8 kinderen die een verschil maken en de wereld veranderen (2023)

Search

Maak kennis met deze inspirerende jonge mensen die de wereld veranderen

Er zijn veel dingen die ons hoop geven voor de toekomst: technologie, wetenschap, ethische en verantwoordelijke leiders, non-profitorganisaties en zelfs missiegedreven bedrijven die zich inzetten om goed te doen. Maar er zijn weinig dingen die ons meer hoop geven voor de toekomst dan jongeren.

In het tijdperk van informatie en technologie komen jongeren dagelijks oog in oog te staan met problemen die niet van hun eigen makelij zijn: klimaatverandering, onrecht, studieschuld, stigma op geestelijke gezondheid, corrupte leiders en bedrijven, en meer.

En toch, in het licht van die problemen – misschien meer dan welke andere generatie dan ook – hebben ze zich ertoe verbonden om naar oplossingen toe te werken. Ze vechten voor actie tegen klimaatverandering, eerlijke toegang tot technologie op scholen, milieurechtvaardigheid, het creëren van medische technologieën, bedrijven en non-profitorganisaties om aan de behoeften in hun eigen gemeenschappen te voldoen. Ze bestrijden polarisatie en desinformatie en pleiten voor gelijke rechten voor iedereen.

We worden elke dag door hen geïnspireerd – en we hopen dat deze verhalen je het gevoel geven dat je ook wordt uitgenodigd voor het goede werk dat ze doen.

Een 12-jarige in New York City zorgt ervoor dat studenten in nood laptops hebben om op afstand te leren tijdens de pandemie

Tienermeisje poseert met dozen laptop om te doneren
Foto met dank aan GoFundMe

De 12-jarige Daisy Hampton richtte in New York City een organisatie op genaamd Including You, die ernaar streeft “zo inclusief mogelijk” te zijn door een ruimte te creëren waar studenten van alle achtergronden samen kunnen lachen en leren.

En toen de pandemie toesloeg, en vooral toen scholen in New York City terugkeerden naar leren op afstand, leek inclusie op het dichten van de digitale kloof die zoveel studenten (overal in het land!) ervaren.

Ze ging aan de slag met het inzamelen van donaties voor laptops en hotspots voor studenten in nood. Volgens haar GoFundMe-pagina heeft ze tot nu toe 250 apparaten gedoneerd en meer dan $ 16.000 opgehaald. Ze heeft ook een wachtlijst van leraren die haar hebben benaderd voor hulp met hun eigen studenten – en Daisy wil zoveel mogelijk van hen helpen.

Helpers zoals Daisy inspireren ons om te #BeTheGood – precies waar we zijn, met wat de behoefte om ons heen ook is. En we zijn hoopvol voor de dag waarop alle studenten, ongeacht achtergrond of inkomen, alle tools kunnen hebben die ze nodig hebben om deel te nemen aan school.

Een groep middelbare scholieren begon een hondenreddingsclub om benodigdheden voor reddingscentra te verzamelen en te pleiten voor adoptie

Vier tienermeisjes buiten een supermarkt, geld inzamelen voor hondenadoptie
Foto met dank aan de Oceanside Rescue Club

Vier middelbare scholieren in de omgeving van Baldwin, New York, lanceerden een hondenreddingsclub om lokale non-profit hondenopvangcentra te ondersteunen – en goed nieuws voor honden te creëren. Ze verzamelen benodigdheden zoals linnengoed en schoonmaakmiddelen om te doneren aan de reddingscentra en pleiten voor het koesteren en adopteren van reddingshonden.

De club richt zich specifiek op het ondersteunen van reddingscentra, omdat ze vaak worden gerund door vrijwilligers en alleen worden gefinancierd door donaties. Ze houden ook honden totdat ze zijn geadopteerd en redden soms zelfs honden uit asielen.

