Welke frisdranken zijn glutenvrij?

Welke frisdranken zijn glutenvrij?
Soda

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Fans van frisdrank die toevallig ook coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebben, zullen blij zijn te weten dat de meeste populaire frisdranken (op sommige plaatsen bekend als “pop”) door hun fabrikanten als glutenvrij worden beschouwd. Populaire frisdranken die door hun fabrikanten als glutenvrij worden beschouwd, zijn onder meer:

  • 7up
  • Coca-Cola
  • Cola Light
  • Dieet Pepsi
  • Pepsi
  • Sprite
  • Soenkelist

Voordat u echter opraakt en gevallen koopt om van verschillende frisdranken te genieten, is een woord of twee van voorzichtigheid op zijn plaats.

Overzicht

Ten eerste is deze lijst alleen van toepassing op de Verenigde Staten en (waar vermeld) Canada. Helaas variëren formuleringen (soms aanzienlijk) per land en een frisdrank die in de VS als veilig wordt beschouwd, is mogelijk niet veilig op andere plaatsen. Bovendien kunnen sommige frisdranken geen gluteningrediënten bevatten, maar kunnen ze worden vervaardigd op gedeelde apparatuur of in een gedeelde faciliteit, waardoor ze onveilig zijn.

Ten tweede is deze lijst alleen van toepassing op frisdranken met merknaam. Generieke of winkelmerkversies van dezelfde dranken kunnen al dan niet dezelfde ingrediënten gebruiken en zijn mogelijk niet glutenvrij. Tenzij de winkel zijn eigen producten als ‘glutenvrij’ bestempelt, kunt u misschien beter het merk kopen.

Ten derde zijn deze dranken allemaal behoorlijk verwerkt en worden ze alleen als glutenvrij beschouwd tot minder dan 20 delen per miljoen (20 ppm) gluten (een lager aantal is beter). Daarom, als je de neiging hebt om te reageren op minder gluten dan dat – zoals veel mensen doen – kan het wat vallen en opstaan voor je zijn om een frisdrankmerk te vinden dat past bij je specifieke niveau van gevoeligheid.

Glutenvrije soda lijst

Hier is de lijst met grote frisdrankmerken en -smaken die de fabrikanten als glutenvrij beschouwen (plus een paar populaire frisdranken die dat wel doen niet verschijnen op de glutenvrije lijsten):

1893 Originele Cola

1893 Originele Cola van PepsiCo. wordt beschouwd als glutenvrij. Smaken zijn onder andere: Originele Cola (gezoet met suiker; 150 calorieën per 12 oz. portie) en Ginger Cola (gezoet met suiker; 150 calorieën per portie van 12 oz.

7up

7UP beschouwt al zijn frisdranken als glutenvrij tot 20 ppm. Dit omvat: 7Up (240 calorieën per portie van 20 oz.), Dieet 7Up (gezoet met aspartaam en acesulfaam K), 7Up Cherry (240 calorieën per portie van 20 oz. en Diet 7Up Cherry (gezoet met aspartaam).

A & W Root Bier

A &W Root Beer is er in vijf smaken, waaronder origineel, dieet (gemaakt met aspartaam), A &W 10 (gemaakt met aspartaam; 10 calorieën per portie), room frisdrank en light cream soda (gemaakt met aspartaam). Alle A &W Root Beer-smaken worden beschouwd als glutenvrij tot 20 ppm, volgens het bedrijf, dat deel uitmaakt van de Dr. Pepper-Snapple-drankengroep.

Barq’s

Barq’s is een Coca-Cola bedrijf. De producten van Barq zijn: wortelbier, dieetwortelbier (gemaakt met aspartaam), crème soda en rode crème soda. Ze worden allemaal als glutenvrij beschouwd (tot 20 ppm) in zowel de VS als Canada.

Cola en Coca-Cola

Volgens de Coca-Cola Co. worden de volgende cokesproducten in de VS als glutenvrij tot 20 ppm beschouwd:

Coca-Cola, cafeïnevrije Coca-Cola, cola light (gemaakt met aspartaam), cafeïnevrije cola light, Coca-Cola Zero (gemaakt met aspartaam en acesulfaam K), cherrycoke, diet cherry coke (gemaakt met aspartaam), cherry coke zero (gemaakt met aspartaam en acesulfaam K), en cola light met splenda.

Merk op dat in Canada sommige van deze cokesproducten niet verschijnen op de Canadese glutenvrije lijst van het bedrijf.

