Zijn losse gewichten beter dan gewichtsmachines?

Zijn losse gewichten beter dan gewichtsmachines?
vrouw gewichtheffen gewichten

Getty Afbeeldingen

  • Voordelen van losse gewichten
  • Voordelen van gewichtsmachines
  • Nadelen van vrije gewichten
  • Nadelen van gewichtsmachines
  • De perfecte mix

Er zijn genoeg goede redenen om te beginnen met krachttraining. Van het opbouwen van spieren tot het bevorderen van gewichtsbeheersing tot het verhogen van de botdichtheid en het verbeteren van het algehele welzijn, het vastleggen van een regelmatige krachttrainingsroutine is de investering in uw gezondheid zeker waard.

Om fit te worden, kracht op te bouwen en uw kracht en uithoudingsvermogen te vergroten, omvatten uw opties voor een krachttrainingsprogramma vrije gewichten en gewichtsmachines.

Vrije gewichten zijn dumbbells, barbells en kettlebells die thuis kunnen worden gebruikt. Gewichtsmachines zijn meestal te vinden in de sportschool en variëren van de leg press tot de kabelbalk en kabelroeier, enzovoort.

Of u kiest voor losse gewichten of gewichtsmachines hangt af van uw fitnessniveau en de resultaten die u wilt bereiken.

Het American College of Sports Medicine stelt dat “de keuze om vrije gewichten of machines op te nemen gebaseerd moet zijn op het niveau van trainingsstatus en bekendheid met specifieke trainingsbewegingen, evenals het primaire trainingsdoel.”

Hoewel beide methoden voor gewichtheffen u kunnen helpen kracht op te bouwen, zijn er enkele voor- en nadelen om te overwegen.

Voordelen van losse gewichten

Draagbaar en gemakkelijk op te bergen, losse gewichten kunnen gemakkelijk thuis worden gebruikt. Je vindt ook losse gewichten in verschillende maten in de sportschool.

Als u wilt investeren in apparatuur voor persoonlijk gebruik, zijn losse gewichten veel kosteneffectiever dan gewichtsmachines. Losse gewichten kunnen ook helpen om de balans en coördinatie te verbeteren.

Bewegingsbereik

Losse gewichten zijn veelzijdiger dan gewichtsmachines omdat ze meer variaties in uw bewegingsbereik mogelijk maken.

Vrije gewichten vereisen balans, omdat ze de neiging hebben om meer activiteit van de gewrichtsstabilisatorspieren te bevorderen. Je kunt een complete krachttrainingsroutine uitvoeren die is afgestemd op je fysieke vaardigheden met een of meer dumbbells.

Bouw sneller spieren op

Onderzoek toont aan dat losse gewichten de neiging hebben om sneller spieren op te bouwen omdat ze meer van je stabilisatorspieren activeren. Ze rekruteren meer spiergroepen en meer spiervezels dan machines met variabele weerstand, die de neiging hebben om alleen specifieke spieren te isoleren.

Voordelen van gewichtsmachines

Gewichtsmachines zijn ofwel plaatbelast of pin-loaded.

Plaatbelaste machines gebruiken verzwaarde platen die kunnen worden toegevoegd of afgetrokken, afhankelijk van de hoeveelheid weerstand waarmee de gebruiker wil werken. Pin-loaded machines bevatten een stapel gewichten die kunnen worden gewijzigd door de pin omhoog of omlaag te bewegen om de weerstand te verhogen of te verlagen.

De belangrijkste factor voor krachttraining met krachtmachines is veiligheid. Als je nieuw bent in krachttraining of alleen traint, zijn machines met variabele weerstand de beste keuze.

Op deze manier kunt u uw grenzen testen met behoud van veiligheid en controle. Als u te veel gewicht toevoegt, kunt u het gewicht eenvoudig loslaten en de weerstand in de machine zal de gewichtsstapel terugbrengen naar zijn startpositie.

Geschikt voor alle niveaus

Gewichtsmachines kunnen u helpen uw vorm en efficiëntie te verbeteren door een enkele spier te isoleren om gerichte kracht op te bouwen. Machines zijn een haalbare optie voor serieuze gewichtstrainers die zelf hun grenzen willen verleggen.

