14 Zine Artists & Curators Making The World A Better Place

Search

Kunst wordt al lang gebruikt als een hulpmiddel voor activisme – van Picasso’s anti-oorlogsschilderij “Guernica” tot de iconische Guerilla Girls, die bekend stonden om hun anonieme feministische en antiracismewerk in de kunstwereld.

De Tate, een Brits museumcollectief, zegt dat het doel van activistische kunst is om “kunst te creëren die een vorm van politieke of sociale valuta is, actief culturele machtsstructuren aan te pakken, in plaats van ze te vertegenwoordigen of gewoon te beschrijven.”

Er is één vorm van sociale valuta – of specifiek kunstmedium – die in ons opkomt als we aan activistische kunst denken: zines.

Wat is een zine?

Zines zijn zelf gepubliceerde, niet-commerciële drukkerijen die vaak in kleine batches worden gemaakt en op doe-het-zelf-manieren worden ontwikkeld. Ze zijn ook gemakkelijk te reproduceren, met een “master flat”, die vervolgens wordt gefotokopieerd om te vouwen in eenvoudige pamfletten om binnen een gemeenschap te worden verspreid of verkocht.

Schrijfster Dorothy Hastings beschreef ze perfect in een PBS-artikel over LGBTQ+ zine-makers. “Ergens op het snijvlak van het academische essay, een dagboekaantekening, een zelfportret en een notitieboekje doodle, bestaat de zine”, schrijft ze.

Een diagram laat zien hoe je een zine maakt
Dit diagram laat zien hoe u een zine maakt en vouwt. Illustratie door Johnathan Huang/Good Good Good

De zine-gemeenschap is een wereldwijde gemeenschap en mensen gebruiken ze op allerlei manieren. Of het nu gaat om het verspreiden van informatie over sociale bewegingen, het delen van middelen bij protesten of gewoon iets maken van twee mensenhanden, zines leggen de macht in de printer van de maker.

Sarah Mirk, een grafisch journalist, redacteur en leraar in Portland, Oregon, zei dat ze al zines maakt sinds ze een kind was, voordat ze zelfs maar wist dat ze een naam hadden. Nu rijdt ze op een Zine Bike en geeft ze zine-workshops in heel Portland.

“Wat cool is aan zines, is dat iedereen de macht heeft om zijn eigen werk te publiceren,” zei Mirk. “Je hebt geen toestemming nodig om je stem te laten horen, of poortwachters ervan te overtuigen dat iets de moeite waard is om over te schrijven. Ik zeg altijd tegen mensen: als je het niet leuk vindt wat er in de media staat, maak dan je eigen media.”

Hier zijn een paar van onze favoriete zine-artiesten, printers en bibliotheken die hun eigen media voorgoed maken en beheren.

14 Zine-artiesten die het verschil maken

Jenn Woodall

Jenn Woodall's zine 'Ghouls' heeft een kleurrijke, cool getinte kleur.
Jenn Woodall gebruikt graag fantasy-instellingen om queer en feministische thema’s weer te geven. Foto met dank aan Jenn Woodall

Jenn Woodall is een illustrator, stripmaker en zine-kunstenaar gevestigd in Toronto, Ontario. Haar bekroonde werk verbeeldt vaak queer en feministische thema’s, in combinatie met fantasie- of avonturenlandschappen, waarbij ze vrouwen vaak door tijd en ruimte volgt terwijl ze op zoek zijn naar belangrijke waarheden. Haar zines omvatten titels als Magical Beatdown, Marie + Worrywart en Seance.

Woodall’s eerste graphic novel “Space Trash” wordt uitgebracht in de zomer van 2022 en vertelt het verhaal van drie tienermeisjes die naar de middelbare school op de maan gaan.

Woodall publiceert zelf haar strips en zines en distribueert en publiceert ook via Silver Sprocket, gevestigd in San Francisco.

