Welke flessen ijstheemerken zijn glutenvrij?

Welke flessen ijstheemerken zijn glutenvrij?
IJsthee in een glas

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Je zou denken dat ijsthee – meestal bestaande uit thee en een soort zoetstof, mogelijk met wat smaakstoffen erin gegooid – over het algemeen glutenvrij zou zijn. Het is waar dat gewone theebladeren vrij zijn van gluten (ervan uitgaande dat ze niet zijn blootgesteld aan glutenkruisbesmetting bij het oogsten en verwerken).

Het wordt echter ingewikkeld als je kijkt naar flessen ijstheemerken en ijstheemixen, omdat het verwerkte producten zijn en bijna altijd toegevoegde ingrediënten bevatten zoals suiker en andere smaken. Ontdek welke ijstheeproducten glutenvrij en veilig zijn om te drinken.

Glutenvrije ijstheelijst

Er zijn tal van ijstheeën op de markt die als glutenvrij worden beschouwd tot ten minste 20 delen per miljoen. Je zult merken dat alle flessen ijsthee en ijstheemixen op deze lijst glutenvrij zijn.

Houd er rekening mee dat deze lijst alleen van toepassing is op dranken die beschikbaar zijn in de VS, en ingrediënten en glutenvrije status kunnen vaak variëren in andere landen. Bovendien kunnen ingrediënten in deze producten op elk moment veranderen (en doen ze dat ook). Lees de etiketten altijd goed door bij het selecteren van glutenvrije producten.

AriZona Ijsthee en Thee Mixen

AriZona merk biedt thee en sap melanges in kleurrijk versierde flessen en blikjes, plus ijsthee mixen. Volgens de veelgestelde vragen van het bedrijf zijn “al onze thee- en sapdranken glutenvrij.”

Gold Peak Theeën

Gold Peak, eigendom van de Coca-Cola Co., maakt vijf verschillende soorten ijsthee: gezoete ijsthee, dieetijsthee, gezoete groene ijsthee, citroenijsthee en ongezoete ijsthee. De enige die op de Amerikaanse glutenvrije lijst van Coca-Cola staat, is Gold Peak Unsweetened Tea.

Eerlijke thee

Dit onafhankelijke merk (volledig overgenomen door The Coca-Cola Co. in 2011) heeft naam gemaakt door zich te specialiseren in caloriearme dranken gezoet met minder suiker dan typische gebottelde ijsthee. Al zijn variëteiten worden als glutenvrij beschouwd, volgens de faq-pagina van het bedrijf.

Lipton Flessen Thee en Iced Tea Mixen

Lipton maakt een verscheidenheid aan verschillende gebottelde ijsthee en ijsthee poedervormige mixen in verschillende smaken. Het bedrijf publiceert geen glutenvrije lijst en test niet op gluten. De Lipton FAQ-pagina beweert momenteel echter dat er geen ingrediënten in zijn producten zijn afgeleid van granen of meel geassocieerd met glutengevoeligheid.

Republiek van de thee

Als u de voorkeur geeft aan ongezoete thee in een fles, wilt u misschien een van de acht gastronomische smaken van Republic of Tea overwegen. Ze zijn allemaal glutenvrij gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie (GFCO), die vereist dat producten minder dan 10 delen per miljoen gluten testen.

Snapple

Dit populaire ijstheemerk stelt dat geen van zijn producten gluten bevat.

SoBe Iced Thee

SoBe maakt een lijn van exotische thee- en fruitmelanges, waaronder twee die zouden kwalificeren als gebottelde ijsthee: SoBe Energize Green Tea en SoBe Lean Honey Green Tea. SoBe-producten worden vervaardigd door PepsiCo, dat alleen tarwe onthult, niet alle potentiële glutenbronnen (geen enkele wordt vermeld als tarwe bevattend).

Om de ingrediënten te bekijken en meer te weten te komen over andere PepsiCo-producten, gaat u naar de PepsiCo-website.

Tazo Gebottelde Thee

Volgens de website van het bedrijf: “Thee bevat van nature geen gluten, maar we voeren ook geen tests uit om glutenvrij te kunnen claimen op thee en kruiden. Zonder specifiek te vragen en te testen, kunnen we niet garanderen dat glutenvrij is van kruisbesmetting.”

Een woord van bodymindspirit

Het is duidelijk dat de meeste ijsthee die je zult vinden – maar niet allemaal – veilig is op het glutenvrije dieet. Vergeet niet dat hoewel veel drankbedrijven gluten uit hun producten verwijderen (in plaats van het toe te voegen), u altijd de etiketten moet controleren elke keer dat u koopt.

Ten slotte worden veel van deze producten vervaardigd in faciliteiten of zelfs op apparatuur die ook gluteningrediënten verwerkt. Daarom, als u bijzonder gevoelig bent voor sporengluten, kunt u op sommige van deze reageren, ook al voldoen ze aan de huidige “glutenvrije” standaard. Drink altijd voorzichtig en luister naar je lichaam – het kan proberen je iets te vertellen.

Houd er rekening mee dat deze lijst alleen van toepassing is op dranken die beschikbaar zijn in de VS, en ingrediënten en glutenvrije status kunnen vaak variëren in andere landen. Bovendien kunnen ingrediënten in deze producten op elk moment veranderen (en doen ze dat ook). Lees altijd etiketten carefully bij het selecteren van glutenvrije producten.

Om de ingrediënten te bekijken en meer te weten te komen over andere PepsiCo-producten, gaat u naar de PepsiCo-website.