Dr Pepper

Alle Dr. Pepper-producten worden volgens het bedrijf als glutenvrij tot 20 ppm beschouwd. Dit omvat: Dr. Pepper, Dr. Pepper Cherry, Dr. Pepper 10 (gemaakt met aspartaam; 10 calorieën per portie), Diet Dr. Pepper (gemaakt met aspartaam), Cafeïnevrije Dr. Pepper, Diet Dr. Pepper Cherry (gemaakt met aspartaam), Dr. Pepper Cherry Vanilla, Diet Dr. Pepper Cherry Vanilla (gemaakt met aspartaam) en Diet Caffeine-free Dr. Pepper (gemaakt met aspartaam).

Het bedrijf merkt op dat zijn producten maïsgluten bevatten, wat niet schadelijk is voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid.

Fanta

Fanta Grape, Fanta Orange en Fanta Orange Zero worden in de VS als glutenvrij tot 20 ppm beschouwd. Het zijn Coca-Cola producten. Merk op dat ze niet voorkomen op de Canadese glutenvrije lijst van Coke.

Fresca

Fresca, die zer heefto calorieën en is cafeïnevrij, wordt beschouwd als glutenvrij in zowel de Verenigde Staten als Canada, volgens fabrikant Coca-Cola. Het is verkrijgbaar in drie smaken: originele citrus, perzik citrus en zwarte kersen citrus (allemaal gezoet met aspartaam en acesulfaam K).

Mello Yello

Mello Yello wordt niet als glutenvrij beschouwd, aldus fabrikant Coca-Cola.

Mountain Dew en Diet Mountain Dew

Mountain Dew en Diet Mountain Dew (gezoet met aspartaam en acesulfaam K) zijn verkrijgbaar in een enorme reeks smaken, die allemaal als glutenvrij worden beschouwd.

Opties zijn onder andere Mountain Dew Kickstart, Mountain Dew Voltage, Live Wire, Code Red, Major Melon en Major Melon Zero Sugar.

Mok Root Bier

Zowel Mug als Mug Cream Root Beer worden door fabrikant PepsiCo als glutenvrij beschouwd.

Pepsi

Alle pepsi-branded koolzuurhoudende frisdranken worden beschouwd als glutenvrij tot 20 ppm. De opties omvatten Pepsi (150 calorieën per portie van 12 oz.), Pepsi Light, Pepsi Wild Cherry (160 calorieën per portie van 12 oz), Pepsi Zero Sugar (gezoet met aspartaam), Diet Pepsi Wild Cherry (gezoet met aspartaam), Pepsi Zero Sugar Wild Cherry (gezoet met aspartaam), Pepsi Real Sugar (gezoet met suiker; 150 calorieën per portie van 12 oz. ), Pepsi Caffeine-Free (150 calorieën per 12 oz. portie), en Diet Pepsi Cafeïne-Vrij (gezoet met aspartaam).

Sprite

Zowel Sprite (Original, Cherry en Tropical Mix), Sprite Lymonade en Sprite Zero (Original en Cherry) zijn glutenvrij tot 20 ppm in zowel de VS als Canada. Reguliere Sprite bevat 240 calorieën per portie van 20 oz. , Sprite Lymonade bevat 130 calorieën per portie van 12 oz. en Sprite Zero is gezoet met aspartaam en acesulfaam K.

Soenkelist

Sunkist maakt verschillende dranken met fruitsmaak die de grenzen tussen frisdranken en fruitpunches vervagen. Al haar producten worden beschouwd als glutenvrij tot 20 ppm. Diet Sunkist is gezoet met aspartaam en acesulfaam K.

Ter herinnering, deze lijst is alleen geldig in de VS en (waar vermeld) Canada.

Een woord van bodymindspirit

Merk op dat veel van deze producten karamelkleuring als ingrediënt bevatten. Het is mogelijk om karamelkleuring te maken van glutenkorrels en karamelkleuring op basis van glutenkorrels wordt buiten de Verenigde Staten gebruikt. In de VS is het echter onwaarschijnlijk dat je een op glutenkorrel gebaseerde versie van karamelkleuring tegenkomt, dus je moet je er geen zorgen over maken in de context van frisdranken. Karamelkleuring is een reden waarom je voorzichtig moet zijn met frisdranken die in andere landen te koop worden aangeboden.

Tot slot, als je twijfels hebt over een frisdrank van een merk dat je zojuist hebt gekregen, wil je misschien gewoon wat gewoon water drinken – gelukkig is dat altijd glutenvrij.

Merk op dat in Canada sommige van deze cokesproducten niet verschijnen op de Canadese glutenvrije lijst van het bedrijf.