Agave vs. Honing: hoe ze vergelijken, volgens diëtisten

Agave vs. Honing: hoe ze vergelijken, volgens diëtisten
afbeelding van donkere agave

Bhofack2 / Getty Afbeeldingen


 • Hoe ze worden gemaakt
 • Gebruik en veelzijdigheid
 • Gezondheidsvoordelen
 • Afbraak van voeding
 • Impact op gewichtsverlies
 • Allergieën en andere voorzorgsmaatregelen
 • Hoe te gebruiken

Als het gaat om het kiezen tussen agave en honing – beide natuurlijke zoetstoffen – vraag je je misschien af wat de betere keuze is. Elk is een gezonder alternatief voor ultrabewerkte en geraffineerde suikers zoals fructose-glucosestroop of kristalsuiker, maar ze hebben verschillende voordelen.

Agave komt bijvoorbeeld van de agaveplant, waardoor deze optie ideaal is voor degenen die een veganistisch dieet volgen. Ondertussen kan honing, die wordt geproduceerd door bijen, meestal lokaal worden ingekocht, wat een voordeel is voor degenen die van lokaal kopen een prioriteit maken.

Dit is wat u moet weten over agave en honing, inclusief hun gezondheidsvoordelen en risico’s, zodat u een keuze kunt maken die bij u past.

Hoe Agave en honing worden gemaakt

Agave en honing worden heel verschillend verwerkt. Weten hoe elk in de schappen van de supermarkt of de boerenmarkt terechtkomt, kan uw beslissing beïnvloeden bij het kiezen tussen de twee.

Om agave te maken, moet het sap eerst uit de agaveplant worden geëxtraheerd. (Interessant is dat dit dezelfde plant is die wordt gebruikt om tequila te maken.) Het sap wordt vervolgens gefilterd en verwarmd om de componenten af te breken tot een eenvoudige suiker die bekend staat als fructose, die wordt gecondenseerd tot een siroop.

Omdat agave meerdere stappen doorloopt, wordt het beschouwd als een verwerkt voedsel , zelfs wanneer het als “rauwe” agave wordt bestempeld.

Bijen produceren honing door nectar van planten te verzamelen. Deze nectar wordt opgeslagen in hun maag en teruggebracht naar de korf waar het van bij naar bij wordt doorgegeven om het watergehalte te verlagen tot 18%, wat het is wanneer het in de waskamers van de korf wordt geduwd voordat het wordt verzameld.

In tegenstelling tot agave hoeft honing niet te worden verwerkt voordat het wordt geconsumeerd en kan het in zijn rauwe vorm worden gegeten. Bepaalde merken honing worden echter verwarmd om bacteriën te verwijderen en kristallisatie te voorkomen. Dit proces wordt pasteurisatie genoemd.

Gebruik en veelzijdigheid

Agave is een stuk zoeter dan honing, waardoor het in sommige gevallen de voorkeur heeft omdat je er minder van nodig hebt. Agave heeft ook minder viscositeit, wat betekent dat het niet zo dik is als honing.

Sommigen vergelijken de smaak van agavenectar met karamel. Het wordt verkocht in een paar verschillende variëteiten:

 • Lichte agave nectar heeft een zeer milde smaak en wordt over het algemeen gebruikt bij bakken en dranken.
 • Amber agave nectar heeft iets meer smaak en wordt gebruikt voor meer hartig voedsel.
 • Donkere agave nectar heeft een intensere smaak, waardoor het geschikt is voor vlees en stoofschotels, evenals pannenkoeken of wafels.
 • Rauwe agave nectar heeft een milde smaak omdat het op een lagere temperatuur wordt verwerkt om de enzymen te beschermen.

Jonathan Valdez, RDN, CSG, CDN, CCM, CDCES, ACE-CPT, eigenaar van Genki Nutrition en mediawoordvoerder van de New York State Academy of Nutrition and Dietetics, stelt voor om agave te gebruiken voor cakes, gebakken voedsel en cocktails. Omgekeerd kan de dikkere viscositeit van honing beter zijn voor thee en meer rustgevend voor de keel.

Gezondheidsvoordelen

Bij het vergelijken van de gezondheidsvoordelen van agave en honing is het onderzoek beperkt. Maar er zijn enkele studies die aangeven dat elke stof een paar voordelen biedt.

Agave Voordelen

Een studie wees uit dat agave een significant lagere bloedglucoserespons bevordert dan sucrose, beter bekend als tafelsuiker. Sucrose kan worden toegevoegd aan voedingsmiddelen, maar komt ook van nature voor in fruit, groenten en noten.

Een ander stuk onderzoek suggereert dat agave een goed prebioticum kan zijn, dat de groei van probiotische bacteriën stimuleert. In het bijzonder biedt het de beste groeiresultaten voor lactobacillus acidophilus |, een bacterie die het lichaam helpt koolhydraten af te breken.

