Acorn Squash Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Acorn Squash Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Acorn squash voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Met zijn kenmerkende dreidel-achtige vorm, feloranje vruchtvlees en geribbelde groene buitenkant, eikelpompoen (Cucurbita pepo |) is niet moeilijk te herkennen. Het uitstekende voedingsprofiel bevat veel vezels en een breed scala aan micronutriënten.

Hoewel eikelpompoen tot dezelfde soort behoort als zomerpompoen zoals courgette en kromhals, is het algemeen bekend als een winterpompoen. Veel mensen genieten vooral van de licht nootachtige smaak en zachte textuur wanneer ze worden gekookt.

Acorn Squash Voedingsfeiten

Een kopje in blokjes gesneden eikelpompoen (205 g) levert 115 calorieën, 2,3 g eiwit, 30 g koolhydraten en 0,3 g vet. Eikelpompoen is een geweldige bron van magnesium, kalium, mangaan, vitamine C en ijzer. De volgende informatie over de voedingswaarde van de eikelpompoen is verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 115
 • Vet: 0,3 g
 • Natrium: 8,2 mg
 • Koolhydraten: 30g
 • Vezel: 9g
 • Suikers: Geen informatie verstrekt
 • Eiwit: 2,3 g
 • Magnesium: 88,2 mg
 • Kalium: 896 mg
 • Mangaan: 0,5 mg
 • Ascorbinezuur: 22mg
 • Ijzer: 1,9 mg

Koolhydraten

De meeste calorieën in eikelpompoen komen uit koolhydraten. Bijna een derde van deze koolhydraten (9 gram) wordt geleverd in de vorm van vezels.

Hoewel de USDA geen uitsplitsing biedt van het suiker- of zetmeelgehalte van eikelpompoen, suggereert onderzoek dat deze twee vormen van koolhydraten verantwoordelijk zijn voor tussen de 50% en 70% van de watervrije massa op het moment dat het wordt geoogst.

Vetten

Eikelpompoen is van nature zeer vetarm en biedt slechts 0,3 gram per portie van 1 kopje. Een meerderheid van dit vet is meervoudig onverzadigd (0,12 gram).

Eiwit

Hoewel eikelpompoen geen belangrijke bron van eiwitten is, biedt het wel een kleine hoeveelheid van deze macronutriënt met 2,3 gram per kopje. Dit is ongeveer 5% van de dagelijkse waarde (DV) voor degenen die een dieet van 2.000 calorieën volgen.

Vitaminen en Mineralen

Als het gaat om micronutriënten, heeft eikelpompoen veel te bieden. Eén kopje biedt een gezonde dosis magnesium, kalium, mangaan, vitamine C en ijzer. Eikelpompoen bevat ook calcium, fosfor, zink, koper, selenium en een paar B-vitamines.

Calorieën

Er zitten 115 calorieën in een portie van een kopje in blokjes gesneden eikelpompoen. Dat maakt het een beetje hoger dan butternut squash, een andere winterpompoen die ongeveer 82 calorieën per blokjes kopje levert.

Samenvatting

Eikelpompoen is in de eerste plaats een koolhydraat, hoewel het ook kleine hoeveelheden eiwit levert. Deze vezelrijke groente zit vol met veel voedingsstoffen, met enkele van de meest opvallende magnesium, kalium, mangaan, vitamine C en ijzer.

Gezondheidsvoordelen

Verpakt met darmvriendelijke vezels en veel micronutriënten, biedt eikelpompoen tal van gezondheidsvoordelen.

Vermindert ontstekingen

Met zoveel chronische ziekten die worden gevoed door systemische ontstekingen, zouden we er allemaal goed aan doen om een goede hoeveelheid antioxidanten in onze voeding te krijgen. Deze voedingsstoffen helpen ontstekingen te verminderen door cellen van schadelijk afval te reinigen.

Veel micronutriënten in eikelpompoen, zoals vitamine A, vitamine C en mangaan—antioxiderende eigenschappen hebben die aan dit proces kunnen bijdragen.

Verhoogt de spijsvertering

Met 9 gram per kopje is eikelpompoen voldoende vezelrijk. Een vezelrijk dieet draagt bij aan de spijsvertering, omdat het darmmicrobioom deze voedingsstof nodig heeft om een gezond huis voor nuttige bacteriën te creëren.

Bovendien kunnen meer vezels in het dieet constipatie voorkomen. De toevoeging van magnesium in eikelpompoen kan ook helpen, omdat deze voedingsstof bekend staat om zijn laxerende en ontlasting verzachtende eigenschappen.

Helpt gezond gezichtsvermogen te behouden

Je hebt misschien gehoord dat vitamine A het gezichtsvermogen ondersteunt, en eikelpompoen pakt zeker een punch van deze voedingsstof. Een andere carotenoïde genaamd luteïne, die ook eikelpompoen bevat, is in verband gebracht met scherpere ogen.

Kan de bloeddruk verlagen

Uit onderzoek blijkt dat een verhoogde potassium inname heeft een krachtig effect op het verlagen van de bloeddruk, vooral in combinatie met een natriumarm dieet. Het toevoegen van magnesium aan de mix is nog effectiever voor bloeddrukverlagingen.

Ondersteunt het immuunsysteem

De vitamine C in eikelpompoen is misschien niet bepaald de remedie voor verkoudheid, maar van deze voedingsstof is aangetoond dat het gunstige effecten heeft op het immuunsysteem. Onderzoek wijst uit dat het krijgen van voldoende vitamine C helpt bij het voorkomen en behandelen van zowel luchtweg- als systemische infecties.

