42 Beste citaten voor sociale rechtvaardigheid om hoop en activisme te inspireren

Search

We weten allemaal dat sociale rechtvaardigheid belangrijk is. Het is iets waar we over praten, tweeten en voor marcheren. Maar wat betekent het eigenlijk? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we het elke dag beleven?

In dit artikel vindt u enkele van de beste citaten over sociale rechtvaardigheid van mensen die hun leven hebben gewijd aan het rechtvaardiger maken van de wereld. We hopen dat ze je inspireren om hetzelfde te doen.

P.S. U kunt meer citaten over rechtvaardigheid en andere positieve citaten lezen in onze meest populaire citaten roundups.

De beste citaten over sociale rechtvaardigheid

Beroemde citaten

“Ik accepteer niet langer de dingen die ik niet kan veranderen. Ik verander de dingen die ik niet kan accepteren.”
– Angela Davis

“Vrijheid en rechtvaardigheid kunnen niet in stukken worden verdeeld om politiek gemak te bieden. Ik geloof niet dat je voor vrijheid voor de ene groep mensen kunt staan en die aan anderen kunt ontzeggen.”
– Coretta Scott King

“We zijn allemaal betrokken als we toestaan dat andere mensen worden mishandeld. Een gebrek aan mededogen kan het fatsoen van een gemeenschap, een staat, een natie corrumperen.”
– Bryan Stevenson, Just Mercy: een verhaal van gerechtigheid en verlossing

“Ik ben niet geïnteresseerd in het oprapen van kruimels van mededogen die van de tafel worden gegooid van iemand die zichzelf als mijn meester beschouwt. Ik wil het volledige menu van rechten.”
– Aartsbisschop Desmond Tutu

Citaten over activisme &Actie ondernemen

“Wanneer we identificeren waar ons privilege kruist met de onderdrukking van iemand anders, zullen we onze kansen vinden om echte verandering aan te brengen.”
– Ijeoma Oluo, dus je wilt praten over ras

“We hebben het recht om te protesteren voor wat juist is. Dat is alles wat we kunnen doen. Er zijn mensen die pijn lijden, er zijn mensen die lijden, dus we hebben een verplichting, een mandaat, om iets te doen.”
– John Lewis

“Wanneer je deze banen krijgt waar je zo briljant voor bent opgeleid, onthoud dan dat je echte baan is dat als je vrij bent, je iemand anders moet bevrijden. Als je enige macht hebt, dan is het jouw taak om iemand anders te machtigen. Dit is niet zomaar een grabbelton snoepspel.”
– Toni Morrison

“Macht geeft niets toe zonder een georganiseerde eis”
– Charlene Carruthers

“Ga niet zitten wachten op de perfecte gelegenheid om langs te komen – zoek iets en maak er een kans van.”
– Cecile Richards, Make Trouble: Opstaan, zich uitspreken en de moed vinden om te leiden

“Ik denk dat elk dorp bedoeld was om medelijden te hebben met zijn eigen zieken en armen die het kan helpen en ik betwijfel of het de plicht van een particulier is om zijn gedachten te richten op kwalen die hij niet kan helpen. Dit kan zelfs een ontsnapping worden aan de werken van naastenliefde die we echt kunnen doen met degenen die we kennen. God kan ieder van ons oproepen om te reageren op een ver weg probleem of om degenen te ondersteunen die zo geroepen zijn. Maar we zijn eindig en hij zal ons niet overal roepen of om elke goede zaak te steunen. En echte behoeften liggen niet ver van ons af.”
– C.S. Lewis

“Je roeping kan worden gevonden waar je grootste vreugde voldoet aan ’s werelds grootste behoefte.”
– Frederik Buechner

“Er kunnen momenten zijn dat wewe zijn machteloos om onrecht te voorkomen, maar er mag nooit een moment komen dat we niet protesteren.”
– Elie Wiesel

“Onze vrijheden verdwijnen. Als je niet actief wordt om nu stelling te nemen tegen alles wat verkeerd is, terwijl we dat nog kunnen, dan kan een van je kinderen er misschien voor kiezen om dit in de toekomst te doen, wanneer het veel riskanter zal zijn – en veel, veel moeilijker. “
– Suzy Kassem, Rise Up and Salute the Sun: De geschriften van Suzy Kassem

→ Lees meer citaten over activisme

MLK Citaten

“En ik moet vanavond zeggen dat een rel de taal is van het ongehoorde. En wat is het dat Amerika niet heeft gehoord? … Zij heeft niet gehoord dat de beloften van vrijheid en rechtvaardigheid niet zijn nagekomen. En het heeft niet gehoord dat grote segmenten van de blanke samenleving zich meer zorgen maken over rust en de status quo dan over rechtvaardigheid en menselijkheid.”
– Martin Luther King Jr.