Agave kan zelfs helpen in de strijd tegen obesitas. Een studie uit 2018 merkte op dat het consumeren van agave fructanen helpt om de body mass index (BMI), het totale lichaamsvet en de totale triglyceriden te verlagen bij personen die zwaarlijvig zijn en een caloriearm dieet volgen.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Honing voordelen

“Er is een reden waarom je honing in je thee doet als je je niet goed voelt of waarom de hoestdruppels die je bij je plaatselijke apotheek koopt, honing kunnen bevatten,” zegt Pauline Jose, MD, een arts bij Proactive Health Labs. “Honing wordt al duizenden jaren gebruikt om keelpijn te kalmeren en verkoudheid te temmen.”

Honing wordt al lang beschouwd als een ontstekingsremmend middel en bevat een behoorlijke hoeveelheid fytochemicaliën, die dienen als antioxidanten. Antioxidanten worden verondersteld te helpen bij het bestrijden van schadelijke vrije radicalen in het lichaam, het voorkomen van een aantal dingen – van kanker tot veroudering.

Denk aan antioxidanten als “kleine, maar machtige verbindingen die de cellen van het lichaam helpen beschermen tegen oxidatieve schade”, suggereert Kim Rose, RDN voor de app voor gewichtsverlies “Lose It!” en gecertificeerd diabeteszorg- en onderwijsspecialist.

Van honing is ook bekend dat het de spijsvertering helpt, mogelijk zelfs beschermt tegen colorectale kanker. Sommige onderzoekers suggereren dat het ook veelbelovend is als een antidiabetisch middel en kan helpen bij diabetesbeheer.

Afbraak van voeding

Zowel agavenectar als honing worden vaak gebruikt in plaats van witte suiker, maar wat weten we over hun voedingswaarden? De onderstaande informatie wordt verstrekt door de USDA.

Calorieën

Agave en honing bieden beide ongeveer 64 calorieën per eetlepel, waardoor ze in dit opzicht redelijk gelijk zijn.

Eiwit

Hoewel honing iets rijker is aan eiwitten dan agave, bevatten de twee elk minder dan 1 gram per portie.

Vet

Een eetlepel honing bevat nul vet, terwijl dezelfde hoeveelheid agave nog steeds laag is in vet met 0,09 gram.

Koolhydraten

Honing bevat iets meer koolhydraten dan agave met respectievelijk 17,3 gram versus 15,81 gram per eetlepel. De eenvoudige suikers in agave zijn glucose en fructose, terwijl honing glucose, fructose, galactose, maltose en sucrose bevat. Beide bevatten minimale vezels.

Vitaminen en Mineralen

Zowel agave als honing leveren nogal wat vitamines en mineralen. Onder hen zijn vitamine C, riboflavine, niacine, vitamine B6, folaat, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink, koper en selenium.

Dat gezegd hebbende, verschillende vitamines zijn te vinden in agave nectar die niet worden gevonden in honing. Deze omvatten vitamine A, vitamine E, vitamine K en vitamine B1 (thiamine). Omgekeerd bevat honing enkele mineralen die niet in agave worden aangetroffen, zoals mangaan, fluoride en pantotheenzuur.

Glycemische Index

De glycemische index (GI) van zowel agave als honing varieert afhankelijk van de variëteit. De GI voor honing kan variëren van 35 tot 87, terwijl de GI van agave veel lager is en, afhankelijk van het type, kan variëren van 10 tot 20. Dit betekent dat agave een lage GI heeft, terwijl honing een matige GI heeft.

Ondanks het hebben van een lagere GI, bestaat agave voornamelijk uit fructose. “Hoewel fructose je bloedsuikerspiegel op korte termijn niet verhoogt op de manier waarop glucose dat doet, is het erg moeilijk voor je lichaam om te verwerken omdat je lever het enige orgaan is dat het in aanzienlijke hoeveelheden kan metaboliseren,” zegt Kellyann Petrucci, MS, ND, een door de raad gecertificeerde natuurgeneeskundige arts en een gecertificeerde voedingsconsulent.

Kellyann Petrucci, MS, ND

Hoewel fructose je bloedsuikerspiegel op korte termijn niet verhoogt op de manier waarop glucose dat doet, is het erg moeilijk voor je lichaam om te verwerken omdat je lever het enige orgaan is dat het in aanzienlijke hoeveelheden kan metaboliseren.

– Kellyann Petrucci, MS, ND

Impact op gewichtsverlies

Zowel agave als honing bevatten meer calorieën, maar omdat ze relatief zoet zijn, zou je waarschijnlijk een kleinere hoeveelheid dan witte suiker gebruiken om het gewenste niveau van zoetheid te krijgen. Dit kan leiden tot een lagere suikerinname in het algemeen, zegt Tara Tamaino, RD, een geregistreerde diëtist en directeur voeding voor de Connell Company en het park op Berkeley Heights.

Bovendien hebben sommige studies gesuggereerd dat honing uw eetlust daadwerkelijk kan onderdrukken en kan helpen gewichtstoename te verminderen vanwege een lagere voedselinname. Andere studies met agave merken op dat, wanneer toegevoegd aan gebakken goederen, deze zoetstof de voedingswaarde van het voedsel verhoogt, terwijl het vetgehalte wordt verlaagd en de energie-inname van een persoon wordt verminderd.

