23 manieren om Juneteenth (2023) zorgvuldig te vieren

Juneteenth, een afkorting voor 19 juni, herdenkt de dag dat de laatst overgebleven tot slaaf gemaakte mensen in de VS – in Galveston, Texas – het bericht ontvingen dat de burgeroorlog was geëindigd en dat ze waren bevrijd door de federale bevelen in de emancipatieproclamatie van president Abraham Lincoln.

Het jaar was 1865 – twee en een half jaar na de proclamatie van Lincoln.

In de daaropvolgende jaren werd de verjaardag van deze gebeurtenis gevierd en geëerd in Galveston met gebed en familiebijeenkomsten.

Nu wordt Juneteenth jaarlijks gevierd door middel van achtertuinfeesten, gemeenschapsoptochten, gedenktekens, heerlijke maaltijden en meer.

Na verloop van tijd, toen de afstammelingen van de meer dan 250.000 tot slaaf gemaakte individuen in Galveston naar andere delen van het land begonnen te migreren, verspreidde de Juneteenth-traditie zich.

Op welke manier Juneteenth ook wordt gevierd, het is uiteindelijk een tijd geworden van het delen van verhalen over zwarte veerkracht, verzet, bevrijding en vreugde.

We hebben een gids gemaakt over hoe je Juneteenth dit jaar zorgvuldig kunt vieren en herkennen:

Hoe Juneteenth te vieren: middelen, ideeën, & Activiteiten

Leren

Leer de geschiedenis van Juneteenth.

Juneteenth wordt al honderden jaren gevierd – maar velen kennen niet de volledige context en geschiedenis van de jaarlijkse vakantie. Dit is het perfecte moment om te leren.

We raden aan om ons te wenden tot de website van het Smithsonian’s National Museum of African American History and Culture, die blogposts biedt over de erfenis en viering van Juneteenth en nog veel meer bronnen.

Leren van de geleerden en academici van vandaag, zoals LaTaSha Levy, een assistent-professor in Amerikaanse etnische studies aan de Universiteit van Washington, is een geweldige manier om meer te leren over zwarte vreugde, gemeenschapsverbinding en heropvoeding.

Als je meer een auditieve leerling bent, raden we je aan om naar onze podcastaflevering met Pulitzer Prize-winnaar en professor Gordon-Reed te luisteren terwijl ze de geschiedenis van Juneteenth bespreekt en hoe we deze het hele jaar door in leven kunnen houden. Haar boek, On Juneteenth, is een korte, mooie, inzichtelijke lezing.

Vox’s podcastaflevering met Ibram X. Kendi, auteur, antiracistisch activist en historicus van ras en discriminerend beleid in Amerika, geeft krachtig inzicht in racisme, Juneteenth en hoe we kunnen werken aan verandering.

Bekijk een documentaire over slavernij.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel de VS een einde maakten aan de slavernij, slavernij nog steeds legaal is (en tot op de dag van vandaag voortduurt) via een maas in het 13e amendement.

Een geweldige bron om meer te weten te komen over deze maas in het 13e amendement is de documentaire 13th op Netflix.

Experts en activisten zien deze maas in de wet als direct gekoppeld aan het huidige Amerikaanse gevangenissysteem, dat zwarte mensen opsluit tegen onevenredig hogere tarieven en winsten uit hun arbeid.

De documentaire geeft de oorsprong van deze maas in de wet, waar we nu zijn, en hoe we kunnen handelen om deze moderne slavernij te beëindigen.

Bezoek een museum.

Musea zijn de tijdcapsules van de samenleving, waardoor we de geschiedenis kunnen zien, horen en (soms) aanraken. We leren over voorbije generaties op een manier die andere vormen van leren misschien niet zo goed communiceren.