“Het kan heel goed zijn dat we ons in deze generatie zullen moeten bekeren. Niet alleen voor de venijnige woorden en de gewelddadige acties van de slechte mensen, maar ook voor de afschuwelijke stilte en onverschilligheid van de goede mensen die rondhangen en zeggen: ‘Wacht op tijd.'”
– Martin Luther King Jr., Een testament van hoop: de essentiële geschriften en toespraken

“Terugkerende haat voor haat vermenigvuldigt haat en voegt diepere duisternis toe aan een nacht die al verstoken is van sterren. Duisternis kan de duisternis niet verdrijven; alleen licht kan dat. Haat kan haat niet verdrijven, alleen liefde kan dat doen.”
– Martin Luther King Jr.

→ Lees meer MLK quotes

bell hooks Citaten over sociale verandering

“Zonder rechtvaardigheid kan er geen liefde zijn.”
— belhaken

“Er moet een paradigma bestaan, een praktisch model voor sociale verandering dat een begrip omvat van manieren om bewustzijn te transformeren die gekoppeld zijn aan inspanningen om structuren te transformeren.”
– bell hooks, Killing Rage: Ending Racism

“Rechtvaardigheid is mogelijk zonder gelijkheid, geloof ik, vanwege mededogen en begrip. Als ik mededogen heb, dan zal ik, als ik meer heb dan jij, wat ongelijk is, nog steeds het rechtvaardige door jou doen.”
— belhaken

“Rechtvaardigheid vereist integriteit. Het is om een moreel universum te hebben – niet alleen weten wat goed of fout is, maar ook om dingen in perspectief te plaatsen, dingen te wegen. Rechtvaardigheid is iets anders dan geweld en vergelding; het vereist een complexe boekhouding.”
— belhaken

“De wereld zou een paradijs van vrede en gerechtigheid zijn als wereldburgers een gemeenschappelijke definitie van liefde zouden delen die onze gedachten en acties zou leiden.”
— belhaken

Citaten voor studenten

“Je moet over de angst heen komen om het ergste in jezelf onder ogen te zien. Je moet in plaats daarvan bang zijn voor niet-onderzocht racisme. Wees bang voor de gedachte dat je op dit moment zou kunnen bijdragen aan de onderdrukking van anderen en je weet het niet. Maar wees niet bang voor degenen die die onderdrukking aan het licht brengen. Wees niet bang voor de kans om het beter te doen.”
– Ijeoma Oluo, dus je wilt praten over ras

“In een samenleving die optimaal functioneert, moeten degenen die dat kunnen natuurlijk willen zorgen voor degenen die dat niet kunnen. Dat is hoe het is ontworpen om te werken. Ik geloof echt dat we hier zijn om voor elkaar te zorgen.”
– LeVar Burton

“Rechtvaardigheide groeit uit erkenning van onszelf in elkaar – dat mijn vrijheid afhangt van jou die ook vrij bent.”
– Barack Obama

Citaten over sociaal onrecht

“Gevangenissen verdwijnen geen sociale problemen, ze verdwijnen mensen. Dakloosheid, werkloosheid, drugsverslaving, psychische aandoeningen en analfabetisme zijn slechts enkele van de problemen die uit het publieke zicht verdwijnen wanneer de mensen die ermee worstelen naar kooien worden gedegradeerd. ”
– Angela Davis

“De doodstraf gaat niet over de vraag of mensen het verdienen om te sterven voor de misdaden die ze begaan. De echte vraag naar de doodstraf in dit land is: verdienen we het om te doden?”
– Bryan Stevenson, Just Mercy: een verhaal van gerechtigheid en verlossing

Citaten over systemisch onrecht

“Onze problemen komen voort uit onze acceptatie van dit smerige, rotte systeem.”
– Dorothy Dag

“Kleurrijke demonstraties en weekendmarsen zijn van vitaal belang, maar alleen zijn niet krachtig genoeg om oorlogen te stoppen. Oorlogen zullen alleen worden gestopt wanneer soldaten weigeren te vechten, wanneer arbeiders weigeren wapens op schepen en vliegtuigen te laden, wanneer mensen de economische buitenposten van het Rijk boycotten die over de hele wereld zijn geregen.
– Arundhati Roy, Publieke Macht in het Tijdperk van het Rijk

“Er bestaat niet zoiets als een niet-racistisch of rasneutraal beleid. Elk beleid in elke instelling in elke gemeenschap in elke natie produceert of handhaaft raciale ongelijkheid of gelijkheid tussen raciale groepen. “
– Ibram X. Kendi, Hoe een antiracist te zijn

Over het behouden van hoop in het aangezicht van onrecht

“Op de vraag of ik pessimistisch of optimistisch ben over de toekomst, is mijn antwoord altijd hetzelfde: als je kijkt naar de wetenschap over wat er op aarde gebeurt en niet pessimistisch bent, begrijp je geen gegevens. Maar als je de mensen ontmoet die werken aan het herstel van deze aarde en het leven van de armen, en je bent niet optimistisch, dan heb je geen polsslag. Wat ik overal in de wereld zie, zijn gewone mensen die bereid zijn om wanhoop, macht en onberekenbare kansen onder ogen te zien om een schijn van genade, rechtvaardigheid en schoonheid in deze wereld te herstellen.
– Paul Hawken

