29 manieren om abortusrechten te beschermen & reproductieve vrijheid

Op de avond van maandag 2 mei werd een conceptadvies van het Hooggerechtshof gelekt naar Politico, waaruit blijkt dat SCOTUS van plan is om de toegang tot abortus te overrulen zoals beschreven in de historische zaak Roe v. Wade.

Op de ochtend van vrijdag 24 juni vernietigde het Hooggerechtshof Roe v. Wade. Deze uitspraak legt de toegang tot abortus in de handen van elke deelstaatregering en kan op zijn beurt abortus illegaal of zeer beperkt maken in meer dan de helft van de Amerikaanse staten.

Nadat het conceptadvies in mei uitlekte, mobiliseerde het ongekende stuk informatie voorstanders van reproductieve rechtvaardigheid in het hele land.

Het omverwerpen van Roe v. Wade kan ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid, vooral voor mensen van kleur die de dupe zijn van verdere abortusbeperkingen, volgens NPR.

Als gevolg hiervan zou deze beperking kunnen leiden tot negatieve gezondheidsproblemen op de lange termijn, een tekort aan toegang creëren dat van invloed zou zijn op het aantal zwangerschapsgerelateerde sterfgevallen, en voor staten die abortussen zouden blijven aanbieden, zouden ze een toestroom van patiënten zien, waardoor medische professionals overwerkt en wordt beperkt wie toegang heeft tot zorg.

Het verbieden van abortus vermindert abortussen niet, maar maakt ze eerder minder toegankelijk en vaak minder veilig. Ons doel – en we geloven dat het doel van de meeste Amerikanen – is om elkaar veilig, gezond en autonoom te houden.

(Plus er zijn veel manieren om het aantal abortussen daadwerkelijk te verlagen zonder ze te verbieden.)

Good Good Good is niet de autoriteit op het gebied van reproductieve rechtvaardigheid, en we willen niet bijdragen aan het voortdurende politieke vitriool. Wat we wel willen doen, is angst bestrijden met betrouwbare informatie – en hoop.

Dit artikel biedt essentiële informatie en bronnen over toegang tot abortus in de Verenigde Staten, leidt u naar organisaties en netwerken die helpen en geeft u een sprankje hoop om naartoe te gaan wanneer het voelt alsof u niet over de tools of ruimte beschikt om te helpen.

Mensen van alle geslachten hebben behoefte aan veilige en toegankelijke reproductieve gezondheidszorg. Voor velen geldt dat ook voor abortus. Hoewel we de individuele overtuigingen die deel uitmaken van ons land eren, en erkennen dat veel mensen het ook persoonlijk oneens zijn met abortus, zijn er omstandigheden die vereisen dat abortus beschikbaar is zonder dat een rechtbank zich ermee bemoeit.

De nuance van deze kwestie is onthutsend, maar we weten dat één ding waar is: helpers komen opdagen om mensen veilig te houden, een betere wereld te maken voor kinderen en kinderen om in te leven en individuen te helpen beslissingen te nemen die het beste voor hen zijn.

Hier leest u hoe u actie kunt ondernemen voor reproductieve vrijheid na de beslissing van het Hooggerechtshof:

Leer van experts

Erken dat je misschien hebt geleerd om te doen

Veel van onze overtuigingen over abortus zijn gevormd door politieke strijd, eigenzinnige tweets of stromanargumenten. Wanneer we vertragen en erkennen dat anderen meer expertise hebben dan wij, geeft dit ons de mogelijkheid om beter te leren over de gegevens en geschiedenis van abortus.

Lees de abortusfiche van het Guttmacher Instituut

Het Guttmacher Institute is een toonaangevende onderzoeks- en beleidsorganisatie die zich inzet voor het bevorderen van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten wereldwijd. Hun gedetailleerde factsheet over de toegang tot abortus in Amerika is een geweldige inleiding op het probleem en schetst statistische barrières tussen bevolkingsgroepen. Het is 2,5 pagina’s, bevat grafieken en kost je minder dan 5 minuten.

Volg deze cursus over de geschiedenis van abortus

Sharon McMahon – vriend van Good Good Good en Amerika’s overheidsleraar – biedt een verscheidenheid aan masterclasses over verschillende onderwerpen waar Amerikanen om geven. Dit omvat een cursus over de geschiedenis van abortus in Amerika. De cursus is $ 12,99 en neemt studenten mee door de juridische geschiedenis van abortus – zonder te schreeuwen of ruzie te maken.