Amerikaanse musea gebruiken Juneteenth op unieke wijze als een kans om te vieren, te eren, te herinneren en te onderwijzen – en we hebben een paar (van de vele) musea die, volgens Tufts University, Juneteenth vieren:

 • Het Smithsonian’s National Museum of African American History &Culture, Washington, D.C.
 • Houston Museum van Afro-Amerikaanse Cultuur, Houston, Texas
 • African American Museum in Philadelphia, Philadelphia, Pennsylvania
 • Kimbell Art Museum, Fort Worth, Texas
 • Het Museum voor Schone Kunsten, Boston, MA
 • Amerika’s Black Holocaust Museum, Milwaukee, WI
 • Amistad Onderzoekscentrum, New Orleans, LA
 • August Wilson Afro-Amerikaans Cultureel Centrum, Pittsburgh, PA
 • California African American Museum, Los Angeles, Californië
 • Charles H. Wright Museum voor Afro-Amerikaanse geschiedenis, Detroit, MI
 • Historisch Mitchelville Freedom Park, Hilton Head Island, SC
 • Het National Civil Rights Museum in het Lorraine Motel, Memphis, TN
 • Het National Underground Railroad Freedom Center, Cincinnati, OH
 • Noordwest Afrikaans Amerikaans Museum, Seattle, WA
 • … en zelfs deze IKEA in San Antonio, Texas

Lees boeken geschreven door zwarte auteurs en dichters.

Juneteenth is een viering van bevrijding, vreugde en natuurlijk verhalen vertellen. Zwarte auteurs en dichters, zoals als Amanda Gorman – die de wereld betoverde toen ze haar hoopgerichte gedicht ‘The Hill We Climb’ voordroeg bij de presidentiële inauguratie van Joe Biden – inspireert een nieuwe generatie helpers en activisten.

Om Juneteenth en de gebeurtenissen die daarop volgden te begrijpen, raden we aan “Black Reconstruction” van W. E. B. Du Bois te lezen, dat een scherp verslag geeft van de geschiedenis van de burgeroorlog en de wederopbouw.

Het Smithsonian’s National Museum of African American History &Culture is een van de vele organisaties die Juneteenth-leeslijsten delen waar je in kunt duiken.

Luister naar audioboeken geschreven of verteld door zwarte auteurs en dichters.

We houden van Libro.fm en zijn missie om lokale boekhandels te ondersteunen door middel van audioboekaankopen. (Bovendien is het een geweldig Amazon-alternatief.) Ter ere van Juneteenth belichten ze zwarte boekhandels, zwarte auteurs en zwarte vertellers.

Luisteraars kunnen door hun uitgebreide bibliotheek bladeren en inhoud vinden die gericht is op het versterken, leren en vieren van de Black-ervaring.

Onderneem actie

Steun zwarte bedrijven.

Een eenvoudige manier om Juneteenth te vieren is door zwarte makers en ondernemers te ondersteunen.

Het Center for American Progress meldde dat “terwijl zwarte Amerikanen 13% van de Amerikaanse bevolking uitmaken, ze minder dan 2% van de kleine bedrijven met werknemers bezitten. Daarentegen vormen blanke Amerikanen 60% van de Amerikaanse bevolking, maar bezitten ze 82% van de kleine werkgeversbedrijven.

Als het financiële kapitaal gelijkmatiger zou worden verdeeld en zwarte Amerikanen dezelfde bedrijfseigendom en slagingspercentages zouden genieten als hun blanke tegenhangers, zouden er ongeveer 860.000 extra zwarte bedrijven zijn die meer dan 10 miljoen mensen in dienst hebben. “

Een duidelijke oplossing? Ondersteuning van kleine en ondersteunende zwarte bedrijven.

We hebben een gids gemaakt over plaatsen om black-owned bedrijven te vinden die u zowel binnen uw gemeenschap als in de Verenigde Staten kunt ondersteunen – en waarom het belangrijk is.

Eet in black-owned restaurants.

De viering van de vroege Juneteenth draaide om eten en muziek. Een geweldige manier om deze traditie en viering voort te zetten, is door ervoor te kiezen om te eten in restaurants in zwarte handen.

EatOkra is een app en website die “fijnproevers verbindt met zwarte restaurants en culinaire evenementen, terwijl de eetervaring voor en door zwarte gemeenschappen wordt versterkt.”

Zorg ervoor dat je een goede fooi geeft.

Koop een cadeaubon bij een zwart restaurant.

Een waardevolle manier om black-owned restaurants na Juneteenth te ondersteunen, is door cadeaubonnen te kopen. Hoewel veel kleine bedrijven de toestroom van klanten op Juneteenth of Black History Month waarderen, zien velen helaas alleen ondersteuning op nationale feestdagen.

Laten we dat veranderen.

