36 Beste Hans Rosling-citaten om u te herinneren aan het goede

Search

Hans Rosling was een Zweedse arts, statisticus, “possibilist” en spreker die zijn leven wijdde aan het verbeteren van de wereldwijde gezondheid. Hij was ook een gepassioneerd pleitbezorger voor het gebruik van gegevens om besluitvormers te helpen complexe problemen in de wereld te begrijpen en op te lossen.

Hij studeerde geneeskunde aan het Karolinska Instituut in Zweden en volksgezondheid aan het St. John’s Medical College in India. Later werkte hij als arts en bestudeerde hij uitbraken van konzo. In het begin en midden van de jaren 200 begon hij zijn unieke benadering van datavisualisatie te ontwikkelen, die hij gebruikte om complexe statistische concepten aan lekenpubliek te communiceren.

Rosling werd een wereldwijde beroemdheid (althans in een bepaalde niche) in 2006 toen hij een nu beroemde TED Talk gaf over de kracht van data om de wereld te verbeteren. Hij was mede-oprichter van de Gapminder Foundation, een non-profitorganisatie die het gebruik van gegevens promoot om de wereldwijde gezondheid en het onderwijs te verbeteren.

Rosling werd in 2012 uitgeroepen tot een van time’s 100 meest invloedrijke mensen en kreeg in 2012 de Harvard Foundation Humanitarian Award. Rosling overleed in 2017 aan kanker. Zijn boek, Factfulness, werd postuum uitgebracht – en werd meteen een New York Times Bestseller.

We hebben de beste citaten van Hans Rosling verzameld over wereldwijde gezondheid, optimisme, de toestand van de wereld en hoe je een verschil kunt maken.

Ontdek hans rosling’s beste citaten uit factfulness, TED Talks en meer –

Beroemde citaten

“Culturen, naties, religies en mensen zijn geen rotsen. Ze zijn voortdurend in transformatie.”
– Hans Rosling, Factfulness: Tien redenen waarom we het mis hebben over de wereld – en waarom dingen beter zijn dan je denkt

“Er is geen ruimte voor feiten wanneer onze geest bezet is door angst.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Het is heel ontspannend om nederig te zijn, omdat het betekent dat je je niet langer onder druk gezet voelt om over alles een mening te hebben, en niet langer het gevoel hebt dat je klaar moet zijn om je standpunten de hele tijd te verdedigen.”
– Hans Rosling

“Het doel van een hoger inkomen is niet alleen grotere stapels geld. Het doel van een langer leven is niet alleen extra tijd. Het uiteindelijke doel is om de vrijheid te hebben om te doen wat we willen.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Iedereen lijkt de wereld verwoestend verkeerd te begrijpen. Niet alleen verwoestend fout, maar ook systematisch fout. Waarmee ik bedoel dat deze testresultaten niet willekeurig zijn. Ze zijn erger dan willekeurig: ze zijn erger dan de resultaten die ik zou krijgen als de mensen die mijn vragen beantwoorden helemaal geen kennis hadden.”
– Hans Rosling

“Factfulness is… erkennen dat een enkel perspectief je verbeelding kan beperken, en onthouden dat het beter is om problemen vanuit vele invalshoeken te bekijken om een nauwkeuriger begrip te krijgen en praktische oplossingen te vinden. Om het instinct van één perspectief te beheersen, moet je een gereedschapskist krijgen, geen hamer.
• Test uw ideeën. Verzamel niet alleen voorbeelden die laten zien hoe uitstekend je favoriete ideeën zijn. Laat mensen die het niet met je eens zijn je ideeën testen en hun zwakke punten vinden.
• Beperkte expertise. Claim geen expertise buiten je vakgebied: wees bescheiden over wat je niet weet. Wees je ook bewust van de grenzen van de expertise van anderen.
• Hamers en spijkers. Als je goed bent met een tool, wil je het misschien te vaak gebruiken. Als je een probleem diepgaand hebt geanalyseerd, kun je uiteindelijk het belang van dat probleem of van je oplossing overdrijven. Vergeet niet dat geen enkel hulpmiddel goed is voor alles. Als je favoriete idee een hamer is, zoek dan naar collega’s met schroevendraaiers, moersleutels en meetlinten. Sta open voor ideeën uit andere vakgebieden.
• Cijfers, maar niet alleen cijfers. De world kan niet worden begrepen zonder getallen, en het kan niet worden begrepen met getallen alleen. Liefdescijfers voor wat ze je vertellen over echte levens.
• Pas op voor eenvoudige ideeën en eenvoudige oplossingen. De geschiedenis zit vol met visionairs die eenvoudige utopische visioenen gebruikten om vreselijke acties te rechtvaardigen. Welkome complexiteit. Combineer ideeën. Compromissen sluiten.”

