11 milieuvriendelijke oefeningen die je nu kunt doen

11 milieuvriendelijke oefeningen die je nu kunt doen

Het verminderen van uw impact op het milieu kan een blijvend effect hebben op toekomstige generaties – en u kunt op de eenvoudigste manieren beginnen – met uw trainingen, door uw eigen milieuvriendelijke trainingsregime te creëren. Van het inademen van frisse lucht tot het inknippen op een mountainbike tot het gebruik van je eetkamerstoel om je triceps te versterken, je bent in staat om je gezondheid en de aarde in één keer ten goede te komen.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) loopt iedereen gevaar omdat veranderingen in het milieu de menselijke gezondheid en het welzijn bedreigen, vooral degenen met lage economische middelen en die op specifieke locaties over de hele wereld wonen. Maar u kunt uw steentje bijdragen om deze wereldwijde crisis op te lossen.

De volgende 11 milieuvriendelijke oefeningen verbruiken minder elektriciteit, verminderen uw ecologische voetafdruk en bieden tegelijkertijd waardevolle gezondheidswinst voor zowel uw lichaam als geest.

1

Wandelen

Mensen die wandelen op een pad

Getty Images / Thomas Barwick


Door Moeder Natuur te verkennen door een wandeling te maken, kun je genieten van weidse landschapsgezichten en je quads en hamstrings trainen, omdat paden steeds veranderend terrein bieden. Volgens de National Park Service (NPS) creëert wandelen een training voor het hele lichaam die sterke spieren en botten opbouwt, uw cardiovasculaire gezondheid verbetert, uw risico op ademhalingsaandoeningen verlaagt en uw evenwichtsgevoel verbetert omdat paden vaak zowel hellingen als dalingen bevatten.

Je hebt ook opties, afhankelijk van je wandelvoorkeur – de NPS zegt dat je meer dan 400 nationale parken in het hele land zult vinden. Misschien heb je zelfs paden vlak bij waar je woont.

Als extra bonus kan wandelen je helpen om je mentaal goed te voelen. Een studie uit 2015 van Stanford University en gepubliceerd in de Proceedings van de National Academy of Science, bleek dat mensen die in de natuur lopen, in tegenstelling tot een drukbezochte stedelijke omgeving, een lagere activiteit vertoonden in een gebied van de hersenen dat geassocieerd is met depressie.

In de studie liep een groep deelnemers 90 minuten in een graslandgebied met bomen en struiken en een andere groep liep langs een verkeersintense vierbaansweg. Onderzoekers maten zowel hart- als ademhalingsfrequenties, voerden hersenscans uit, zowel voor als na de training, en lieten deelnemers vragenlijsten invullen. Ze vonden significante, positieve veranderingen in neurale activiteit bij degenen die in de natuur liepen versus een stedelijke omgeving.

2

Hardlopen of Wandelen

Mensen die de Jacobsweg lopen, Camino de Santiago, Spanje Wandelaars die de Camino de Santiago Walk lopen, Spanje
Dori Moreno / Getty Afbeeldingen

Hardlopen en wandelen zijn milieuvriendelijke oefeningen waarvoor geen auto nodig is, omdat je ze direct buiten je voordeur kunt doen. Bovendien kan tijd buitenshuis doorbrengen in plaats van op een loopband verschillende beenspieren trainen, omdat het terrein en de natuurlijke elementen vaak veranderen.

Buiten hardlopen zorgt ook voor een betere hardloopeconomie (wat betekent hoeveel energie je gebruikt bij een aerobe intensiteit), volgens een studie uit 2015 gepubliceerd in Biologie van de sport. Onderzoekers lieten hardlopers een inspanningstest uitvoeren op een hardloopbaan versus een loopband op een helling van 1%. Ze ontdekten dat de hardlopers aanzienlijk betere loopeconomie hadden op de baan dan op de loopband.

3

Trainingsuitrusting gebruiken die u thuis vindt

Vrouw die thuis traint
vgajic/Getty Afbeeldingen

Je hoeft niet altijd met je auto naar een dure, elektriciteitsverbruikende sportschool te rijden om een bevredigende training voor het hele lichaam te doen. U kunt meubels en producten die u in uw eigen huis hebt, gebruiken. U kunt bijvoorbeeld het volgende doen:

