5 vissausvervangers voor koken

5 vissausvervangers voor koken
vissaus in een lepel gieten

Thorsten Henning / EyeEm / Getty Afbeeldingen


 • Waarom een alternatief gebruiken?
 • Vissaus Voeding
 • Populaire vervangers

Vissaus is een nauwkeurig genoemd vloeibaar ingrediënt dat een zoute, visachtige smaak toevoegt aan recepten. Het wordt gemaakt door kleine vissen, zoals ansjovis, in zout te coaten en ze enkele maanden in grote vaten te laten gisten. Het eindresultaat is vissaus, die kan worden gebotteld en toegevoegd aan hartige recepten.

Meestal geassocieerd met Aziatisch koken, voegt vissaus smaak toe aan recepten zoals pad Thai noedels, roerbakgerechten en meer. Het is voornamelijk zout en visachtig, maar voegt ook elementen van zoetheid toe aan hartige gerechten. Vissaus wordt ook beschreven als een aardse, umami smaak.

Omdat vissaus een unieke smaak heeft die moeilijk te repliceren is, is het weglaten ervan ook een optie als je geen visproducten consumeert of dit ingrediënt niet in je voorraadkast hebt. Als je een ingrediënt in de plaats wilt gebruiken tijdens het koken, heb je misschien succes met deze vissausvervangers – waarvan sommige veganistisch en vegetarisch vriendelijk zijn.

Waarom een alternatief gebruiken?

Vis- en zeevruchtenproducten kunnen deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet en een voedzame bron van omega-vetzuren. Er zijn echter verschillende redenen waarom iemand vissausvervangers zou zoeken. Degenen die een vleesvrij maaltijdplan volgen, allergieën voor zeevruchten hebben, geen toegang hebben of gewoon geen vissaus bij de hand hebben, willen misschien een vervanger.

Veganisten en vegetariërs consumeren geen vlees en zeevruchten, hoewel pescatarians dat wel doen. Wanneer u sommige of alle dierlijke producten uit uw dieet weglaat, is dit niet zo eenvoudig als het vermijden van vis. U moet ook ingrediëntenetiketten controleren op dierlijke ingrediënten en bijproducten.

Zoals de naam al doet vermoeden, bevat vissaus vis. Veganisten en vegetariërs kunnen overwegen om bepaalde voedingsmiddelen, zoals roerbakgerechten en andere Aziatische gerechten, te controleren op ingrediënten zoals vissaus. Als een recept vissaus vereist, moeten veganisten en vegetariërs op zoek naar een alternatief ingrediënt of het helemaal weglaten.

Vis en schaaldieren behoren tot de meest voorkomende voedselallergieën in de VS, volgens de Asthma and Allergy Foundation of America.

Voedselallergieën ontstaan wanneer het immuunsysteem van het lichaam antilichamen produceert die reageren met een bepaald type voedsel, waardoor symptomen van een allergische reactie ontstaan. Als u vis- of schaaldierallergieën heeft of vermoedt dat u allergisch bent voor bepaalde ingrediënten in vissaus, moet u vissausvervangers voor koken verkennen.

Een andere goede reden om een vissausalternatief in je recept te gebruiken, is simpelweg het ontbreken ervan. Vissaus kan in sommige gebieden moeilijk te vinden of ontoegankelijk zijn.

Het is meestal te vinden in de Aziatische of etnische voedselsectie in de meeste supermarkten en het is meestal verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten. Als je geen toegang hebt tot vissaus of er geen bij de hand hebt, kun je succes hebben met het voltooien van je recept met andere ingrediënten in de plaats.

Vissaus Voeding

Deze voedingsinformatie voor 1 eetlepel (18 gram) vissaus wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 6.3
 • Vet: 0g
 • Natrium: 1.410 mg
 • Koolhydraten: 0,66 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0,66 g
 • Eiwit: 0,91 g

Vissaus, die in zulke kleine hoeveelheden aan voedsel wordt toegevoegd, is geen belangrijke bron van calorieën, eiwitten, vetten of koolhydraten. Het bevat echter 1.410 milligram natrium. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen 2020-2025 bevelen 2.300 milligram natrium per dag aan voor volwassenen, en de aanbevolen portie vissaus bevat ongeveer 61% daarvan.

Populaire vervangers

Vissausvervangers vervangen meestal de zoute, hartige smaken die vissaus aan recepten toevoegt. De veganistische en vegetarische alternatieven bieden echter niet de vissmaak. Deze vissausvervangers helpen de smaak van je recept te verdiepen door zoute en umami smaken toe te voegen.