Woodall is ook op Patreon en stuurt supporters prints, zines en strips.

Cyclista Zine

Een exemplaar van Cyclista Zine ligt op een tafel omringd door knopen en stickers.
Cyclista Zine confronteert de intersectionaliteit tussen maatschappelijke vraagstukken en wielrennen. Foto met dank aan Cyclista Zine

Cyclista Zine is een intersectionele, radicaal feministische zine die inspeelt op de wielerindustrie. De zine drukt driemaandelijks af en is gericht op het delen van kennis, kunst en verhalen van BIPOC en vrouwen, trans,femme en non-binaire mensen in het wielrennen.

Hoewel gerund door zinester Christina Torres, is Cyclista Zine een samenwerkingszine die bestaat uit inzendingen, die fungeert als een gedrukte gids van schrijvers en kunstenaars die tutorials, verhalen en advies indienen voor ‘feministen die het patriarchaat willen verscheuren’. Naast zineproductie organiseert Cyclista Zine ook evenementen, discussies en een enorme lijst met bronnen voor activisten.

Edities en evenementen omvatten onderwerpen als het omgaan met politie-interacties tijdens het fietsen en wandelen, kolonialisme en infrastructuur, ableism in transport en fietsbevrijding.

“Het persoonlijke is politiek en fietsen heeft een lange geschiedenis in het creëren van grote sociale verandering en onderdrukking in onze gemeenschappen”, luidt het Manifest van Cyclista Zine. “Cyclista Zine is bedoeld als een brug tussen virtuele veilige ruimtes en persoonlijk activisme voor de huidige en toekomstige generaties om het fietsen op hun eigen manier te verkennen.”

Queer Zine Archief Project

Een screenshot van het Queer Zine Archive Project archive.v
QZAP wil een levende geschiedenis van queer zines beschrijven. Screenshot van het QZAP zine archief.

Het Queer Zine Archive Project (QZAP), gelanceerd in 2003 door zinesters Milo Miller en Christopher Wide, werd ontwikkeld om “een levende geschiedenis vast te stellen” van vroegere en huidige queer zines en huidige en opkomende zine-uitgevers aan te moedigen om te creëren.

QZAP heeft een gratis online doorzoekbare database waarmee gebruikers elektronische kopieën van zines kunnen downloaden, waarbij veel onderwerpen zoals queer liefdesverhalen, seksuele voorlichting, queer media en queer geschiedenis worden benadrukt. Het project draait op donaties van supporters en de liefde van zo’n zes bijdragers, die duizenden zines scannen en archiveren.

Mede-oprichter Miller sprak in 2020 met PBS NewsHour over hun geschiedenis met zines en hoe ze de LGBTQ + -gemeenschap beïnvloeden.

“Er is een heel bepaald soort verhaal dat verteld wordt in [the] media, en er is veel voor nodig om dat te omzeilen als je geen toegang hebt, prestige, als je niet de ‘juiste’ huidskleur hebt, als je niet de ‘juiste’ economische achtergrond hebt, “zei Miller. “En zines nemen dat allemaal en zeggen: ‘naar de hel daarmee’.”

Kate Bingaman-Burt (en Outlet)

Een kleurrijke kamer vol prints en zines. Aan de muur hangt een roze neonbord "drukkerij." Twee mensen staan in de kamer met maskers op.
Bingaman-Burt’s gedeelde studioruimte, Outlet, is een gemeenschapsbron geworden in Portland. Foto met dank aan Outlet.

Kate Bingaman-Burt is een zine-maker en grafisch ontwerper in Portland, waar ze de Associate Director is van de School of Art & Design aan de Portland State University. Ze deelt dagelijkse tekeningen en exploiteert de KBB Mail Club, die abonnees zines en gedrukte goederen stuurt.

Bingaman-Burt is ook eigenaar van Outlet, een risograafpers en kunststudio waar mensen zines kunnen maken.