Tot nu toe hebben ze 2 donatieritten gehouden: bij de eerste verzamelden ze meer dan $ 2.500 aan schoonmaakmiddelen; en bij de tweede 60 zakken met linnengoed en dekens, die vervolgens werden gedoneerd aan vijf lokale reddingscentra.

Zodra het veilig is, zijn de meisjes van plan om ook maandelijks donatieritten en inzamelingsacties op school te organiseren!

Een nieuwe studie wees uit dat de meeste jongeren een vriend zouden steunen die uit de kast kwam als transgender

Een nieuwe studie wees uit dat bijna alle jongeren een vriend zouden steunen als ze uit de kast kwamen als transgender.

Just Like Us, een LGBTQ + -jeugdorganisatie gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, ondervroeg jongeren van 11 tot 18 jaar in 375 scholen en hogescholen.

Van de 2.934 ondervraagde pre-tieners en tieners identificeerde 39% zich als LGBTQ + en:

84% van alle respondenten meldde dat ze hun goede vrienden zouden steunen als ze als transgender uit de kast zouden komen

96% van de LGBTQ + -respondenten zei dat ze ondersteunend zouden zijn, en 76% van degenen die zich niet identificeren als LGBTQ zei hetzelfde.

Meer dan de helft van de respondenten, 57% voegde eraan toe dat ze al een vriend of leeftijdsgenoot hebben die trans is.

En op de vraag of ze geloofden dat hun leraren een transstudent zouden steunen toen ze uit de kast kwamen, zei ongeveer 76% dat ze dat doen.

“We zijn erg blij dat we met dit onafhankelijke onderzoek een licht kunnen werpen op de meningen van jongeren zelf en hoe draagvlake ze zijn van hun transcollega’s”, zei Dominic Arnall, chief executive van Just Like Us, in een verklaring.

We schreven dit oorspronkelijk op de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie, en we erkennen dat deze statistieken niet overal waar zijn. We wilden ze delen om te vieren dat verandering mogelijk is, en dat hoewel de strijd tegen homofobie, transfobie en bifobie nog niet voorbij is, we veel vooruitgang hebben geboekt en hopen te vieren.

Wanneer we ons een betere, meer inclusieve en accepterende toekomst kunnen voorstellen, kunnen we eraan werken om deze te blijven bouwen.

Leren hoe LGBTQ+ jongeren te ondersteunen in onze ultieme gids.

Bezorgd over de toename van meldingen van huiselijk geweld tijdens de pandemie, maakte een Poolse tiener een nep online cosmeticawinkel voor slachtoffers om in het geheim om hulp te vragen

Krystyna Paszko
Foto met dank aan Krystyna Paszko

Krystyna Paszko, een middelbare scholier in Polen, hoorde over de toenemende meldingen van huiselijk geweld tijdens de pandemie. Ze hoorde ook over een Frans initiatief waarbij mensen naar de apotheker kunnen gaan en om een speciaal masker kunnen vragen, dat hen waarschuwt dat ze slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

En nadat ze hoorde over de toename van meldingen van huiselijk geweld tijdens de pandemie, wilde ze ook iets doen om slachtoffers te helpen.

Ze zette een nep-online cosmeticawinkel op die slachtoffers thuis kunnen gebruiken om hulp te vragen terwijl ze online lijken te winkelen. Wanneer ze een chat openen, zijn ze verbonden met een psycholoog in plaats van een verkoper. En als ze een bestelling plaatsen met hun adres, is het echt vragen aan autoriteiten om naar hun huis te komen.

Toen ze haar idee op Facebook deelde, was de respons en interesse enorm, en het leidde ertoe dat ze contact opnam met een Poolse organisatie, het Vrouwenrechtencentrum, dat psychologen en advocaten aanbood om te helpen reageren op verzoeken op de website. Haar idee won ook een subsidie van € 10.000 (ongeveer $ 12.000) van de Europese Unie.

Sinds de lancering hebben meer dan 350 mensen contact opgenomen met de website. De meeste slachtoffers zijn jonger dan 40 jaar.