 • Gebruik een stevige stoel voor tricep dips. Je strekt je benen uit de buurt van de stoel, buigt je knieën tot 90 graden en plaatst je handen op de voorkant van de stoel. Houd je voeten op heupbreedte uit elkaar, laat je langzaam zakken totdat je ellebogen buigen tot ongeveer 90 graden en druk dan weer omhoog.
 • U kunt waterflessen of melk gallons gevuld met water gebruiken als vrije gewichten. (Zet ze vervolgens terug in de koelkast om te voorkomen dat ze water verspillen.) U kunt ook kleine gebruikte losse gewichten kopen bij een winkel voor gebruikte sportartikelen of online. Deze losse gewichten kunnen worden gebruikt voor bicep curls, arm curls, polskrullen, overhead arm raises en front row arm raises. Volgens het National Institute on Aging (NIH) moet je twee keer per week met losse gewichten trainen.
 • Werk aan het versterken van je handgreep met een eenvoudige tennisbal. Je kunt ook een stressbal of een ander type buigzame bal gebruiken die je in huis vindt.
 • Je kunt de muur gebruiken voor wall push-ups. Stap een paar meter van de muur af, strek je armen uit en plaats je handen iets wijd van je schouders. Gebruik je lichaamsgewicht om te zakken en duw jezelf vervolgens weer omhoog.
 • Squats en lunges vereisen niets anders dan je eigen lichaam om te doen.

Omdat u thuis traint en mogelijk niemand in de buurt heeft terwijl u traint, stelt de NIH de volgende veiligheidsregels voor:

 • Houd je adem niet in als je traint
 • Adem uit wanneer u optilt of duwt; adem in terwijl je ontspant
 • Neem contact op met uw arts als u niet zeker bent over oefeningen

U kunt uw telefoon ook in de buurt houden in geval van nood.

4

Yoga

Keemala resort Phuket yoga resort
©Keemala

Yogalessen worden ook populairder dan ooit. Volgens de Physical Activity Council (PAC) toonde een enquête onder meer dan 18.000 Amerikanen aan dat 67% van de Amerikaanse bevolking in 2019 deelnam aan groepsfitness en andere sportschoolactiviteiten, waarbij bijna 18% van de respondenten deelnam aan matige calorieverbrandingsoefeningen zoals yoga.

Als een milieuvriendelijke bonus vereist yoga niet het gebruik van machines en heeft het slechts minimale apparatuur nodig (een mat, yogablokken en een riem) en kan het thuis of in een sportschool worden gedaan. Voor de niet-ingewijden kun je gratis yogavideo’s op YouTube bekijken of je abonneren op DoYogaWithMe. Probeer een groepsles op beginnersniveau of overweeg privé online of persoonlijke instructie van een gecertificeerde leraar. Er zijn ook een groot aantal live streaming-lessen beschikbaar op Zoom of apps zoals Insight Timer.

5

Word lid van een teamsport

volleybal
Afbeelding met dank aan Beach Blast

Je kunt vrienden maken en het milieu helpen door deel te nemen aan een teamsport. Een buurtsoftbal-, volleybal- of kickbalteam oefent bijvoorbeeld vaak buiten. Bovendien zullen veel teams vaak spelen met gebruikte apparatuur, wat bespaart op de productie van plastic en rubber.

U kunt goedkope of zelfs gratis teams vinden om lid van te worden via buurtverenigingen, of uw stad kan lokale recreatiecompetities aanbieden die een nominale vergoeding in rekening brengen.

Dit soort activiteiten wordt ook steeds gewoner. Uit de 2019-enquête van de Physical Activity Council bleek dat iets meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking deelneemt aan een buitensport, waarbij millennials en Gen Zers goed zijn voor de meerderheid van die demografie.

6

Spinning class en krachttraining

Spin klasse
Foto © Flickr gebruiker plantronicsgermany

Als je liever naar een sportschool gaat in plaats van thuis te trainen of als het weer te koud is om buiten te trainen, kun je cardio krijgen door een spinningles te volgen, gevolgd door wat krachttraining. Terwijl veel boetiekspinklassen een hoop elektriciteit gebruiken, zijn sommige sportscholen begonnen met het implementeren van “door mensen aangedreven” spinklassen om elektriciteit in hun faciliteiten van stroom te voorzien, volgens TIJD. En NPR meldt dat het trappen van een fiets in een gestaag tempo tot 100 watt vermogen kan genereren. Als we geluk hebben, zal deze trend misschien aanslaan.

Losse gewichten zijn een geweldige manier om wat post-cardio krachttraining en conditionering binnen te krijgen, omdat ze geen elektriciteit gebruiken en zijn vervaardigd met minder materialen dan de nautilus gewichtsapparatuur die je meestal op de vloer van de sportschool vindt.

7

Plogging

Man die afval opraapt.
Image Credit: PhotoAlto / Sandro Di Carlo Darsa / Getty Images

De naam klinkt misschien niet bekend, maar plogging is een milieuvriendelijke fitnessactiviteit die zijn oorsprong vindt in Zweden. In plaats van uit te gaan voor niets meer dan een rondje hardlopen of een wandeling, besteed je onderweg je tijd aan het ophalen van afval. Ga je wandelen? Neem een recyclebare vuilniszak mee en raap afval op langs het pad. Ga je hardlopen bij jou in de buurt? Maak je buren trots door afval op te rapen dat je in de buurt van hun huizen ziet.