Sojasaus

Sojasaus is een geschikte vervanger voor vissaus omdat het een vloeibare smaakmaker is en gemaakt met gefermenteerde ingrediënten. Het nagelt de zoute smaak van vissaus, en het kan ook rijk zijn aan natrium, wat een vergelijkbaar voedingsprofiel oplevert.

Je kunt sojasaus vervangen door vissaus in een verhouding van 1:1 omdat het beide vloeistoffen zijn. Om te voldoen aan de visachtige smaak die vissaus aan veel recepten toevoegt, is het toevoegen van gehakte vis zoals ansjovis of sardines optioneel.

Tamari

Tamari is een glutenvrije sojasausvervanger in Japanse stijl, dus het kan natuurlijk worden gebruikt om vissaus in een recept te vervangen. Net als sojasaus kan tamari worden gebruikt om vissaus in gelijke hoeveelheden te vervangen, omdat het ook een vloeistof is en een zoute smaak heeft.

Worcestersaus

Hoewel je het misschien niet verwacht, kan vissaus een zoete smaak hebben. Om die smaak samen met de zoutheid na te bootsen, kies je voor Worcestershire-saus als je op zoek bent naar een vervanger. Worcestershire-saus is een smaakmaker die de smaak van gerechten zoals steaks, stoofschotels, sauzen, marinades en meer verdiept.

Hoewel het geen traditioneel ingrediënt is in de Aziatische keuken, kan het worden gebruikt in bepaalde recepten zoals noedels, knoedels, gemarineerd vlees en salades. Het is lager in natrium dan vissaus, dus het kan de voorkeur hebben van degenen die een natriumarm maaltijdplan volgen. Gebruik het om vissaus te vervangen in een verhouding van 1: 1.

Hoisin saus

Gemaakt van gefermenteerde sojabonen, biedt hoisinsaus het gefermenteerde aspect van vissaus met de zoute smaken van sojasaus. Het is een dikke saus die vaak wordt gebruikt als glazuur of dipsaus.

Het heeft een licht zoete smaak, dus het wordt vaak vergeleken met barbecuesaus in Amerikaanse stijl. Omdat hoisinsaus een umami-smaak heeft, kan het dienen als vervanging voor vissaus.

Om vissaus te vervangen door hoisinsaus, meng je hoisinsaus met sojasaus in een verhouding van 1:1. Dit compenseert de zoetheid van hoisinsaus. Gebruik vervolgens het mengsel om vissaus in gelijke hoeveelheden te vervangen.

Oestersaus

Degenen die op zoek zijn naar het smaakprofiel dat het dichtst bij vissaus ligt, willen misschien oestersaus overwegen omdat het ook een visproduct is. Hoewel het niet geschikt is voor veganisten, vegetariërs en mensen met allergieën voor schaaldieren, biedt oestersaus de zoute en visachtige smaak van vissaus in een vergelijkbaar formaat.

Oestersaus heeft een dikkere consistentie dan vissaus, terwijl vissaus een vissigere smaak heeft. De twee kunnen echter door elkaar worden gebruikt in een verhouding van 1: 1.

Een woord van bodymindspirit

Het vervangen van vissaus in hartige recepten levert vaak vergelijkbare resultaten op omdat deze vervangers zoute en umami-smaken hebben. Vissaus kan ook zoetheid en aardsheid toevoegen aan recepten, wat gemakkelijker te repliceren is met alternatieven dan de visachtige smaak.

Mensen die veganistisch, vegetarisch of allergisch zijn voor vis, willen misschien vissaus en voedingsmiddelen gemaakt met vissaus vermijden. In die gevallen kunt u visvrije vervangers in plaats daarvan gebruiken, hoewel het recept enigszins kan variëren.

Als u geen dieetbeperkingen of voedselallergieën heeft die voorkomen dat u vis consumeert, kan vissaus deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet wanneer het met mate wordt geconsumeerd, omdat het veel natrium kan bevatten.

Vis en schaaldieren behoren tot de meest voorkomende voedselallergieën in de VS, volgens de Asthma and Allergy Foundation of America.

 • Calorieën: 6.3
 • Vet: 0g
 • Natrium: 1.410 mg
 • Koolhydraten: 0,66 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0,66 g
 • Eiwit: 0,91 g