– Hans Rosling, Factfulness

“Zo is de wereld veranderd: nog maar 20 jaar geleden leefde 29 procent van de wereldbevolking in extreme armoede. Nu is dat 9 procent.”
– Hans Rosling

→ Lees meer positieve citaten over armoede

“Betekent zeggen dat “dingen verbeteren” dat alles in orde is en dat we allemaal moeten ontspannen en ons geen zorgen moeten maken? Nee, helemaal niet. Is het nuttig om te moeten kiezen tussen slecht en verbeteren? Absoluut niet. Het is allebei. Het is zowel slecht als beter. Beter en slecht tegelijk. Zo moeten we denken over de huidige toestand van de wereld.”
– Hans Rosling, Factfulness

Over optimistisch zijn en de wereld die goed is

“Hier is de paradox: het beeld van een gevaarlijke wereld is nog nooit zo effectief uitgezonden als nu, terwijl de wereld nog nooit zo gewelddadig en veiliger is geweest.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Elke groep mensen die ik vraag, denkt dat de wereld angstaanjagender, gewelddadiger en hopelozer is – kortom, dramatischer – dan het in werkelijkheid is.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Mensen noemen me vaak een optimist, omdat ik ze de enorme vooruitgang laat zien die ze niet kenden. Dat maakt me boos. Ik ben geen optimist. Dat maakt dat ik naïef klink. Ik ben een zeer serieuze “possibilist”. Dat heb ik verzonnen. Het betekent iemand die noch zonder reden noch angsten zonder reden hoopt, iemand die zich voortdurend verzet tegen het overdramatische wereldbeeld. Als possibilist zie ik al deze vooruitgang en het vervult me met overtuiging en hoop dat verdere vooruitgang mogelijk is. Dat is niet optimistisch. Het is een duidelijk en redelijk idee hebben over hoe de dingen zijn. Het is het hebben van een wereldbeeld dat constructief en nuttig is.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Ik wil dat mensen, wanneer ze zich realiseren dat ze het mis hebben gehad met de wereld, geen schaamte voelen, maar dat kinderlijke gevoel van verwondering, inspiratie en nieuwsgierigheid dat ik me herinner van het circus, en dat ik nog steeds krijg elke keer als ik ontdek dat ik het mis heb gehad: “Wow, hoe is dat überhaupt mogelijk?”
– Hans Rosling, Factfulness

“Onthoud: dingen kunnen slecht zijn en beter worden.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Denk aan de wereld. Oorlog, geweld, natuurrampen, door de mens veroorzaakte rampen, corruptie. De dingen zijn slecht en het voelt alsof ze erger worden, toch? De rijken worden rijker en de armen worden armer; en het aantal armen blijft maar toenemen; en we zullen binnenkort zonder middelen komen te zitten, tenzij we iets drastisch doen. Dat is althans het beeld dat de meeste westerlingen in de media zien en in hun hoofd ronddragen. Ik noem het het overdramatische wereldbeeld. Het is stressvol en misleidend. In feite woont de overgrote meerderheid van de wereldbevolking ergens in het midden van de inkomensschaal. Misschien zijn ze niet wat we als middenklasse beschouwen, maar ze leven niet in extreme armoede. Hun meisjes gaan naar school, hun kinderen worden gevaccineerd, ze wonen in gezinnen met twee kinderen en ze willen op vakantie naar het buitenland, niet als vluchteling. Stap voor stap, jaar na jaar, gaat de wereld erop vooruit. Niet op elke maatregel per jaar, maar in de regel. Hoewel de wereld voor enorme uitdagingen staat, hebben we enorme vooruitgang geboekt. Dit is het op feiten gebaseerde wereldbeeld.
– Hans Rosling, Factfulness