Luister naar de ACCESS Podcast

ACCESS, een podcast over abortus, wordt geproduceerd en gehost door Garnet Henderson, een onafhankelijke gezondheids- en abortusjournalist. De podcast behandelt elke aflevering een ander onderwerp, met de stemmen van mensen die abortussen hebben gehad, evenals aanbieders, financiers, onderzoekers en meer.

De show verbindt beleid met mensen, breekt complexe kwesties af en brengt de mensheid op de voorgrond om onderwijs over abortus toegankelijker te maken. Je kunt naar ACCESS luisteren waar je je podcasts ook vandaan haalt.

Lees deze gids voor abortuszorg

Over Garnet Henderson gesproken, ze publiceerde in 2018 een bekroonde gids voor abortuszorg. Hoewel een deel van de informatie over where en hoe een abortus te verkrijgen is nu verouderd vanwege het nieuws van het Hooggerechtshof, deze gids is een goed begin om te begrijpen wat er gebeurt tijdens een abortus, de kosten van een abortus en veel andere logistieke vragen die u mogelijk heeft.

Doneer aan organisaties

Steun abortusfondsen in uw staat

Een grassroots-inspanning die begon als een Twitter-thread is veranderd in een breed gedeeld document voor wederzijdse hulp van abortusfondsen in elke staat. Ga naar het Google-document om een abortusfonds in uw gemeenschap te vinden en stuur uw donaties daarheen.

Als u denkt dat de fondsen van uw staat sterke steun hebben, kunt u overwegen om te doneren aan een fonds in een van de volgende zeer beperkte staten: West Virginia, Mississippi, Kentucky, Missouri, Arkansas, South Dakota, North Dakota, Louisiana, Wisconsin, Indiana, Idaho, Utah, Georgia, Ohio, Oklahoma, Texas, Alabama, Arizona, Michigan en Nebraska.

Ondersteuning Keep Our Clinics

Keep Our Clinics is een organisatie die ondersteunt onafhankelijke abortusaanbieders landelijk, die vaak ondergefinancierd zijn in vergelijking met grotere, nationale organisaties. Keep Our Clinics helpt kleine, gemeenschapsgerichte klinieken financieel met financiering die beveiliging, gebouwreparaties, PBM’ s en gevarenvergoeding, juridische kosten en gemeenschapsonderwijs en belangenbehartiging omvat.

Steun nationaal netwerk van abortusfondsen

Het National Network of Abortion Funds is op een missie om de financiële en logistieke barrières voor toegang tot abortus weg te nemen door mensen die abortussen hebben en organisaties te centreren bij de kruispunten van raciale, economische en reproductieve rechtvaardigheid. Donaties ondersteunen hun educatieve inspanningen en financiële steun aan mensen die abortus willen.

Steun de Brigid Alliance

De Brigid Alliance regelt en financiert vertrouwelijke, gepersonaliseerde reisondersteuning voor mensen die abortuszorg zoeken in gebieden met een hoge beperking. Hun financiële hulp en planningsdiensten helpen mensen die over staatsgrenzen reizen om toegang te krijgen tot abortuszorg.

Ondersteuning van artsen voor reproductieve gezondheid

Artsen voor reproductieve gezondheid is een door artsen geleide nationale belangenbehartigingsorganisatie die medisch bewijs gebruikt om gezond beleid en goede praktijken te bevorderen. Hun getrainde artsen wonen en oefenen in 45 staten. Ze bieden niet alleen compassievolle patiëntenzorg, maar proberen actief evidence-based onderzoek te bieden om beleidsverandering te beïnvloeden.

Steun de 19e

The 19th is een non-profit nieuwsorganisatie die rapporteert op het snijvlak van geslacht, ras, politiek en beleid in Amerika. Hun dekking van reproductieve rechtvaardigheid biedt kritische perspectieven op het terrein in het hele land. Donaties van lezers en supporters helpen hun missie om doordachte, onafhankelijke rapportage te bieden, kracht te geven en te ondersteunen.

Steun Online Abortion Resource Squad

Online Abortion Resource Squad (OARS) is een online abortusbegeleidingscollectief dat ervoor zorgt dat er kwaliteitsinformatie en ondersteuning is op alle abortusgerelateerde online forums.

Dit peer-based online counseling model helpt ervoor te zorgen dat mensen de juiste informatie op internet vinden wanneer ze gekwalificeerde, praktische, medische en juridische middelen nodig hebben als het gaat om abortus.

Onderneem actie

Neem contact op met uw vertegenwoordigers

Als u gepassioneerd bent over het beschermen van de toegang tot abortus in uw staat, neem dan contact op met uw vertegenwoordigers op staatsniveau en laat uw stem horen. Zoek uw staatswetgevers en geef hen aan dat u toegang tot abortus beschermd wilt hebben in uw staat, omdat het binnenkort misschien niet langer op federaal niveau wordt beschermd.

