Wat kan voetpijn veroorzaken na het hardlopen

Wat kan voetpijn veroorzaken na het hardlopen
Vrouw die haar voet masseert

bodymindspirit / Ryan Kelly


  • Pijn locatie
  • Voetboog, Hiel
  • Tenen
  • Teennagels
  • Bovenkant van de voet
  • Voorkant van de voet
  • Zijkant van de voet
  • Huid op de onderkant van de voet

Voel je pijn na het hardlopen in je boog, bovenkant van voet, tenen, hiel, zijkant van de voet, teennagels of misschien meer dan één plek? Voetpijn is een veel voorkomende aandoening bij hardlopers en ook een die verwarrend kan zijn omdat de oorzaken en behandelingen voor de pijn sterk kunnen variëren.

Sommige voetproblemen kunnen de zorg van een arts vereisen, terwijl andere kunnen worden verholpen met wat rust en een verandering in uw routine, zoals het veranderen van uw hardloopschoenen.

Voor sommige hardlopers worden voetproblemen veroorzaakt door niet-hardloopschoenen (zoals slippers), dus zorg ervoor dat je ondersteunende, comfortabele schoenen draagt, zelfs als je niet aan het hardlopen bent.

Waar doet het pijn?

Bekijk de onderstaande beschrijvingen om mogelijke oorzaken en oplossingen voor uw voetpijn te bepalen.

Als u te maken heeft met een van deze problemen en u ziet geen verbetering na een week of zo van zelfbehandeling, maak dan een afspraak met een fysiotherapeut of arts voor evaluatie en behandeling.

Locatie van pijn: voetboog, hiel

Als je een stekende of brandende pijn in je boog voelt, vooral wanneer je ’s ochtends voor het eerst uit bed stapt, kun je plantaire fasciitis hebben.

Als u probeert te rennen, kan de pijn afnemen en draaglijker zijn, maar komt vaak een uur of zo na uw run terug.

Plantaire fasciitis kan worden geassocieerd met strakke bogen, strakke kuitspieren of overpronatie (je voeten rollen te veel in als je rent). Het komt vaker voor bij hardlopers met platvoeten.

Het strekken van je kuitspieren kan helpen om de benauwdheid van de boog te verlichten.Je kunt ook proberen om eens per dag een half uur een golfbal onder de boog te rollen. Dit kan helpen pijn te verminderen en de bloedtoevoer naar het gebied te verhogen.

Het kan de eerste week pijn doen, maar je zou tegen de tweede week enige verbetering moeten zien. Als zelfbehandeling niet werkt, kunnen boogsteunen of steunzolen helpen om de druk van de plantaire fascia af te nemen.

Locatie van pain: Tenen

Als je teenpijn hebt tijdens het hardlopen, kan de boosdoener een bunion of een maïs zijn die geïrriteerd raakt door je schoenen.

Eeltknobbels

Bunions zijn een misvorming van het gewricht aan de basis van de grote teen. Onder te veel druk kan dit gewricht veranderen in uitlijning, waardoor het bot aan de zijkant van de voet uitsteekt.

Het volledig wegwerken van een bunion omvat een operatie om de uitlijning van de grote teen te veranderen, maar u kunt het ongemak verlichten zonder onder het mes te gaan.

Zorg er eerst voor dat je schoenen niet te klein of te strak zitten. Probeer vervolgens de druk van de bunion af te halen. Uw lokale drogisterij verkoopt waarschijnlijk bunionpads die de bunion bedekken en het gebied eromheen opvullen om de druk van de bunion zelf te verwijderen.

In sommige gevallen kan een orthese helpen een deel van de druk te verlichten als deze op de juiste manier is aangebracht. Als u nog steeds pijn en ongemak voelt, plan dan een afspraak met een voet- en enkelspecialist.

Likdoorns

Als u veranderingen op de huid heeft met een harde, pijnlijke knobbel op uw voet, kunt u een likdoorn hebben, die wordt veroorzaakt door constant wrijven en druk van schoenen die te strak zitten. Likdoorns kunnen ook een gevolg zijn van het dragen van schoenen en sandalen zonder sokken, of het dragen van sokken die niet goed passen of ruwe naden hebben.

Voor veel mensen geldt dat zodra je de bron van wrijving of druk elimineert, de maïs vanzelf verdwijnt. Als dat niet werkt, kunt u proberen een maïsverwijderaar te gebruiken.