→ Lees meer positieve citaten over honger

“Dit zijn data zoals je die nooit hebt gekend: het is data als therapie. Het is begrip als een bron van mentale vrede. Omdat de wereld niet zo dramatisch is als het lijkt. Factfulness, zoals een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging, kan en moet deel uitmaken van uw dagelijks leven. Begin het te oefenen en je zult in staat zijn om je overdramatische wereldbeeld te vervangen door een wereldbeeld gebaseerd op feiten. Je zult in staat zijn om de wereld goed te krijgen zonder het uit je hoofd te leren. Je zult betere beslissingen nemen, alert blijven op echte gevaren en mogelijkheden en voorkomen dat je constant gestrest raakt over de verkeerde dingen.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Vorig jaar stierven 4,2 miljoen baby’s. Dat is het meest recente aantal dat UNICEF heeft gemeld van sterfgevallen vóór de leeftijd van één, wereldwijd. We zien dit soort eenzame en emotioneel geladen cijfers vaak in het nieuws of in het materiaal van actiegroepen of organisaties. Ze produceren een reactie. Wie kan zich zelfs 4,2 miljoen dode baby’s voorstellen? Het is zo verschrikkelijk, en nog erger als we weten dat bijna iedereen stierf aan gemakkelijk te voorkomen ziekten. En hoe kan iemand beweren dat 4,2 miljoen iets anders is dan een enorm aantal? Je zou denken dat niemand dat zelfs maar zou proberen te beargumenteren, maar je zou het mis hebben. Dat is precies de reden waarom ik dit nummer heb genoemd. Want het is niet enorm: het is prachtig klein. Als we zelfs maar beginnen na te denken over hoe tragisch elk van deze sterfgevallen is voor de ouders die hadden gewacht tot hun pasgeborene glimlachte, en liep en speelde, en in plaats daarvan hun baby moest begraven, dan zou dit aantal ons lang kunnen laten huilen. Maar wie zou er geholpen worden door deze tranen? Laten we in plaats daarvan helder nadenken over menselijk lijden. Het getal 4,2 miljoen is voor 2016. Het jaar daarvoor waren dat er 4,4 miljoen. Het jaar daarvoor waren het er 4,5 miljoen. In 1950 waren het er 14,4 miljoen. Dat zijn bijna 10 miljoen meer dode baby’s per jaar, vergeleken met vandaag. Plotseling begint dit vreselijke aantal kleiner te lijken. Sterker nog, het aantal is nog nooit zo laag geweest.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Als mensen ergens mee willen helpen, is het goed om te weten waar het probleem zit… [for example] het probleem van het gebrek aan scholing voor meisjes is geen wereldwijd probleem. Het is geen probleem in de ontwikkelingslanden, het is een probleem in de armste 2 miljard. Maar daar is het een extreem ernstig probleem … Mannen in Afghanistan hebben de helft van de scholing van vrouwen in de wereld. Maar jonge vrouwen in Afghanistan hebben een zevende van de mannen in Afghanistan. Dit is de wereld die ik graag wil uitleggen.
– Hans Rosling, in The Guardian

→ Lees meer citaten over hoop

Op de media

“Het vormen van je wereldbeeld door te vertrouwen op de media zou hetzelfde zijn als het vormen van je mening over mij door alleen naar een foto van mijn voet te kijken. Natuurlijk, mijn voet is een deel van mij, maar het is een behoorlijk lelijk deel. Ik heb betere delen.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Je moet niet verwachten dat de media je een op feiten gebaseerd wereldbeeld bieden, net zo min als je zou denken dat het redelijk is om een reeks vakantiekiekjes van Berlijn te gebruiken als je GPS-systeem om je te helpen navigeren door de stad.”
– Hans Rosling, Factfulness

