33 Beste citaten van Yvon Chouinard over avontuur, zaken en aarde

Search

Het lijdt geen twijfel dat Yvon Chouinard een kracht is om rekening mee te houden. Als oprichter van Patagonia, een van de meest duurzame outdoormerken ter wereld, heeft Chouinard zich in de loop der jaren uitgesproken over verschillende milieukwesties.

Van het promoten van avontuur als een manier om opnieuw contact te maken met de natuur, tot het aansporen van bedrijven om verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact op het milieu, Chouinard heeft een aantal sterke gedachten over hoe we allemaal kunnen helpen onze planeet te beschermen.

Hier zijn enkele van onze favoriete citaten van deze legendarische buitenmens:

De beste citaten van Yvon Chouinard over het leven van een doordacht en duurzaam leven

Beroemde citaten van de oprichter van Patagonië

“Ik heb een iets andere definitie van kwaad dan de meeste mensen – als je de mogelijkheid en het vermogen hebt om goed te doen en je doet niets, dan is dat slecht. Het kwaad hoeft niet altijd een openlijke daad te zijn, het kan slechts de afwezigheid van het goede zijn.”
– Yvon Chouinard

“Ik heb ontdekt dat de remedie voor depressie actie is.”
– Yvon Chouinard

“Hoe je een berg beklimt is belangrijker dan het bereiken van de top.”
– Yvon Chouinard

“Om goed te doen, moet je eigenlijk iets doen.”
– Yvon Chouinard

“Je vraagt me naar het verleden, je vraagt me naar de toekomst, de enige manier om gelukkig te zijn is om nu te leven.”
– Yvon Chouinard

“Er is geen verschil tussen een pessimist die zegt: “Oh, het is hopeloos, dus doe niets.” en een optimist die zegt: ‘Doe geen moeite om iets te doen, het komt toch goed.’ Hoe dan ook, er gebeurt niets.”
– Yvon Chouinard

Over duurzaamheid

“We maken deel uit van de natuur. Zoals we de natuur vernietigen, vernietigen we onszelf. Het is egoïstisch om de natuur te willen beschermen.”
– Yvon Chouinard

“Er is een begin en einde aan al het leven – en aan alle menselijke inspanningen. Soorten evolueren en sterven af. Rijken stijgen op en breken dan uit elkaar. Bedrijven groeien en vouwen vervolgens. Er zijn geen uitzonderingen. Ik ben OK met dat alles. Toch doet het me pijn om te getuigen van de zesde grote uitsterving, waar wij mensen direct verantwoordelijk zijn voor de uitroeiing van zoveel prachtige wezens en onschatbare inheemse culturen. Het doet me verdriet om de benarde situatie van onze eigen soort te zien; we lijken niet in staat om onze problemen op te lossen.”
– Yvon Chouinard

“Alles wat we persoonlijk bezitten dat is gemaakt, verkocht, verzonden, opgeslagen, schoongemaakt en uiteindelijk weggegooid, doet bij elke stap van de weg wat milieuschade, schade waar we direct verantwoordelijk voor zijn of namens ons wordt gedaan.”
– Yvon Chouinard

“Reizen is mijn vorm van zelfopvoeding. Elke beek die ik nu vis is niet meer zo goed als vroeger. Als je je ogen openhoudt terwijl je rondreist, besef je dat we deze planeet vernietigen.”
– Yvon Chouinard

Over Business

“Het geheim van geluk is om aan je passie te werken. Als je je ellendig wilt voelen, leid dan een wanhopig leven zoals iedereen, waar ze elke dag hun kont naar hun werk slepen omdat ze hun baan haten. ”
– Yvon Chouinard

“Het is voor ons altijd moeilijk geweest om als bedrijf een onderzocht leven te leiden. Ik heb altijd het gevoel gehad dat een bedrijf de verantwoordelijkheid heeft om niet te wachten tot de overheid het vertelt wat het moet doen of om te wachten tot de consument het vertelt wat het moet doen, maar zodra het erachter komt dat het iets verkeerd doet, stop ermee.”
– Yvon Chouinard

“Het hele doel van een avontuur is om wat spiritueel of emotioneel inzicht te krijgen. Wanneer je het proces compromitteert, breng je de winst in gevaar.”
– Yvon Chouinard

“Aan wie zijn bedrijven echt verantwoordelijk? Hun klanten? Aandeelhouders? Medewerkers? We zouden zeggen dat het niets van het bovenstaande is. In principe zijn bedrijven verantwoordelijk voor hun middelenbasis. Zonder een gezonde omgeving zijn er geen aandeelhouders, geen werknemers, geen klanten en geen bedrijf.”
– Yvon Chouinard

“Het doen van risicosporten had me nog een belangrijke les geleerd – overschrijd nooit je grenzen. Je verlegt de grenzen en je leeft voor die momenten dat je precies op het randje zit, maar je gaat er niet overheen. Je moet trouw zijn aan jezelf; je moet je sterke punten en beperkingen kennen en binnen je mogelijkheden leven. Hetzelfde geldt voor een bedrijf. Hoe eerder een bedrijf probeert te zijn wat het niet is, hoe eerder het probeert ‘alles te hebben’, hoe eerder het zal sterven.”
– Yvon Chouinard