Maïsverwijderaars, die bij de meeste drogisterijen worden verkocht, zijn kleine, zelfklevende verbanden met een medicinale, gedempte pad die over de maïs past.

De maïsverwijderaar zal enige verlichting bieden van de pijn en het ongemak, en de medicatie erop zal ook helpen de maïs op te lossen.

Je kunt ook een puimsteen, nagelvijl of emeryboard gebruiken om dode huid glad te strijken voordat je een nieuwe pleister aanbrengt, maar probeer niet te agressief te zijn wanneer je dit doet.

Praat met uw arts als het erg pijnlijk is, niet weggaat, erger wordt of als u roodheid of een ander teken van infectie opmerkt.

Locatie van Pain: Teennagels

Als uw teennagel pijnlijk en donker is, heeft u mogelijk te maken met een zwarte teennagel of een subungual hematoom. Ze worden meestal veroorzaakt doordat de tenen tegen de voorkant van de hardloopschoen wrijven, meestal omdat de schoenen te klein zijn.

Als u een zwarte teennagel kun je hem het beste met rust laten, zolang de pijn beheersbaar is.

De pijn is meestal het ergst op de eerste dag en dan verdwijnt het geleidelijk. Het beschadigde deel van de nagel wordt geleidelijk weggeduwd en een nieuwe nagel zal het vervangen.

Probeer je oude nagel er niet af te dwingen – hij zal vanzelf afvallen zodra de nieuwe nagel binnenkomt. Als de zwarte teennagel aanhoudend of extreem pijnlijk is, of als u een infectie of roodheid opmerkt, raadpleeg dan uw arts.

Om toekomstige zwarte teennagels te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste hardloopschoenmaat draagt (minstens een halve maat groter dan je straatmaat; je moet voldoende ruimte hebben in de teenbox).

Locatie van pijn: Top van voet

Als u pijn aan de bovenkant van uw voet voelt terwijl u rent, kan een van de oorzaken extensorpeesontsteking zijn. U kunt ook zwelling op de bovenkant van uw voet opmerken en een grote bult langs de pees zien bij het inbrengen ervan.

Enkele veel voorkomende factoren die geassocieerd zijn met extensor tendinitis zijn spieronevenwichtigheden zoals zeer strakke kuitspieren, overtraining of het lopen van heuvels.

Extensor tendinitis kan ook worden verergerd door je schoenen te strak te veteren of schoenen te dragen die te klein zijn of niet goed passen. Controleer je hardloopschoenen om te zien of ze een drukpunt langs de bovenkant van je voet creëren.

Als je veel bergop loopt, vooral op een loopband, kan dat veel stress op je voetsentenuitselen leggen en tot ontstekingen leiden.

Voor milde extensor tendinitis kun je het beste werken aan het strekken van alle spieren, inclusief de spieren langs de voorkant van je scheenbeen, en het strekken van je kuitspier.

Het verminderen van de ontsteking met ijs of ontstekingsremmers kan helpen (praat met uw zorgverlener voor advies over het nemen van ontstekingsremmers).

Je kunt ook zelfmassage proberen met behulp van een massagetool zoals een foamroller op strakke spieren. Het kan nodig zijn om een paar dagen vrij te nemen van hardlopen, maar zodra de extensorpees niet langer ontstoken is, kunt u vaak geleidelijk uw hardlopen zonder pijn verhogen.

Als je schoenen te strak zitten: probeer je veterpatroon te veranderen en je veters iets los te maken. Om de druk op de bovenkant van je voet te verlichten, probeer je schoenen over de schoentong te rijgen in een ladderpatroon, in plaats van in een typisch kriskras patroon.

In sommige meer extreme gevallen van extensor tendinitis kan een specialist op maat gemaakte orthesen of een andere behandeling aanbevelen.

Locatie van pijn: voorkant van de voet (gevoelloosheid)

Gevoelloosheid of een tintelend gevoel (niet gerelateerd aan het koude weer) in de tenen of voet is een veel voorkomende klacht bij hardlopers.

Vaak is de oorzaak het dragen van te strakke hardloopschoenen of het te strak strikken van je schoenveters. Dit kan druk uitoefenen op een zenuw in de voet of enkel en gevoelloosheid veroorzaken.

Als u denkt dat u de juiste hardloopschoenen draagt voor uw voetmaat en gang en het probleem blijft bestaan, raadpleeg dan uw arts om naar andere oorzaken te zoeken.

