20 tieneractivisten die ons inspireren om meer goed te doen

Tiener- en jongvolwassen activisten zijn de ruggengraat geweest van veel huidige sociale bewegingen die we vandaag de dag zien plaatsvinden – inclusief bewegingen rond klimaatverandering, raciale rechtvaardigheid, wapengeweld en LGBTQ + -rechten.

Volgens de National Education Association neemt het studentenactivisme toe.

Na de gruwelijke massale schietpartij op de Marjory Stoneman Douglas High School in Florida hebben miljoenen jongeren in het hele land geschiedenis geschreven door nooit eerder geziene steun en energie voor wapenhervorming te katalyseren. Studenten leidden walk-outs in de klas, organiseerden marsen in hun gemeenschappen en werden leidende stemmen over kwesties waar ze eerder buitenspel stonden.

Tieneractivisme is echter geenszins nieuw of trendy.

Studenten uit gemarginaliseerde gemeenschappen hebben zich georganiseerd en geprotesteerd als onderdeel van onderwijsinstellingen in de amerikaanse geschiedenis, en met name tijdens de Civil Rights Movement in het midden tot het einde van de 20e eeuw.

Meer dan een halve eeuw later is het jeugdactivisme opnieuw opgedoken met een vergelijkbare energie en kracht om generaties lang zinvolle verandering te creëren. Of het nu gaat om schoolwandelingen, de ontwikkeling van organisaties op en buiten de campus, petities of het mobiliseren van marsen, studentenactivisten gaan “ongekende” uitdagingen aan met hoop en veerkracht.

We belichten slechts enkele van de vele tieneractivisten die de aanklacht tegen sociale verandering over de hele wereld hebben en momenteel leiden.

Jeugdactivisten die het verschil maken

Greta Thunberg, milieuactiviste

Greta Thunberg – een van de bekendste activisten van vandaag – was 15 jaar oud toen ze in 2018 buiten het Zweedse parlement protesteerde. Thunberg hoopte dat haar inspanningen politieke leiders onder druk zouden zetten om de koolstofemissiedoelstellingen te halen.

Volgens BBC inspireerde deze grassroots-campagne duizenden jonge studenten over de hele wereld om soortgelijke stakingen te organiseren en in december 2018 hadden meer dan 20.000 studenten – van de VS tot Japan – zich aangesloten. Ze wordt sinds 2019 elk jaar beschouwd als een topkandidaat om de Nobelprijs voor de Vrede te winnen voor haar klimaatactivisme.

Desmond Napels, LGBTQ+ jongerenactivist

Desmond Naples – ook bekend als Desmond is Amazing – is een 15-jarige LGBTQ + -rechtenadvocaat en dragartiest. Ze gebruiken hun stem in de hoop dat het meer zichtbaarheid creëert om barrières voor LGBTQ + -mensen te slechten.

In 2017 lanceerde Napels het Haus of Amazing, een veilige ruimte voor kinderen die aan drag doen. Sindsdien hebben ze “Be Amazing: A History of Pride” gepubliceerd, een levendig en educatief hulpmiddel voor kinderen om meer te weten te komen over de Pride-beweging en de inclusieve gemeenschap. Naast het uitspreken voor mensenrechten, runt Napels een YouTube-kanaal en werkt het als redactioneel en baanmodel.

Marley Dias, literair activiste

Marley Dias is de tieneroprichtster van #1000BlackGirlBooks – een beweging om boeken te verzamelen en te doneren met zwarte vrouwelijke protagonisten. Haar campagne maakte gebruik van de kracht van sociale media om een groter publiek te bereiken en bereikte al snel haar oorspronkelijke doel om 1.000 boeken met zwarte vrouwelijke hoofdrolspelers te verzamelen.

Haar succes leidde ertoe dat ze door TIME werd erkend als een van de 25 meest invloedrijke tieners in 2018. Ze blijft pleiten voor zwarte representatie en zelfbekrachtiging en heeft sindsdien haar eerste boek uitgebracht met de titel “Marley Dias Gets It Done: And So Can You!”