Het krijgen van uw vitamine C via voedsel, in plaats van het als supplement te nemen, kan de biologische beschikbaarheid ervan verhogen, omdat voedsel ook andere belangrijke voedingsstoffen bevat die van invloed kunnen zijn op hoeveel van deze voedingsstof het lichaam kan gebruiken.

Allergieën

Hoewel het niet als gebruikelijk wordt beschouwd om een eikelpompoenallergie te hebben, is het mogelijk. Als u symptomen heeft zoals netelroos, misselijkheid, diarree, jeukende huid of kortademigheid neem na het eten van eikelpompoen contact op met uw arts of allergoloog. Ze kunnen bepalen of je een voedselallergie ervaart.

Eikelpompoen kan soms een syndroom veroorzaken dat irriterende contactdermatitis wordt genoemd. Deze huidirritatie kan verschijnen als een jeukende brandende uitslag, gebarsten huid of een gevoel van een strakke huid na het aanraken van het gesneden deel van deze veggie.

Contactdermatitis is ook bekend bij butternut squash. Dus als je het met de ene squash ervaart, kun je het met de andere krijgen. Het dragen van handschoenen kan dit soort huidirritatie helpen voorkomen.

Bijwerkingen

Een kopje eikelpompoen levert bijna een vijfde van de aanbevolen dagelijkse inname van kalium. Als u een ACE-remmer, angiotensinereceptorblokker of een diureticum gebruikt, kunnen deze medicijnen van invloed zijn op het vermogen van uw lichaam om kalium uit te scheiden, wat mogelijk resulteert in gevaarlijke gezondheidssituaties.

Praat met uw arts om de effecten van uw medicatie op het kaliumgehalte te bespreken en voor een voorgestelde kaliuminname. Een arts of diëtist kan u ook helpen beslissen hoe eikelpompoen past in een gezond eetplan op basis van uw specifieke situatie en behoeften.

Variëteiten

Deze groente van de Cucurbita pepo | familie is inheems in Midden- en Noord-Amerika en is al generaties lang een hoofdbestanddeel van de Indiaanse keuken.

Je kunt de meeste eikelpompoenen herkennen aan hun donkergroene buitenkant. Maar andere kleuren – zowel erfstuk als nieuwere variëteiten – bestaan wel. De gouden eikelpompoen is bijvoorbeeld een nieuwer ras dat aan de buitenkant felgeel is. Sommige squash kan ook wit of bont zijn met meerdere kleuren.

Wanneer het het beste is

Ondanks het feit dat eikelpompoen technisch gezien een nauwe neef is van zomerpompoen, wordt het meestal geoogst in de vroege herfst tot de winter. Dit is wanneer je waarschijnlijk verse eikelpompoen zult zien verschijnen in je supermarkt of op een lokale boerenmarkt.

Toch kunt u het hele jaar door genieten van ingeblikte of bevroren versies. Commercieel bereide ingeblikte en bevroren eikelpompoen zijn echter niet noodzakelijkerwijs overal verkrijgbaar, dus het kan zijn dat je een voorraad moet inslaan wanneer de groenten in het seizoen zijn en ze zelf moet bewaren.

Opslag en voedselveiligheid

Het beste huis voor eikelpompoen is een koele, droge plaats rond de 50 tot 55 graden. Het kan tot een maand meegaan wanneer het bij deze temperatuur wordt bewaard. Het kan echter tot drie maanden duren als de luchtvochtigheid in de opslagruimte ook wordt verlaagd.

In de koelkast krijg je waarschijnlijk ongeveer twee weken versheid uit rauwe eikelpompoen. Zodra het gaar is, bewaar je de overgebleven pompoen in de koelkast en gebruik je het binnen drie tot vijf dagen.

Hoe zich voor te bereiden

Je bent niet de enige als je deze pompoen associeert met recepten voor comfort bij koud weer. Eikelpompoen doet het vooral goed wanneer het wordt gebakken, geroosterd of gekookt. Het is ook een soepele toevoeging aan zelfgemaakte soep, waarvoor de stevige en geribbelde buitenschaal zelfs als serveerschaal kan functioneren.

Hoewel eikelpompoen rauw kan worden gegeten, vinden veel mensen het smakelijker wanneer het wordt gekookt. Roosteren is een populaire bereiding. Snijd de pompoen in de lengte doormidden en verwijder de zaden. Leg de gesneden kant op een pan en rooster het op hoog vuur (400 graden Fahrenheit) tot het vruchtvlees zacht is, ongeveer 45 minuten.

Geroosterde eikelpompoen kan in stukjes worden gesneden, in soepen worden gepureerd of zelfs worden gebakken in desserts zoals taart of vla. Andere kookopties zoals braden, sauteren, grillen en stomen werken allemaal goed voor eikelpompoen. Zorg er wel voor dat je de schil van de groente verwijdert voordat je gaat stomen.

Als je eikelpompoen wilt ruilen in plaats van een andere winterpompoen, zoals butternut, delicata of kabocha— voel je vrij. Hoewel de kleur en textuur enigszins kunnen variëren, zijn deze vergelijkbare pompoenen gemakkelijk uitwisselbaar.

 • Calorieën: 115
 • Vet: 0,3 g
 • Natrium: 8,2 mg
 • Koolhydraten: 30g
 • Vezel: 9g
 • Suikers: Geen informatie verstrekt
 • Eiwit: 2,3 g
 • Magnesium: 88,2 mg
 • Kalium: 896 mg
 • Mangaan: 0,5 mg
 • Ascorbinezuur: 22mg
 • Ijzer: 1,9 mg

Eikelpompoen is in de eerste plaats een koolhydraat, hoewel het ook kleine hoeveelheden eiwit levert. Deze vezelrijke groente zit vol met veel voedingsstoffen, met enkele van de meest opvallende magnesium, kalium, mangaan, vitamine C en ijzer.