Maar ze zijn ook gunstig voor beginners, senioren en recreatieve atleten, omdat het gewicht kan worden aangepast op basis van het fitnessniveau van een persoon.

Fysiotherapie

Voor blessurerevalidatie hebben machines met variabele weerstand de voorkeur boven losse gewichten. Dit komt omdat ze zorgen voor een gecontroleerde beweging en specifieke spiergroepen isoleren.

Isolatie is belangrijk omdat veel fysiotherapiepatiënten zich op bepaalde gebieden moeten richten om te genezen en te versterken tijdens hun herstel.

Gewichtsmachines stellen de patiënt en therapeut ook in staat om de voortgang te volgen en objectieve feedback te geven, terwijl de beschermende deelname van de gezonde ledemaat of spiergroep wordt verhoogd.

Nadelen van vrije gewichten

Ondanks de gemaksfactor kunnen losse gewichten leiden tot meer verwondingen dan gewichtsmachines als gevolg van een gebrek aan coördinatie of technische vaardigheden. Het aanleren van de juiste vorm en techniek is cruciaal voor blessurepreventie.

Kan een spotter nodig hebben

Zorgvuldige instructie aen training zijn nodig om het vrije gewichtheffen zelf onder de knie te krijgen. In veel gevallen kunnen losse gewichten de hulp van een spotter nodig hebben als u te veel gewicht aanneemt. Gebruik een spotter wanneer er een beschikbaar is.

Nadelen van gewichtsmachines

Gewichtsmachine-apparatuur kan onbetaalbaar zijn en meer ruimte in beslag nemen in uw huis. Als alternatief vereist toegang tot gewichtsmachines een lidmaatschap van de sportschool.

En ondanks hun toegankelijkheid voor beginners, gebruiken losse gewichten geen functionele bewegingspatronen, maar vertrouwen ze eerder op een enkel bewegingspatroon. Deze one-size-fits-all benadering werkt mogelijk niet voor iedereen, afhankelijk van het bewegingsbereik van een persoon.

Beperkingen

In tegenstelling tot losse gewichten rekruteren gewichtsmachines geen stabilisatorspieren. Ze werken over het algemeen minder spieren dan losse gewichten.

Omdat ze één spier of een geconcentreerde groep spieren isoleren, moet je andere gewichtsmachines gebruiken om andere spieren te trainen die je wilt versterken.

De perfecte mix

Natuurlijk zijn er voordelen aan het gebruik van zowel losse gewichten als gewichtsmachines als onderdeel van een fitnessregime. Een uitgebalanceerd krachttrainingsprogramma kan bijvoorbeeld vrije gewichten en machines op alternatieve trainingsdagen bevatten.

Om de voordelen van spierkracht en gewrichtsstabiliteit te plukken, kunt u zich concentreren op losse gewichten voor sommige oefeningen en gewichtsmachines voor anderen. Het komt erop neer dat u de krachttrainingsapparatuur moet gebruiken die past bij uw trainingsbehoeften en ook veilig en handig is.

Als u redelijk comfortabel bent met het gebruik van losse gewichten, is het mogelijk dat u grotere krachttoenames kunt ervaren dan het gebruik van gewichtsmachines. Uiteindelijk komt de juiste balans neer op je persoonlijke voorkeur.

Een woord van bodymindspirit

Afhankelijk van uw gezondheids- en fitnessdoelen, kunt u profiteren van het gebruik van losse gewichten, gewichtsmachines of een combinatie van beide. Het ene apparaat is niet per se beter dan het andere. Ongeacht wat je kiest, vergeet niet om naar je lichaam te luisteren tijdens krachttrainingsoefeningen om blessures te voorkomen.

Als je zwaardere losse gewichten gebruikt in de sportschool, vraag dan iemand om je te spotten. Als je net begint, kun je overwegen om een-op-een te werken met een personal trainer die je kan helpen bij het ontwikkelen van een uniek krachttrainingsprogramma dat speciaal voor jou is ontworpen.