4 eenvoudige opruimtips om uw huis te organiseren voor een frisse lentestart!

Ik weet niet wat het is aan de wintermaanden waardoor ik me zo ongemotiveerd voel om de dingen in huis netjes te houden. Hierdoor merk ik altijd dat ik een major moet doen opruimen elk jaar vlak voor de lente.

tips voor opruimen

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een schone freak, dus mijn kasten en werkbladen zijn altijd sprankelend, maar als het gaat om mijn kasten, voorraadkast en garage, hebben dingen de neiging om zich in de loop van de tijd op te stapelen.

Daarom gebruik ik het begin van de lente als een tijd om het huis weer in vorm te brengen. Bij mij thuis is een groot deel daarvan mijn jaarlijkse opruimwerk.

In dit artikel geef ik je mijn favoriete opruimtips die je potentiële tijd, geld en frustratie besparen, en een checklist voor het opruimen van je huis.

*Sommige van de links in mijn artikelen zijn affiliate links. Klik hier voor meer informatie.*

De betekenis van opruimen

Opruimen betekent voor mij het wegwerken van dingen in huis die geen waarde meer hebben in mijn leven. Soms betekent dat het doneren van oude kleding die ik niet draag of het opruimen van ingeblikte goederen in de voorraadkast die ik nooit ga gebruiken.

decluttering betekenis

Door dit te doen, reorganiseer ik niet alleen mijn ruimte en vind ik een nieuw thuis voor items die zich hebben opgestapeld, maar zorg ik er ook voor dat de dingen waar ik van hou zichtbaar zijn en de dingen die ik gebruik toegankelijk zijn. Dat gaat allemaal over de betekenis van opruimen!

De voordelen van opruimen

Een rommelig huis staat gelijk aan meer stress en angst in mijn leven. Je huis is je veilige plek en het zou een plek moeten zijn waar je naartoe kunt gaan om te ontspannen. Als je toestaat dat deze ruimte rommelig wordt, gooi je in wezen de balans weg, wat een negatieve invloed heeft op je slaap, je stress- en angstniveaus en zelfs je humeur van dag tot dag.

betekenis van opruimen

Het goede nieuws is dat een goede opruimbenadering deze negatieve effecten kan zappen en je weer ontspannen, evenwichtig, gelukkig en onder controle van je stress en angst (voor het grootste deel!) kan laten voelen.

Zelfs als u zich niet realiseert dat de staat van uw huis u mentaal beïnvloedt, kunt u nog steeds profiteren van het opruimen van uw huis. Op zijn minst kan het opruimen van een gebied een aantal verborgen schatten produceren die je bent vergeten.

voordelen voor opruimen

De eerste keer dat ik mijn grote opruiming deed, vond ik een ton van wisselgeld, een oude ketting die ik was kwijtgeraakt en vergeten, en zelfs een oud fotoalbum waar ik in tijden niet doorheen was gegaan.

Waarom zou je een spring decluttering moeten doen?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als frequente ruimtes in mijn huis rommelig zijn, gooit dat de balans in mijn huis weg. Nu laat ik de rommel meestal niet te belachelijk worden.

Ik ben uitstekend in het schoonmaken terwijl ik ga en ervoor zorgen dat er een plek is voor alles en alles op zijn plaats is, vooral als het gaat om gebieden waar we gasten hebben, zoals de woonkamer en keuken.

hoe u uw kamer kunt opruimen

Als je echter op mij lijkt, kun je het er waarschijnlijk mee eens zijn dat de “verborgen” delen van je ruimte, zoals kasten en pantry’s, een beetje uit de hand kunnen lopen. Voor mij is het die “uit het oog, uit het hart” filosofie die spring opruimen altijd een noodzaak maakt.

Maar de kast is niet de enige plek die aandacht nodig heeft na een lange winter; er zijn ook verschillende andere gebieden die baat kunnen hebben bij een opruiming.

Je huis opruimen: waar te beginnen?