Steun restaurants die eigendom zijn van Black door hun bedrijven binnen te komen en cadeaubonnen te kopen voor vrienden en familieleden (of voor jezelf!).

Doneer aan door zwart geleide non-profitorganisaties en maatschappelijke organisaties.

Door zwart geleide organisaties zijn al lang de ruggengraat van activistische gemeenschappen in het hele land.

We kunnen Juneteenth vieren door te doneren aan organisaties die de behoeften van de zwarte gemeenschap begrijpen en hun middelen gebruiken om ze zo goed mogelijk aan te pakken.

Ondersteunende organisaties zoals The Solutions Project, een intersectionele milieubelangengroep die kansen creëert voor vrouwen van kleur om toegang te krijgen tot non-profitfinanciering, en The Loveland Foundation die therapieondersteuning biedt aan zwarte vrouwen, meisjes en gender-non-binaire individuen, wat van vitaal belang is bij het aanpakken van echte systemische onrechtvaardigheid.

Je kunt ook meer door zwart geleide organisaties verkennen om te ondersteunen via de ongelooflijke website van Giving Gap. Ze cureren ongelooflijke door zwart geleide non-profitorganisaties en organiseren ze op oorzaak en staat.

Op het werk

Geef uw werknemers vrije tijd – of extra loon – voor Juneteenth.

Aangezien Juneteenth nu een federale feestdag is, maken veel werkgevers van deze gelegenheid gebruik om hun werknemers vrije tijd te geven en deze tijd te gebruiken om te informeren en het bewustzijn over de vakantie te vergroten.

Volgens een enquête van Mercer in 2021 was 9% van de ondervraagde bedrijven van plan om Juneteenth in 2021 als vakantie te vieren. Van sommige bedrijven, zoals Starbucks en Best Buy, is bekend dat ze hun winkellocaties openhouden op Juneteenth, maar werknemers extra loon bieden, volgens NPR.

Het is echter belangrijk dat deze vieringen of vrije dagen een zinvol en authentiek initiatief zijn, en niet alleen een vakje dat een bedrijf afvinkt op hun kalender.

Werkgevers kunnen Juneteenth ook gebruiken als een manier omo terug te geven aan de gemeenschap door een filantropie-evenement te organiseren, deel te nemen aan een initiatief voor gemeenschapsdienst of de dag aan te bieden als een “vrijwilligerstijd- evenement” voor werknemers om betrokken te raken bij hun gemeenschappen. Sommige bedrijven hebben hun werknemers zelfs betaalde vrijwilligers vrije tijd gegeven, zodat ze kunnen deelnemen aan protesten of bijeenkomsten in het gebied.

Een informatieve automatische e-mailreactie maken

Als uw bedrijf gesloten is voor Juneteenth, maak dan een automatische e-mailreactie waarin wordt gedeeld waarom het bedrijf is gesloten en waarom Juneteenth belangrijk is.

Informatie blijven delen met mensen over de historische betekenis van deze feestdag is een geweldige manier om verder solidair te zijn met je zwarte teamleden.

Markeer Juneteenth in je nieuwsbrief.

Hoewel het geweldig zou zijn als iedereen zijn werknemers vrije tijd zou kunnen bieden, krijgen veel kleine bedrijven of essentiële werknemers niet de mogelijkheid om een dag vrij te nemen of de verschillende voordelen aan te bieden die grotere bedrijven zouden kunnen bieden.

Echter, en vergelijkbaar met het opstellen van een informatieve e-mailreactie, is het gebruik van uw huidige e-mailmarketingplatforms een geweldige manier om meer over Juneteenth te delen.

Dit kan betekenen dat u een zin of twee – of een hele sectie – in uw nieuwsbrief opneemt waarin Juneteenth wordt erkend en hoe lezers zorgvuldig kunnen vieren. (Misschien zelfs dit artikel delen als bron).

Zet je goede bedoelingen om in echte verandering.

Acties op de werkplek moeten verder gaan dan alleen het vieren van Juneteenth of andere feestdagen en bewustmakingsmaanden. Als je wilt helpen ervoor te zorgen dat je goede bedoelingen daadwerkelijk helpen, is er intentionaliteit en expertise nodig.

Bekijk bronnen van The Diversity Gap, een organisatie die rasbewuste leiders en teams coacht. Hun podcast en hun boek zijn vooral goede uitgangspunten.

