6 Voordelen van collageen poeder

6 Voordelen van collageen poeder
collageen poeder

Fotografie door Tonelson / Getty Images


 • Waarom collageen nemen?
 • Potentieel om de gezondheid van de huid te verbeteren
 • Kan helpen bij de gezondheid van de botten
 • Kan de gezondheid van de gewrichten verbeteren en herstellen
 • Kan bindweefsel en spierherstel ondersteunen
 • Kan helpen nagel gezondheid
 • Kan de gezondheid van het hart bevorderen
 • Een woord van bodymindspirit
 • Veelgestelde vragen
 • Volgende in Collageen gids

  De beste vorm van collageen

Collageen heeft golven gemaakt in de gezondheids- en welzijnsindustrie met experts die aangeven dat het huid, botten, gewrichten, nagels, bindweefsel en spierherstel kan helpen. Hoewel het een natuurlijk voorkomend, structureel eiwit is, kan het ook worden geconsumeerd in de vorm van aanvullende poeders.

Deze collageenpeptiden bestaan uit hoge concentraties van drie aminozuren: glycine, proline en hydroxyproline. En ze zijn ook bekend als gehydrolyseerd collageen.

“Kiezen voor gehydrolyseerd collageen [may] maak het gemakkelijker voor je lichaam om het collageen te absorberen,” zegt Erin Palinski-Wade, RD, CDCES, voor DiabetesStrong, een in New Jersey gevestigde diëtist.

Collageen biedt ook een aantal potentiële gezondheidsvoordelen, zelfs wanneer het in poedervorm wordt ingenomen. Hier is wat u moet weten over collageenpoeders, inclusief hoe u baat kunt hebben bij het gebruik ervan.

Waarom collageen nemen?

Mensen kunnen ervoor kiezen om collageenpoeder te nemen om verschillende gezondheidsredenen. Palinski-Wade legt uit dat collageenpoeder zeer geschikt is voor mensen die hun inname van hoogwaardige eiwitten willen verhogen of mensen die spierweefsel willen opbouwen of herstellen of de gezondheid van de huid willen verbeteren. Collageenpoeder is gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet omdat het goed past bij veel gerechten.

“Niet-gearomatiseerd collageenpoeder is gemakkelijk toe te voegen aan soepen, smoothies, havermout en zelfs yoghurt voor een gemakkelijke manier om je inname te verhogen,” zegt Palinski-Wade. “[It] is houdbaar met een langere houdbaarheid dan vloeibare alternatieven en kan worden toegevoegd aan de meeste vloeistoffen en zachte voedingsmiddelen. Collageenpoeders bevatten ook meer collageenpeptiden per portie versus vloeibare variëteiten, waardoor ze meer van de heilzame hoofdingrediënten kunnen bieden. ”

Maar collageenpoeder zal waarschijnlijk niet geschikt zijn voor mensen die plantaardige, veganistische of vegetarische diëten volgen.

“Omdat collageenpoeders ook zijn afgeleid van dierlijke delen (ja, dat klopt), is het iets dat sommigen misschien niet eens overwegen,” zegt Lisa Moskovitz, RD, een geregistreerde diëtist en auteur van “The Core 3 Healthy Eating Plan.”

Potentieel om de gezondheid van de huid te verbeteren

Onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van collageenpoeder kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de huid door de elasticiteit en hydratatie van de huid te verhogen. Hoewel collageen veroudering niet zal voorkomen, kan het nog steeds gunstig zijn bij het bestrijden van de effecten van veroudering. In een review die 11 studies omvatte met in totaal 805 deelnemers, toonden voorlopige resultaten aan dat het nemen van collageensupplementen gunstig kan zijn voor een ouder wordende huid en voor het genezen van wonden.

“Naarmate je ouder wordt, produceer je minder collageen, wat een droge huid en leeftijdsgerelateerde rimpels, lijnen en vlekken kan veroorzaken”, legt Rachel Naar, MS, CDN, RD, een geregistreerde diëtist in New York City uit.

Een beoordeling die bijvoorbeeld naar 19 studies en in totaal 1.125 patiënten keek, toonde aan dat het toevoegen van gehydrolyseerd collageen aan uw dieet gedurende 90 dagen de hydratatie en elasticiteit van de huid verhoogde en rimpels verminderde.

“Hoewel het niet de anti-aging toverdrank is waar mensen op hopen, kan collageen helpen de elasticiteit, hydratatie en fijne lijntjes of rimpels van de huid te verbeteren,” zegt Moskovitz.  “Veroudering kan zijn tol eisen van het uiterlijk van je huid en een uitgebalanceerd, voedzaam dieet en een gezonde levensstijl, samen met een kleine boost van supplementen zoals collageen, kan wat uitstel bieden.”

Kan helpen bij de gezondheid van de botten

Menselijke lichamen bevatten en produceren collageen, maar de productie van collageen neemt af met de leeftijd. Dit kan een impact hebben op de botsterkte en -dichtheid, vooral omdat je botten meestal van collageen zijn gemaakt, wat ze structuur en kracht geeft, legt Naar uit.

Bovendien kan het nemen van collageenpoeder een manier zijn om botten te verminderen die verzwakken en kwetsbaar worden. Dit feit is vooral belangrijk voor mensen met botaandoeningen, zoals osteoporose, wat in wezen is wanneer het lichaam een lage botdichtheid heeft.

“Studies hebben aangetoond dat suppletie met collageen de botafbraak daadwerkelijk kan remmen,” zegt Naar. “Collageen, in combinatie met vitamine D en calciUmm supplementen, heeft aangetoond dat te voorkomen verlies van botdichtheid.”