Als ik aan het opruimen ben, begin ik graag altijd eerst met de makkelijkste klus, maar dat ben ik niet altijd geweest. Een paar jaar geleden besloot ik dat ik wilde leren opruimen.

het organiseren van uw huis
Bron: Collective Gen

Op dat moment leek het erop dat ik moest beginnen met de belangrijkste, meest ontmoedigende taak. Ik dacht dat het uitschakelen van het meest uitdagende deel me zou helpen gemotiveerd te blijven om de rest van het werk te doen.

Ik realiseerde me echter dat toen de klus eenmaal geklaard was, ik mentaal en fysiek uitgeput was. Dat jaar was het enige wat ik gedaan kreeg mijn enorm verwaarloosde garage, waardoor de rest van mijn huis onaangeroerd bleef tot de volgende lente.

Begin vroeg

Het jaar daarop was ik gebonden en vastbesloten om het hele huis af te krijgen. Ik was niet zo specifiek over hoe lang het duurde, either. Dus ben ik eind januari begonnen met opruimen.

opgeruimde betekenis

Op deze manier had ik enkele maanden om het hele huis voor de lente af te krijgen, wat altijd mijn doeltijd van het jaar is geweest om het project te voltooien.

Toen ik begon met de eenvoudigste banen, hielp het gevoel van voldoening dat ik kreeg door project na project in een kort tijdsbestek uit te schakelen, me gemotiveerd en enthousiast te houden om door te gaan naar nieuwe taken.

Ontwikkel een opruimroutine

Ik vind het altijd leuk om mijn opruimroutine in de keuken te beginnen. Omdat we in de loop van het jaar veel tijd in dit gebied doorbrengen, is de rommel minimaal, dus het is een gemakkelijke taak om in korte tijd knock-out te slaan.

ideeën voor keukenorganisatie

Ik heb misschien een paar verdwaalde ingeblikte goederen of een doos pasta die beter kan worden gedoneerd, maar verder is er niet veel ander werk te doen in de keuken. Zodra ik al het voedsel dat ik wil doneren ingepakt heb, kan ik wat kasten herschikken, maar over het algemeen is de klus minimaal en kost het niet veel moeite of tijd.

Stel opruimdoelen in

Het gebied dat voor jou het gemakkelijkst zal zijn, is misschien niet hetzelfde als het mijne. Het beste advies dat ik je kan geven is om al het werk dat je wilt doen te onderzoeken. Kies vervolgens de minst intimiderende taak om mee te beginnen.

opruimdoelen

Dit zal helpen ervoor te zorgen dat je niet te vroeg zonder stoom komt te zitten, waardoor je veel gedaan kunt krijgen zonder jezelf al vroeg te veel stress te bezorgen. Blijf lezen voor enkele van mijn favoriete opruimtips en -trucs om het meeste uit je lente-opruiming te halen.

Ideeën voor ruimteorganisatie

Het maakt niet uit of je nieuw bent in opruimen of een opruimprofessional, je kunt altijd iets nieuws leren van de methoden van iemand anders. Ik beschouw mezelf niet als een expert, maar ik denk wel dat ik in de jaren dat ik dit doe een waardevol inzicht heb opgedaan.

Blijf lezen voor een diepgaande blik op enkele van mijn favoriete opruimtips die u potentiële tijd, geld en frustratie besparen.

Kleding opruimen

Ik ben niet het type persoon dat royale hoeveelheden geld uitgeeft aan meerdere schoenen in dezelfde kleur of een miljoen truien waarvan ik weet dat ik ze maar één of twee keer ga dragen. Hierdoor heb ik echter een werkelijk moeilijk om te beslissen wanneer het tijd is om een kledingstuk los te laten.