Outlet is een toegankelijke ruimte voor mensen om afdrukken te maken op een hoog volume voor een lage prijs. De ruimte herbergt een verscheidenheid aan workshops, van zine-maken tot risograph en tekenen basics, voor makers van alle soorten. Outlet is ook de thuisbasis van een zine-bibliotheek met honderden bijdragen van leden van de gemeenschap.

Bingaman-Burt is zeer gepassioneerd over het onderwijzen van mensen over gedrukte media en het gebruik van haar ruimte om sociale bewegingen en leiders te verwelkomen om hun berichten te delen.

“Print is een heel krachtig medium,” zei Bingaman-Burt. “Het is voor zoveel mensen toegankelijk. Het is krachtig voor onszelf, maar het is ook krachtig om voor anderen op te komen, om een publicatie te maken die ik deel, of een poster die ik in een raam ophang of meeneem naar een protest. Het is een medium dat mensen kunnen gebruiken op alle manieren die voor hen zinvol zijn.”

Sterk geformuleerde letters

Het logo van Strong Worded Letters
Stronlgy Worded Letters is gemaakt door “collega’s die kameraden zijn geworden” Gab Rima en Johnny Redd. Foto met dank aan Sterk Geformuleerde Brieven

Strong Worded Letters is een in Omaha, Nebraska gevestigde organisatie die zich toelegt op burgerschaps- en sociaal onderwijs en scripts, kennis en actiepunten levert om grassroots-macht voor de lokale politiek op te bouwen.

Hun inhoud draait om het bieden van organisatoren en activisten met gemakkelijk te begrijpen hulpmiddelen, zoals scripts voor communicatie met gekozen functionarissen, updates over lokale wetgeving, evenals wederzijdse hulp en protestinformatie.

Hoewel Strong Worded Letters het meest bekend staat om zijn Instagram-educatieve tools, hebben Patreon-abonnees toegang tot een driemaandelijkse zine gemaakt door oprichters Gab Rima en Johnny Redd.

“Ik vind het leuk hoe zines gemakkelijk te maken en gemakkelijk te verteren zijn. Ze maken complexe problemen een stuk gemakkelijker te begrijpen, ze zijn opvallend en je kunt ze tegen lage kosten distribueren, “zei Redd. “Het zijn ook een soort ruilkaarten. Mensen vinden het leuk om een fysiek object te lezen, en ze zijn een hit geweest op evenementen of energieke bijeenkomsten en helpen mensen betrokken te blijven zodra ze thuiskomen. “

Jager Ashlei Shackelford

Een zwarte vrouw met dreadlocs draagt een grijs overhemd en gouden kettingen. Ze heeft roze lippenstift op en grijnst naar de camera.
Hunter Ashlei Shackelford gebruikt zines en andere schrijf- en ontwerpkanalen om verhalen te vertellen over racisme, vetfobie en ander sociaal onrecht. Foto met dank aan Hunter Ashlei Shackelford

Hunter Ashlei Shackelford – ook bekend als Hunter The Lion – is een schrijver en kunstenaar gevestigd in Atlanta, Georgia. Ze heeft een aantal zines gemaakt voor zichzelf en andere organisaties die racisme, transfobie, vetfobie en vele andere onderwerpen op het gebied van sociale rechtvaardigheid aanpakken.

Sommige van hun werk omvat Black Trans Futures, Ugly AF: An Introduction to Desire Politics, en Before They Kill Me First.

Schackelford heeft twee bevrijdingsorganisaties opgericht: Free Figure Revolution en Who’s Killing Us?. Ze schrijft en illustreert meestal over de relaties tussen Blackness, fatness, desire, queerness en popcultuur.

“Ik ben zo dankbaar voor de zwarte transmensen die het voor mij mogelijk hebben gemaakt om mezelf in een wereld te vinden die vereist dat je jezelf verliest op het moment dat je het betreedt,” deelde Shackelford in een Instagram-post. “Ik ben dankbaar voor het vermogen om mijn ervaringen te benoemen en taal te baren door gewoon buiten het binaire te bestaan.”

