3 balsamico azijn vervangers die je moet proberen

3 balsamico azijn vervangers die je moet proberen
Balsamico azijn over een salade gieten

Getty Images / jeffbergen


 • Waarom u misschien een vervanger nodig heeft
 • Balsamico Azijn Voeding
 • Beste vervangers voor balsamico-azijn

Kijk in een goed gevulde voorraadkast en je zult waarschijnlijk balsamico-azijn vinden. Dit populaire ingrediënt is een hoofdbestanddeel in saladedressings, marinades en glazuren. De zure bite wordt vaak gebruikt om te contrasteren met mildere smaken, vlees mals te maken of zelfs te concurreren met bittere smaken, waardoor hun impact op het gehemelte wordt verminderd.

Naast de vele functies in recepten, kan balsamico-azijn enkele gezondheidsvoordelen bieden. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat de antioxiderende eigenschappen kunnen helpen bij het verlagen van triglyceriden. Het consumeren van azijn in maaltijden kan ook helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Aangezien azijn al sinds de oudheid wordt gebruikt voor een verscheidenheid aan gezondheidseffecten, is het niet verwonderlijk dat het woord “balsamico” afkomstig is van dezelfde Latijnse wortel als “balsem” – zoals in, een kalmerende, genezende substantie.

Dit veelzijdige ingrediënt is uitstekend om bij de hand te houden. Soms kan zelfs de best uitgeruste keuken geen balsamico-azijn meer hebben. Wanneer dat het geval is, kunnen verschillende eenvoudige vervangingen standhouden met vergelijkbare resultaten.

Waarom een balsamico-azijnvervanger gebruiken

Omdat balsamico zo veel wordt gebruikt en algemeen verkrijgbaar is, zult u het waarschijnlijk niet moeilijk vinden om het te vinden in uw plaatselijke supermarkt of markt. Het meest waarschijnlijke scenario voor het nodig hebben van een vervanger is simpelweg het opraken ervan.

Toch hebben sommige mensen om andere redenen een alternatief voor balsamico-azijn nodig. Het is mogelijk (hoewel zeldzaam) om allergisch te zijn voor azijn. Mensen met een allergie moeten ijverig zijn om het uit hun dieet te verwijderen. Andere mensen kunnen gevoelig zijn voor een of meer van de verbindingen in azijn, waaronder sulfieten, histamines, salicylaten en azijnzuur. Als je weet dat je een probleem hebt met een van deze “verborgen” ingrediënten, kun je er de voorkeur aan geven om te kiezen voor een vervanger met een vergelijkbare smaak die ze niet bevat.

Balsamico Azijn Voeding

In de hoeveelheden die normaal gesproken worden gebruikt bij het koken, levert balsamico-azijn niet veel voedingsstoffen. De volgende voedingsinformatie voor 1 eetlepel (16 gram) balsamico-azijn wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 14
 • Vet: 0g
 • Natrium: 4mg
 • Koolhydraten: 2,7 g
 • Suikers: 2,4 g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 0g

De verwaarloosbare hoeveelheid calorieën per portie van balsamico-azijn wordt bijna volledig geleverd door koolhydraten uit natuurlijk voorkomende suikers. Omdat het zo laag is in calorieën, koolhydraten, vet en natrium, is het een uitstekende keuze voor het op smaak brengen van voedingsmiddelen zonder afbreuk te doen aan de meeste voedingsdoelen. Het zal ook meestal niet interfereren met speciale diëten.

Beste vervangers voor balsamico-azijn

Als je de laatste druppel balsamicoazijn uit de fles hebt geschud (en niet meteen de mogelijkheid hebt om het te vervangen), heb je geluk. De volgende drie alternatieven werken goed als vervangers.

Sojasaus

Je associeert balsamico-azijn waarschijnlijk met het Middellandse Zeegebied waar het wordt geproduceerd. Het lijkt dus misschien vreemd dat sojasaus – een hoofdbestanddeel van de Aziatische keuken – een levensvatbaar alternatief is. Maar vanwege de vergelijkbare kleur en zure smaak van sojasaus, in kleine hoeveelheden, kan het invallen met een één-op-één verhouding tot balsamico-azijn.

