21 (gratis en betaalde) zelfzorg-apps die de moeite waard zijn om te downloaden voor 2023

Search

Op 13 oktober 2011 introduceerden NBC’s Parks and Recreation-personages, Donna Meagle (Retta) en Tom Haverford (Aziz Ansari), “Treat Yo’ Self” -dag – een dag die puur in het teken staat van jezelf verwennen. Kleren? Behandel Yo’ Zelf. Geuren? Behandel Yo’ Zelf. Massages, mimosa’s en fijne lederwaren? Verwen Yo’ Zelf!

De fictieve dag werd zo populair dat fans 13 oktober zelfs adopteerden als Treat Yo’ Self Day.

Hoewel er een element van zelfzorg is in het zich overgeven aan een goede retailtherapiesessie of brunchuitje, zijn er extra lagen om jezelf te behandelen die we vaak over het hoofd zien: zoals de zorg voor ons mentale, emotionele en fysieke zelf. (We noemen dit proactieve zelfzorg.)

Hoewel het misschien niet zo direct bevredigend klinkt als de manier van Donna en Tom, stelt het opnemen van zelfcompassie en zorg in onze routines ons in staat om ons beter te voelen, beter te slapen en betere beslissingen te nemen op de lange termijn.

Volgens onderzoekers van de Harvard Medical School helpt zoiets eenvoudigs als het beoefenen van dankbaarheid “mensen meer positieve emoties te voelen, te genieten van goede ervaringen, hun gezondheid te verbeteren, om te gaan met tegenslag en sterke relaties op te bouwen.”

Er zijn duizenden mobiele apps die zelfzorg lonend, lichtgewicht en leuk maken. We hebben die lange lijst samengevat in iets dat een beetje smakelijker voor je is – met onze absolute favorieten, geliefd bij ons team!

Of je nu een krap budget hebt, niet bepaald de beste bent in het stellen van doelen, een beetje dagelijkse structuur nodig hebt of je schermtijd wilt verminderen – er is een app voor jou.

(Trouwens, sommige van de links in dit artikel kunnen affiliate links zijn, wat betekent dat we mogelijk een vergoeding ontvangen zonder kosten voor u. Bedankt!)

Begin langzaam, wees opzettelijk en behandel jezelf!

Trouwens, misschien vind je het ook leuk…

… deze apps: Apps die het verschil maken | Goed Nieuws Apps | Zwarte apps voor geestelijke gezondheid | Goodreads alternatieven | Audible alternatieven

… deze app reviews: Ecosia | Te goed om naartoe te gaan | Tab voor een | voor een oorzaak Misfits Markt

… deze zelfzorgbronnen: 100+ zelfzorgideeën | Self Care Citaten | Hoe proactieve zelfzorg te oefenen | Hoe jezelf op te vrolijken

Mobiele apps om uw zelfzorgtraject een vliegende start te geven

Inzicht Timer

Screenshots van Insight Timer

Of je nu een beginner of gevorderde mediteerder bent, Insight Timer is een gratis app die een verscheidenheid aan geleide meditaties biedt (met variatie bedoelen we meer dan 130.000), die mensen helpen hun slaappatronen, angst en stress aan te pakken.

Van visualisatieoefeningen tot affirmaties tot geluidsbemiddeling, deze sessies worden geleid door enkele van ’s werelds beste meditatie- en mindfulness-experts, neurowetenschappers, psychologen en leraren van Stanford, Harvard en de Universiteit van Oxford.

Nog een tof extraatje? Om een gevoel van gemeenschap te bevorderen, is elke sessie peer-reviewed en biedt live-evenementen zoals yoga, stemmingsregistratie, privémentoring en workshops.