Kleine Megafoon

Een hand houdt een kopie van de zine omhoog: "Hoe u uw bedrijf kunt promoten zonder u er schijt aan te voelen."
Rutter’s eerste zine: “How To Promote Your Business Without Feeling Shitty About It” bespreekt op toestemming gebaseerde marketing. Foto met dank aan Tiny Megaphone

Tiny Megaphone is een marketingadviesbureau van Joanna Rutter. Ze is een bedachtzame (en hilarische!) marketingprof die “het systeem wil optuigen” en marketing wil laten werken voor underdogs. In een wereld waar kapitalisme en burn-out sociale media en marketing onmogelijk maken, hoopt Rutter dingen te laten werken ‘voor de kleine jongens’.

Haar zine, How To Promote Your Business Without Feeling Shitty About It is een baanbrekend hulpmiddel voor creatieve mensen, eigenaren van kleine bedrijven en mensen die gewoon over het algemeen worden uitgescholden door traditionele marketingpraktijken.

De zine biedt een inleiding tot op toestemming gebaseerde marketing en werkt volgens Rutter als een peptalk, werkboek, mediakritiek en marketingstrategieskelet.

“Als marketing een megafoon is, geef ik het aan de underdog om te horen wat ze te zeggen hebben,” zei Rutter. “Ik heb het gehaald. [the zine] om coole bouwers en dromers aan te moedigen in hun zoektocht om rekeningen te betalen zonder hun waarden in gevaar te brengen.”

Microkosmos Uitgeverij

Een screenshot van de Microcosm Publishing website toont een aantal boek- en zineselecties
Microcosm Publishing is sinds 1996 een onafhankelijke uitgeverij. Screenshot van de Microcosm Publishing website.

Microcosm Publishing is een verticaal geïntegreerde uitgeverij die “lezers uitrust om positieve veranderingen in hun leven en in de wereld om hen heen aan te brengen.”

Microcosm, opgericht in 1996, is gespecialiseerd in doe-het-zelfboeken, zines en decks over onderwerpen als zelfzorg, feminisme, sociale rechtvaardigheid, fietsen en meer. De uitgeverij heeft ook een missie van toegang, met behulp van glijdende schaalprijzen en duurzame operaties die prioriteit geven aan hoge personeelslonen.

Opvallende titels zijn onder meer “Hoe Amazon te weerstaan en waarom”, waarin het belang van ethisch winkelen en distribueren wordt beschreven; “Consensualiteit: navigeren door feminisme, gender en grenzen naar liefdevolle relaties;” en “Het is OK om verdrietig te zijn.”

“Microcosm richt zich op het relateren van de ervaringen van hoe het is om een gemarginaliseerd persoon te zijn en streeft ernaar erkend te worden voor geest, creativiteit en waarde”, luidt de website van Microcosm Publishing. “Microkosmos stelt voortdurend de vraag: ‘hoe kunnen we barrières voor succes voor gemarginaliseerde mensen in onze industrie wegnemen?'”

Dit is een zine

Een kleurrijke zine mockup toont een vintage tv tegen een gradiëntachtergrond en leest "Het leven in een tv-toestel."
Josh Eberhard en vrienden creëerden een wekelijkse zine tussen maart 2020 en 2021. Foto met dank aan This Is A Zine

This Is A Zine is een collectief van kunstenaars en ontwerpers die zines creëren om de wereld om ons heen te bespreken en positieve verandering te creëren. Onder leiding van Josh Eberhard creëerde en verspreidde het collectief een wekelijks zine waarin een nieuw onderwerp over design en de wereld waarin we leven tussen maart 2020 en 2021 werd verkend. Nu het project van een jaar is afgerond, worden zines gepubliceerd wanneer de kunstenaars dat nodig achten.