Een middelbare scholier uit Iowa heeft hechtdraad uitgevonden die van kleur verandert wanneer het een infectie detecteert

Dasia Taylor in een lab, gekleed in een labjas
De zeventienjarige Dasia Taylor / Foto met dank aan Society for Science

Dasia Taylor, een 17-jarige middelbare scholier in Iowa City, Iowa, vond hechtdraad uit die van kleur verandert wanneer het een infectie in een wold detecteert.

Ze heeft al talloze wetenschapsbeursprijzen gewonnen voor haar uitvinding en werd in januari uitgeroepen tot een van de 40 finalisten in de Regeneron Science Talent Search, de oudste wetenschaps- en wiskundecompetitie in de VS voor middelbare scholieren.

Hechtingen bedekt met een geleidend materiaal dat veranderingen in een wond kan detecteren en signalen naar de smartphone van een arts of patiënt kan sturen, bestaan, maar Taylor wist dat deze dure technologie geen toegankelijke optie zou zijn voor ontwikkelingslanden waar internet en technologie meer ontbreken.

En die landen hebben ook een oplossing nodig. Volgens de WHO ontwikkelt 11% van de chirurgische wonden een infectie in lage en midden-inkomende landen (in de VS is het tussen de 2-4%).

Taylor was specifiek geïntrigeerd door de statistieken rond infectie na keizersnedes. In sommige Afrikaanse landen ontwikkelt tot 20% van de vrouwen die bevallen door een keizersnede een chirurgische site-infectie (in de VS is dit 8-10%).

Ze heeft ook een geschiedenis van het doen van raciale gelijkheid werk in haar gemeenschap. Dus, toen ze dat probleem zag, en met een perspectief dat werkte aan gelijkheid , ging ze aan de slag met haar uitvinding.

Een gezonde menselijke huid is van nature zuur, met een pH rond 5 – maar wanneer een wond is geïnfecteerd, stijgt de pH tot ongeveer 9. Veranderingen in de pH hoeven niet te worden gedetecteerd met elektronica – veel groenten en fruit zullen het lukken.

En dat is precies wat Taylor gebruikte – bieten, specifiek.

“Ik ontdekte dat bieten van kleur veranderden op het perfecte pH-punt,” zegt Taylor. Felrood bietensap wordt donkerpaars bij een pH van negen. “Dat is perfect voor een geïnfecteerde wond. En dus dacht ik: ‘Oh, oké. Dus bieten is waar het is.'”

Toen ze geen levensreddende technologie creëerde en voordat de pandemie veel vergaderingen sloot, woonde Taylor ook wekelijkse vergaderingen van schoolbesturen en districten bij om te pleiten voor een antiracistisch curriculum.

Ze hoopt dat de hechtingen patiënten en artsen zullen helpen infecties zo vroeg mogelijk op te sporen, zodat ze medische hulp kunnen krijgen wanneer dit de meeste impact heeft.

De eenvoudige daad van vriendelijkheid van een 9-jarig meisje om een buurman te helpen tijdens de pandemie veranderde in een boodschappenbezorgnetwerk bestaande uit 6.000 vrijwilligers

Hana Fatima’s kleine pandemische gebaar sneeuwbalde in een vrijwilligersnetwerk genaamd het Good Neighbour Project.

Tijdens het winkelen met haar vader in een supermarkt in Ontario in de begindagen van de COVID-19-pandemie, merkte Fatima een oudere vrouw in de rij voor het uitchecken op die worstelde met haar boodschappen. Zij en haar vader boden aan om te helpen haar aankopen naar haar auto te brengen en ze had een idee om anderen te helpen.

Fatima en haar vader deelden hun nummer met een paar oudere buren. Het idee was dat degenen die hulp nodig hadden hen een lijst met items konden geven die ze zouden kopen, zodat degenen die het meeste risico liepen niet aan het virus in drukke winkels hoefden te worden blootgesteld.