Bovendien kunt u contact opnemen met uw federale vertegenwoordigers en hen aanmoedigen om een wetsvoorstel te steunen om de toegang tot abortus in alle 50 staten te codificeren. U kunt toegang krijgen tot hun contactgegevens door uw postcode in te voeren op de website van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Doe vrijwilligerswerk voor een lokale abortuskliniek of -organisatie

We hebben allemaal een rol te spelen bij het beschermen van de toegang tot abortus – nu meer dan ooit. Kijk naar vrijwilligerswerk voor een lokale abortusorganisatie. De meeste non-profitorganisaties hebben vrijwilligerscommissies die specifiek zijn voor verschillende vaardigheden, zoals marketing, evenementenplanning, fondsenwerving en meer.

De meeste van deze organisaties zullen op zoek zijn naar mensen om deel te nemen aan praktische ondersteuningsnetwerken, waaronder accommodatie, reizen en het voeden van degenen die mogelijk ondersteuning nodig hebben tijdens hun abortuszorgreizen.

Look naar lokale grassroots-organisaties voor vrijwilligersmogelijkheden, of probeer zelfs een direct bericht te sturen naar een kleine groep die uw hulp kan gebruiken. Anders kunt u zich aanmelden om vrijwilligerswerk te doen bij Online Abortion Resource Squad, NARAL of Trust Women.

Daarnaast kun je een escorte van een abortuskliniek worden. Kliniekbegeleiders zijn dringend nodig om mensen die abortuszorg zoeken veilig te houden als ze zorginstellingen betreden. Houd er rekening mee dat dit een zware – en potentieel gevaarlijke – baan is, maar als je er klaar voor bent, heeft je gemeenschap je nodig. Je kunt een kliniekbegeleider worden voor Planned Parenthood, maar kijk zeker of je lokale kliniek eerst ondersteuning nodig heeft (waarschijnlijk doen ze dat!).

Veel van deze vrijwilligersposities omvatten training of andere informatie, en je zult worden opgetild door anderen die je waarden delen en leden van de gemeenschap veilig willen houden.

Vreedzaam protesteren

Protesten duiken op en worden georganiseerd in steden in het hele land. Je kunt protesten in je community opzoeken via Google – en als lokaal nieuws niets heeft behandeld, kijk dan op sociale media. Protesteren is een effectieve manier om publiekelijk druk uit te oefenen op gekozen functionarissen om actie te ondernemen op staats- of federaal niveau.

Posters weergeven

Een eenvoudige manier om steun te betuigen aan abortustoegang is door pro-choice / abortusposters in uw ramen bij u thuis of in uw bedrijf te tonen. We hebben een aantal gratis abortusposters verzameld die beschikbaar zijn gesteld door gulle kunstenaars.

Doe mee aan lokale verkiezingen

Hoewel het ontmoedigend kan zijn om voortdurend het advies te horen van “ga gewoon naar buiten en stem”, maken lokale en provinciale verkiezingen een groot verschil, vooral wanneer het erop lijkt dat de meeste staten de macht hebben om te beslissen wat er vervolgens gebeurt voor toegang tot abortus.

Als een kandidaat in uw regio uw waarden over dit onderwerp deelt, kijk dan of u hen financieel kunt ondersteunen, door vrijwilligerswerk te doen, of natuurlijk – met uw stem.

Vind de contactgegevens van uw lokale verkiezingsbureau, onderzoek uw kandidaten en draag uw steentje bij!

Als er geen kandidaat op het stembiljet staat die met je resoneert, is dit misschien je teken om je kandidaat te stellen voor het ambt. Run For Something heeft een verscheidenheid aan bronnen en hulpmiddelen om u op weg te helpen.

Houd reproductieve middelen bij de hand voor jezelf en anderen

Medische zelfondersteunde abortussen zijn een veilige en effectieve manier voor mensen om toegang te krijgen tot abortuszorg. Tot deze uitspraak waren medicamenteuze abortussen beschikbaar voor mensen in alle 50 staten – toegediend met behulp van mifepriston en misoprostol-pillen die rechtstreeks naar uw deur werden gestuurd.

Plan C en Hey Jane zijn twee aanbieders van deze abortuszorgopties en hebben beide een aantal bronnen om verdere vragen over medicamenteuze abortussen te beantwoorden. Stel het uit om te begrijpen of en hoe deze medicijnen nog steeds beschikbaar zijn in uw staat.