“Er is altijd licht, als we maar dapper genoeg zijn om het te zien. Als we maar dapper genoeg zijn om het te zijn.”
– Amanda Gorman

“Ik wil het leven koesteren als ik ten onder ga in de strijd. Ik wil dat het koesteren van het leven mijn strijd is.”
– Zainab Amadahy

“De realiteit is dit: als we geen tijd maken om onze ogen te sluiten, diep adem te halen, voorbij de bindingen te duwen waarin we ons bevinden en een dag te visualiseren waarop ze niet bestaan, kunnen we nooit echt vrij zijn.”
– Akiba Solomon &Kenrya Rankin

→ Lees meer citaten over hoop

Over het onrecht van armoede

“Innovatie komt, in de wetenschap, door de mensen die in staat zijn om iets uit elkaar te trekken met zoveel inzicht en kennis dat ze vervolgens kunnen innoveren en ze nieuwe kunnen creëren – het is hoe we vooruitgang boeken. En ik denk dat hetzelfde geldt voor de justitiële sector, dat we geen vooruitgang kunnen boeken bij het creëren van een rechtvaardiger samenleving, gezondere gemeenschappen, als we ons laten loskoppelen van de mensen die het meest kwetsbaar zijn – van de armen, de verwaarloosden, de gevangenen, de veroordeelden. Als je probeert beleid te maken in de strafrechtelijke ruimte, maar nog nooit iemand hebt ontmoet die in een gevangenis of gevangenis zit, je bent niet in een gevangenis of gevangenis geweest, dan zul je falen. “
– Bryan Stevenson

“Ik denk soms, wanneer je probeert recht te doen, wanneer je probeert een verschil te maken, wanneer je probeert de wereld te veranderen, het ding dat je moet doen is dicht genoeg bij mensen komen die vallen, dicht genoeg bij mensen komen die lijden, dicht genoeg bij mensen die pijn hebben, dicht genoeg bij mensen die pijn hebben, die zijn afgedankt en bevoordeeld – om dichtbij genoeg te komen om je armen om hen heen te slaan en hun menselijkheid en hun waardigheid te bevestigen. “
– Bryan Stevenson

“In deze steeds meer onderling verbonden wereld moeten we begrijpen dat wat er met arme mensen gebeurt nooit gescheiden is van de acties van de machtigen. Zeker, mensen die zichzelf als arm definiëren, kunnen tot op zekere hoogte hun eigen lot beheersen. Maar controle over levens is gerelateerd aan controle over land, productiesystemen en de formele politieke en juridische structuren waarin levens verstrikt zijn. Na verloop van tijd zijn zowel rijkdom als controle steeds meer geconcentreerd geraakt in de handen van enkelen. De tegenovergestelde trend is gewenst door degenen die werken aan sociale rechtvaardigheid.”
– Paul Boer

→ Lees meer citaten over armoede

Meer gezegden en slogans

“Rebellie is het enige dat je in leven houdt.”
– Marianne Trouw

“Het tegenovergestelde van armoede is geen rijkdom. Op te veel plaatsen is het tegenovergestelde van armoede rechtvaardigheid.”
– Bryan Stevenson

“Openbaar onderwijs bestaat niet ten behoeve van leerlingen of ouders. Het bestaat ten behoeve van de sociale orde.
We hebben als soort ontdekt dat het nuttig is om een goed opgeleide populatie te hebben. U hoeft geen student te zijn of een kind te hebben dat student is om te profiteren van openbaar onderwijs. Elke seconde van elke dag van je leven profiteer je van openbaar onderwijs.
Dus laat me uitleggen waarom ik graag belasting betaal voor scholen, ook al heb ik persoonlijk geen kind op school: het is omdat ik niet graag in een land woon met een stel domme mensen. “

– John Green

“In deze dagen van moeilijkheden moeten en zullen wij Amerikanen overal het pad van sociale rechtvaardigheid kiezen …, het pad van geloof, het pad van hoop en het pad van liefde voor onze medemens.”
– Franklin D. Roosevelt

“Door medelevend te handelen, door te helpen de gerechtigheid te herstellen en vrede aan te moedigen, erkennen we dat we allemaal deel uitmaken van elkaar.”
– Ram Dass

“De onze is niet de strijd van één dag, een week of een jaar. De onze is niet de strijd van één rechterlijke benoeming of presidentiële termijn. De onze is de strijd van ons leven, of misschien zelfs vele levens, en ieder van ons in elke generatie moet zijn deel doen.”
– John Lewis, Over die brug: een visie voor verandering en de toekomst van Amerika