9 Gezondheidsvoordelen van tennissen

9 Gezondheidsvoordelen van tennissen
Oudere tennissers

Getty Afbeeldingen


  • Ondersteunt de gezondheid van het hart
  • Helpt gewichtsverlies
  • Verhoogt het bewegingsbereik
  • Verbetert de balans
  • Vermindert osteoporose risico
  • Bevordert wendbaarheid
  • Verbetert de motorregeling
  • Verhoogt de blootstelling aan vitamine D
  • Zorgt voor sociale interactie

Amerika’s favoriete racketsport is een uitstekende keuze voor uw gezondheid. Tennis is een volledige lichaamstraining en betrekt tal van orgaansystemen en spiergroepen.

Het zal zeker je hart laten pompen, je quads en hamstrings afvuren en je competitieve kant betrokken raken – allemaal terwijl je tijd buitenshuis doorbrengt met een vriend. Hier is een blik op negen fysieke (en mentale) gezondheidsvoordelen van tennis voor mensen van alle leeftijden.

Ondersteunt cardiovasculaire gezondheid

Aërobe activiteit van welke aard dan ook werkt om je hart te versterken. Springen voor de perfecte swing, rennen over de baan en het achtervolgen van op hol geslagen ballen zijn enkele van de activiteiten die je hartslag verhogen terwijl je tennist.

Naarmate je hartslag stijgt, wordt je ademhaling dieper en sneller, waardoor de zuurstof- en bloedstroom door het lichaam toeneemt – die allemaal bijdragen aan een sterker cardiovasculair systeem.

Een studie uit 2017 wees uit dat deelname aan racketsporten gerelateerd was aan een vermindering van 56% in de sterfte door hart- en vaatziekten (en een vermindering van 47% van het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook).

Helpt gewichtsverlies

Deelnemen aan aërobe oefeningen door middel van tennis beschermt niet alleen je hart – het kan je ook helpen gewicht te verliezen, als dat een persoonlijk doel is. In een studie uit 2012 ontdekten onderzoekers dat zwaarlijvige mannen en vrouwen die vijf dagen per week aërobe oefeningen aan hun routine toevoegden, gedurende 10 maanden aanzienlijke hoeveelheden gewicht verloren, zelfs als ze geen wijzigingen in hun dieet aanbrachten.

Afhankelijk van je gewicht en de intensiteit van je spel, kun je een paar honderd calorieën per uur tennissen. Combineer deze activiteit met een gezond dieet om een gezond gewicht te behouden.

Verhoogt het bewegingsbereik

De brede bewegingen van tennis, zoals swingen en reiken, zijn een uitstekend middel om je bewegingsbereik te vergroten. Deze dynamische, rekkende bewegingen smeren je gewrichten en versterken spieren en pezen. Als je echter net begint op het veld, is het slim om je een weg naar deze bewegingen te werken om blessures te voorkomen.

“Voorafgaand aan je tenniswedstrijd is een warming-up belangrijk om je risico op blessures te verminderen en je prestaties te verbeteren”, zegt geregistreerd kinesioloog en specialist in functionele bewegingEn Marian Barnick.

“Beweeg je gewrichten door hun normale bewegingsbereik (niet stretchen) om het bloed te laten stromen naar de spieren die je op het veld zult gebruiken; vooral de schouders, knieën en thoracale wervelkolom. Een aantal gecontroleerde herhalingen die je bewegingen op het veld nabootsen, is de beste manier om je lichaam klaar te stomen”, zegt Barnick.

Verbetert de balans

Een goede balans is een must in tennis (tenminste, als je niet elke keer dat je voorover leunt voor een backhand omvalt). Door een racket te gebruiken, train je je lichaam om zijn evenwicht te behouden terwijl je slaat en serveert met een verlenging van twee voet van je arm.

Vermindert osteoporose risico

Osteoporose treedt op wanneer de aanmaak van nieuw bot de achteruitgang van oud bot niet kan bijhouden, waardoor botten gemakkelijker breken. Meestal treft deze aandoening vrouwen en neemt het risico toe naarmate u ouder wordt.