Kan de gezondheid van de gewrichten verbeteren en herstellen

Onderzoek heeft aangetoond dat collageen de gezondheid van gewrichten positief kan beïnvloeden. In een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinische studie met 120 deelnemers ontdekten onderzoekers dat 43% van de deelnemers gewrichtspijn had verminderd en 39% vertoonde een verbetering van de gewrichtsmobiliteit na het nemen van collageenpeptiden.

Mensen die lijden aan gewrichtsschade kunnen een afname van pijn opmerken na het nemen van collageenpoeder. Naar merkt zelfs op dat collageenpeptiden pijn en ontsteking kunnen verminderen als gevolg van de degeneratie van kraakbeen en gewrichtsschade.

“Het is aangetoond dat collageenpeptiden gerelateerd zijn aan hoe gezond je ligamenten en pezen zijn,” zegt ze. “Omdat collageen afkomstig is van de pezen en ligamenten van dieren, kan het worden gebruikt voor de synthese van de pezen en ligamenten van ons lichaam zodra de peptiden zijn verteerd en geabsorbeerd.”

Bovendien merkt Moskovitz op dat mensen met artrose kunnen vinden dat het nemen van collageen de gewrichtsstijfheid kan verbeteren en de flexibiliteit kan vergroten.

Kan bindweefsel en spierherstel ondersteunen

De gezondheid van bindweefsel kan worden verbeterd voor atleten die collageenpoeder gebruiken. In een systematische review die 15 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken evalueerde, ontdekten onderzoekers dat mensen die collageenpeptiden namen significante verbeteringen in spierherstel vertoonden.

“Atleten kunnen merken dat collageen nuttig is in hun hersteltijd”, zegt Naar.

Er is echter meer onderzoek nodig om collageensupplementen en hun effect op de gezondheid van weefsels en spierherstel te begrijpen.

Kan helpen nagel gezondheid

Onderzoek heeft gemengde resultaten opgeleverd bij het bepalen of het gebruik van collageenpoeder de gezondheid van de nagels kan verbeteren. Een open-label, single-center studie met 25 deelnemers die een bioactief collageenpeptide namen, toonde een toename van de nagelgroei en verbetering van broze nagels met een vermindering van gebroken nagels.

In een gerandomiseerde dubbelblinde placebo-gecontroleerde studie die zich richtte op haar, huid en nagels, waren er echter geen merkbare veranderingen of verbeteringen voor nagels met betrekking tot uiterlijk, groei of kracht. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen of het nemen van collageenpoeder daadwerkelijk kan helpen bij de gezondheid van de nagels.

Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Een gezond hart en bloedvaten zijn afhankelijk van collageen. Als iemand weinig collageen heeft, kan het nemen van collageenpoeder gunstig zijn. Een open label, enkele dosis zes maanden durende studie toonde aan dat het nemen van collageen tripeptide (CTP) helpt atherosclerose te voorkomen en te behandelen.

“Collageen zorgt voor structuur in onze slagaders”, legt Naar uit. “Zonder voldoende collageen kunnen de slagaders minder flexibel en elastisch worden, wat een versnelling van atherosclerose kan verergeren. Atherosclerose is de vernauwing van de slagaders, die de bloedstroom verminderen en het risico op een hartaanval, beroerte, bloedstolsels, hartaandoeningen en falen verhogen. ”

Een woord van bodymindspirit

Het opnemen van collageenpoeder in uw dieet kan een extra eiwitbron zijn en een verscheidenheid aan extra voordelen bieden om te helpen bij de gezondheid van huid en gewrichten, sterkere botten, verbeterd bindweefsel en beter spierherstel. Zelfs het hart kan baat hebben bij collageen.

Collageenpoeder wordt als veilig beschouwd, maar kan contra-indicaties hebben voor mensen die sommige medicijnen gebruiken. Zoals met elk supplement, praat met een zorgverlener voordat u collageenpoeder inneemt.

Veelgestelde vragen


 • Hoe vaak kun je collageenpoeder gebruiken?

  Collageenpoeder wordt als veilig beschouwd en kan dagelijks worden ingenomen. Volgens sommige experts is het een goed idee om aandacht te besteden aan en de aanbevolen dosering te respecteren. Het nemen van buitensporige bedragen zal de voordelen niet verhogen.


 • Zijn er risico’s verbonden aan collageenpoeder?

  Huidige studies tonen aan dat er geen risico’s verbonden zijn aan collageenpoeder. Maar sommige voedingsdeskundigen zeggen dat er risico’s kunnen zijn bij het nemen van collageenpoeder als u bepaalde voedselallergieën heeft, zoals eieren, vis of zuivel. Het kan bij sommige mensen ook maagklachten veroorzaken.

  Houd er rekening mee dat de Food and Drug Administration (FDA) collageensupplementen niet reguleert. Het raadplegen van een zorgverlener over het nemen van collageenpoeder kan een goed idee zijn om ervoor te zorgen dat het veilig voor u is gezien uw medische geschiedenis.


 • Welke bijwerkingen zijn geassocieerd met wihet collageenpoeder?

  Op basis van huidig onderzoek zijn er geen bijwerkingen bekend van het nemen van collageenpoeder. Meer studies zijn echter nodig om te weten of er potentiële risico’s verbonden zijn aan collageenpoeder.

  Dat gezegd hebbende, geven sommige experts aan dat als u collageen gebruikt om specifieke redenen – zoals de gezondheid van de gewrichten of voor spierherstel – en dan stopt, u een verandering in uw lichaam kunt opmerken omdat het niet langer extra collageen ontvangt.