Virtuele Hope Box

Virtual Hope Box is een gratis app die eenvoudige, onmiddellijke interventies biedt voor moeilijke momenten. Via de functies ‘Distract Me’, ‘Inspire Me’, ‘Relax Me’ en ‘Coping Tools’ kunnen gebruikers communiceren met foto’s, soundbites en video’s van geliefden. Ze hebben ook toegang tot muziek, ontspanningsoefeningen en games, en werken door middel van coping-kaarten die zijn uitgerust om mensen te helpen door moeilijke situaties te werken.

In een gerandomiseerde klinische studie rapporteerden veteranen die de Virtual Hope Box gebruikten een significant groter vermogen om met ongemakkelijke emoties en gedachten om te gaan dan een controlegroep, en vonden de app nuttiger dan geschreven educatief materiaal.

Aloë Bud

Screenshots van Aloe Bud

Aloe Bud is een zelfzorgpartner met eenvoudige, zachte herinneringen om voor jezelf te zorgen (we zijn ook geobsedeerd door de schattige pixelachtige illustraties die in de app worden weergegeven). Via pushmeldingen herinnert het je aan dagelijkse zelfzorgactiviteiten die je zelf kunt opzetten.

Of je er nu aan herinnerd wilt worden om meer water te drinken, te eten of geliefden te bereiken, deze app is een zoete en eenvoudige manier om voor je welzijn te zorgen. Voor degenen die niet in staat zijn om hun dagelijkse zelfzorgdoelen te bereiken, helpt Aloe Bud hen zich te concentreren op de kleinere (maar even nuttige) overwinningen die ze die dag hebben behaald. Aloë Bud kan gratis ten volle worden genoten en biedt ook in-app aankopen voor extra verbeteringen.

Kalm

Calm app is een van de leiders in de meditatie-app-ruimte gericht op het bieden van nuttige hulpmiddelen voor mensen die worstelen met stress en angst. Na het selecteren van uw persoonlijke welzijnsdoelen, leidt de app u om naar de inhoud ervan – met honderden meditaties over angst, stress, slapen, vergeving, dankbaarheid en meer.

Of je nu hulp nodig hebt bij het in slaap vallen of een korte onderbreking in het midden van een werkdag, deze app biedt hulpmiddelen om – nou ja, je raadt het al – de geest te kalmeren. App-functies omvatten slaapverhalen (bijvoorbeeld met Matthew McConaughey en P!nk), ontspanning en stressverlichting door opzettelijk ademwerk en mindfulness-programma’s. Calm is gratis te downloaden met een gratis proefperiode van 7 dagen (abonnementsopties omvatten $ 12.99 per maand of $ 69.99 per jaar).

Lumosity

Screenshots van Lumosity

Kan het spelen van games een vorm van zelfzorg zijn? Ja! Lumosity is een gratis cognitieve trainingsapp die leuke, interactieve games bouwt als een manier om de geest uit te dagen en te verbeteren. Deze app is ontworpen om geheugen, snelheid, flexibiliteit en probleemoplossende vaardigheden uit te oefenen, waaronder puzzels, geheugenspellen, logische problemen en meditatietechnieken.

Spelers kunnen ook hun voortgang volgen terwijl ze hun unieke sterke en zwakke punten en cognitieve patronen leren kennen. De app interpreteert zelfs scores om bruikbare feedback en inzichten te bieden in de cognitieve reis van het individu. Als je het leuk vindt om games te spelen om te ontspannen van een lange dag, kan dit een leuke zelfzorgoptie voor je zijn.

Stretchit

Screenshots van StretchIt

“Het is niet genoeg om spieren op te bouwen en aerobe conditie te bereiken”, aldus een analyse van de Harvard Medical School. “Je moet ook nadenken over flexibiliteit.” De StretchIt-app draait om het verbeteren van beweging en flexibiliteit.

App-functies omvatten lessen (met videodemonstraties) van elk vaardigheidsniveau dat stretches van yoga, gymnastiek, lichaamsgewichttraining, pilates en meer combineert. StretchIt biedt een gratis proefperiode met verschillende plannen vanaf $ 20.