Thuis

Praat met je kinderen over ras.

Mensen koppelen vaak veel van hun overtuigingen en waarden aan wat ze thuis hebben geleerd toen ze opgroeiden. We kunnen Juneteenth helpen vieren door gesprekken te voeren rond de eettafel over wat deze dag betekent voor de zwarte gemeenschap en hoe we steun kunnen tonen.

Voor kinderen van alle raciale identiteiten kan Juneteenth een tijd zijn om te leren over slavernij in de VS, de veerkracht van zwarte Amerikanen en de moed die nodig was om de slavernij te beëindigen. Het kan ook een tijd zijn om gewoon te leren over de geschiedenis van racisme in het algemeen en hoe onderdrukkende systemen zwarte gemeenschappen vandaag de dag nog steeds diep schaden.

We raden aan om je te wenden tot de kindergids van het National Museum of African American History and Culture over het begrijpen en vieren van Juneteenth, evenals hun gids over praten met kinderen over ras.

Age of Learning heeft ook een geweldige lijst met boekaanbevelingen om aan de slag te gaan met het betrekken van uw kinderen bij deze gesprekken.

Deze eenvoudige bronnen zijn geweldige hulpmiddelen voor ouders en leraren die de “juiste manier” uitzoeken om donkere, pijnlijke momenten in de geschiedenis uit te leggen.

Oefen met het sparen van fondsen voor regelmatige donaties.

Als je kinderen een toelage of limonadekraam hebben, is de kans groot dat je hoopt ze de waarde van geld te leren. Breid dat gesprek uit met discussies over gemeenschapszorg, wederzijdse hulp, fondsenwerving en herverdeling van rijkdom.

Deze onderwerpen kunnen aanvoelen als grote of verwarrende ideeën, maar moedig uw kinderen aan om een deel van hun geld te sparen in een speciale pot die ze kunnen gebruiken om een organisatie of lid van de gemeenschap van hun keuze op de weg te ondersteunen.

Je hoeft ze geen volledige uitleg over het kapitalisme te geven (of doe, we zullen je niet stoppen!), maar je kunt ze leren hoe ze hun privileges kunnen gebruiken op manieren die hun buren helpen.

Misschien kun je naar de bibliotheek gaan en verschillende ideeën voor fondsenwerving onderzoeken, lezen over verschillende oorzaken of sociale bewegingen en dit een leerervaring voor het hele gezin maken.

Als bondgenoot, om steun te tonen

Maak het niet over jou.

Net zoals Pride niet gaat over het hebben van een homoseksuele beste vriend, gaat Juneteenth niet over je antiracismereis als bondgenoot. Hoewel we de term ‘vieren’ gebruiken, heeft deze dag een ernstige historische en culturele betekenis die diep pijnlijk kan zijn voor veel leden van de zwarte gemeenschap.

Wens mensen geen “Happy Juneteenth!” zoals halloween of een verjaardagsfeestje. Post niet op sociale media over alle geweldige dingen die je als bondgenoot hebt gedaan. Coöp zwarte ruimtes niet, tenzij u expliciet wordt uitgenodigd voor evenementen (en zelfs dan, overweeg wat dat betekent en welk voorrecht u bezit).

Luisteren. Leren. Herverdeel rijkdom. En, met alle liefde en respect in de wereld, zwijg voor een minuut.

Doe iets om het leven van een zwarte persoon gemakkelijker te maken – met hun toestemming

TikTok-maker Maekae Woods deelde een geweldige bron over hoe witte mensen Juneteenth kunnen eren, en in haar opmerkingen zei iemand dat ze van plan waren een extra dienst aan te nemen, zodat hun zwarte collega de dag vrij kon hebben. Wat een geweldig idee!

Overweeg wat je te bieden hebt (tijd, geld, een maaltijd, een aanbevelingsbrief, een uur kinderopvang) en gebruik je vaardigheden om een zwarte vriend of een lid van de gemeenschap te ondersteunen. Zorg er echter voor dat je niet het witte redder-ding doet en bevestig dat je steun gewenst en verwelkomd is.

We zullen het nog een keer zeggen: Shop Black – en koop geen ijs van Walmart.