Plogging geeft je een dubbele bonus van een milieubewuste workout. Wandelen, hardlopen of wandelen zijn milieuvriendelijk en je verlaat het gebied waar je hebt geoefend schoner dan hoe je het hebt gevonden.

8

Racen voor een goed doel

Dankbare 13 Halve Marathon en 5k Race

Dankbaar 13


De meeste grote steden bieden races die geld inzamelen voor een goed doel, zoals de populaire Susan G. Komen Race for the Cure, dat borstkankeronderzoek ondersteunt. Je kunt een doel vinden dat je steunt – meld je gewoon aan en loop / ren in een 5K en weet dat je traint voor meer dan alleen je eigen gezondheid.

Nog beter, carpool naar het evenement of zoek er een niet te ver van waar je woont en maak extra kilometers door van en naar het evenement te lopen, als je lichaam het aankan.

9

Mountainbiken

Heilige Ritten mountainbiketochten
Heilige attracties

Je kunt je ecologische voetafdruk verkleinen terwijl je op twee wielen traint en een adrenalinestoot krijgt – en je hoeft geen levenslange achtergrond te hebben om de sport te proberen. Volgens een karakterisering van bijna 1.500 mountainbikers gepubliceerd in 2018 in Grenzen in de psychologiegaf bijna 60% van de renners aan als kind niet aan te hebben deelgenomen aan mountainbiken.

Bovendien zei bijna 100% van de deelnemers dat ze graag buiten zijn, meer dan 98% van hen vond dat buiten zijn hen helpt te ontstressen en iets minder dan 90% van de rijders zei dat mountainbiken hen helpt zich meer verbonden te voelen met de natuur.

Fietsen biedt de volgende gezondheidsvoordelen:

 • Trappen bouwt spierkracht op in je benen
 • De sport is gemakkelijk voor de gewrichten. Voor iedereen die hardlopen of wandelen uitdagend vindt, kan fietsen een meer haalbare optie voor u zijn.
 • De winst die je maakt met fietsen kan andere fysieke activiteiten verbeteren. Traplopen, je kinderen ophalen of boodschappen in je kasten zetten kan bijvoorbeeld makkelijker worden.

Je kunt je training ook op meer manieren milieuvriendelijk maken dan alleen sporten. Door deze activiteiten te volgen, kunt u een positief verschil maken in het milieu:

 1. Koop milieuvriendelijk materiaal. U zou niet de enige zijn die voor deze producttypen winkelt. Het aandeel Amerikanen dat bereid is meer uit te geven voor milieuvriendelijke producten en diensten stijgt, met generatie Z-consumenten in de voorhoede. Volgens een rapport uit 2020 van First Insight toonde een Gen Zers uit 2019 aan dat 73% een premie zou betalen voor milieuvriendelijke en duurzame producten.
 2. Gebruik recyclebare waterflessen of blikjes die je niet weggooit. Zoek ook naar PET (halve liter) plastic flessen als u plastic flessenwater moet kopen. Volgens de International Bottled Water Association (IBWA) daalde het gemiddelde gewicht van een 16,9-ounce PET-fles met 51% van 2000 tot 2014, waardoor 6,2 miljard pond PET-hars werd bespaard. Fabrikanten hebben ook minder energie nodig om PET-containers te produceren dan glas of blikjes.
 3. Doneer je oude trainingskleding. Verzamel je voorzichtig gebruikte trainingskleding en accessoires en lever ze in bij een Goodwill of Leger des Heils, of bij je plaatselijke opvangcentrum. Geef ze een waardevol tweede leven in plaats van ze op een stortplaats te dumpen. En in plaats van jezelf gloednieuwe trainingskleding te kopen, overweeg dan om je eigen tweedehands trainingsuitrusting en trainingsapparatuur aan te schaffen.
 4. Download muziek en/of podcasts. Op deze manier kunt u uw mobiele telefoon in de vliegtuigmodus zetten wanneer u naar uw afspeellijst luistert en voorkomen dat u de batterij van uw mobiele telefoon verspilt. Ook wanneer u zich voorbereidt op de training en u uw telefoon moet opladen, kunt u uw telefoon sneller opladen en minder elektriciteit gebruiken als u deze in de vliegtuigmodus zet.
 5. Sla de waterfontein over. Wanneer u waterfonteinen gebruikt, komt er wat water in de afvoer terecht. Je moet je waterfles vullen voordat je van huis gaat, zodat er geen water verloren gaat. Je zult merken dat veel locaties, waaronder sportscholen, nu het type waterfontein aanbieden waarmee je je waterfles kunt vullen in plaats van dat je voorover moet buigen en met je mond moet drinken.
 6. Winkel op boerenmarkten. Bezoek je lokale boerenmarkt om pre- en post-workout greens, fruit, noten en zaden voor smoothies te kopen. Je eet gezonder, bespaart het milieu van het gas dat wordt gebruikt om producten te vervoeren en ondersteunt de economie van kleine bedrijven door je lokale boeren te helpen.