10 hartverwarmende verhalen over honden die mensenlevens redden

Search

Humorist Josh Billings zei ooit: “een hond is het enige op aarde dat meer van je houdt dan van zichzelf.” Nooit is dat sentiment duidelijker dan tijdens een noodsituatie op leven en dood.

Keer op keer tonen honden loyaliteit, moed en intelligentie in het licht van dreigend gevaar om hun familieleden te beschermen.

De relatie tussen honden en mensen gaat millennia terug. Na eeuwen van selectief fokken zijn honden nu de meest voorkomende terrestrische carnivoren op de planeet en komen ze in allerlei vormen, maten en kleuren voor.

Hollywood zit tjokvol films over onze beste vriend; honderden films en tv-programma’s bevatten ze, van ‘A Dog’s Purpose’ uit 2017, met Josh Gad in de hoofdrol, tot Wes Andersons stop-motion meesterwerk ‘Isle of Dogs’. Beide verhalen, samen met talloze andere, beschrijven de band tussen een hond en hun menselijke metgezel, een band die afstand en tijd overstijgt.

Deze banden worden niet overdreven door de films. Zoals je zult leren, kan de relatie tussen jou en je hond je leven redden.

Of ze nu bejaard, blind, bang of gekwetst zijn, honden hebben herhaaldelijk een fractie van een seconde actie ondernomen om mensen te redden – meestal dezelfde persoon die hen heeft gered.

Van auto-ongelukken en huisbranden tot bijna-verdrinkingen en overzeese gevechten, talloze mensen hebben hun leven te danken aan de moed en vastberadenheid van hun honden, de hond van een buurman of zelfs een viervoetige vreemdeling. Stacker verzamelde 10 hartverwarmende voorbeelden van waarom honden echt de beste vriend van de mensheid zijn. De foto’s van honden die grenzen aan de volgende verhalen zijn niet altijd de werkelijke honden die worden besproken, maar vertegenwoordigen vergelijkbare rassen.

Een persoon die een bruine hond vasthoudt
(Met dank aan Delta Animal Shelter)

Pinda

Een hond genaamd Peanut, die vreselijke mishandeling onderging voordat hij werd geadopteerd in een liefdevol huis, ging in 2017 van geredde naar redder. Dat jaar meldde het tijdschrift People dat Peanut’s hectische geblaf haar eigenaren waarschuwde voor problemen buiten hun huis in Michigan. Ze volgden haar in de kou en vonden een onderkoeld 3-jarig meisje bijna dood: ze was weggelopen uit een eigen misbruikte woning. Toen hulpverleners bij het huis aankwamen, sprak het getraumatiseerde meisje naar verluidt het woord ‘hondje’ in de mond.

Een lachende labradorhond
(Mariposa Veterinair Wellness Center / / Flickr)

Kelsey

In dezelfde winter van 2017 gleed een man uit in de sneeuw in de ijskoude wildernis van Michigan en brak zijn nek. Terwijl hij verlamd lag, geloofde hij dat hij doodvroor. Zijn golden retriever, Kelsey, was echter vastbesloten om hem te redden. The Telegraph meldde dat Kelsey bovenop haar eigenaar lag om hem 19 uur lang warm te houden, onophoudelijk blaffend totdat er hulp kwam, lang nadat haar eigenaar het bewustzijn verloor.

Een Yorkshire Terriër
(hj_west // Flickr)

Jazzy

In het voorjaar van 2018 meldde een lokale Fox-partner in Candor, New York, dat een Yorkshire terriër genaamd Jazzy de sprong maakte van reddingshond naar redder. Toen Jazzy’s diabetische eigenaar bewusteloos raakte, probeerde ze hem wakker te maken door zijn kin te duwen en verwoed te blaffen. Dit waarschuwde de moeder van de man, die hem wakker kon maken voordat hij in diabetische shock raakte. Dankzij Jazzy overleefde haar baasje.

Een witte hond in een grasveld
(Max Pixel)

Makker

Een 87-jarige man in Boynton Beach, Florida, heeft zijn leven waarschijnlijk te danken aan zijn hond Buddy. Een lokaal nieuwsstation daar meldde dat toen de oudere man viel en niet kon opstaan, de 12-jarige Buddy – zelf geen lentekip – in actie kwam. De hond voelde het gevaar, brak door een hordeur, rende naar het huis van een buurman, waarschuwde hen voor het gevaar en leidde hen naar de gewonde man, die vervolgens werd gered.