Hoewel je zou denken dat lichaamsbeweging het risico op fracturen zou verhogen, is het tegenovergestelde eigenlijk waar. Volgens de National Institutes of Health helpen veel soorten lichaamsbeweging osteoporose te voorkomen, vooral gewichtdragende oefeningen.

In tennis werk je elke keer dat je je racket optilt tegen de zwaartekracht in. Deze kracht die op je botten wordt uitgeoefend, helpt hen sterker te worden.

Bevordert wendbaarheid

Wie wil er nou niet wendbaarder zijn? Het mooie voetenwerk van tennis kan je helpen om lichter op je voeten te komen.

“Tennis is geen rechtlijnige sport”, zegt Barnick. “Spelers moeten het veld bedekken, wat voorwaartse en achterwaartse, zijwaartse en diagonale bewegingspatronen vereist. Tennissers veranderen vaak van richting, stoppen en starten en versnellen en vertragen. Ze moeten ook hun verticale positionering veranderen voor lage ballen, maar ook voor overhead volleys en serves.”

Deze constante wisseling van beweging in tennis traint het lichaam en de hersenen om zich sneller aan te passen.

Verbetert Motor Controle

“Motorische controle is een bewustzijn en het vermogen om een lichaamsdeel te stabiliseren terwijl een ander lichaamsdeel beweegt,” zegt Barnick. De bewegingen van tennis kunnen dit gebied van fysieke fitheid op unieke wijze ondersteunen.

“In tennis is motorische controle noodzakelijk als je je arm beweegt om met je racket te zwaaien. Tegelijkertijd stabiliseren je kernspieren je heupen, zodat je niet valt terwijl je zwaait,” zegt Barnick.

Het zijn niet alleen je armen en benen die meer gecoördineerd kunnen worden door racketsporten. De lichaamsrotatie, stoppen en starten, en het bereiken en balanceren van tennisvereisten kan ook je kern stabiliseren. “[Tennis] ontwikkelt de kern op meer manieren dan eenvoudige houdingsoefeningen of buikbodemroutines,” zegt Barnick.

Verhoogt de blootstelling aan vitamine D

Het krijgen van voldoende vitamine D is in verband gebracht met een sterker immuunsysteem, verbeterde gezondheid van het hart en een verminderd risico op kanker. Toch hebben veel mensen een tekort aan deze kritieke voedingsstof.

Door buiten te tennissen, kun je vitamine D opnemen door blootstelling aan de zon. Sommige studies hebben aangetoond dat het lichaam rond het middaguur de meeste vitamine D uit zonlicht ontvangt, dus overweeg om je wedstrijd rond het middaguur te plannen, zolang het op dat moment niet te warm is.

Vergeet alleen niet om zonnebrandcrème te dragen! Te veel UV-straling door blootstelling aan de zon verhoogt het risico op huidkanker.

Zorgt voor sociale interactie

Zoals iedereen weet, kun je niet alleen tennissen. Een bal heen en weer lobben vereist een partner. De voordelen van het spelen met een andere persoon zijn tweeledig.

Je mentale gezondheid krijgt een boost van sociale interactie met je medespeler. Studies tonen aan dat face-to-face sociaal contact het risico op depressie vermindert, vooral bij oudere volwassenen.

Het sociale aspect van een tenniswedstrijd met een vriend kan ook van invloed zijn op je fysieke gezondheid. Onderzoek heeft beperkte interactie met anderen gekoppeld aan hoge bloeddruk, kanker, een groter risico op sterfte door hartaandoeningen en andere gezondheidsrisico’s. Als je met een vriend op de baan komt, kun je je minder alleen voelen.

Een woord van bodymindspirit

Voor een training met gezondheidsvoordelen in overvloed, trek je die tennisschoenen aan! Als je een newbie bent in racketsporten, ontspan dan in je tijd op het veld door dubbelspel te spelen met een geliefde, of begin met het proberen van een paar games in plaats van een volledige set. En zoals altijd, praat met uw arts voordat u begint met een nieuw trainingsregime.

Je mentale gezondheid krijgt een boost van sociale interactie met je medespeler. Studies tonen aan dat face-to-face sociaal contact het risico op depressie vermindert, vooral bij oudere volwassenen.