Sommige edities omvatten geweld, tv, politiek, Instagram, rechtvaardigheid en angst. Kopieën zijn gratis te downloaden en thuis af te drukken, maar digitaal verbeterde zines worden gedeeld via Instagram.

Hoewel sommige onderwerpen meer informatie bevatten, worden de meeste van deze onderwerpen benaderd door een lens van creatief ontwerp en artistieke interpretatie, die fungeren als gedrukte artefacten van een specifieke tijd in de geschiedenis.

KunstAlleen

Een screenshot toont een pagina van Refugee Zines op de website van ArtsEverywhere.
ArtsEverywhere geeft mensen kracht door middel van creatieve projecten over sociale rechtvaardigheid en mensenrechten. Screenshot van de ArtsEverywhere website.

ArtsEverywhere is een Canadese organisatie die gespecialiseerd is in artistieke journalistiek en artistieke en creatieve praktijken benadrukt als ze betrekking hebben op sociale rechtvaardigheid en mensenrechten.

De organisatie werkt in een seriebenadering, omdat creatieve projecten samenkomen onder thema’s of kwesties die gemarginaliseerde groepen het meest raken. Een verzameling vluchtelingenzines schetst de waarde van zine-making op vluchtelingengemeenschappen.

De collectie belicht projecten zoals “De zines van Terezín”, gemaakt door Joodse kinderen die “geheime zines” deelden en politiek handelden in het licht van nazi-terreur; en ‘Plaza Girls: A Diary’, dat de verhalen vertelt van Afghaanse en Arabische vluchtelingenmeisjes.

ArtsEverywhere-schrijver SiddJoag zei: “Bij gebrek aan andere middelen gebruiken vluchtelingen en anderen die onderweg zijn vaak samen schrijven en lezen om hun politiek te citeren.”

Zines &Dingen

Twee vrouwen zitten glimlachend aan een kleurrijke tafel. Een aantal zines staan bovenop de tafel.
Rebekah Markillie (links) en Jessica Wadleigh (rechts) hebben een veilige haven gecreëerd voor gemarginaliseerde zine-makers. Foto met dank aan Zines &Things

Zines & Things is een in Portland gevestigd zine-team van Rebekah Markillie en Jessica Wadleigh. Beiden zijn gepassioneerde verhalenvertellers die van de zine-gemeenschap houden en werken publiceren die gender, geestelijke gezondheid en poëzie omvatten.

Het Zines &Things-team werkt rechtstreeks samen met schrijvers en kunstenaars en werkt samen om een alternatief te bieden voor traditionele publicatiemodellen.

Hun programma “Tell Me A Story” is een literaire leesserie die ruimte biedt aan LGBTQ +, BIPOC en vrouwelijke schrijvers om contact te maken en samen te werken in een veilige en creatieve omgeving. Zines &Things publiceert en verkoopt ook werken op hun website, waaronder een abonnementsprogramma genaamd The Zinester’s Digest.

“We maken zines om hulde te brengen aan hun rijke geschiedenis van antikapitalisme en anti-onderdrukking”, luidt de website Zines &Things. “We maken zines als liturgie voor mogelijkheid, bevrijding en veerkracht.”

Sarah Mirk

Iemand houdt een exemplaar van het boek van Sarah Mirk omhoog: "Een jaar van zines"
Mirk’s “Year of Zines” bevat 100 van haar 365 zine-creaties uit 2019. Foto met dank aan Sarah Mirk

Eerder vermeld, Sarah Mirk is een grafisch journalist, opvoeder en zine-maker gevestigd in Oregon. Haar strips zijn gepubliceerd door verkooppunten zoals NPR, The Nib en Patagonia, en haar grafische roman “Guantanamo Voices” won de Lynd Ward Graphic Novel Prize 2021.