Indien beschikbaar in uw land, kunnen pillen worden gekocht zonder enig bewijs van zwangerschap en kunnen ze bij de hand worden gehouden op basis van behoefte. (Maar hamster ze alsjeblieft niet).

Houd voorbehoedsmiddelen bij de hand voor jezelf en anderen

Bovendien kunt u voorbehoedsmiddelen bij de hand houden voor u of anderen. Favor (voorheen bekend als de Pill Club) biedt anticonceptiepillen die op abonnementsbasis worden verzonden, vaak gratis, als ze door uw verzekering worden gedekt. Favor heeft ook de mogelijkheid om noodanticonceptie (gewoonlijk plan B genoemd) te ontvangen bij uw abonnement.

Het stand-by houden van noodanticonceptie (of andere vormen van anticonceptie zoals condooms en diafragma’s) kan een geweldige manier zijn om een vriend of lid van de gemeenschap te ondersteunen als ze geen toegang hebben tot duurdere vormen van seksuele zorg.

Informatie delen voor mensen die abortus willen plegen

Het vinden van betrouwbare abortusaanbieders is de sleutel tot het veilig houden van mensen in hun reis naar toegang tot zorg. Platforms zoals I Need An A en de National Abortion Federation hebben mappen van abortuszorgverleners beschikbaar voor iedereen.

Het bij de hand hebben van deze bronnen of het delen ervan op sociale media is een geweldige manier om het woord te verspreiden en middelen te bieden voor iemand die mogelijk reproductieve zorg nodig heeft.

Blijf op de hoogte van het abortusbeleid van uw staat

Van nature legt deze beslissing abortus in de handen van staatswetgevers, en het is van vitaal belang om nu meer dan ooit de vinger aan de pols van de lokale politiek te houden. Terwijl sommige staten “triggerverboden” hadden die abortus onmiddellijk verboden met het oordeel van het Hooggerechtshof, worden andere beschouwd als “heiligdomstaten”.

Abortusvijandige staten, of degenen die op het punt staan abortus te verbieden, kunnen zelfs speciale wetgevende sessies bijeenroepen om over de kwestie te stemmen. Wend je tot leiders in je omgeving om op de hoogte te blijven, engage in vrijwilligersmogelijkheden, en bereid je voor om te getuigen op staatsniveau om abortus legaal te houden.

Begrijp je rol in collectieve bevrijding

Wanneer grote, enge dingen zoals deze gebeuren, voelen we ons vaak zo overweldigd dat we niet weten waar we moeten beginnen. Wat als ik naar een protest wil, maar drukte me angstig maakt? Wat als ik nu niet veel geld heb om te doneren? Wat als mijn baan me verhindert om vrijwilligerswerk te doen op evenementen?

Maar er zijn veel manieren om activist te zijn. Je wordt op zoveel manieren nodig en gewaardeerd voor wat het ook is dat je naar de tafel kunt brengen.

Wij zijn grote fans van Slow Factory’s gids voor Callings &Roles For Collective Liberation. Bekijk deze bron, kijk of een bepaalde roeping je aanspreekt en zoek uit waar je het beste voor je gemeenschap kunt verschijnen.

Misschien kun je ansichtkaarten schrijven of helpen bij het ontwerpen van fondsenwervingsbrochures. Misschien kun je maaltijden koken voor leiders die overuren maken om abortusrechten te beschermen. Misschien kunt u uw woonkamer uitlenen aan een groep voor een call-a-thon aan uw vertegenwoordigers.

Zodra je je gesterkt voelt in je unieke vermogen om je gemeenschap te ondersteunen, gebeurt er magie.

Volg reproductieve rechtenleiders op sociale media

Schreeuw je abortus

Shout Your Abortion (@shoutyourabortion op Instagram) is een organisatie en digitale gemeenschap die verhalen deelt van mensen die abortussen hebben ondergaan om anderen te destigmatiseren en te informeren. Ze zijn ook een uitstekende hub voor abortusbronnen en bieden informatie over geestelijke en reproductieve gezondheidszorg voor mensen van alle genderidentiteiten.

Dr Marta Perez

Dr. Marta Perez (@dr.martaperez op Instagram) is een verloskundige-gynaecoloog, assistent-professor, onderzoeker en moeder die een verscheidenheid aan informatie over reproductieve gezondheid deelt. Met meer dan 109.000 volgers op Instagram biedt ze betrouwbare informatie over abortus – en reproductieve gezondheidszorg als geheel – rechtstreeks uit het medische veld.

Mini Timmaraju

Mini Timmaraju (@mintimm op Twitter) is de voorzitter van NARAL Pro-Choice America – de oudste ledenorganisatie die zich inzet voor toegang tot abortus – en vecht al meer dan 20 jaar voor reproductieve rechten, genderrechtvaardigheid en raciale rechtvaardigheid.