Eerlijkheid is het beste beleid

In het verleden stond ik erom bekend dat ik al jaren een t-shirt vasthield dat ik alleen uittrek als er geen andere schone was is. In werkelijkheid weet ik wanneer het tijd is om iets los te laten.

kleding opruimen
Een opgeruimde kast

Toch lijk ik altijd scenario’s in mijn hoofd te verzinnen waarin ik het ding zou kunnen gebruiken dat ik moet loslaten. Ik overtuig mezelf ervan dat er geen beter alternatief is voor dit exacte t-shirt in mijn denkbeeldige scenario, dus rationaliseer ik het te houden.

Ik heb met een paar vrienden gesproken over deze strijd die ik heb, en het blijkt dat ik hier niet de enige in ben. Misschien heb je hetzelfde probleem, zelfs! Wanneer ik dit probleem tegenkom, heb ik ontdekt dat eerlijkheid het beste beleid is.

ideeën voor het opruimen van kasten
Hoe cool is dit idee voor een kastorganisatie?

Ik probeer terug te denken aan wanneer de laatste keer was dat ik een kledingstuk droeg. Als het meer dan drie maanden geleden is en het niet komt omdat het kledingstuk ongeschikt is voor het weer buiten, doneer ik het, hoe erg het me ook pijn doet om het te doen.

Laat je emoties niet de overhand nemen

Het grote plan in dit alles is om te voorkomen dat je je emoties de overhand laat nemen wanneer je aan het opruimen bent. Immers, als je geen gehechtheid had aan sommige van deze dingen, heb je misschien helemaal geen voorjaarsschoonmaak nodig.

tips voor opruimen
Waarom we wat moeten opruimen:)

Het feit dat je actief bezig bent met opruimen zegt dat het tijd is om een aantal moeilijke beslissingen te nemen. Hoe sneller je daarmee aan boord kunt komen, hoe makkelijker je opruimreis succesvol zal zijn.

Ideeën voor slaapkamerorganisatie

Een van mijn meest favoriete onderdelen van mijn jaarlijkse lentereset is slaapkamerorganisatie. Een ding dat je misschien niet over mij weet, is dat ik het meeste van mijn beste werk doe vanuit het comfort van mijn bed.

opruim slaapkamer

Omdat ik zoveel werk doe in mijn kamer, doe ik er alles aan om het gebied zo gezellig en comfortabel mogelijk te maken. Omdat reinheid van vitaal belang is in mijn huishouden, en ik kan er niet tegen om naar de rommel te kijken, ik heb meestal heel weinig tot geen eliminatie te doen in mijn kamer.

Wel moet ik mijn slaapkamer elk jaar opnieuw inrichten. Een deel hiervan komt van het doorbrengen van veel tijd op internet en het kijken naar verschillende manieren om een gezellige slaapkamer in te richten.

ideeën voor ruimteorganisatie

Als ik een geweldig idee zie, bewaar ik het altijd voor mijn lentechecklist. Als ik een nieuw decor moet kopen of de manier waarop ik dingen organiseer en opberg moet veranderen, helpt dit me om te plannen wat ik nodig heb, zodat wanneer de tijd daar is, ik het allemaal gemakkelijk kan laten gebeuren.

Opruimideeën voor opslag

Toen ik vorig jaar mijn grote lente-opruiming voltooide, lag mijn belangrijkste focus op het implementeren van nieuwe plaatsen om alle dingen op te slaan die ik er doorheen had verspreid.

Enkele van mijn favoriete stukken die ik heb geïmplementeerd, zijn felgekleurde opbergbakken, schoenvakken over de deur en een kofferbak die ook dienst doet als een bank die ik aan het einde van mijn bed bewaar.

stoffen opbergbak

BEKIJK PRIJS

Ik vind stoffen opbergbakken uiterst nuttig voor items die je in je kamer moet bewaren en die je niet kunt opbergen zonder een doorn in het oog te voorkomen. Enkele voorbeelden van items die ik in mijn opbergbakken heb, zijn kleding of schoenen buiten het seizoen waar ik geen kastruimte aan wil verspillen (omdat mijn kast bescheiden van formaat is).