“De wereld kan niet begrepen worden zonder cijfers. Maar de wereld kan niet begrepen worden met cijfers alleen.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Als het beter gaat, horen we er vaak niets over. Dit geeft ons een systematisch te negatief beeld van de wereld om ons heen, wat erg stressvol is.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Laat een nummer nooit helemaal alleen achter. Geloof nooit dat één getal op zichzelf betekenisvol kan zijn. Als je één nummer krijgt aangeboden, vraag dan altijd om minstens één nummer meer. Iets om het mee te vergelijken.”
– Hans Rosling, Factfulness

“En dankzij de toenemende persvrijheid en de verbetering van de technologie horen we meer, over meer rampen, dan ooit tevoren. Toen Europeanen een paar eeuwen geleden inheemse volkeren in heel Amerika afslachtten, haalde dat het nieuws niet terug in de oude wereld. Toen centrale planning resulteerde in massale hongersnood op het platteland van China, stierven miljoenen mensen de hongerdood, terwijl de jongeren in Europa die met communistische rode vlaggen zwaaiden er niets van wisten. Toen in het verleden hele soorten of ecosystemen werden vernietigd, besefte niemand het of gaf er zelfs maar om. Naast alle andere verbeteringen is ons toezicht op het lijden enorm verbeterd. Deze verbeterde rapportage is zelf een teken van menselijke vooruitgang, maar het wekt de indruk van precies het tegenovergestelde.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Pas op voor uitzonderlijke voorbeelden die worden gebruikt om een punt te maken over een hele groep.”
– Hans Rosling, Factfulness

→ Lees meer citaten over goed nieuws en citaten over slecht nieuws

Korte citaten

“Roem is makkelijk te verwerven, impact is veel moeilijker.”
– Hans Rosling

"Roem is gemakkelijk te verwerven, impact is veel moeilijker.

“Om het negativiteitsinstinct te beheersen, verwacht je slecht nieuws.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Iets beangstigends vormt een gepercipieerd risico. Iets gevaarlijks vormt een reëel risico.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Zoek naar systemen, niet naar helden.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Zoek naar oorzaken, niet naar schurken.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Langzame verandering is nog steeds verandering.”
– Hans Rosling, Factfulness

“De enige beproefde methode om de bevolkingsgroei te beteugelen is het uitroeien van extreme armoede”
– Hans Rosling, Factfulness

Meer Citaten

“Mensen hebben een sterk dramatisch instinct voor binair denken, een fundamentele drang om dingen in twee verschillende groepen te verdelen, met niets anders dan een lege kloof ertussen. We houden ervan om te dichotomiseren. Goed versus slecht. Helden versus schurken. Mijn land versus de rest. Het verdelen van de wereld in twee verschillende kanten is eenvoudig en intuïtief, en ook dramatisch omdat het conflict impliceert, en we doen het zonder na te denken, de hele tijd. ”
– Hans Rosling, Factfulness

“Ik herinner me de woorden van Ingegerd Rooth, die als zendingsverpleegkundige in Congo en Tanzania had gewerkt voordat ze mijn mentor werd. Ze zei me altijd: “In de diepste armoede moet je nooit iets perfect doen. Als je dat doet, steel je middelen van waaruit ze beter kunnen worden gebruikt.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Wanneer abortus illegaal wordt gemaakt, stopt het abortussen niet, maar het maakt abortussen wel gevaarlijker en verhoogt het risico dat vrouwen als gevolg daarvan sterven.”
– Hans Rosling, Factfulness

“Vraag jezelf af: “Wat voor soort bewijs zou me overtuigen om van gedachten te veranderen?” Als het antwoord is “geen enkel bewijs zou ooit mijn mening over vaccinatie kunnen veranderen”, dan plaats je jezelf buiten evidence-based rationaliteit, buiten het zeer kritische denken dat je voor het eerst op dit punt bracht. “
– Hans Rosling

“Categorieën zijn absoluut noodzakelijk om te kunnen functioneren. Ze geven structuur aan onze gedachten. Stel je voor dat we elk item en elk scenario als echt uniek zouden zien – we zouden niet eens een taal hebben om de wereld om ons heen te beschrijven. Het noodzakelijke en nuttige instinct om te generaliseren, net als alle andere instincten in dit boek, kan ook ons wereldbeeld vervormen.
– Hans Rosling, Factfulness