Malala Yousafzai, onderwijsactiviste voor meisjes

In 2012 werd Malala Yousafzai een onmiddellijk internationaal symbool van de strijd voor onderwijs voor meisjes nadat ze in een schoolbus was neergeschoten door leden van de Taliban – die strikte beperkingen hebben op vrouwelijk onderwijs.

Ze overleefde, herstelde en gebruikte haar ervaring als directe motivatie om haar strijd voort te zetten. Op 17-jarige leeftijd werd Yousafzai de jongste Nobelprijswinnaar voor haar humanitaire inspanningen – waaronder de oprichting van het Malala Fund, een organisatie die zich inzet om meisjes de kans te geven om te leren en te leiden. Ze publiceerde later haar eerste boek, “I Am Malala”, en studeerde in 2020 af aan de Universiteit van Oxford.

Naomi Wadler, activiste voor wapenhervorming

Na de tragische massale schietpartij in 2018 op de Marjory Stoneman Douglas High School organiseerden Naomi Wadler en een vriendin een walkout – waaraan uiteindelijk 200 van haar klasgenoten deelnamen.

De succesvolle door jongeren geleide demonstratie kreeg nationale aandacht en leidde haar naar het houden van een toespraak op de 2018 March for Our Lives-rally in Washington, DC – ze was slechts 11 jaar oud. Tegenwoordig balanceert ze school met haar belangenbehartigingsinspanningen, die vooral bewustzijn brengen over hoe zwarte meisjes en vrouwen onevenredig veel eengefrustreerd door wapengeweld.

Autumn Peltier, inheemse waterrechtenactivist

Autumn Peltier is een 17-jarige Canadese inheemse rechtenactivist en hoofdwatercommissaris van de Anishinabek Nation wiens jongeren in staat worden gesteld het milieu te beschermen.

Peltier staat erom bekend dat hij de Canadese premier Justin Trudeau publiekelijk uitschold over zijn falen om schoonwaterbeleid uit te voeren – ze was 12 jaar oud. Sindsdien heeft ze met wereldleiders gesproken op de Algemene Vergadering van de VN en de klimaatactietop van de secretaris-generaal van de VN. Ook werd ze drie keer genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs.

Mari Copeny, schoonwateractiviste

Op achtjarige leeftijd haalde Mari Copeny de krantenkoppen nadat ze een brief had geschreven aan de toenmalige president Barack Obama waarin ze hem aanspoorde om iets te doen aan de lang over het hoofd geziene Flint Water Crisis die haar gemeenschap treft. Haar brief overtuigde de president om op bezoek te gaan, waardoor de crisis onmiddellijk in het publieke bewustzijn kwam. Haar frustratie en passie werden omgezet in actie, waardoor haar gemeenschap essentiële toegang kreeg tot veilig, schoon water.

Sindsdien heeft Copeny, die bekend werd als “Little Miss Flint”, haar tienerjaren besteed aan het inzamelen van meer dan $ 500.000 om de toegang tot schoon water in Flint en andere bronnen te ondersteunen om gezondheid en welzijn te ondersteunen.

Xiuhtezcatl Martinez, inheemse klimaatrechtvaardigheidsactivist

Xiuhtezcatl (schoen-TEZ-caht) Martinez is een 19-jarige inheemse klimaatactivist, hiphopartiest en invloedrijke stem van de wereldwijde door jongeren geleide milieubeweging. Geïnspireerd door het eigen activisme van zijn moeder, maakt Martinez al sinds zijn zesde deel uit van de klimaatrechtvaardigheidsbeweging.

Vandaag richt hij zich op het opleiden van zijn generatie over de huidige toestand van de planeet en hen inspireren om actie te ondernemen om een betere wereld te creëren. Martinez is de jeugddirecteur van Earth Guardians, een non-profitorganisatie die diverse jongeren opleidt tot leiders in de klimaat- en sociale rechtvaardigheidsruimte door kunst, muziek, verhalen vertellen, maatschappelijke betrokkenheid en juridische actie te gebruiken om oplossingen te bevorderen.