Het schoenenvak is iets dat ik dagelijks gebruik om niet alleen mijn schoenen op te bergen, maar ook om elke ochtend een paar uit te zoeken om te dragen. Ik gebruik de kofferbak om vers linnengoed en extra kussens in op te bergen.

Andere woonruimtes opruimen

Ruimtes zoals je eetkamer, badkamer en woonkamer zijn ruimtes die je zeker niet mag negeren. Zelfs als deze kamers er schoon uitzien, zult u misschien verbaasd zijn over hoeveel u kunt doen om de gebieden nog meer op te ruimen en op te fleuren. Het enige dat nodig is, is een snelle veeg om je te concentreren op de plaatsen waar je je aandacht kunt richten.

Organisatie van uw woonkamer

Afhankelijk van de manier om dingen in uw huis te verzamelen, kan het opruimen van deze veelgebruikte gebieden verschillen. In mijn huis heb ik de vreselijke gewoonte om oude tijdschriften en junkmail op de instaptafel in mijn woonkamer achter te laten.

je leven opruimen

Het wordt ook een soort catch-all voor elk zakgeld of winkelbonnen, dus als ik aan het opruimen ben, zorg ik er altijd voor dat ik eerst wat tijd besteed aan het opruimen van dit gebied, omdat het niet veel moeite kost, maar het ziet er echt leuk uit als het eenmaal is opgeruimd en georganiseerd.

Als ik klaar ben met opruimen, steek ik een sojakaars aan voor dat lekkere en gezellige gevoel en een frisse geur. Een van mijn favoriete kaarsen is de Bare Serenity maar je kunt ook je eigen sojakaars maken.

veilige sojakaarsen

BEKIJK PRIJS

Badkamer en eetkamer organisatie ideeën

In de badkamer en eetkamer heb ik meestal niet veel werk te doen. Mijn eetkamer is bijna altijd volledig vrij van rommel omdat we graag entertainen, dus het is belangrijk voor mij dat onze gasten een gezellige ruimte hebben om te genieten van het diner.

ideeën voor woonkamerorganisatie

Hetzelfde geldt voor de badkamer; Ik ben ongelooflijk kieskeurig over deze kamers in mijn huis omdat ze iets zeggen tegen gasten over de manier waarop we leven. Toch was ik linnengoed, handdoeken en gordijnen en zorg ik ervoor dat alles netjes en georganiseerd is als ik doorloop.

Checklist voor het opruimen van uw huis

Het seizoen voor de lente opruimt, staat voor de deur en het is altijd een goed idee om een plan te hebben voor wanneer het toeslaat. De meest productieve manier die ik heb gevonden om dit te doen, is door een checklist te gebruiken. Dit helpt om je verantwoordelijk te houden voor het werk dat je moet doen, en het zorgt er ook voor dat je niet vergeet te werken aan ruimtes die je aandacht nodig hebben.

checklist voor het opruimen van uw huis

Ik vind het over het algemeen leuk om mijn checklist elk jaar vers te maken, omdat mijn behoeften van jaar tot jaar enigszins veranderen. Ik gebruik echter dezelfde basissjabloon voor mijn checklist, wat er ook gebeurt. Hier is een snelle blik op de checklist voor opruimen die in de loop der jaren het beste voor mij heeft gewerkt:

Kast organisatie

 • Doneer alle kleding/schoenen die de afgelopen drie maanden niet zijn gedragen
 • Re-organiseer kleding op seizoen, kleur en gebruiksfrequentie
 • Stof de bovenkanten van planken af en veeg alle gebieden af die aandacht nodig hebben

Organiseer de Pantry

 • Controleer alle bederfelijke waren op vervaldatum en gooi verlopen voedsel weg
 • Doneer voedsel dat waarschijnlijk de komende drie maanden niet zal worden gegeten
 • Reorganisatie per categorie (rijst en pasta in één gebied, granen in één gebied, enz.)

