Wat is Osteoporose

Wat is Osteoporose

Osteoporose is een veelvoorkomende aandoening die de botten aantast. Het wordt ook wel de “stille ziekte” genoemd omdat het vaak geen symptomen veroorzaakt totdat er een botbreuk optreedt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat osteoporose precies is, de oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingsopties.

Wat veroorzaakt Osteoporose?

De belangrijkste oorzaak van osteoporose is een afname van de botdichtheid. Naarmate we ouder worden, neemt de botdichtheid geleidelijk af, waardoor de botten zwakker worden en gemakkelijker breken. Hormonale veranderingen, zoals de afname van oestrogeen bij vrouwen na de menopauze, kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van osteoporose.

Daarnaast zijn er nog andere risicofactoren die het risico op het ontwikkelen van osteoporose kunnen verhogen, zoals een laag calcium- en vitamine D-gehalte, roken, overmatig alcoholgebruik, inactiviteit, bepaalde medicijnen en een familiegeschiedenis van de aandoening.

Symptomen van Osteoporose

Osteoporose veroorzaakt meestal geen symptomen in de beginfase. Na verloop van tijd kunnen echter de volgende symptomen optreden:

  • Fragiele botten die gemakkelijk breken
  • Afname van de lichaamslengte
  • Rugpijn, nekpijn of heuppijn
  • Houdingsveranderingen, zoals een gebogen houding
  • Verlies van tanden

Diagnose van Osteoporose

Een diagnose van osteoporose kan worden gesteld met behulp van botdichtheidsmetingen, zoals een DEXA-scan. Deze scan meet de botdichtheid en kan helpen bij het bepalen van het risico op fracturen. Daarnaast kan een arts ook bloedonderzoek uitvoeren om de calcium- en vitamine D-spiegels te controleren.

Behandeling van Osteoporose

Hoewel osteoporose niet volledig kan worden genezen, zijn er behandelingsopties beschikbaar om de progressie van de ziekte te vertragen en het risico op fracturen te verminderen. Enkele van deze behandelingen omvatten:

  • Levensstijlaanpassingen, zoals regelmatige lichaamsbeweging en een dieet rijk aan calcium en vitamine D
  • Medicijnen, zoals bisfosfonaten, hormoontherapie en denosumab
  • Valpreventie, zoals het vermijden van gladde vloeren en het dragen van antislipschoenen

Conclusie

Osteoporose is een aandoening die de botten verzwakt en het risico op fracturen verhoogt. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risicofactoren en preventieve maatregelen te nemen om de botgezondheid te behouden. Met de juiste diagnose en behandeling kunnen mensen met osteoporose een goede kwaliteit van leven behouden en het risico op fracturen verminderen.

Veelgestelde vragen over Osteoporose

1. Kan osteoporose voorkomen worden?

Ja, osteoporose kan deels voorkomen worden door een gezonde levensstijl aan te houden, met voldoende lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan calcium en vitamine D.

2. Wie loopt er een verhoogd risico op osteoporose?

Vrouwen na de menopauze, ouderen, mensen met een laag lichaamsgewicht, rokers, alcoholgebruikers en mensen met een familiegeschiedenis van osteoporose hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van osteoporose.

3. Kan osteoporose behandeld worden?

Hoewel osteoporose niet volledig kan worden genezen, zijn er behandelingsopties beschikbaar om de progressie van de ziekte te vertragen en het risico op fracturen te verminderen.

4. Moet ik supplementen nemen voor calcium en vitamine D?

Het is belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen voor een goede botgezondheid. Als uw dieet niet voldoende van deze voedingsstoffen bevat, kan uw arts supplementen aanbevelen.

5. Kan regelmatige lichaamsbeweging helpen bij het voorkomen van osteoporose?

Ja, regelmatige lichaamsbeweging, vooral gewichtdragende oefeningen zoals wandelen, joggen en krachttraining, kan helpen bij het behouden van sterke botten en het verminderen van het risico op osteoporose.