Olivia Julianna, politiek activiste

Olivia Julianna is een 19-jarige politieke activiste en strateeg voor de door jongeren geleide non-profitorganisatie Gen Z For Change, die sociale media gebruikt om het bewustzijn te vergroten, geld in te zamelen voor goede doelen – en problematische politici op een korrel te nemen.

In de zomer van 2022 maakte Matt Gaetz, afgevaardigde van Florida, fatfobe, vrouwonvriendelijke opmerkingen over Julianna in een poging haar en haar voortdurende pleidooi voor abortusrechten te degraderen. In plaats van het op haar af te laten komen, gebruikte ze het als brandstof om geld in te zamelen voor abortusfondsen in het hele land. via social media. Donaties stroomden binnen en bereikten binnen een week $ 2,2 miljoen.

Thandiwe Abdullah, Black Lives Matter activist

Thandiwe Abdullah begon met het bijwonen van protesten toen ze nog maar twee jaar oud waren. Op 13-jarige leeftijd richtte de student en Black Lives Matter-activist samen BLM Youth Vanguard op. Thandiwe en de Youth Vanguard hebben gewerkt om studenten in hun gemeenschap te beschermen en hebben met succes willekeurige zoekopdrachten uit het Los Angeles Unified School District verwijderd.

Jack Petocz, LGBTQ+-activist

In februari 2022 heeft het Huis van Afgevaardigden van Florida House Bill 1557 aangenomen – ook bekend als de “Don’t Say Gay” -wet. De wetgeving probeerde “klasdiscussie over seksuele geaardheid of genderidentiteit” in de kleuterklas tot en met de derde klas te verbieden. Studenten in Florida, zoals de 17-jarige Jack Petocz, werkten om die haat en discriminatie te bestrijden.

Petocz organiseerde een schoolbrede walkout, andere studenten in Florida inspireren om dit voorbeeld te volgen. De LGBTQ + -activist is nu de beleidsdirecteur bij Gen-Z for Change, een non-profitorganisatie die wordt gerund door jongeren die sociale media gebruiken om hun leeftijdsgenoten te onderwijzen en te mobiliseren. Petocz heeft zich ook uitgesproken en geëist tegen boekverboden.

Genesis Butler, dierenrechten- en klimaatactivist

Genesis Butler is een 15-jarige milieu- en dierenrechtenactivist en een van de jongste mensen die een TEDx-talk geeft (“A 10 Year Old’s Vision for Healing the Planet”). Butler is gepassioneerd over het opleiden van anderen over de negatieve impact van veeteelt op het milieu.

De jonge activist leidt momenteel de Youth Climate Save-beweging – de allereerste door jongeren geleide milieuorganisatie die zich richt op de correlatie tussen klimaatverandering en dierlijke consumptie.

Melati en Isabel Wijsen, bescherming van de oceaan en empowerment van jongeren

De zussen Melati en Isabel Wijsen lanceerden een campagne voor een verbod op plastic voor eenmalig gebruik op hun thuisbasis.en van Bali in 2013. Hun inspanningen – petities, strandopruimingen en zelfs een hongerstaking – betaalden zich uiteindelijk uit toen ze hun gouverneur overtuigden om zich in 2018 in te zetten voor een plastic zakvrij Bali.

Sindsdien hebben de twee hun missie naar andere studenten over de hele wereld gebracht om vergelijkbare doelen te bereiken. Ze lanceerden zelfs Mountain Mamas, een sociale onderneming die lokale vrouwen op Bali traint om herbruikbare tassen met de hand te maken van gedoneerde of gerecyclede materialen.