Jamila Perritt, MD MPH

Dr Jamila Perritt (@ReproRightsDoc op Twitter) is de president en CEO van Physicians for Reproductive Health, een door artsen geleide nationale belangenbehartigingsorganisatie die medisch bewijs gebruikt om goed beleid en praktijk te bevorderen.

Als arts gebruikt Dr. Perritt haar positie om de aandacht te vestigen op systemische ongelijkheden die de toegang en gezondheidsresultaten beïnvloeden.

Laat je inspireren door mensen die actie ondernemen

Maak kennis met de escort van de abortuskliniek die haar stem laat horen

Shelley Mann is de escortekapitein bij CARE Reproductive Health en het is haar taak om mensen die op zoek zijn naar abortus veilig in hun klinieken te krijgen. Demonstranten – die gewelddadig kunnen worden – pikken vaak buiten deze klinieken en escortteams zijn er om ervoor te zorgen dat patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben met zo min mogelijk intimidatie.

Mann heeft zich tot TikTok gewend om mensen te laten zien hoe een dag in het leven buiten een abortuskliniek eruit ziet, en CNN deelde onlangs haar verhaal.

Deze arts reist elke week naar South Dakota om abortussen uit te voeren

De arts van Minnesota, Dr. Sarah Traxler, heeft de afgelopen zeven jaar naar North Dakota gereisd om abortusdiensten te verlenen – waardoor ze de enige abortuskliniek in de staat is.

“Ik heb op een bepaald niveau het gevoel dat als ik het niet doe en de andere drie artsen die het met mij doen, wie anders het gaat doen? Er zou niets zijn voor deze patiënten,” vertelde Dr. Traxler aan CBS News.

Het gebrek aan artsen en klinieken in de staat is naar verluidt te wijten aan angst voor intimidatie en mogelijke vergelding door ziekenhuizen.

South Dakota vereist momenteel een wachttijd van 72 uur tussen het eerste consult en de procedure – met dezelfde arts voor beide afspraken.

Hoewel Dr. Traxler en haar team de staat frequenteren, merkten ze op dat het gebrek aan abortusaanbieders heeft geleid tot een wachttijd van vijf weken voor een afspraak.

Senatoren van de staat Nebraska blokkeerden deze afgelopen wetgevende sessie een abortusverbod

De meeste interactieve kaarten zullen laten zien dat Nebraska een van de vele staten is die abortus waarschijnlijk zullen verbieden of sterk beperken in het geval dat het Hooggerechtshof oordeelt tegen federale toegang tot abortus. Deze wetgevende sessie kocht een groep senatoren van de staat echter wat tijd.

Voorstander van abortusrechtenents behaalde in april een verrassende overwinning door een wetsvoorstel te blokkeren dat een triggerverbod in Nebraska zou invoeren, met slechts twee stemmen. Hoewel het debat inspannend was, maakt het blokkeren van dit wetsvoorstel het mogelijk voor Nebraskans om toegang te krijgen tot abortus, ongeacht de uitspraak van het Hooggerechtshof – voorlopig.

Republikeinse senatoren uit Nebraska zullen waarschijnlijk een speciale sessie bijeenroepen om opnieuw te proberen abortus in de staat te verbieden, en activisten werken er hard aan om dit te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Heeft het Hooggerechtshof abortus illegaal gemaakt?

De beslissing van het Hooggerechtshof zal eerdere precedenten uit historische zaak Roe v. Wade overrulen.

Deze uitspraak maakt abortus niet illegaal, maar maakt abortus eerder een staatskwestie, waardoor elke individuele staat wetten en beperkingen rond abortus kan creëren. Zoals we al zeiden, wij zijn niet de experts. Bekijk deze volledige uitleg van de New York Times.

Kan het Congres een wet aannemen om abortus te beschermen?

Het korte antwoord is ja; Het Congres zou een wet kunnen aannemen om de toegang tot abortus in het hele land te beschermen – of te “codificeren”. Het is echter onwaarschijnlijk dat een wetsvoorstel van deze aard zal worden aangenomen, omdat de Senaat gelijk verdeeld is tussen Democraten en Republikeinen, en zoals vorig jaar aangetoond, hebben Democraten moeite om succes te behalen bij de toegang tot abortus.

Wat willen de meeste Amerikanen dat abortuswetten zijn?

Volgens het Pew Research Center zeggen ongeveer zes op de 10 Amerikanen – of 59 procent – dat abortus in alle of de meeste gevallen legaal zou moeten zijn.

Inhoudsopgave