), krijgt u hart-gezonde voordelen wanneer u het consumeert. Oliezuur wordt verondersteld ldl-cholesterol (ook bekend als “slechte” cholesterol) te verlagen om uw risico op hartaandoeningen te verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat veel van de gezondheidsvoordelen van het eten van amandelen niet worden verkregen wanneer u amandelolie consumeert. Amandelen zorgen bijvoorbeeld voor een snelle boost van eiwitten en vezels. Zowel eiwitten als vezels helpen om je langer vol te houden. Maar je krijgt geen eiwitten of vezels als je amandelolie consumeert.

Veelgestelde vragen

Waar is amandelolie goed voor?

Naast koken zijn er andere populaire toepassingen voor zoete amandelolie:

  • Zoete amandelolie voor de huid. Amandelolie werd medicinaal gebruikt in oude Chinese, Ayurvedische en Grieks-Perzische gemeenschappen om droge huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem te behandelen. Zoete amandelolie wordt ook door mensen gebruikt om littekens na een operatie te verminderen en de huid glad te maken. Het wordt als veilig en niet-irriterend beschouwd, dus het is veilig te gebruiken door mensen met een gevoelige huid.
  • Amandelolie voor haar. Sommige mensen gebruiken amandelolie voor haaruitval. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen. U kunt echter mogelijk een kleine hoeveelheid zoete amandel op het haar gebruiken om kroezen te kalmeren en een glanzender gladder uiterlijk te creëren.

Wat is de beste manier om amandel te bewaren olie?

De meeste oliën, vooral die met veel oliezuur, moeten op een koele, droge plaats worden bewaard, uit direct zonlicht.

Koken en Preparatie Tips

De meeste mensen gebruiken amandelolie voor huid-, haar- en schoonheidsbehandelingen, maar de olie kan in de keuken worden gebruikt.

Amandelolie heeft een vlampunt dat vergelijkbaar is met dat van olijfolie. Het vlampunt, of rookpunt, is de temperatuur waarbij een olie dampen begint te roken. Het rookpunt van amandelolie is ongeveer 420 ° F.   Je kunt amandelolie gebruiken om voedsel te verwarmen, maar het is niet de beste olie om te gebruiken voor koken op hoge temperatuur

Amandelolie kan worden gebruikt in saladedressing, marinades en sauzen. Je kunt amandelolie gebruiken in elk recept waar je olijfolie zou gebruiken. Amandelolie geeft echter niet dezelfde smaak als olijfolie, dus je kunt een meer flauwe smaak krijgen wanneer je het gebruikt.

Allergieën en interacties

Als u een notenallergie of specifiek een amandelallergie heeft, wilt u misschien amandelolie vermijden. Amandelallergenen kunnen in amandelolie zitten.

Volgens de American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology (AAAAI) kunnen notenolie een bedreiging vormen, afhankelijk van de productiemethode en -verwerking. Dit omvat lokaal gebruik van de olie omdat ze een reactie kunnen veroorzaken wanneer ze op de huid worden aangebracht.

De experts van AAAAI merken echter op dat gevallen van amandeloliereacties zeer zeldzaam zijn (geen enkele werd geciteerd op de website van de organisatie). Maar ze adviseren nog steeds voorzichtigheid, met de vermelding “het feit dat amandelolie amandelallergenen kan bevatten, en ten slotte het feit dat we weten dat huidsensibilisatie kan optreden, ik zou denken dat het meest verstandige om amandelolie volledig te vermijden als een patiënt allergie voor amandelolie heeft aangetoond.”