5 basisfietsreparaties elke fietser moet weten hoe hij moet doen

5 basisfietsreparaties elke fietser moet weten hoe hij moet doen
Basis fietsreparaties

bodymindspirit / Zackary Angeline


Of het nu gaat om vrije tijd, lichaamsbeweging of woon-werkverkeer, fietsen is een uitstekende buitenactiviteit die u fit kan maken en tegelijkertijd uw ecologische voetafdruk kan verkleinen. Fietsen is populairder dan ooit, gezien het aantal mensen in de VS van 6 jaar en ouder dat regelmatig fietst, tussen 2006 en 2020 met meer dan 13 miljoen is toegenomen. Dat is uitstekend nieuws, omdat het betekent dat meer mensen stappen ondernemen om hun gezondheid te verbeteren en vriendelijker te zijn voor de planeet.

Een verantwoordelijke fietser zijn betekent echter dat je goed voor je fiets moet zorgen. Het onderhouden en repareren van uw tweewieler zal u en anderen helpen veilig op de weg (of op het pad) te blijven. Als u deze vijf basisfietsreparaties veilig en efficiënt kunt uitvoeren, verlengt u de levensduur van uw fiets en geniet u er nog jaren van.

Wat je nodig hebt

Net als voertuigen is routinematig fietsonderhoud essentieel voor prestaties en veiligheid tijdens het rijden. Bovendien bespaart een fiets die goed wordt verzorgd u geld en verbetert u uw rijervaring. In plaats van te wachten tot iets halverwege de rit kapot gaat en het naar een dure reparatiewerkplaats te brengen, kan regelmatig onderhoud helpen letsel te voorkomen en te besparen op dure reparaties op de weg.

Essentiële tools

De volgende tools zijn op grote schaal beschikbaar, gemakkelijk te gebruiken en moeten worden opgenomen in de fietsreparatietoolkit van elke fietser:

 • Inbussleutelset (variërend in grootte van 2 tot 12 millimeter)
 • Kettingborstel
 • Kettingsmeermiddel en reiniger
 • Schone vodden
 • Latex handschoenen (voor reiniging)
 • Open moersleutels (variërend in grootte van 6 tot 17 millimeter)
 • Reservebuizen
 • Bandenlichters
 • Bandenpomp met meter
 • Momentsleutel
 • Buis patch kit

Hoe een flat bike-band te repareren

Er is niets meer leeglopend voor een fietser dan een lekke band. Weten hoe u een flat kunt repareren, is een waardevolle vaardigheid die u tijd en geld kan besparen. Bovendien is het relatief eenvoudig en vereist het niet veel tools of ervaring.

Volgens de Mountain Equipment Company (MEC) is de eerste stap het verwijderen van het wiel met de lekke band. Vergeet niet om de remkabel indien nodig los te koppelen van de remarmen. De meeste moderne fietsen hebben echter ook een quick release op de remhendel of remklauw om het verwijderen van de wielen te vergemakkelijken zonder de remkabel los te koppelen.

Als het je achterband is, verplaats je je ketting naar het kleinste tandwiel. Maak vervolgens de quick release los om de band vrij te maken. Als uw wiel is bevestigd met moeren, moet u mogelijk een halvemaansleutel gebruiken.

Uw volgende stap is om de binnenband van de band te verwijderen. Om dit te doen, opent u de luchtklep en laat u alle lucht in de binnenband naar buiten. Haal vervolgens de bandkraal van de velg door een bandenlichter tussen de bandkraal en velgrand te plaatsen op minstens een halve centimeter afstand van de luchtklep. Trek vervolgens de binnenband uit de binnenband – wees voorzichtig bij het trekken van de klep door de velg om schade te voorkomen.

Vervolgens kunt u de beschadigde binnenband vervangen door een nieuwe binnenband of u kunt het lek lokaliseren en het gat dichten. Om dit te doen, blaast u eenvoudig de beschadigde buis op met behulp van een fietspomp en houdt u vervolgens uw hand of gezicht in de buurt van de buis terwijl u deze beweegt om te bepalen waar de lucht ontsnapt. Als dit niet werkt, probeer dan de buis onder te dompelen in water en kijk waar water uitlekt.

Zodra je hebt bevestigd waar het gat zit, is het tijd voor patchen. Zorg er eerst voor dat de buis droog en volledig leegloopt. Gebruik vervolgens een patchkit en volg de stapsgewijze instructies voor het patchen van de tube. Eenmaal gerepareerd en de lijm is droog, plaatst u de vaste buis opnieuw in de band. Pomp vervolgens de band op tot de aanbevolen bandenspanning, draai de klepmoer aan en vervang de klepdop.

Installeer het wiel opnieuw op het fietsframe. Doe dit door de derailleur naar beneden te trekken en te controleren of de ketting zich om de cassette wikkelt. Zorg er vervolgens voor dat de schijfremrotor is uitgelijnd met de ruimte tussen de remblokken en controleer of de as zich in de uitval bevindt. Controleer ten slotte of uw remmen werken voordat u gaat rijden.