Locatie van pijn: kant van de voet

Als u pijn heeft aan de zijkant van de voet, aan de binnen- of buitenkant, kan een van de oorzaken tendinitis (nflammatie van een pees) of een stressfractuur zijn.

Deze omstandigheden zijn meestal het gevolg van overmatig gebruik (zoals het te snel verhogen van uw kilometers) of onjuiste hardloopschoenen.

Tendinitis

Kant van voetpijn van tendinitis komt langzaam op, geleidelijk toenemend over een paar weken of maanden, en heeft de neiging om erger te zijn in de ochtend en met activiteit, ontspannen met rust.

Milde tendinitis wordt meestal verholpen met glazuur in de eerste 24 uur en vervolgens een paar dagen vrij van hardlopen.

Als je te maken hebt met aanzienlijke pijn, moet je misschien een paar weken vrij nemen van hardlopen. Een voet- en enkelspecialist kan helpen bij het identificeren van andere oorzaken en kan een wandelschoen of fysiotherapie voorschrijven.

Stressfracturen

Een andere mogelijke oorzaak van pijn aan de zijkant van je voet is een stressfractuur. Net als bij tendinitis begint de pijn aan de zijkant van de voet van stressfracturen meestal mild en wordt het geleidelijk veel erger.

Uiteindelijk zul je de pijn voelen, zelfs als je niet aan het hardlopen bent. U kunt ook gevoeligheid en zwelling opmerken.

Als u pijn aan de zijkant van uw voet heeft en zelfbehandeling zonder verlichting hebt geprobeerd, neem dan contact op met uw zorgverlener.Vroege diagnose is van cruciaal belang in gevallen van stressfractuur, omdat het letsel uiteindelijk een volledige botbreuk kan worden.

Locatie van pijn: huid op de onderkant van de voet

Als de huid aan de onderkant van je voeten pijn doet, kun je te maken krijgen met een aantal problemen, waaronder blaren en voetschimmel.

Blaren

Blaren, of kleine bubbels van de huid gevuld met helder vocht, komen veel voor bij hardlopers. Als je een blaar hebt en het is niet pijnlijk, laat het dan gewoon met rust, omdat de huid als bescherming dient. Het zal uiteindelijk breken en de vloeistof zal wegvloeien.

Als u een blaar ontwikkelt, bedek het gebied dan met een product zoals Band-Aid Blister Block of moleskin om te beschermen tegen infectie en demping te bieden.

Als de blaar erg pijnlijk is, is het mogelijk om de blaar te laten draineren. Dit moet zorgvuldig op een steriele manier worden gedaan om infectie te voorkomen, vooral als u medische problemen heeft.

Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie die gedijt op vochtige, zweterige plaatsen. Veel voorkomende symptomen van voetschimmel zijn jeuk, steken en branden tussen je tenen en op je zolen, extreem droge huid op de onderkant of zijkanten van je voeten en een schilferende huid op je voeten.

Je moet voetschimmel behandelen met een antischimmelcrème. Vraag uw zorgverlener of apotheker om een aanbeveling van een vrij verkrijgbare of receptplichtige crème.

Breng een dunne laag van het product aan, een of twee keer per dag gedurende ten minste twee weken, of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Raadpleeg een arts als het niet binnen een paar weken opklaart.

Plantaire fasciitis kan worden geassocieerd met strakke bogen, strakke kuitspieren of overpronatie (je voeten rollen te veel in als je rent). Het komt vaker voor bij hardlopers met platvoeten.

Het volledig wegwerken van een bunion omvat een operatie om de uitlijning van de grote teen te veranderen, maar u kunt het ongemak verlichten zonder onder het mes te gaan.

Maïsverwijderaars, die bij de meeste drogisterijen worden verkocht, zijn kleine, zelfklevende verbanden met een medicinale, gedempte pad die over de maïs past.

Als je een zwarte teennagel hebt, kun je deze het beste met rust laten, zolang de pijn beheersbaar is.

Als je veel bergop loopt, vooral op een loopband, kan dat veel stress op je voetsentenuitselen leggen en tot ontstekingen leiden.

Milde tendinitis wordt meestal verholpen met glazuur in de eerste 24 uur en vervolgens een paar dagen vrij van hardlopen.

Als u een blaar ontwikkelt, bedek het gebied dan met een product zoals Band-Aid Blister Block of moleskin om te beschermen tegen infectie en demping te bieden.