Het is ook belangrijk op te merken dat mensen die een veganistisch dieet volgen, kunnen kiezen voor agave in plaats van honing. Sommigen beschouwen honing als een vorm van dierlijke uitbuiting en zijn bezorgd dat de productie van honing bijen in gevaar kan brengen.

Allergieën en andere voorzorgsmaatregelen

Agave nectar is zowel glutenvrij als allergeenvrij. Honing is van nature ook glutenvrij, maar omdat het wordt gemaaktd van stuifmeel, het is niet volledig allergeenvrij. Hoewel allergieën voor honing zeldzaam zijn, zijn er sommige mensen die honing niet goed kunnen verdragen.

Als het gaat om het kiezen van agave of honing op basis van de beweringen dat ze superfoods zijn of dat ze de bloedsuikerspiegel zullen beheersen, waarschuwt Kimberly Gomer, MS, RD, LDN, de directeur voeding bij Pritikin Longevity Center, tegen het automatisch toekennen aan deze claims zonder met een zorgverlener te spreken.

“Er is geen geloofwaardige wetenschap die erop wijst dat agave een superfood is,” zegt Gomer. “Het is op zichzelf niet schadelijk, maar het hangt er natuurlijk van af hoeveel en wie het consumeert. Alle suiker, inclusief agave [and honey], zal de bloedsuikerspiegel verhogen en insuline verergeren, zodat iedereen die diabetisch, pre-diabetisch of insulineresistent is, zou willen voorkomen dat hij veel of iets ervan consumeert. ”

Kimberly Gomer, MS, RD, LDN

Alle suiker, inclusief agave [and honey], zal de bloedsuikerspiegel verhogen en insuline verergeren.

– Kimberly Gomer, MS, RD, LDN

Degenen die hun bloedsuikerspiegel proberen te stabiliseren, moeten neigen naar andere zoetstoffen zoals Stevia, suggereert Gomer. Bovendien, als u diabetes, pre-diabetes of insulineresistent bent, praat dan met een zorgverlener voordat u uw dieet verandert om te bepalen welke zoetstoffen geschikt voor u zijn, inclusief of u agave of honing moet kiezen.

Hoe te gebruiken

Wanneer u agave of honing gebruikt om uw eten of drinken zoeter te maken, is matiging de sleutel tot het binnen een gezond bereik houden van het aantal calorieën en de suikerinname. Streef naar tussen één theelepel en één eetlepel per portie. Zelfs als dit in het begin niet zoet genoeg smaakt, zullen je smaakpapillen zich na verloop van tijd aanpassen.

Als u agave gebruikt in gebakken goederen, gebruik dan tweederde van een kopje voor elk kopje suiker en verminder de vloeistoffen met een kwart kopje. Je wilt ook de kooktemperatuur met 25 graden Fahrenheit verlagen, omdat agave gemakkelijker kan verbranden dan suiker, waardoor de baktijd met een minuut wordt verhoogd voor elke 15 minuten tijd die in het recept wordt gevraagd.

Gebruik bij vervanging door honing een halve kop per kopje suiker. Net als bij agave wil je ook de kooktemperatuur met 25 graden verlagen en, als je meer dan een kopje honing gebruikt, de vloeistoffen met een kwart kopje verminderen en een halve theelepel zuiveringszout toevoegen.

Een woord van bodymindspirit

Zowel agave als honing zijn natuurlijke zoetstoffen die soms worden gebruikt in plaats van witte suiker. Bovendien is agave een veganistisch product, terwijl honing wordt geproduceerd door bijen. Hoewel er enkele voordelen zijn aan het gebruik van agave of honing, is het belangrijk op te merken dat geen van beide stoffen een superfood is.

Om te bepalen welke zoetstof u moet gebruiken, of dat u überhaupt een zoetstof moet gebruiken, praat u met uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist. Ze kunnen u helpen bepalen wat goed voor u is, gezien uw medische geschiedenis en voedingsdoelen.

Omdat agave meerdere stappen doorloopt, wordt het beschouwd als een verwerkt voedsel , zelfs wanneer het als “rauwe” agave wordt bestempeld.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Denk aan antioxidanten als “kleine, maar machtige verbindingen die de cellen van het lichaam helpen beschermen tegen oxidatieve schade”, suggereert Kim Rose, RDN voor de app voor gewichtsverlies “Lose It!” en gecertificeerd diabeteszorg- en onderwijsspecialist.

Hoewel fructose je bloedsuikerspiegel op korte termijn niet verhoogt op de manier waarop glucose dat doet, is het erg moeilijk voor je lichaam om te verwerken omdat je lever het enige orgaan is dat het in aanzienlijke hoeveelheden kan metaboliseren.

Alle suiker, inclusief agave [and honey], zal de bloedsuikerspiegel verhogen en insuline verergeren.