Sophia Kianni, milieuactiviste

Sophia Kianni is een 18-jarige Iraans-Amerikaanse milieuactiviste die klimaatwetenschap en openbaar beleid studeert aan de Stanford University. Ze is de oprichter en uitvoerend directeur van Climate Cardinals, een organisatie die werkt aan het toegankelijker maken van klimaateducatie door klimaatinformatie in meer dan 100 talen te vertalen.

Kianni heeft de organisatie sindsdien laten groeien tot een internationale non-profitorganisatie met meer dan 9.000 vrijwilligers in meer dan 40 landen die gezamenlijk 500.000 woorden klimaatinformatie hebben vertaald, volgens Forbes. Ze vertegenwoordigt de VS als het jongste lid van de inaugurele United Nations Youth Advisory Group on Climate Change.

Zyahna Bryant, activiste voor raciale rechtvaardigheid

Zyahna Bryant is een studentenactivist en gemeenschapsorganisator die de Black Student Union op haar middelbare school heeft opgericht en lid is van de Charlottesville Youth Council. Op 12-jarige leeftijd organiseerde ze haar eerste demonstratie, een bijeenkomst voor Justitie voor Trayvon Martin en andere slachtoffers van vuurwapengeweld door de politie.

In het voorjaar van 2016 schreef Bryant een petitie aan de gemeenteraad van Charlottesville waarin hij hen opriep om een standbeeld van Robert E. Lee te verwijderen – een symbool uit het Confederate-tijdperk. Een jaar later stemde de gemeenteraad voor het verwijderen van het standbeeld. Vandaag de dag blijft de activist samenwerken met lokale tieners en collega-jeugdleiders om verandering te creëren en problemen met betrekking tot ras en ongelijkheid aan te pakken.

Jamie Margolin, klimaatactivist

Jamie Margolin is een Colombiaans-Amerikaanse organisator, activist en spreker in Seattle, Washington. Als Latina Joodse lesbienne heeft ze het tot haar missie gemaakt om te vechten voor degenen die onderdrukt en gemarginaliseerd zijn – het beschermen van onze mensen en planeet.

Op 17-jarige leeftijd was ze mede-oprichter van ‘Zero Hour’, een door jongeren geleide klimaatactiegroep die de urgentie van de effecten van klimaatverandering op gemeenschappen (met name gemarginaliseerde groepen) over de hele wereld wil benadrukken.

March For Our Lives Organisatoren, activisten voor wapenbeheersing

Studenten die getroffen waren door de massale schietpartij in 2018 op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, waren er snel bij om te mobiliseren en actie te eisen van gekozen functionarissen, zeggende dat genoeg genoeg is.

Al snel organiseerden ze een officiële non-profitorganisatie: March For Our Lives. Oprichters zijn studenten als X González, Cameron Kasky, David Hogg, Jackie Corin, en nu zijn er honderden lokale March For Our Lives-afdelingen ontstaan, die vechten om de epidemie van wapengeweld in Amerika te beëindigen. Hoewel veel van deze oprichters carrières binnen en buiten de politiek en belangenbehartiging voortzetten, blijft hun nalatenschap een belangrijk keerpunt in de afrekening van de wapenveiligheidsbeweging.

Jerome Foster en Elijah McKenzie-Jackson, klimaat- en LGBTQ+-activisten

In 2022, jeugdklimaat en LGBTQ + activisten Jerome Foster II en Elijah McKenzie-Jackson een brief heeft gestuurd naar het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering – de organisatoren achter COP27 – hen vragen om het organiseren van de klimaatconferentie in Egypte te heroverwegen vanwege de vijandige wetten van het land jegens de LGBTQ + -gemeenschap.

Beide tieners (Foster uit de VS en McKenzie-Jackson uit het Verenigd Koninkrijk) lopen voorop in de jeugdklimaatbeweging en pleiten voor gemeenschappen over de hele wereld die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, maar toch de meest significante en meest verwoestende gevolgen ondervinden. Samen richtten ze Waic Up op, een door jongeren geleide klimaatcommunicatieorganisatie.