Wat je kunt verwachten voor je eerste kickboksles

Wat je kunt verwachten voor je eerste kickboksles
Kickboksles

Tomml / Getty Afbeeldingen


 • Fitness niveaus
 • Spiergroepen gewerkt
 • Hoe zich voor te bereiden op de les
 • Geestelijke gezondheid &Kickboksen
 • Veiligheidstips
 • Herstel na de les

Als je hebt besloten om je hand (of voet) te proberen bij kickboksen, gefeliciteerd! Je hebt een vorm van fitness gekozen die je lichaam zal werken en je geest ten goede zal komen. Maar omdat kickboksen voor de meesten van ons geen dagelijkse activiteit is, kun je naar je eerste les komen met vragen over wat je kunt verwachten.

Dit is wat u moet weten over het starten met kickboksen in een groepsfitnessomgeving:

Moet je een bepaald fitnessniveau hebben om te kickboksen?

Goed nieuws: je hoeft geen eerdere ervaring te hebben met stoten, schoppen en prikken om een kickboksles bij te wonen. Zelfs beginners hoeven niet het gevoel te hebben dat dit soort oefeningen buiten bereik is.

“Kickboksen is een optie voor bijna alle fitnessniveaus”, zegt gecertificeerd niveau III kickboksinstructeur en erkend maatschappelijk werker Paige Harnish, LISW. “Het belangrijkste onderdeel van kickboksen is luisteren en observeren om de juiste vorm te leren.”

Als je je zorgen maakt dat je misschien overweldigd raakt tijdens je eerste les, laat je je instructeur dan gewoon weten dat je net begint. Op die manier kunnen ze je aanpassingen laten zien die je moet maken terwijl je de bewegingen onder de knie krijgt en vertrouwen krijgt.

“Naarmate beginners uithoudingsvermogen en kracht opbouwen, kunnen ze zich concentreren op vorm gedurende de periode van verschillende klassen voordat ze meer kracht en snelheid toevoegen,” legt Harnish uit.

Welke spiergroepen Kickboksen werkt

“In een kickboksles ligt de nadruk op je core”, zegt NASM-gecertificeerde personal trainer en kickboksinstructeur Josh Vela van Daily Burn Fitness.

Naast de spieren van je core, kun je je bilspieren, binnenste dijen, quads, biceps, triceps en schouderspieren aanspreken, afhankelijk van de bewegingen die een training met zich meebrengt. Zelfs de kleine spieren in je handen en voeten kunnen worden gewerkt terwijl je springt en prikt.

Naast het versterken van individuele spieren, is kickboksen ook een energieke vorm van cardiovasculaire oefening. Terwijl je hart gaat pompen, kun je verwachten dat je honderden calorieën verbrandt.

Hoe je je kunt voorbereiden op je eerste kickboksles

Elke kickboksles ziet er een beetje anders uit. Voordat je gaat schoppen, is het aan jou om te bepalen naar welk type klas je op zoek bent.

“Als je nieuw bent in kickboksen, weet dan dat er veel verschillende stijlen zijn, dus neem de tijd om te bepalen welk type klasse jou en je doelen aanspreekt,” zegt Vela.

“Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een meer technische klasse met een authentieke ‘fighter’ ervaring? Of ben je misschien een meer ritmische ziel die graag schopt en slaat op vrolijke muziek?” Je persoonlijke voorkeuren en doelen bepalen welk type kickboksles het beste bij je past.

Er is ook de kwestie van de apparatuur. Als je kiest voor een les die een bokszak gebruikt, zorg er dan voor dat je sportschool dit cruciale item levert. De meeste sportscholen bieden ze voor de les, maar het is altijd het beste om het zeker te weten. Hetzelfde geldt voor bokshandschoenen – zoek van tevoren uit of je je eigen handschoenen moet meenemen of dat de sportschool handschoenen beschikbaar heeft om te gebruiken of te huren.

Natuurlijk is het slim om ook rekening te houden met de tijdsduur die je klas zal overspannen. Als je niet gewend bent aan een cardio- en krachtsessie van 60 minuten, begin je misschien liever met een kortere les. En voordat je het eruit slaat, neem je de tijd om op te warmen. Een paar full-body stretches zoals een naar beneden gerichte hond of teen aanrakingen kunnen je spieren lenigen en helpen blessures te voorkomen.