Ruim uw garage op

 • Zorg ervoor dat alle dozen correct zijn geëtiketteerd en op de juiste plaats zijn opgeslagen
 • Organiseer en reinig werkstationgebieden en zorg ervoor dat alle gereedschappen correct worden opgeslagen
 • Koop indien nodig nieuwe opslagcontainers voor items die zich in de winter hebben opgehoopt

Huiskamer organisatie

 • Maak de instaptafel schoon en zet alles op zijn plaats
 • Gooi alle oude tijdschriften weg en zet boeken op hun plaats
 • Verplaats schoenen, handtassen en andere diverse items naar hun rechtmatige plaats

Eetkamer Opruimen

 • Was linnengoed en poets decoratief bestek of porseleinen sets
 • Overweeg om gebieden die aandacht nodig hebben te reorganiseren
 • Stof plafondventilatorbladen, veeg alle vaak genegeerde gebieden af

Badkamer organisatie

 • Gooi lege shampooflessen of andere toiletartikelen weg
 • Was of vervang decoratieve handdoeken en douchegordijn
 • Herschik gebieden waar cosmeticaproducten zich hebben opgehoopt

Slaapkamer Organisatie

 • Was beddengoed en gordijnen of andere wasbare raambekleding
 • Gooi overal waterflessen en andere diverse items weg
 • Was en leg kleding dienovereenkomstig weg

Veelgestelde vragen over opruimen en ruimteorganisatie

Het opruimen van uw huis is geen kleine taak en het is er niet een die u lichtvaardig moet nemen. Als je nog vragen hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Ik heb hieronder een lijst samengesteld met enkele veelgestelde vragen voor je.

Waar begin ik met opruimen?

De beste plek om te beginnen met opruimen is in gebieden die minimale aandacht nodig hebben. Beginnen met de gemakkelijkste taken betekent eerst kortere hoeveelheden tijd tussen het uitvoeren van taken. Dit betekent dat je de motivatie en drive kunt behouden om bij de taak te blijven totdat je helemaal klaar bent.

Wat is de beste manier om je huis op te ruimen?

Bij het opruimen van je huis is het beste wat je kunt doen een georganiseerd strijdplan vormen. Als je naar te veel verschillende kamers springt, kun je snel stoom verliezen. Benader de taak met een gestructureerde routine en blijf op koers totdat je helemaal klaar bent.

Waarom is opruimen belangrijk?

Het opruimen van uw huis een keer per jaar, meestal in de lente, is van vitaal belang om de esthetiek van uw huis te behouden. Het helpt ook om uw ruimte gezellig en schoon te houden, omdat het doorn in het oog wordt geëlimineerd en de gebieden volledig transformeert. Het hebben van een stressvrije woonkamer is de beste manier om je beste leven te leiden.

Wat moet ik kwijt bij het opruimen?

Wanneer je aan het opruimen bent, moet je je ontdoen van alles wat je geen vreugde brengt. T-shirts die je hebt vastgehouden zonder heel vaak te dragen, schoenen die niet meer passen of betere dagen hebben gekend, en borden of bekers met ontbrekende couverts zijn een paar voorbeelden van deze dingen. Als je moeite hebt om te beslissen of je iets weg moet doen, leg het dan op een stapel en kom er later op terug.

Laatste gedachten

Het opruimen van uw huis kan helpen stress te verminderen, uw ruimte er helderder en uitnodigender uit te laten zien en u te helpen zich volbracht te voelen. Voor de beste resultaten moet u dit minstens één keer per jaar doen, meestal in de lente.

ontspullen en ruimteorganisatie

Gebruik checklists en onthoud dat het enkele dagen kan duren om je hele huis te voltooien, dus wees niet ontmoedigd als je niet alles op één dag gedaan kunt krijgen. Begin klein en werk je een weg naar moeilijkere taken, en je bent in een mum van tijd op weg naar een perfect opgeruimd huis.