Ze deelden het idee met een paar vrienden en haar vader begon een Facebook-groep om te coördineren met anderen die wilden helpen. Het woord verspreidde zich en binnen enkele uren waren er honderden mensen die zich vrijwillig aanmeldden om hetzelfde te doen in hun gemeenschap.

Meer dan een jaar later heeft het project – het Good Neighbour Project – 6.000 vrijwilligers die meer dan 30 talen spreken met hoofdstukken in Toronto, Londen en Ottawa.

Degenen die hulp nodig hebben bij het verkrijgen van boodschappen, essentiële benodigdheden en medicijnen, worden via de Good Neighbour Hotline verbonden met een persoon die de artikelen kan kopen en bezorgen. De persoon die het verzoek indient, betaalt alleen voor de kosten van de boodschappen – levering is gratis.

Sinds de lancering heeft de groep meer dan 9.000 bevallingen gedaan voor kwetsbare mensen, waaronder senioren, mensen met speciale behoeften, mensen die zwanger zijn, alleenstaande ouders en anderen.

“Toen ik de oudere persoon zag, dacht ik dat dat mijn kans was om iemand te gaan helpen,” zei Fatima. “Want wanneer je de kans krijgt om behulpzaam en vriendelijk te zijn, ga het dan gewoon doen zonder erover na te denken. Dat zou iedereen moeten doen. Ziet u een kans? Iemand hulp nodig? Ga het gewoon doen.”

Gefrustreerd dat haar stad er geen had, richtte een student de eerste glasrecyclingfabriek van New Orleans op.

Franziska Trautmann poseert met een magazijn vol glazen flessen voor recycling
Foto met dank aan Glass Half Full NOLA

Franziska Trautmann was aan het einde van haar universiteitscarrière toen haar frustratie over het gebrek aan een recyclingprogramma voor glas in haar stad (New Orleans, Louisiana) overkookte.

In plaats van er alleen maar op te stoven, sprong ze in actie en creëerde ze de oplossing die ze wilde zien – met de hulp van haar vrienden wilde Franziska haar stad ten goede veranderen met haar bedrijf, Glass Half Full.

Tegenwoordig is Glass Half Full een bedrijf dat glas verzamelt in New Orleans en het omzet in strandachtig zand en glasscherven dat vervolgens wordt gebruikt voor rampenbestrijding, eco-constructie, nieuwe glasproducten en zoveel andere dingen.

Glass Half Full herdefinieert recycling – en ze verzamelen al dit glas ook gratis met de hulp van vrijwilligers.

Om polarisatie tegen te gaan, richtte deze middelbare scholier een organisatie op die jongeren helpt politiek geëngageerd te raken.

Shreya Joshi Portret
Foto met dank aan Shreya Joshi

Ongeveer 70% van de middelbare scholieren zegt dat ze zich niet aansluiten bij een politieke partij. Voor Shreya Joshi betekende dit een kans om haar leeftijdsgenoten te betrekken bij maatschappelijke betrokkenheid.

Als een opkomende middelbare school tweedejaars, Shreya – die nu een middelbare school senior is – creëerde een reeks van vijf workshops om studenten te leren over lokale politiek.

Nu is Shreya de oprichter en uitvoerend directeur van Project Teal, een ‘door studenten geleide beweging om de democratie nieuw leven in te blazen’.

Project TEAL – wat staat voor Tolerance, Engagement, Action en Learning – werd voor het eerst gemotiveerd door de politieke polarisatie die Shreya om haar heen opmerkte.

“Twitter-vetes, schelden, gewoon een algemene onwil om naar de andere kant van het politieke gangpad te luisteren, is een dagelijkse normaliteit geworden”, vertelde ze aan Good Good Good. “We nemen zelden de tijd om een gesprek te voeren met iemand aan de andere kant van het gangpad of iemand die misschien niet dezelfde mening heeft als zij.”

→ Lees meer “beste van” goed nieuws verhalen.