Headspace

Screenshots van Headspace

Als je op enig moment meditatie hebt gegoogeld, is de kans groot dat Headspace in de zoekresultaten is verschenen. Headspace is ontworpen om u te helpen “ontspannen, stress te beheersen, uw focus te vinden en spanning in zowel de geest als het lichaam los te laten”, aldus de site. Het biedt meditaties onder leiding van experts van wereldklasse en mindfulness-tools – samen met de schattigste animaties – om mensen te helpen bij het begeleiden naar gezonde gewoonteformaties.

Kenmerken zijn onder meer dagelijkse geleide meditaties, slaapgeluiden, fitness en spanningsafgifte, evenals andere cursussen zoals mindful geld en eten. Abonnementen beginnen bij $ 12.99 per maand of $ 69.99 per jaar.

Kleurfy

Een peer-reviewed studie uit 2020 wees uit dat kleuren voor volwassenen hielpen bij het verlagen van angstniveaus bij deelnemers. Als je ontspanning vindt door creatieve projecten, kan Colorfy – een digitale kleurboek-app – goed bij je passen. Het biedt een selectie van patronen en afbeeldingen om uit te kiezen, of de optie om uw eigen schetsen naar kleur te uploaden – waardoor gebruikers worden aangemoedigd om uren verloren te gaan in een meditatieve stroomtoestand.

Functies omvatten meer dan 1.000 afbeeldingen om in te kleuren, verschillende penseeltypen, offline modusmogelijkheden en een virtuele AR-galerij waarmee u uw tekeningen in de echte wereld kunt visualiseren. Als u klaar bent, kunt u deze met de app opslaan en afdrukken. Hoewel Colorfy gratis tekeningen aanbiedt om in te kleuren, heb je de mogelijkheid om een abonnement aan te schaffen om toegang te krijgen tot de uitgebreide bibliotheek.

Dankbaarheidsdagboek, Bevestiging

Screenshots van Gratitude Journal, Affirmatie

De App Dankbaarheidsdagboek, Bevestiging is een hulpmiddel voor zelfzorg om u te helpen zich te concentreren op uw geestelijke gezondheid. Met dankbaarheidsdagboekaanwijzingen, affirmaties, vision board-functies en dagelijkse motiverende inhoud, presenteert Gratitude Journal je de tools en herinneringen die nodig zijn om motivatie te krijgen en een gezonde zelfliefderoutine te ontwikkelen.

De app stuurt ook dagelijkse herinneringen met prompts om u te helpen een dagboekgewoonte op te bouwen – zelfs met de mogelijkheid om afbeeldingen aan uw dagboekposten toe te voegen, journaalstrepen te maken en toegang te krijgen tot honderden nuttige journaalprompts.

Happy Not Perfect: Mind Gym

Screenshots van Happy Not Perfect: Mind Gym

Maak kennis met Poppy Jamie, de influencer op het gebied van geestelijke gezondheid en Britse ondernemer die de radicale levensstijlkeuze maakte om zich af te melden voor gewoonten die haar ellendig maakten.

Haar reis naar genezing begon met het erkennen dat ze, om gelukkig te zijn, moest stoppen met het nastreven van perfectie. “Gelukkig zijn was volledig accepteren dat mijn leven constant rommelig zou zijn,” vertelde Poppy aan de Sounds Good-podcast.

Enter: Jamie’s Happy Not Perfect: Mind Gym app (en bijbehorend boek). Het is ontworpen om je te helpen onzekerheid, perfectionisme en faalangst te overwinnen, zodat je naar een plaats van vrede en mededogen kunt komen.

Door middel van dagelijkse affirmaties, korte meditatie- en audiosessies en dagelijkse oefeningen voor geestelijke gezondheid van vijf minuten, bieden deze door onderzoek ondersteunde hulpmiddelen mensen die zich gestrest, angstig, moe of gefrustreerd voelen een praktische manier om zichzelf te aarden. Happy Not Perfect biedt gratis diensten en een premium abonnement voor $ 9,99 per maand of $ 59,99 voor een abonnement van een jaar.