Een pitbull mix hond die naar rechts kijkt
(Max Pixel)

Majoor

Sommige honden roepen om hulp door te blaffen, maar niet Major. Toen zijn eigenaar, een gevechtsveteraan die lijdt aan PTSS nadat hij gewond was geraakt in actie, werd overweldigd door een aanval, belde de labrador / pitbull-mix 911 door op de iPhone van zijn eigenaar te stappen. Denkend dat het een grap of een toevallige oproep was, hingen dispatchers herhaaldelijk op, waardoor de hulphond gedwongen werd om de hulpdiensten niet één keer, maar 10 keer te bellen, zoals gemeld door de Huffington Post in 2014.

Een man en een vrouw poseren voor de foto naast hun twee golden retrievers
(Met dank aan Todd’s beschermeling, Paula Godwin)

Todd

Een golden retriever genaamd Todd keerde in 2018 terug van een wandeltocht in Arizona met een ernstig gezwollen snuit. Dat komt omdat hij een full-force r nam.attlesnake beet in het gezicht toen hij tussen de gevaarlijke slang en zijn eigenaar sprong, die zich er niet van bewust was dat ze op het punt stond op een van de dodelijkste dieren op aarde te stappen.

Een zwarte Koning Sheperd
(Pyrografix // Wikimedia Commons)

Sako

In 2017 werd een koningsherder uit British Columbia genaamd Sako opgenomen in de Purina Animal Hall of Fame voor een verbazingwekkende heldendaad. Nadat hij een auto-ongeluk had overleefd waarbij alle passagiers behalve Sako en zijn tienereigenaar om het leven kwamen, zorgde de hond 40 uur lang voor zijn zwaargewonde meester totdat reddingswerkers hen vonden. Gedurende de hele beproeving hield Sako zijn meester warm, leidde hem naar water en vocht tegen coyotes.

Layka

Een Belgische mechelse herder legerhond genaamd Layka verloor in 2012 een been nadat hij vier keer was neergeschoten met een AK-47 tijdens het opruimen van een Taliban-compound in Afghanistan. De soldaten die ze diende, schreven haar acties toe aan het redden van hun leven. Bij hun thuiskomst in Amerika adopteerde een van hen, Staff Sgt. Julian McDonald, de oorlogshond met drie poten.

Een man en een vrouw hurkten neer om dichter bij een hond te zijn
(Tech. Sgt. Mareshah Haynes // Amerikaanse luchtmacht)

Cheyenne

Senior Airman David Sharpe leefde met een niet-gediagnosticeerde posttraumatische stressstoornis en depressie toen hij een pitbullpuppy uit een dierenasiel adopteerde en haar Cheyenne noemde. Maanden later stond Sharpe op het punt zelfmoord te plegen en zat hij op de keukenvloer van zijn huis met een pistool. Cheyenne kwam naast Sharpe staan, ging zitten en likte aan zijn oor, waardoor Sharpe moest lachen. De veteraan zei later dat de puppy hem op dat moment een nieuwe reden gaf om te leven, en dat ze hem ook had gered door Cheyenne te redden.

Een mechelse herdershond die op de grond ligt
(Lance Cpl. Caitlin Bevel // U.S. Marine Corps)

Lucca

Tijdens haar zesjarige carrière leidde de gepensioneerde militaire werkhond Luca van het Korps Mariniers ongeveer 400 patrouilles op zoek naar geïmproviseerde explosieven (IED’s) en identificeerde hij bijna 40 – het redden van ontelbare levens. Tijdens haar laatste daad van dienst werd Lucca geïnstrueerd door een van die explosieven, waardoor ze uiteindelijk haar been verloor, maar permanent gehoor of gezichtsverlies vermeed. In 2016 werd ze de eerste Amerikaanse militaire werkhond die de Dickin Medal ontving, die dapperheid of plichtsbetrachting erkent door dienstdieren in de strijdkrachten of civiele bescherming.

Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd door Stacker en opnieuw gepubliceerd op grond van een CC BY-NC 4.0 Licentie.