“Het inhuren van mensen met verschillende achtergronden brengt een flexibiliteit van denken en openheid voor nieuwe manieren om dingen te doen, in tegenstelling tot het inhuren van klonen van business schools die een gecodificeerde manier van zakendoen hebben geleerd.”
– Yvon Chouinard

“Ik denk dat risico belangrijk is. Het maakt me niet uit of het een groot financieel risico is of een fysiek risico. Je haalt alleen uit iets wat je erin stopt en het feit dat je bereid bent iets te riskeren betekent dat je er veel meer uit gaat halen.”
– Yvon Chouinard

“Als ik sterf en naar de hel ga, zal de duivel me de marketingdirecteur voor een colabedrijf maken. Ik zal verantwoordelijk zijn voor het proberen te verkopen van een product dat niemand nodig heeft, identiek is aan zijn concurrentie en niet op zijn merites kan worden verkocht. Ik zou frontaal concurreren in de cola-oorlogen, op prijs, distributie, reclame en promotie, wat inderdaad de hel voor mij zou zijn. Vergeet niet dat ik het kind ben dat geen competitieve spellen kon spelen. Ik ontwerp en verkoop veel liever producten die zo goed en uniek zijn dat ze geen concurrentie hebben.”
– Yvon Chouinard

“Alles wat we maken vervuilt. Het meest verantwoordelijke wat we kunnen doen, is elk product zo goed mogelijk maken, zodat het zo lang mogelijk meegaat.”
– Yvon Chouinard

“Duurzaamheid bestaat niet. Er zijn gewoon niveaus van. Het is een proces, geen echt doel. Het enige wat je kunt doen is ernaartoe werken. Er bestaat niet zoiets als een duurzame economie. Het enige wat ik weet dat zelfs maar in de buurt komt van duurzame economische activiteit, is biologische landbouw op zeer kleine schaal of jagen en verzamelen op zeer kleine schaal. En productie, je eindigt met veel meer afval dan je eindigt met afgewerkt product. Het is totaal onhoudbaar. Het is gewoon zoals het is.”
– Yvon Chouinard

Over Adventure

“Echt avontuur wordt het best gedefinieerd als een reis waarvan je misschien niet levend terugkomt, en zeker niet als dezelfde persoon.”
– Yvon Chouinard

“Het woord avontuur is te veel gebruikt. Voor mij, als alles misgaat – dan begint het avontuur.”
– Yvon Chouinard

“Surfen en klimmen zijn beide nutteloze sporten. Je wordt conquistadore van het nutteloze. Je klimt naar de top en daar is niets. En je kon vanuit een andere richting naar de top wandelen. Hoe je daar komt is het belangrijkste deel. Zo is het ook met surfen.”
– Yvon Chouinard

Over Simple Living

“Het moeilijkste in de wereld is om je leven te vereenvoudigen; het is zo makkelijk om het complex te maken.”
– Yvon Chouinard

“Teruggaan naar een eenvoudiger leven gebaseerd op leven door toereikendheid in plaats van overdaad is geen stap terug. Integendeel, terugkeren naar een eenvoudigere manier stelt ons in staat om onze waardigheid te herwinnen, brengt ons in contact met het land en zorgt ervoor dat we menselijk contact weer waarderen. ”
– Yvon Chouinard

“Ik rijd in oude auto’s, al mijn Patagonia-kleding is jaren en jaren oud, ik heb nauwelijks iets nieuws. Ik probeer een heel eenvoudig leven te leiden. Ik ben nergens een consument van. En ik slaap veel liever op iemands vloer dan in een motelkamer.”
– Yvon ChouInard

“Er is een beweging om je leven te vereenvoudigen: koop minder spullen, bezit een paar dingen van zeer hoge kwaliteit die lang meegaan en die multifunctioneel zijn.”
– Yvon Chouinard

“We zijn geen burgers meer. We zijn consumenten. Zo heten we. Het is net alsof je een alcoholist bent en in ontkenning bent dat je een alcoholist bent. We ontkennen dat ieder van ons het probleem is. En zolang we dat niet onder ogen zien, gebeurt er niets.”
– Yvon Chouinard

Meer spreuken

“De oplossing voor veel van de problemen in de wereld is misschien om te keren en een stap vooruit te zetten. Je kunt niet blijven proberen om een gebrekkig systeem te laten werken.”
– Yvon Chouinard

“Angst voor het onbekende is de grootste angst van allemaal.”
– Yvon Chouinard

“Een meester in de levenskunst maakt geen scherp onderscheid tussen zijn werk en zijn spel; zijn arbeid en zijn vrije tijd; zijn geest en zijn lichaam; zijn opleiding en zijn recreatie. Hij weet nauwelijks wat wat is. Hij streeft gewoon zijn visie van uitmuntendheid na door wat hij ook doet, en laat anderen bepalen of hij werkt of speelt. Voor zichzelf lijkt hij altijd beide te doen.”
– Yvon Chouinard

“De revolutie begint onderaan.”
– Yvon Chouinard

Uitgelichte afbeelding gemaakt in samenwerking met DALL· E 2 AI.