Hoe een gevallen ketting opnieuw te bevestigen

Iedere fietser heeft wel eens een gedropte fietsketting meegemaakt. Weten hoe je een gevallen ketting opnieuw kunt bevestigen, is een noodzakelijke vaardigheid die je in je kennisbank voor fietsreparatie moet hebben.

Als je ketting slipt tijdens het rijden, begin dan met terugschakelen in de laagste versnelling van je fiets, wat ervoor zorgt dat de ketting op het grootste kettingblad zit. Blijf trappen om te zien of dit de ketting opnieuw uitlijnt. Als terugschakelen en trappen niet werkt, stap dan van je fiets af om het van dichterbij te bekijken.

Terwijl je je fietsstoel met één hand vasthoudt, til je je achterband op terwijl je met je andere hand aan de pedalen draait. Duw de achterderailleur naar voren om de kettingspanning los te laten. Til vervolgens de ketting op en plaats deze terug op het kettingblad.

Blijf de pedalen met de hand draaien terwijl je de achterband omhoog tilt om de ketting opnieuw uit te lijnen. Fietskettingen zijn vettig, dus verwacht vies te worden. Het dragen van een paar latex handschoenen helpt je handen schoon te houden.

U kunt kettingslips voorkomen door het aantal tanden onder het kettingblad te controleren. Het afvegen van de ketting na elk gebruik of het bij de hand hebben van een kettingborstel zijn ook eenvoudige manieren om voor de ketting te zorgen. Lees uw gebruikershandleiding om te begrijpen hoe u uw fietsketting kunt onderhouden, omdat elk merk uniek is.

Hoe remblokken te vervangen

Net als bij auto’s gaan de remblokken van je fiets niet eeuwig mee. Helaas zijn ze een cruciaal onderdeel van je fiets in termen van functionaliteit en veiligheid. Het goede nieuws is dat remblokken klein en lichtgewicht zijn, dus je kunt ze gemakkelijk meenemen in je reparatieset tijdens het rijden.

Je kunt zien of je remblokken moeten worden vervangen door snel te gaan draaien en je remmen te pompen. Als je remmen zacht aanvoelen en je niet snel genoeg stopt, moeten je remblokken waarschijnlijk worden vervangen.

Schroef met behulp van een mini-schroevendraaier de remblokken los van de schoen en vervang ze door de nieuwe remblokken. Zorg ervoor dat de pads zijn uitgelijnd met de velg van de band, passend bij de oriëntatie van de oude pads. Zorg ervoor dat de pads in de juiste richting wijzen, omdat ze verschillende zijkanten hebben (voor- en achterkant) en vaak pijlen bevatten in welke richting de band moet passeren.

Zodra u de nieuwe remblokken hebt geïnstalleerd, vermindert u de spanning van de remkabel. Een belangrijke opmerking is dat niet alle remblokken met elke band werken. Verspil geen tijd en geld aan het kopen van de verkeerde pads door de specificaties van uw fiets zorgvuldig te lezen voordat u nieuwe pads koopt.

Hoe een vastzittende stoel los te maken

Uw fietsstoeltje kan om verschillende redenen vast komen te zitten en niet in staat zijn om zich aan te passen. De zadelpen kan bijvoorbeeld mechanisch in beslag worden genomen omdat deze de verkeerde maat heeft en in de sleuf wordt gedwongen, of het probleem kan chemisch zijn en worden veroorzaakt door corrosie.

Om dit probleem op te lossen, verwijdert u de bevestigingsbout van de zadelpen en spuit u penetrerende olie (bijv. WD-40) rond de zadelpen. Laat de fiets een nacht staan.

Draai de volgende dag aan het zadel om te zien of de olie de zitting losmaakt. Als dit niet werkt, herhaal dan dezelfde procedure, behalve met ammoniak of Coca-Cola in plaats van penetrerende olie, omdat deze helpen corrosie op te lossen. Negen van de tien keer wordt je stoel losgemaakt.

Om toekomstige kleverige situaties te voorkomen, verwijdert u periodiek uw zadelpen en klapt u uw fiets ondersteboven om water en vocht dat zich in de loop van de tijd heeft opgehoopt, uit de zadelbuis te laten wegvloeien. Vet af en toe je zadelpen in en spuit doordringende olie in de zitbuis. Hierdoor kunt u uw zadelpen in de toekomst eenvoudig verwijderen en corrosie voorkomen.

Hoe losse bouten aan te spannen

Het is gebruikelijk dat fietsen beginnen te kraken en onderdelen na verloop van tijd losraken, daarom is het essentieel om te weten hoe je losse bouten correct kunt aandraaien – en nog belangrijker, hoe je ze kunt aanspannen tot de juiste dichtheid. Losse moeren en bouten kunnen ervoor zorgen dat onderdelen eraf vallen of zelfs resulteren in een crash.