Om sojasaus een betere match te maken met de pikantheid van balsamico-azijn, kun je proberen het te mengen met andere veel voorkomende ingrediënten. Sommige mensen zweren bij een mengsel van sojasaus en druivengelei – of je kunt proberen te sleutelen aan een mix van sojasaus, citroensap en melasse. Nogmaals, deze vervangers kunnen in dezelfde hoeveelheden worden gebruikt als balsamico-azijn in recepten. Proef gewoon terwijl je gaat om de smaak van je vervanger te beoordelen.

Het gebruik van sojasaus alleen of in combinatie met andere ingrediënten kan balsamico-azijn in een snufje nabootsen, maar zal een afgewerkt recept enigszins veranderen in termen van smaak en textuur. Als u sojasaus met melasse of druivengelei gebruikt, zorg er dan voor dat u goed klopt om overmatige dikte te voorkomen die dressings of marinades kan opvijzelen.

Wat betreft voedingsverschillen, sojasaus is calorisch vergelijkbaar met balsamico-azijn met 11 calorieën per eetlepel. Het belangrijkste verschil in voedingsstoffen tussen de twee is het natriumgehalte. Terwijl balsamico-azijn 4 milligram natrium per eetlepel bevat, bevat sojasaus 1.010 milligram – dus het is geen goede optie voor mensen met een natriumarm dieet. Let ook op die sojasaus bevat gluten. Mensen met coeliakie of glutengevoeligheid zullen een andere vervanger moeten gebruiken.

Rode wijnazijn en ahornsiroop

Misschien heb je geen balsamico-azijn in de voorraadkast, maar heb je misschien wel de relatieve, rode wijnazijn. Hoewel rode wijnazijn op zichzelf niet de beste vervanger is voor balsamico, kan het zoeten met een beetje ahornsiroop een bijna gelijkwaardige smaak bereiken. Net zoals sojasauscombinaties wat vallen en opstaan vereisen, hangt deze combinatie ook af van je culinaire creativiteit en persoonlijke smaak. Begin met het mengen van 1 eetlepel rode wijnazijn met 2 theelepels ahornsiroop. Test om te zien of dit mengsel aan uw normen voldoet en pas van daaruit aan.

Overschakelen naar een mengsel van rode wijnazijn en ahornsiroop heeft één opmerkelijk nadeel: het zal niet exact dezelfde donkerbruine kleur van balsamico-azijn creëren. Als kleur belangrijk is in je recept, wil je misschien een vervanger gebruiken die dichter bij de chocoladebruine tint van balsamico komt.

Qua voedingswaarde heeft dit mengsel ook enkele significante verschillen met balsamico-azijn. Rode wijnazijn is lager in calorieën dan balsamico met slechts 3 calorieën per eetlepel, maar het toevoegen van ahornsiroop zal calorieën en koolhydraten verhogen. Twee theelepels ahornsiroop bevatten 35 calorieën en bijna 9 gram koolhydraten. Afhankelijk van de hoeveelheid balsamico-azijn die een recept vereist, kan dit een belangrijke factor zijn in uw beslissing om deze vervanger te gebruiken.

Worcestersaus

Moeilijk te spellen, gemakkelijk te gebruiken, Worcestershire-saus is een ander veel voorkomend ingrediënt dat u kunt gebruiken als een één-op-één vervanging voor balsamico-azijn in kleine hoeveelheden. Hoewel het misschien niet je eerste keuze is (omdat de smaak hartiger en minder pittig is dan die van azijn), werken de kleur en textuur goed in dressings, glazuren en marinades. Net als bij sojasaus, kun je altijd proberen een scheutje citroensap en zoetstof toe te voegen aan Worcestershire om de smaak van balsamico-azijn beter te repliceren.

Subbing Worcestershire zal ook niet veel doen om het voedingsprofiel van recepten te veranderen. Een eetlepel bevat slechts één calorie minder dan een eetlepel balsamico-azijn en een extra gram koolhydraten.

Een woord van bodymindspirit

Als je helemaal geen balsamico-azijn meer hebt, maar nog steeds hunkert naar de kenmerkende beet, is niet alle hoop verloren! Probeer een van de drie hierboven genoemde vervangers. Hoewel ze de zure, druivenachtige smaak misschien niet imiteren met een T-shirt, zullen ze een eindproduct creëren dat heel dicht bij elkaar past.

 • Calorieën: 14
 • Vet: 0g
 • Natrium: 4mg
 • Koolhydraten: 2,7 g
 • Suikers: 2,4 g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 0g