Vergeet tot slot niet om het onderdeel aan te kleden! Een kledingkast met comfortabele, getailleerde kleding is het beste voor kickboksen. “Baggy kleding kan vangen, vallen of privégebieden onthullen tijdens de snelle kickboksbewegingen,” merkt Harnish op. “Vochtafvoerende of beluchte stoffen zijn ook ideaal. De meeste vrouwen zullen spandex capri’s en een tanktop dragen, en de meeste mannen zullen een korte broek dragen met spandex eronder en een lichtgewicht top.”

Voorbereiding op de emotionele component van kickboksen

Kickboksen werkt niet alleen je spieren en laat je bloed pompen – het kan ook een unieke impact hebben op je geestelijke gezondheid. “Kickboksen is een uitstekende vorm van stressmanagement,” benadrukt Harnish.

Paige Harnish, LISW

Het fysiek uitdagen van het lichaam helpt om innerlijke kracht aan te boren, naar buiten toe stress te verdrijven en een scherpe mentale focus te krijgen. Kickboksen kan leiden tot een gevoel van voldoening, controle en discipline, wat zeer motiverend kan zijn.

— Paige Harnish, Lisw

Sommige mensen hebben ontdekt dat kickboksen helpt om woede en agressie los te laten, of hen zelfs in staat stelt om trauma’s uit het verleden aan te boren en te overwinnen. Als je een geschiedenis van trauma of huiselijk geweld hebt, wees je er dan van bewust dat je een aantal krachtige emoties kunt ervaren als je je fysieke kracht gebruikt om een onzichtbare tegenstander te bestrijden.

Kickboksen Veiligheidstips

Voor de meeste mensen is kickboksen een veilige en leuke workout. Bij elke energieke oefening – vooral een die stoten en schoppen omvat – is er echter altijd een risico op letsel. Als je kickboksles een bokszak omvat, kun je verwondingen oplopen aan lichaamsdelen die contact maken met de tas. En als je te dicht bij een medeklasgenoot komt, kun je per ongeluk een zwart oog krijgen.

Zorg ervoor dat je deze veiligheidstips volgt wanneer je deelneemt aan een kickboksles:

 • Draag schoenen met loopvlak om uitglijden en vallen te voorkomen
 • Houd een veilige afstand van andere deelnemers
 • Hydrateer tijdens je les
 • Stop met kickboksen als je je licht in het hoofd of duizelig voelt, of als je pijn ervaart bij het uitvoeren van bewegingen
 • Volg altijd de richtlijnen van je instructeur

Raadpleeg een zorgverlener voor je eerste les als je een gezondheidstoestand hebt waarvan je denkt dat deze je vermogen om te kickboksen kan aantasten.

Herstel na de les

Na je eerste kickboksles ervaar je hopelijk een gevoel van energie en empowerment. Cardiovasculaire oefeningen maken endorfines vrij – de natuurlijke stemmingsboosters van het lichaam – dus als kickboksen je het gevoel geeft dat je de wereld kunt aangaan, geniet ervan!

Aan de andere kant kun je je ook pijnlijk voelen. “Wees niet verbaasd als je na de les pijn in meerdere spiergebieden opmerkt,” zegt Harnish. “Als iets pijn doet, zorg er dan voor dat je contact opneemt met een instructeur om ervoor te zorgen dat je de juiste vorm oefent.” En vergeet niet dat pijn meestal een indicator is van een effectieve training.

Het is ook normaal om het gevoel te hebben dat je niet alles onder de knie hebt in je eerste klas. Maak je niet te veel zorgen als je uppercutted wanneer je cross-hooked zou moeten hebben – of zelfs als je naar beneden viel terwijl je probeerde roundhouse kick te maken. Tussen het luisteren naar signalen, het leren van nieuwe bewegingen en het gebruik van meerdere spiergroepen, is er veel om in je op te nemen tijdens een kickboksles. Geef jezelf wat krediet voor het proberen van iets nieuws en uitdagends, en kom er dan in je volgende les op terug.

Het fysiek uitdagen van het lichaam helpt om innerlijke kracht aan te boren, naar buiten toe stress te verdrijven en een scherpe mentale focus te krijgen. Kickboksen kan leiden tot een gevoel van voldoening, controle en discipline, wat zeer motiverend kan zijn.