Gezondheid

Voor iPhone-gebruikers is de Gezondheid-app een gratis en toegankelijk hulpmiddel om uw dagelijkse activiteiten bij te houden, uw medicijnen te beheren, uw slaap beter te begrijpen en samen te werken met uw zorgverleners om de beste keuzes voor u te maken. Het helpt ook bij het bijhouden van voeding, uw dagelijkse stappentelling en menstruatiecyclus. Als je weinig telefoonopslag hebt, is deze app misschien een geweldige oplossing voor jou!

Happiness Broadcast’s Whole: Self-Care Habit Builder

Screenshots van Happiness Broadcast's Whole: Self-Care Habit Builder

Geheel: Self-Care Habit Builder, door The Happiness Broadcast, is een gratis op wetenschap gebaseerde zelfzorg-app die is ontworpen om mensen te helpen gezonde gewoonten op te bouwen en te behouden.

Whole beschikt over dagelijkse stemmingsregistratie om u in staat te stellen uw stemmingen en triggers te begrijpen, een dankbaarheidsdagboek zodat u momenten van dankbaarheid van de hele gemeenschap kunt lezen (en delen) en een gewoontebouwer waarmee u gespecialiseerde trainingsmodules kunt selecteren om u te helpen gewoonten te ontwikkelen en te versterken die rechtstreeks van invloed zijn op uw geestelijke gezondheid.

Andere opvallende kenmerken zijn ademhalingsoefeningen, hydratatiecontroles, slaapgeluiden, meditatie en meer.

Dit alles komt samen in een gepersonaliseerd startscherm dat u inzicht geeft in uw zelfzorgreis en de factoren die daaraan bijdragen.

Liefdadigheidsmijlen

Screenshot van Charity Miles

Charity Miles is een gratis sociaal gedreven app waarmee je geld kunt verdienen voor het goede doel wanneer je wandelt, rent, fietst of zelfs danst. Voor elke mijl die gebruikers verplaatsen, helpen ze geld te verdienen voor het goede doel van hun keuze. Sinds de oprichting in 2012 heeft de app bijna $ 3 miljoen verdiend voor geweldige goede doelen.

Fantastisch: Daily Habit Tracker

Fantastisch: Daily Habit Tracker helpt je langzaam en opzettelijk gezonde gewoonten op te bouwen door middel van wetenschappelijk onderbouwde methoden die structuur aan je leven toevoegen om je doelen te bereiken en prioriteit te geven aan zelfzorg. De app helpt je routines op te bouwen door gewoonten op te breken in kleine, haalbare stappen en ‘reizen’. De eerste reis draait om het creëren van een gezonde ochtendroutine (bijvoorbeeld ’s ochtends een glas water drinken).

Voor de betaalde premium-versie met extra aanbiedingen biedt de app een gratis proefperiode van 7 dagen. Daarna is het $ 3.33 per maand, jaarlijks gefactureerd voor $ 39.99.

Finch: Zelfzorg Widget Huisdier

Screenshots van Finch: Self Care Widget Pet

Maak kennis met je nieuwste self-care bestie: Finch: Self Care Widget Pet! Finch is een app voor zelfzorgdieren (zie het als een modern Tamagotchi-huisdier) die je helpt je voorbereid en positief te voelen. Het doel is simpel, zorg voor je huisdier door voor jezelf te zorgen.

Begin uw ochtenden met snelle stemmingscontroles en geef uw huisdier energie om op verkenning te gaan, en kies vervolgens uit een verzameling snelle bewuste gewoonten, van het volgen van doelen en bullet journaling tot bewuste ademhalingsoefeningen en quizzen. Sluit je dagen af met een korte dankbaarheidsoefening – ontworpen om je te helpen ontstressen, reflecteren en het goede om je heen te herkennen.