Als er één ding is, zijn we zeker Niet doen need on Juneteenth, het is Juneteenth-thema merch van grote bedrijven. Walmart kwam onlangs (terecht) onder vuur te liggen voor de verkoop van ijs en shirts met Juneteenth-thema. Als je dit artikel leest, hoeven we je niet uit te leggen hoe schandalig dat is.

Dus in plaats van je bezig te houden met die tomfoolery, zullen we je er nogmaals aan herinneren: Shop Black! Er zijn zoveel geweldige black-owned bedrijven of serviceproviders die u kunt ondersteunen, zowel op Juneteenth als in de toekomst.

Laat je antiracismewerk niet achter na Juneteenth.

We hopen dat deze gids een lanceerplatform is – of een opfriscursus – voor uw antiracismewerk, maar we hopen ook dat u het momentum gaande houdt nadat Juneteenth dit jaar voorbij is. Het is belangrijk om de vooruitgang te vieren die we hebben geboekt en de stappen die de samenleving heeft gezet om onze zwarte buren te verheffen en te emanciperen. Toch weten we dat systemische onderdrukking niet één keer per jaar verdwijnt.

Huur het hele jaar door diverse creatieven in, ondersteun zwarte artiesten en makers, blijf lezen en leren van briljante zwarte geleerden en verhalenvertellers, steun zwarte bedrijven en restaurants, wijs financiële middelen toe om consistente liefdadigheidsbijdragen te leveren en blijf je rol in de strijd voor bevrijding alle dagen van het jaar.

Op school

Krijg toegang tot gratis educatieve bronnen over Amerikaanse slavernij.

Kinderen brengen hun vormende jaren (en een groot deel van hun dagelijks leven) door in de klas om informatie te onthouden, te leren zelfstandig te denken en vragen te stellen.

Hoewel slavernij in Amerika een moeilijk onderwerp is om in de klas te onderwijzen, zijn er organisaties die erop gericht zijn het voor opvoeders gemakkelijker te maken om toegang te krijgen tot leeftijdsgeschikte hulpmiddelen en middelen om de Amerikaanse geschiedenis te onderwijzen.

Learning for Justice helpt docenten en studenten vooroordelen te verminderen door gratis educatieve bronnen te bieden – artikelen, gidsen, lessen, films, podcasts, webinars, kaders en meer – om gedeeld leren en reflectie voor opvoeders, jongeren en het grote publiek te bevorderen.

Voeg boeken over Juneteenth toe aan je klasbibliotheek.

Studenten gratis, gemakkelijke toegang bieden tot raciaal diverse literatuur via school- of klasbibliotheken is een geweldige manier om onafhankelijke leermogelijkheden in de klas te bieden.

De New York Public Library en Boston University behoren tot de vele openbare instellingen die Juneteenth-boekaanbevelingen delen, specifiek voor kinderen en tieners.

We weten echter dat veel schooldistricten in de VS lijden aan financieringsverschillen – vooral in gebieden met lage inkomens. Als gevolg hiervan blijven veel kinderen (en dus hun leraren) achter met een beperkte selectie boeken, schoolbenodigdheden en educatief materiaal.

De First Book Marketplace biedt opvoeders, bibliothecarissen en anderen die werken met kinderen met een laag inkomen duizenden gratis en betaalbare, gloednieuwe boeken van hoge kwaliteit, educatieve bronnen en items voor basisbehoeften tegen zeer betaalbare prijzen – of gratis.

Half Price Books doneert ook boeken aan klaslokalen en schoolbibliotheken. Docenten krijgen 10% korting en kunnen zelfs online gratis boeken aanvragen.

Op Social Media

Deel foto’s van vroegere of huidige Juneteenth-vieringen.

Sociale media kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om zwarte verhalen, vieringen en geschiedenis met de wereld te delen.

Deel uw Juneteenth-viering met uw gemeenschap of ga naar het Smithsonian’s National Museum of African American History &Culture Social Media Toolkit om meer inzicht te delen over wat deze dag voor u en uw gezin betekent.

Versterk zwarte stemmen.

We zullen het nogmaals zeggen: als je geen deel uitmaakt van de zwarte gemeenschap, maak het dan niet over jou. Post niet op sociale media over alle geweldige dingen die je als bondgenoot hebt gedaan.

Luister, leer en ondersteun in plaats daarvan virtueel zwarte stemmen door hun inhoud te versterken.