Dus hoe weet je wanneer het tijd is om je bouten aan te draaien? En hoe zorg je ervoor dat ze goed worden aangedraaid zonder te veel aan te spannen? Het antwoord is het gebruik van een momentsleutel. Koppel is een rotatiekracht die gewoonlijk wordt gemeten in Newtonmeters (Nm).

Elke fiets is uniek en elke bout is ontworpen voor een specifiek spanningsbereik (ook wel “koppelspecificatie” genoemd). Raadpleeg uw gebruikershandleiding of controleer online het aanbevolen koppelbereik van elke bout op uw fiets.

Het gebruik van een momentsleutel zorgt ervoor dat u elke bevestiging hebt vastgedraaid tot het juiste koppelbereik. Momentsleutels zijn gereedschappen die worden gebruikt om de weerstand van een bevestigingsmiddel tegen rotatie te meten. Ze zijn de beste manier om de moeren en bouten van je fiets adequaat aan te spannen.

Controleer voordat u begint of de momentsleutel op nul is ingesteld. Draai vervolgens bouten vast totdat ze binnen het aanbevolen koppelbereik zijn. Een goede vuistregel is om de dichtheid van de bevestigingsmiddelen van uw fiets (bouten, moeren, schroeven) eenmaal per maand te controleren om ervoor te zorgen dat onderdelen strak zijn en alles correct is aangesloten.

Een woord van bodymindspirit

Of u nu door de straten van de stad of bergpaden rijdt, het kennen van deze basisfietsreparaties zal u helpen het meeste uit uw fiets te halen terwijl u uzelf en anderen veilig houdt. Dat gezegd hebbende, is het net zo belangrijk om te weten wanneer het essentieel is om de hulp van een gekwalificeerde fietsmonteur in te roepen.

Als u niet zeker weet hoe u een bepaalde fietsreparatie moet uitvoeren of vragen heeft over fietsonderhoud, aarzel dan niet om contact op te nemen met een professionele monteur. Zij kunnen u helpen om u zo snel mogelijk weer veilig te laten rijden.

Veelgestelde vragen


 • Hoe vaak moet ik mijn fietsketting smeren?

  De frequentie waarmee je je fietsketting smeert, is afhankelijk van hoe vaak je fietst en de omstandigheden waarin je rijdt. Natte winterse omstandigheden met gezouten wegen of modderige paden vereisen bijvoorbeeld veel vaker smering dan warm, droog weer op glad verharde wegen. Op zijn minst raden de meeste fietsexperts aan om uw ketting eenmaal per maand of elke 150 tot 200 mijl te smeren. Als u dagelijks en in natte weersomstandigheden rijdt, smeer uw ketting dan om de week.


 • Wat is een fietsafstelling?

  Of u nu een oude fiets afstoft of uw nieuwe tweewieler wilt onderhouden, tune-ups zijn van vitaal belang voor het verlengen van de levensduur van uw fiets. Door elk voorjaar een tune-up te plannen met een professionele fietsmonteur, zorgt u ervoor dat uw fiets soepel en veilig functioneert. Volgens Bicycle Universe bestaat een typische fietsafstelling uit het volgende:

  • Reinig vuil, olie en vet van de fiets.
  • Controleer tandwielen en derailleurs op schade en uitlijning.
  • Controleer de aandrijfketting op uitrekken/knikken.
  • Inspecteer remmen op slijtage en grip.
  • Controleer banden op slijtage, scheuren en uitstulpingen.
  • Controleer en pas alle kabelspanning aan.
  • Controleer de uitlijning van het wiel en het frame.
  • Controleer en draai de wielspaken vast.
  • Controleer de headstock en de zadelstok op dichtheid /beweging.
  • Draai alle moeren, bouten en schroeven vast om stabiliteit en veiligheid tijdens het rijden te garanderen.
  • Breng waar nodig olie en vet aan op bewegende delen.


 • Hoe weet ik of ik een nieuwe fietsketting nodig heb?

  De eenvoudigste manier om te bepalen of je een nieuwe fietsketting nodig hebt, is door een trektest te doen. Trek eerst je fietsketting aan de voorkant van het kettingblad waar deze om het crankstel is gewikkeld. Als de ketting aan de boven- of onderkant optilt waar hij op de tanden van het kettingblad zit, betekent dit dat de ketting is verlengd en niet meer goed in de kettingbladtanden zit. Tillen is een veelbetekenend teken dat de ketting begint te slijten en binnenkort aan vervanging toe is.

De volgende tools zijn op grote schaal beschikbaar, gemakkelijk te gebruiken en moeten worden opgenomen in de fietsreparatietoolkit van elke fietser:

 • Inbussleutelset (variërend in grootte van 2 tot 12 millimeter)
 • Kettingborstel
 • Kettingsmeermiddel en reiniger
 • Schone vodden
 • Latex handschoenen (voor reiniging)
 • Open moersleutels (variërend in grootte van 6 tot 17 millimeter)
 • Reservebuizen
 • Bandenlichters
 • Bandenpomp met meter
 • Momentsleutel
 • Buis patch kit