Aioli Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Aioli Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Aioli

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Aioli is een verhoogde kruiderij die meestal wordt gebruikt voor zetmeel en groenten en die beschikbaar is in zowel traditionele als moderne vorm. De moderne versie lijkt op mayonaise, terwijl de traditionele aioli gewoon geëmulgeerde knoflook en olijfolie is. Omdat het maken van traditionele aioli over het algemeen uitgebreide arbeid met zich meebrengt, waaronder het gebruik van een vijzel en stamper, is het vaak niet het type dat in restaurants wordt geserveerd.

Meestal is moderne aioli gewoon mayonaise gemaakt met smaakstof knoflook, plantaardige olie, eilecithine, een zuur en een stabilisator. Dit aioli-type is wat je het vaakst in restaurants vindt wanneer “aioli” op het menu staat of wat je thuis zou kunnen maken met een maaltijdbezorgservice. Je kunt ook aioli maken met eierdooiers, smaakmakers en olie.

Populair in de mediterrane en Spaanse keuken, zowel traditionele als moderne aioli wordt geserveerd op kamertemperatuur als een kant voor het dippen van verse groenten, besprenkeld met gebakken aardappelen en toegevoegd aan sandwiches voor een krachtige punch van smaak. Deze specerij voegt meestal een rijke smaak toe aan voedsel. Dit is wat u moet weten over moderne aioli.

Aioli Nutrition Feiten

Deze voedingsinformatie voor 13 gram (of bijna 3 theelepels) moderne aioli, gemaakt met mayonaise, wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 100
 • Vet: 11g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g

Koolhydraten

Je zult geen koolhydraten consumeren in moderne aioli. Als je liever koolhydraten toevoegt, kan het besprenkelen van de aioli op een sandwich gevuld met verse groenten en pita of op volkorenbrood een extra zap smaak toevoegen aan een maaltijd.

Vetten

De meerderheid van de moderne aioli is vet. Dit omvat vet van eierdooiers en olie. In een typische portie consumeer je 11 gram vet en 10 milligram cholesterol uit het ei.

Eiwit

Je zult geen eiwitten consumeren met aioli. Om eiwitten aan een maaltijd toe te voegen, kun je een paar druppels van de aioli op mager vlees en falafel doen, of deze voedingsmiddelen in de kruiderij dopen.

Vitaminen en Mineralen

De ingrediënten in in de winkel gekochte aioli voegen geen significante hoeveelheid vitamines of mineralen toe. De ingrediënten zijn meestal vet uit de mayonaise. Suiker en zout worden toegevoegd voor kruiden en bieden geen extra gezondheidsvoordelen.

Calorieën

Een portie moderne aioli bevat 100 calorieën.

Gezondheidsvoordelen

Aioli staat bekend om zijn rijke, romige en soms knoflookachtige smaak. In feite, vanwege de opname van eierdooiers en knoflook, kan aioli beperkte gezondheidsvoordelen bieden. Ook als je ervoor kiest om de aioli zelf te maken, kun je kan kruiden, citroensap en jalapeno toevoegen om een voedzamere versie te maken dan wat de meeste in de winkel gekochte aioli-opties kunnen bieden. Dat gezegd hebbende, aioli is rijk aan vet en calorisch dicht, dus mensen die door een zorgverlener zijn geadviseerd om hun vet- of calorie-inname te controleren, willen mogelijk hun gebruik van aioli beperken.

Over het algemeen biedt aioli minimale gezondheidsvoordelen, maar het verbetert wel de smaak en smakelijkheid van de gerechten waaraan het wordt toegevoegd, zoals vlees, groenten en sandwiches. Er zijn zelfs aanwijzingen dat wanneer een consument geniet van de smaak van zijn voedsel, hij het misschien meer verzadigend vindt, wat op zijn beurt kan helpen bij gewichtsbeheersing. Als je vooral geniet van de rijke romigheid van aioli, zul je merken dat het toevoegen van een kleine hoeveelheid aan je favoriete gestoomde groente of gebakken vis je helpt om je meer verzadigd te voelen.

Allergieën

Je moet aioli vermijden als je een ei-allergie hebt. Volgens het American College of Allergy, Asthma &Immunology kan een ei-allergie zich ontwikkelen wanneer het immuunsysteem van uw lichaam overdreven reageert op eiwit of dooiereiwitten.

Wanneer je een ei eet, denkt het lichaam dat het ei een vreemde stof is die is ontworpen om het lichaam binnen te dringen, en het lichaam stuurt chemicaliën om de indringer te verdedigen. Dit veroorzaakt een allergische reactie. Ongeveer 2% van de kinderen is allergisch voor eieren en iedereen die allergisch is, kan een reactie hebben die varieert.
van een kleine uitslag tot levensbedreigende anafylaxie.

Sommige merken aioli bevatten ook mosterd. Mosterd is een van de specerijen die de meest ernstige anafylaxie kan veroorzaken. Minder ernstige symptomen van een mosterdallergie zijn blozen van het gezicht, benauwdheid en braken.

Variëteiten

U kunt een willekeurig aantal ingrediënten toevoegen aan moderne aioli om uw favoriete smaakprofiel te creëren. Populaire ingrediënten zijn basilicum, sriracha, buffel, knoflook, biologisch en jalapeno, om er maar een paar te noemen.

Opslag en voedselveiligheid

Omdat moderne aioli soms rauwe eieren bevat, wil je het mengsel binnen 4 dagen consumeren als je er zelf een maakt. Als u aioli in de winkel koopt, moet u het binnen ongeveer 1 maand nadat u het hebt geopend, eten, afhankelijk van het merk.

Hoe zich voor te bereiden

Je kunt je eigen traditionele aioli maken met een klein aantal ingrediënten. Deze omvatten knoflook, een eigeel, azijn, olijfolie en citroensap, evenals zout en suiker naar smaak. Pureer de knoflook met een vijzel en stamper en meng vervolgens een theelepel elk van de vloeibare ingrediënten. Je kunt een theelepel van alle vloeibare ingrediënten blijven inschenken totdat de aioli dik wordt. Het zout en de suiker kun je naar smaak toevoegen.

Voor moderne aioli kun je je favoriete mayonaise gebruiken en drie of vier knoflookteentjes, citroensap en zout naar smaak mengen. Gebruik aioli als dipsaus voor aardappelen en groenten, in plaats van traditionele mayonaise op sandwiches en als het romige centrum van duivelseieren.

 • Calorieën: 100
 • Vet: 11g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g