Tien procent gelukkiger

Screenshot van Ten Percent Happier

Ten Percent Happier wil dat je tijd maakt om beter te slapen, bewuster te zijn, je relaties te verbeteren en ongeveer tien procent gelukkiger te worden. Via de bibliotheek met geleide meditaties, video’s, gesprekken en slaapinhoud helpt de app je om je meditatiepraktijk op te bouwen (of te stimuleren) – en eraan vast te houden.

De meditatieleraren zijn gerenommeerde leiders in het veld en bieden een verscheidenheid aan benaderingen. De app biedt maandelijkse en jaarlijkse abonnementsopties als gebruikers de volledige verzameling van meer dan 500 video’s en geleide meditaties willen ontgrendelen.

Ik ben – Dagelijkse Affirmaties

Screenshot van I am - Daily Affirmations

Ik ben – Daily Affirmations is gericht op het veranderen van negatieve denkpatronen. De app stuurt motiverende affirmaties via de dagelijkse pushmeldingsfuncties om uw zelfvertrouwen te vergroten.

U kunt uw dagelijkse intenties aanpassen aan uw behoeften en zelfs herinneringen instellen wanneer u ze wilt ontvangen. Het biedt in-app aankopen op beide, met een jaarlijks, een maand of levenslang lidmaatschap.

#blockit

Misschien wel een van de grootste boosdoeners die ons beroven van onze waardevolle zelfzorgtijd is sociale media. De #blockit-app probeert mensen te helpen hun focus terug te krijgen en van sociale media af te blijven – en vermijdt het onvermijdelijke konijnenhol waar de meesten van ons in vallen.

In plaats van een hele site te blokkeren, verwijdert #blockit chirurgisch de afleidende delen van de site (denk aan: Instagram- of Facebook-feeds) en laat de rest van de site onaangeroerd en beschikbaar voor gebruik (zoals meldingen en DM’s). Hoewel het gratis te downloaden en te gebruiken is, is de app alleen beschikbaar voor iPhone- en iPad-gebruikers.

Reflectly – Dagboek & AI Dagboek

Reflectly – Journal &AI Diary is een journaling- en moodtracker-app die kunstmatige intelligentie gebruikt om u stemmingscorrelaties te laten zien. De laatste tijd gestrest, maar je kunt niet precies aanwijzen waarom? Reflectly stelt je in staat om het tot op de bodem uit te zoeken door middel van gestructureerde reflectieoefeningen.

Reflectly maakt gebruik van positieve psychologie, mindfulness en cognitieve gedragstherapie om u te helpen een extra laag zelfzorg en bewustzijn te bieden. Hoewel het $ 9.99 per maand kost, of $ 59.99 per jaar, biedt de app een gratis proefperiode.

Planten nanny

Screenshots van Plant Nanny

Een hydratatie-verantwoordingspartner nodig? Geen zweet, Plant Nanny – een hydratatietracker – is hier om je te helpen. Voor elk glas water dat je drinkt, absorbeert je plant het, waardoor het kan gedijen.

De app suggereert een geschikte hoeveelheid water die u per dag zou moeten consumeren op basis van uw lichaamstype en trainingsgewoonten. Het stuurt vervolgens geautomatiseerde herinneringen wanneer het tijd is om meer water te drinken om een regelmatige gewoonte van het drinken van water te helpen opbouwen. De app is gratis te gebruiken, maar biedt ook in-app aankopen.

Dagelijkse kunst

Als zelfzorg betekent dat je naar een museum gaat en verdwaalt in eeuwenoude kunst en sculpturen, is DailyArt misschien wel je app. Deze gratis app biedt zijn wereldwijde gemeenschap van meer dan een miljoen kunstliefhebbers om leuke feiten te leren over enkele van de meest iconische en obscure meesterwerken – dagelijks. Verken en doorzoek de collectie van meer dan 2.500 meesterwerken, lees ook 700 kunstenaarsbiografieën en informatie over 500 museumcollecties!