Mirk biedt ook een aantal gratis zines op haar website, die een breed scala aan onderwerpen behandelen, zoals abortus, wit privilege en kiezersonderdrukking. In 2019 maakte ze een jaar lang elke dag een zine en publiceerde er 100 in een boek. Ze is een fervent liefhebber van slakkenpost en zit ook op Patreon, waar supporters zich kunnen abonneren op maandelijkse zines en ‘whatever else I feel like mailing’.

“Het maken van zines gaat veel over het omarmen van imperfectie en gewoon iets laten gebeuren,” zei Mirk. “Het wordt niet bemiddeld door een bedrijf of een winstgedreven entiteit, en je voedt je niet in dit grotere algoritme dat ons advertenties geeft. Het is iets dat je met een ander deelt, over iets waar je om geeft.”

Uniek in mijn soort

Drie vrouwen staan voor een muur bedekt met zines.
De OOMK zine tijd bestaat uit Heiba Lamara (links), Sofiza Niazi (midden) en Rose Nordin (rechts). Foto door Dunja Opalko

One Of My Kind (OOMK) is een in Londen gevestigd kunstuitgeverijcollectief dat wordt gerund door drie moslimvrouwen: Sofia Niazi, Rose Nordin en Heiba Lamara.

Samen produceren ze OOMK Zine, een tweejaarlijkse zine gericht op vrouwen, kunst, activisme en geloof. OOMK is een samenwerkingsverband geworden dat gemarginaliseerde mensen een ruimte biedt om samen te komen rond vergelijkbare kwesties en zorgen, en hun kunst op een betaalbare en toegankelijke manier te delen.

Het OOMK-team runt ook Rabbits Road Press, een gemeenschapsdrukpers in Oost-Londen, waar ze publicatie-evenementen en discussies houden, naast het hosten van een lokale zine-bibliotheek.

“OOMK laat zich inspireren door dekoloniale, feministische, religieuze en punkbewegingen bij het creëren van methoden van zelforganisatie”, luidt het OOMK Manifest. “OOMK ondersteunt alternatieve en traditionele locaties voor kennisverwerving en is van mening dat kritisch denken moet worden gekoesterd en ontwikkeld.”

De Sherwood Forest Zine Bibliotheek

Een screenshot van de Sherwood Forest Zine Library toont een lijst met Black Lives Matter-zines om te lezen.
De Sherwood Forest Zine Library werkt regelmatig haar lijst met Black Lives Matter-zines bij. Screenshot van de Sherwood Forest Zine Library website.

Hoewel veel openbare bibliotheken digitale en gedrukte catalogi van zines aanbieden, is de Sherwood Forest Zine Library in Austin, Texas de thuisbasis van een van de meest robuuste samengestelde collecties van Black Lives Matter, politie en protest guides, en zines.

De collectie bevat honderden werken uit verschillende tijden in de geschiedenis en biedt zowel academische als geleefde educatieve hulpmiddelen om antiracisten te helpen op hun sociale rechtvaardigheidsreizen.

Hoogtepunten zijn onder meer zines over wederzijdse hulp, tips om activistische burn-out te voorkomen, primers over wit privilege, gemakkelijk te lezen handleidingen om veilig te blijven tijdens het protesteren, en nog veel meer.

Deze collectie is een geweldige bron voor iedereen die meer wil weten over activistische ruimtes door middel van zine-literatuur en biedt een breed scala aan perspectieven en hulpmiddelen voor organisatoren, door organisatoren.

We worden voortdurend geïnspireerd door makers die hun vaardigheden gebruiken om belangrijke verhalen te vertellen en de wereld een betere plek te maken. Hoewel het geen zine is, is onze gedrukte Goodnewspaper onze vertolking van creatieve verhalen voorgoed. Sommige van deze kunstenaars waren zelfs te zien in het april 2022 nummer van de Goodnewspaper: The Art Edition. Lees meer over de Goodnewspaper en schrijf je vandaag nog in voor meer goed nieuws.