Werken kniemouwen?

Werken kniemouwen?
Man die kniemouw aantrekt

Getty Images / FreshSplash


  • Wat is een kniemouw?
  • Een kniemouw gebruiken
  • Wanneer extra zorg zoeken

Als je een actieve levensstijl hebt, zijn kleine pijntjes enigszins onvermijdelijk. Dat hoort gewoon bij lichaamsbeweging! Maar dat betekent niet dat je moet leven met pijntjes die voorbij komen. Een van de meest voorkomende pijnen die atleten en sportschoolbezoekers ervaren, is kniepijn.

De grote boosdoeners van kniepijn zijn hardlopen, wandelen, springen, hurken en lunges. U kunt letsel ondervinden van deze bewegingen, of pijn kan ook worden veroorzaakt door biomechanische problemen (de functie en beweging van de knie), slijtage na verloop van tijd of zelfs artritis.

Knieproblemen variëren in ernst, maar voor kleine problemen kunnen kleine voorzorgsmaatregelen een lange weg gaan.

Een populaire remedie waar veel atleten vaak naartoe gaan voor hulp? Een kniemouw.

Wat is een kniemouw?

Een kniemouw is een ondersteunende stof die op je been en over je knie glijdt om je knie en omliggende gewrichten te ondersteunen. Kniemouwen kunnen in veel verschillende maten en diktes komen en ze passen meestal onder kleding.

Bij de aanschaf van een kniemouw is het belangrijk om rekening te houden met de strakheid van de compressie. Het moet ondersteunend aanvoelen, maar niet te strak of beperkend, wat uw bewegingsbereik kan beperken, waardoor uw gewrichten meer worden belast.

Compressie van de mouwen kan de bloedtoevoer en zuurstof naar de spierweefsels in het gewonde gebied verbeteren, wat een snelle en efficiënte hersteltijd bevordert. Het kan ook helpen de zwelling rond de knie te verminderen.

Je kunt ook kniebraces tegenkomen in je zoektocht naar de perfecte mouw. Kniebraces zijn structureel gezonder en bieden meer ondersteuning, maar ze kunnen ook omslachtiger zijn. Houd hier rekening mee als u kiest welke stijl van knieondersteuning geschikt is voor u.

Wanneer moet je een kniemouw gebruiken?

Elke activiteit die extra weerstand biedt, zoals krachttraining of hardlopen, aan uw knie kan het gebruik van een kniemouw rechtvaardigen. Bovendien kunnen hardlopers die compressiemouwen dragen hun prestatievermogen verbeteren dankzij een verbeterd looprendement en biomechanische variabelen. Ze kunnen ook profiteren van verminderde spierpijn en ontsteking.

De frequentie waarin u een kniemouw gebruikt, is afhankelijk van het type pijn of blessure dat u ervaart. Een goede eerste stap is om te experimenteren met het dragen van een kniemouw – kijk hoe het voelt als je beweegt. Het kan in het begin vreemd aanvoelen, maar je lichaam zal snel gewend raken aan sporten met de extra ondersteuning.

Wanneer extra zorg zoeken

Als je knie acuut ontstoken of pijnlijk is en je op zoek bent naar extra ondersteuning tijdens squats of tijdens het hardlopen, kan een kniemouw van pas komen. Het is ook gebruikelijk dat mensen een kniecompressiemouw dragen terwijl ze herstellen van een moeilijke procedure zoals een VKB-operatie.

Als kniepijn aanhoudend is en/of verergert, neem dan contact op met een orthopedisch specialist. Ze kunnen aanbevelen dat u een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) krijgt om het probleem verder te onderzoeken.

Een woord van bodymindspirit

De knieën zijn een van de gemakkelijkst gewonde gewrichten in het lichaam, dus het is goed om een kniecompressiemouw bij de hand te hebben als je gevoelig bent voor knieblessures of actief bent in oefeningen die een hogere impact hebben op je kniegewrichten.

Hoewel deze mouwen een uitstekende bron kunnen zijn om je knieën veilig te houden, lossen ze niet altijd pijn of problemen op die je misschien ervaart. Praat met een zorgverlener als u vragen heeft over uw fysieke gezondheid of als kniepijn aanhoudt.